هجوم قدیمی‌ها به حضور کارمندان جدید

فرشید آریاشکوه*

تمامی موجودات به صورت غریزی نسبت به بیگانگان سعی می‌کنند از خود محافظت کنند. گاهی این امر در انسان‌ها به دلیل عدم شناخت کافی نسبت به یکدیگر موجب برداشت‌های غلط در جامعه می‌شود. در واقع زندگی کردن به صورت اجتماعی نیازمند درک واقعی تنوع رفتاری است. زمانی که عضو جدیدی به یک گروه اضافه می‌شود اعضای قدیمی به اشتباه تصور می‌کنند که جایگاه آنان در خطر افتاده است یا فرد جدید قصد رقابت با افراد قدیمی‌تر را دارد، بنابراین به صورت ناخودآگاه نسبت به یکدیگر مقابله خواهند کرد. پیامد‌های این اتفاق ممکن است برای موقعیت آن افراد یا حتی سازمان مخاطره آمیز باشد و آن تیم را متحمل هزینه‌های بالایی کند. بنابراین در کار تیمی، رعایت و کنترل سلامت رفتاری امری بسیار حیاتی است.

سازمانی که از درون دچار عدم همبستگی باشد به سادگی از بیرون شکننده خواهند بود. این بحران‌ها دارای چهار مولفه هستند که یا دست به دست هم خواهند داد و درکنار هم آرامش تیم را تامین می‌کنند یا به قصد نابودی گروه به مصاف یکدیگر می‌روند. این مولفه‌ها عبارتند از: فرهنگ جمعی آن تیم، رفتار اعضای قدیمی نسبت به عضو جدید، نوع رفتار کنترلی رهبر گروه و واکنش عضو جدید

با فرهنگ تیم.

کنترل بحران از جانب اعضای قدیم

عمدتا انسان‌ها در مقابل افراد گوناگون به اشتباه همیشه یک نوع رفتار ثابت را به سلیقه خود انتخاب می‌کنند، در صورتی که هر شخصی فرهنگ، شخصیت و نوع رفتار متفاوتی دارد. نقش مهم اعضای قدیم در این هنگام آن است که به جای تمرکز بر تفاوت‌های رفتاری عضو جدید نسبت به تیم، با روشی مناسب و دوستانه سعی بر ایجاد درک فرهنگ تیم در شخص جدید کنند. این مهم نیازمند شکیبایی و شناخت کافی از عضو جدید است. همه انسان‌ها در موقعیت‌های خاصی تحت تاثیر قرار می‌گیرند، این تاثیرپذیری زمان مناسبی برای تعریف فرهنگ آن تیم برای عضو جدید است.

بنابراین اعضای قدیمی‌تر تیم باید با تدبیر فرهنگ تیم را در موقعیت‌های مناسب برای شخص جدید در جایگاه موازی با آن فرد تعریف کنند و رفتار‌های ناهنجار شخص جدید را تحت کنترل خود قرار دهند تا فرصت دهند که او نیز به مجموعه اعضای قدیمی تیم بپیوندد.

کنترل بحران از جانب مدیر و رهبر گروه

اگر چه نقش اعضای قدیمی‌تر در کنترل این بحران بسیار مهم است، اما حضور مدیر نقشی اساسی‌تر در سلامت رفتار تیمی دارد، عموما مدیران بعد از ورود عضو جدید اقدام به برگزاری جلسات خصوصی متعددی با آن فرد جهت تفهیم وظایف یا محول کردن امور مختلف و بیشتری برای سنجیدن توانایی او می‌کنند که این توجه بیشتر به آن شخص برای ارزیابی از نگاه اعضای قدیمی ممکن است محبوبیت یا بها دادن زیاد‌تر از حد تلقی شود، و باعث ایجاد احساس خطر اعضای قدیمی‌تر نسبت به آن شخص شود. بنابراین یک رهبر یا مدیر باید در رابطه با ارزیابی افراد جدید طوری رفتار کند تا دیگر اعضا برداشت‌های شخصی یا اشتباهی نداشته باشند.گاهی نیز مدیران به اشتباه بر حسب توانایی عضو جدید امور تحویل داده شده به اعضای قدیم را به شخص جدید واگذار می‌کنند که این امر نیز موجب ایجاد فاصله بین اعضای تیم و تضعیف عضو قدیمی‌تر می‌شود.

نقش مدیر در ایجاد فرهنگ تیمی و تعریف رفتار‌های مناسب تیم بسیار مهم است، مدیران موفق محیط تیم خود را طوری می‌سازند که با سلیقه و شخصیت تمامی اعضا مطابق باشد و اعضای تیم باید توانایی‌های مختلفی نسبت به یکدیگر داشته باشند و نیز می‌دانند حفظ یک گروه نیازمند یک هدف جمعی و یک انگیزه گروهی به نفع تمامی اعضا می‌باشد.

کنترل بحران از جانب عضو جدید

زمانی که شخصی برای اولین بار وارد جمعی می‌شود نگاه افراد حاضر در آن جمع جهت شناسایی و آنالیز شخصیت فرد جدید روی آن شخص متمرکز می‌شود. گاهی افراد حاضر در جمع به خاطر قضاوت‌های عجولانه و یک‌طرفه نسبت به فرد جدید برداشت‌های غلطی می‌کنند. او باید بداند بقای حضورش در آن گروه در آمیخته شدن با فرهنگ آن تیم است. بنابراین باید با صبر و تحمل برخی از موانع سعی بر دوستی با دیگر اعضا و جلب رضایت مدیران گروه کند و استعداد و توانایی‌های خود را در انجام امور محوله به نمایش بگذارد.

در اکثر موارد عضو جدید به خاطر ترس از اشتباه و سوال پرسیدن استعداد‌های خود را محدود می‌کند. این ترس موجب عدم ارزیابی درست توانمندی آنان از جانب رهبران تیم می‌شود یا حتی باعث می‌شود اشتباهات بیشتری اتفاق بیفتد؛ بنابراین نباید از پرسیدن و نگاه انتقادی دیگر اعضای تیم و ابزار‌های کنترلی مدیران مجموعه بترسد و با اعتماد به نفس نقش خود را ایفا کند. در هر کدام از جایگاه‌های گروه که هستید سعی کنید با فرصت دادن به دیگران، انعطاف‌پذیری و درک شخصیت اعضای گروه با آنها دوستی کنید و منافع خود را در منافع تیم در نظر بگیرید. نتیجه کار و توانمندی شما زمانی مشخص می‌شود که کل مجموعه به هدف خود برسد .

Farshid@arvin-rose.com*