مصاحبه با دکتر سعید صدری در رابطه با همایش «سیستم اطلاعات مدیریت پروژه»
نیاز به ملی شدن استانداردهای مدیریت پروژه
اولین دوره سمینار «سیستم اطلاعات مدیریت پروژه» پنجشنبه ۲۹ دیماه در تهران برگزار خواهد شد.
اولین دوره سمینار «سیستم اطلاعات مدیریت پروژه» پنجشنبه ۲۹ دیماه در تهران برگزار خواهد شد.
این همایش به معرفی سیستمهای اطلاعات مدیریت پروژه و ارتباط آن با سایر فرآیندهای مدیرت پروژه میپردازد. دکترسعید صدری، استاد دانشگاه ویرجینیاتک، در این سمینار به معرفی سیستمهای اطلاعات مدیریت خواهد پرداخت و درباره کاربردهای جدید تئوری اطلاعات در طراحی سیستم اطلاعات مدیریت پروژههای ساخت سخنرانی خواهد کرد. شرح مصاحبه دنیایاقتصاد با وی در این صفحه آمده است.
به نظر شما چه چالشهای عمدهای در مدیریت پروژه وجود دارد که کاربست سیستم اطلاعات را ضروری میسازد؟
در حال حاضر موضوعی که در مدیریت پروژه اهمیت دارد مدیریت تکنولوژی پروژه است که به طور کلی در چند سال گذشته تحول یافته است و ما با تکنولوژیهای جدیدی روبهرو شدیم. مسائلی که وجود دارد و چیزهایی که من میگویم مربوط به اینجا است (ایالات متحده)، اما به طور کلی برای همه پروژهها، تقاضای کیفیت بهتر و کارآیی بالاتر به چشم میخورد. میبینیم که مراحل مجزایی که در پروژه وجود داشته است (مانند طراحی ساختمان و ...)، الان به هم بسیار مربوط شدهاند، به این دلیل که امکان تبادل اطلاعات میان مراحل وجود دارد. بنابراین اکنون نهتنها نیاز شدیدی برای سیستمهای اطلاعات اعم از ERP و MIS احساس میشود، بلکه تقاضا برای آنها نیز بسیار زیاد است. در اینجا شرکتهای بزرگ و ادارات دولتی برای هر پروژه ساختمانی یکBIN model 1میسازند؛ این یکی از عواملی است که میتواند کمک کند که کمپانیها هرچه بهتر جوابگوی نیازهای کارفرما باشند. مدیریت اطلاعات را یکی از برنامههای کارفرما محسوب میکنند. همچنین «سازماندهی دانش»2 در هر پروژه خود به عنوان یک پروژه مجزا دیده میشود. بنابراین تکنولوژی سیستمهای اطلاعات مدیریت پروژه که به لحاظ طراحی و اجرا بسیار
تازه است، چالش بسیار بزرگی برای همه موسسات است. در مواجهه با این چالش باید ابتدا در نظر گرفت که ابعاد پیادهسازی ERP و MIS قرار است چقدر باشد.
از طرف دیگر، یکی از مسائلی که باید در پیادهسازی سیستمهای اطلاعات به آن دقت کرد، مدیریت منابع داخلی است. معمولا در مدیریت منابع داخلی چالش عمده این است که بلوغ مدیریت پروژه و اطلاعات در آن موسسه در چه حدی است. تشخیص این بلوغ و تشخیص نوع سیستم از جمله چالشهایی است که در همه جا، همه موسسات با آن مواجه هستند.
آیا هزینههای راهاندازی سیستم اطلاعات مدیریت صرفا در پروژههای بزرگ قابل قبول است؟ چگونه میتوان این سیستمها را برای سبد پروژهها به کار برد؟
هزینههای پیادهسازی سیستمهای اطلاعات مدیریت پروژه در رابطه با یک پروژه به خصوص نیست و درباره کلیه اقدامات و فعالیتهای یک سازمان است. بنابراین نمیتوانیم بگوییم در یک پروژه که کوچک است کارآیی ندارد. درحد هر سازمانی و به هر حدی که باشد از دو تا سه نفر تا چندین هزار نفر این سیستم لزوم دارد مساله بزرگ بودن پروژه نیست. مساله نیازی است که وجود دارد. به طور قطع لازم است که یک موسسه برای ارتباط پروژهها و مدیریت منابع داخلی برنامهریزی کند. بنابراین وقتی که سبد پروژه داریم نیاز به پیادهسازی سیستم اطلاعات مدیریت پروژه بسیار شدیدتر خواهد بود. معمولا سازمانهایی که پروژههای بیشتری دارند خیلی شدیدتر به آن نیاز دارند و خیلی سریعتر آن را پیاده میکنند. در موضوع هزینه هم باید گفت که تکنولوژی نسبت به منافعی که دارد بسیار ارزانتر است. هزینه عمده در تغییراتی است که باید در نحوه کار و رویکردها و استانداردهای یک سیستم به وجود بیاید.
