نکات مدیریتی
راهکارهایی برای مدیریت تعارض در محل کار
تعارض در محل کار یکی از دلایل اصلی ایجاد استرس و کاهش بهره وری است، زیرا کارمندان سعی میکنند تا از کسانی که با آنها اختلاف نظر داشته دوری کنند. درواقع، به گزارش مدیران منابع انسانی، آنها حدود ۲۴ تا ۶۰ درصد زمان خود را صرف حل مناقشات میان کارمندان میکنند.
مترجم:محمد فراهانی
تعارض در محل کار یکی از دلایل اصلی ایجاد استرس و کاهش بهره وری است، زیرا کارمندان سعی میکنند تا از کسانی که با آنها اختلاف نظر داشته دوری کنند. درواقع، به گزارش مدیران منابع انسانی، آنها حدود ۲۴ تا ۶۰ درصد زمان خود را صرف حل مناقشات میان کارمندان میکنند. آمارها نشان میدهد حدود ۳۵درصد از نیروی کار آمریکا درگیر مناقشات کاری بوده و ۱۵درصد دیگر گزارش دادهاند که شاهد درگیری میان کارمندان دیگر بودهاند. براساس نظرسنجی موسسه Workplace Bullying institute که مناقشات در محل کار را بررسی میکند، تنها این مناقشات نیست که مشکلآفرین است، بلکه اختلاف نظر و تعارضات شخصیتی نیز میتواند باعث مشاجره میان کارمندان شود.
حال به نکاتی چند درباب مدیریت تعارض اشاره میکنیم تا تیم کاری شما بهترین کارآیی را داشته باشد:
۱. به نظرات هر دو طرف گوش فرا دهید، به هر دو طرف اجازه دهید که نظرات خود را به طور کامل بیان کنند. گاهی اوقات وقتی همه چیز را روی دایره میریزیم بهتر میتوان به راهحلی ساده و مناسب دست پیدا کرد، درحالی که قبل از آن امکان چنین امری وجود نداشت.
۲. وقتی فرصتی برای بیان مسائل و گوش شنوایی برای صحبت های ایشان وجود داشته باشد، کارمندان احساس بهتری پیدا میکنند. برایان وی.مور، متخصص تیمسازی و بنیانگذار موسسه Celebrating Humanity، عقیده دارد که ایجاد شرایط مساعد، به طوری که هر کسی احساس کند مورد تمسخر قرار نگرفته و خجالت زده نمیشود بسیار مهم است.
۳. مشکل را ریشهیابی کنید. گفتن این حرف از انجامش سادهتر است. اما ایجاد راهحل برد- برد بسیار اهمیت دارد، زیرا اهداف شرکت را در اولویت قرار میدهد. به عنوان دارنده صاحب یک کسب و کار کوچک، هرچه قدر بیشتر در تعارضات میانجیگری کنید، بهتر حل میشوند. به همین دلیل است که دادن شانس یکسان به هر دو طرف دعوا برای بیان نظرات خود، از اهمیت بالایی برخوردار است. این امر به شما کمک میکند تا به عمق مشکل دسترسی پیدا کنید. بررسی کنید که آیا یک تعارض شخصیتی در میان است؟ آیا کارمندان در تعارض، از بخشهای متفاوتی بوده و اهداف گوناگونی دارند؟ دانستن مشکل واقعی تنها راهی است که به شما کمک میکند تا راه حل مناسب را پیدا کنید. در برخی موارد، بهتر است این کارمندان را در پروژههای جداگانهای قرار داده یا اهداف پروژه را به گونهای هماهنگ سازی کنید که با نیازهای متفاوت افراد هم سو باشد، که این بهترین راهحل است.
۴. به کارمندان خود بیاموزید تا تفاوتهای یکدیگر را بپذیرند. وقتی که طرفین حرف دل خود را زدند، حال باید به موقعیت نگاهی هدفدار داشت و رویکردهای متفاوتی که در راستای یکدیگر هستند را تحلیل و اتخاذ کرد. میتوان نقش هر طرف را در موقعیتهای مختلف هم سو کرد تا بهترین بهره را از کارمندان برده و اختلافنظرها را به پایینترین سطح رساند.
اگر با تعارضات زیادی میان کارمندان خود مواجه هستید، بهتر است قبل از اینکه کاربه جایی برسد که نیز به مداخله شما یا مدیر منابع انسانی باشد، برنامهای جداگانه تعریف کنید که تعارضات آینده را کاهش دهد. همچنین میتوان از یک مشاور برای ایجاد برنامهای متناسب با شرکت خود کمک بگیرید.
۵. به دنبال نقاط مشترک باشید. بدون در نظر گرفتن این امر که یک مشاجره چه مقدار میتواند بزرگ باشد یا آنکه اختلافنظر افراد چقدر عمیق بوده مساله را بررسی کنید، زیرا همیشه موضوعی وجود دارد که دو کارمند درگیر نسبت به آن توافق نظر دارند. این امر گامی بزرگ برای بازسازی رابطه خراب شده و ایجاد بستری مناسب برای حل مشکل است. برخی از زمینههای ممکن برای ایجاد صلح از این قبیل هستند:
• توافق بر سر وجود مشکل
• توافق بر اینکه ممکن است اتفاق بدتری بیفتد
• توافق بر یک تغییر کوچک و ساده که میتواند شانس موفقیت را بهبود بخشد
۶.هر دو طرف را در حل مساله شرکت دهید. راهحلی پیدا کنید که اهداف شرکت را در اولویت قرار داده و هر دو طرف درگیر را نیز راضی نگه دارد. البته ممکن است برای رسیدن به این نقطه به زمان و مصالحه در تمامی زمینهها حل مساله نیاز باشد. تحمیل راهحل و مجبور ساختن طرفین مبنی بر پذیرفتن آن شاید امری ضروری در این نوع موارد باشد، اما راه حل ایدهآل، راه حلی است که برنامهای مطرح کند که دو طرف بتوانند بر سر آن توافق و سازش داشته باشند.
به هر دو طرف فرصت دهید تا در فرآیند حل مشکل مشارکت داشته باشند، زیرا اگر احساس کنند که خودشان مساله را حل کردهاند شانس بلند مدت موفقیت و سازش بیشتر خواهد بود.
توجه داشته باشید که حل اختلاف آسان نیست، به خصوص اگر با دو کارمندی مواجه باشید که تعارض شخصیت دارند. تمام اختلافات حلشدنی نیستند. شما به عنوان صاحب یک کسب وکار کوچک باید رویکردی پیشگیرانه نسبت به تعارضاتی که در محل کار بوجود میآید داشته و اقدامات درخوری برای بهدست آمدن راه حلی برد- برد بهدست بیاورید. اگر در هر موقعیتی اقدامی مناسب انجام دهید و به هر دو طرف متعارض مجالی دهید تا بدون ترس از مسخره شدن حرف خود را زده، زمینهای مشترک پیدا کنید و هر دو کارمند را در فرآیند یافتن راهحلی مناسب، مشارکت دهید. در این صورت شانس بیشتری برای موفقیت در حل تعارضات خواهید داشت.
ارسال نظر