مترجم: مریم رضایی

منبع: Wall Street Journal

«حل خلاقانه مشکل» عبارتی است که در توصیفات شغلی و مرور عملکرد کاری افراد، زیاد دیده می‌شود. هر شرکتی به دنبال استخدام کارمندی است که چنین قابلیتی داشته باشد؛ چه موقع استخدام و چه زمانی که سعی می‌کنید ارزش‌های خود را برای گرفتن ارتقای شغلی به مدیرتان ثابت کنید. اما واقعیت این است که همه نمی توانند استیو جابز یا ریچاد برنسون باشند. مری آن گونتین، از شرکای شرکت مشاوره مدیریتی OI پارتنرز، می‌گوید «نگران این موضوع نباشید. بسیاری از افراد به اشتباه فکر می‌کنند که خلاقیت امری ذاتی است که برخی از آن برخوردارند و برخی دیگر نه. خلاقیت با افراد زاده نمی شود، بلکه در انسان ساخته می‌شود. خلاقیت پیامد تمایل انسان به خلاق بودن است و موجب تسکین این‌گونه افراد می‌شود.»

خلاق بودن فقط کشیدن نقاشی روی بوم یا اختراع اولیه یک محصول نیست، به معنی ایجاد‌ ایده‌های خوب یا به تعبیر ساده‌تر خلق روش‌هایی برای توسعه سیستم موجود است.

گونتین معتقد است توانایی حل خلاقانه و مشارکتی مشکلات، مهارتی کلیدی برای مدیران متوسطی است که به دنبال رشد در داخل سازمان شان هستند. او پیشنهاد می‌کند که افراد و تیم‌ها برای مواجه شدن با مشکلات و حل آنها باید از فرآیند چند مرحله‌ای زیر استفاده کنند که این فرآیند را از کتاب «ذهن خلاق شما»، نوشته شلی کارسون برداشته

است.

رییس شما خواسته یک استراتژی فروش جدید طراحی کنید یا کارمندان شما شکایت کرده‌اند که سیستم موجود برای به اشتراک گذاشتن فایل‌های کامپیوتری، کارآمد نیست.

ابتدا، اطلاعات لازم را جمع کنید. می‌توانید با افرادی در بخش‌های دیگر مشورت کنید و از آنها بپرسید چنین مشکلی را چگونه حل می‌کنند یا در اینترنت در این مورد اطلاعات بگیرید و ببینید چه منابعی برای کمک به شما وجود دارند.

سپس به قول گونتین «وارد دنیای درونی خود شوید.» یعنی ذهنتان را روی مشکل متمرکز کنید. پس از آن، با دیگر سهامداران شرکت جلسه‌ای بگذارید تا‌ ایده‌های مختلف را رد و بدل کنید.

اگر به عنوان یک مدیر می‌خواهید مشکلی را حل کنید، نقش شما در ارائه راه حل کمتر است و بیشتر باید شرایط را برای دیگران تسهیل کنید تا‌ ایده‌هایشان را ابراز کنند. به گفته گونتین، تبادل ‌ایده در جلسات معمولا به درستی صورت نمی‌گیرد، چون به افراد وقت کمی داده می‌شود تا در مورد مساله مورد نظر خوب فکر کنند و‌ ایده مناسبی به ذهنشان برسد. معمولا کارمندان به جلسه‌ای فرا خوانده می‌شوند و از آنها خواسته می‌شود‌ ایده‌هایشان را مطرح کنند. ‌ایده‌ها روی وایت بورد نوشته می‌شوند و تشریح می‌شوند، اما در چنین شرایطی اصولا‌ ایده قابل اجرایی مطرح نمی‌شود.

در عوض، باید به افراد مدتی وقت بدهید تا در مورد مشکل مورد نظر فکر کنند و برای حل آن دو یا سه‌ایده به صورت کتبی تحویل دهند. ‌ایده‌ها را بدون ذکر نام افراد جمع‌آوری کنید و سپس آنها را یکی یکی به بحث بگذارید. چون این بخش از فرآیند بدون نام است، افراد می‌توانند بدون خجالت و قضاوت شخصی نظر بدهند.

در نهایت، هنگام ارزیابی راه‌حل‌های ممکن، با توجه به منابع موجود و فرهنگ سازمان، واقع‌بینانه‌ترین راه را انتخاب کنید.

گونتین معتقد است که پیگیری این مراحل برای ایجاد تغییرات مثبت در شرکت‌تان، تاثیرگذاری مدیریت شما را اثبات می‌کنند، چون نشان می‌دهد در عین حال که از ‌ایده‌های دیگران استفاده می‌کنید، توانایی انتخاب بهترین و کارآترین ‌ایده را هم دارید.