لطفا شرح دهید ارتباط سیستمی میان سیستمهای ERP، MIS، و PMIS چگونه است و آیا جریان اطلاعات میان این سیستمها شکل میگیرد یا خیر؟
اولا وقتی شما سیستمی نظیر ERP و MIS داشته باشید، ERP یک سطح از MIS بالاتر است و مسلما شما PMIS دارید؛ یعنی نمیتوانید مدیریت منابع داخلی داشته باشید و مدیریت پروژه جزو آن نباشد. بنابراین به طور قطع این رابطه وجود دارد و امکانپذیر نیست که یکی وجود داشته باشد و سطح پایینتر وجود نداشته باشد. ارتباط اینها بستگی به طرح سیستم دارد که باید جوابگوی نیازهای سازمان باشد و براساس نحوه جمع کردن اطلاعات و پخش آن و منابع انسانی مرتبط با این سیستم، در هر سازمانی مجزا است. البته مدلهایی وجود دارد که برای چگونگی طرح و پیادهسازی سیستمهای اطلاعات الگوهای کلی ارائه میدهد، اما جزئیات مهم است؛ یعنی باید تعیین کنیم که چگونه با توجه به نیازهای سیستم آن سیستمها را پیاده و اجرا کنیم.
رویکردهای نوین در مدیریت اطلاعات چیست و این روشها چگونه به مدیریت بهتر پروژهها کمک میکنند؟
استانداردهایی در این خصوص وجود دارد. در سه سطح مختلف برای مدیریت اطلاعات، استانداردهایی در دنیا رایج شده است. یکی از آنها مدیریت پروژه است، مرحله بعدی مدیریت برنامه است و مرحله بعد مدیریت پرتفولیو است. استفاده از این استانداردها در اروپا و آمریکا با هم متفاوت است، هرچند که بسیار نزدیک به هم هستند. به وجود آوردن یک PMO 3 در هر سازمانی موضوع داغی است و روی آن کار میشود. هدف اصلی این است که این دانشی که از هر پروژه ای حاصل میشود به شکل مستند در آن سازمان باقی بماند و بتواند از دانشی که به دست آمده در پروژههای بعدی استفاده کند تا همه پروژهها از منابع سازمانی استفاده کنند. این دیدگاه که یک پروژه به شکل مستقل باید در ارتباط با کلیه منابع و امکانات آن سازمان باشد، دیدگاهی بسیار مقبول و پذیرفته است.
مساله دیگر چرخه عمر پروژه است. در پروژههای ساختمانی و حتی در پروژههای کارخانهای میبینیم که به عنوان یک مرحله مدلسازی اطلاعات ساخت۴ است که مرحله طراحی است و مرحله دوم، برنامهریزی برای اتصال مراحل ساخت۵ یا مدل اتصال مراحل ساخت است که به طور مختصر به آن BAM میگویند و مرحله بعدی بهینهسازی عملیات ساخت۶ است. میبینید که چرخه عمر یک پروژه بیش از هر چیزی مدنظر است و ارتباط دادن اطلاعاتی که در طول چرخه عمر و در طول این چرخه تولید و بهرهبرداری میشود، بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
جهت ترویج فرهنگ استفاده از سیستمهای نوین اطلاعات در مدیریت پروژه، اولین قدم را چه میدانید؟ آیا این سیستمها همانقدر که انعطاف در برابر شرایط بیرونی را بیشتر میکنند، موجب نمیشوند که کنترل بر منابع انسانی بیشتر شود و آیا این کنترل در پروژههای مهندسی - محور مشکلزا نیست؟
آن چیزی که لازم است این است که یکسری استانداردهای وجود داشته باشد، در بسیاری از کشورها این استانداردها دوران طفولیت خود را میگذرانند و در حال توسعه هستند. مثلا استانداردهایی که به عنوان استاندارد ملی cad وجود دارد؛ یا برنامه ایندیزاین. آن استانداردی که برای «برنامهسازی اطلاعات ساخت» وجود دارد، الان در حال نوشته شدن است و ورژن اول آن نوشته شده و ورژن دوم آن قرار است ماه آینده منتشر شود.
یعنی تمام شده و نهایی نیست. بنابراین وجود یکسری استانداردهایی که کمک میکند هم کسانی که نرمافزار و سخت افزار را طراحی میکنند، بدانند که برچه مبنایی آن را طراحی کنند و هم به کاربران و کسانی که سازمانهای اداری را طراحی و پیاده میکنند، کمک میکند. بنابراین باید این استانداردها در سطح ملی به وجود بیاید.
بعد از به وجود آوردن این استانداردها تقاضای بازار و صاحبان پروژه که منافع سیستمها را میبینند موجب خواهد شد که صنعت مجبور شود که حتی اگر نخواهد از این سیستمها استفاده کند. بنابراین نوشتن استانداردها مهم است و باید این استانداردها بینالمللی باشند. بنابراین هر قطعه اگر در هر جای دنیا، مانند چین یا اروپا، باشد، این استانداردها قابلیت مبادله اطلاعات را به ما میدهند.
چیزی که مبنا برای این استانداردها هست آن چارچوبی است که ISO به آنها اشاره کرده است. ISO یک چارچوب برای طبقهبندی مدلهای داده دارد. حالا هر کدام از کشورها استانداردهایی را میپذیرند؛ مثلا آمریکا بر اساس سیستمی که AMI class نامیده میشود طراحی میکند که این سیستم در حال طراحی است و هنوز کامل نشده است. اروپا UNI class را دارد که تقریبا طراحی آن را تمام کردهاند و دارند تغییراتی در آن میدهند. آنچه مهم است این است که بر اساس آن، استانداردهای ایزو طراحی شود و این قابلیت وجود دارد؛ این موضوع که پروژه در کدام کشور و با کدام روال مدیریت میشود، مهم نیست و تبادل اطلاعات در سیستمها مختلف میسر خواهد داشت.
اینکه گفتید آیا کنترل بر منابع انسانی بیشتر میشود به طور قطع هدف این است که کنترل بیشتری باشد، اما در پروژههای مهندسیمحور روال کار فرقی نمیکند. وقتی که اطلاعات دقیق باشد و به نحوی باشد که قابل دسترسی برای همه کسانی که نیاز به آن دارند، باشد و تغییر و تبدیل در عمر طراحی و ساخت به وجود نیاید در هر پروژهای که باشد نهتنها مشکلی ایجاد نمیکند بلکه مشکلات را هم حل میکند.
هدف شما از شرکت در همایش سیستم اطلاعات مدیریت پروژه در ایران چیست و مطالبی که در این سخنرانی بیان میشود چگونه میتواند برای مدیران پروژه راهگشا باشد؟
من در این همایش سیستمهایی را معرفی خواهم کرد که برای طبقهبندی اطلاعات و استانداردها وجود دارد. این برنامهای است که از من خواستند. کسانی که در صنعت حضور دارند باید با این مسائل آشنا باشند که چه مسائلی وجود دارد و این همایش کمک میکند که بدانند ایران در دنیا در چه موقعیتی قرار دارد و باید از تغییراتی که در دنیا حادث شده است، در مملکت استفاده کرد.
صحبتی که من میکنم بر این مبنا است که استانداردهایی وجود دارد و برنامهریزی خود را بر اساس آن استانداردها بکنند و پیشقدم شوند که استاندارد ملی نوشته شود. ما هنوز استاندارد ملی برای طبقهبندی اطلاعاتی نداریم؛ بنابراین خیلی مهم است که بخواهیم این استانداردها و کدها به صورت ملی نوشته شود.
برای اطلاع بیشتر در خصوص همایش سیستم اطلاعات در مدیریت پروژه به سایت: Irpmis.com مراجعه فرمایید.
پاورقی:
1.building information modeling
۲. temporary knowledge organization
3.project management office
۴. Building information modeling
5. Building assembly planning
۶. Building operation optimization
ارسال نظر