فرهنگ کسب و کار
مالزی - ۱۹ مرداد ۹۰
بخش چهارم
سبک مدیریت مالزیایی
کسانی که میخواهند در مالزی به طور موثری مدیریت یک بخش یا مجموعه را به عهده بگیرند، باید از یک سری موضوعات حیاتی مطلع باشند که ممکن است با آنچه در کشور خودشان متداول است، بسیار متفاوت باشد.
کوشان غلامی
بخش چهارم
سبک مدیریت مالزیایی
کسانی که میخواهند در مالزی به طور موثری مدیریت یک بخش یا مجموعه را به عهده بگیرند، باید از یک سری موضوعات حیاتی مطلع باشند که ممکن است با آنچه در کشور خودشان متداول است، بسیار متفاوت باشد. اولین نکته این است که در مالزی به عنوان یک کشور با ساختار سلسله مراتبی، از مدیران انتظار میرود افرادی قابل احترام باشند و این احترام بیشتر بستگی به میزان سن و ویژگیهای شخصی دارد تا قابلیتهای شغلی و کاری. احترام افراد، وابسته به سن و حکمت و خردی است که با افزایش عمر به دست میآید. همچنین کسانی که برای حفظ آبروی افراد دیگر احترام قائلند، خود نیز مورد احترام دیگران قرار میگیرند. پس یک مدیر نباید هیچگاه کاری انجام دهد که آبروی زیردستانش به خطر بیفتد.
در فرهنگ این کشور، مجازاتها و توبیخها معمولا توسط یک شخص ثالث انجام میگیرد. همچنین احترام به صورت کاملا مستقیم بسیار سخت میباشد و استفاده به موقع از ابهام و سیاست یک هنر محسوب شده، در حالی که رفتار مستقیم به نوعی رفتار غیرمتمدنانه و نافرهیخته تلقی میشود.
علاوه بر اینها از یک مدیر انتظار میرود که نگاه جامعی نسبت به رفاه کارکنان خود، چه در محل کار و چه بیرون از آن، داشته باشد. در کل، روابط مدیر با کارکنان بیشتر شبیه روابط پدر و فرزندی است تا مدل غربی رییس و مرئوسی.
دومین نکته این است که با توجه به فرهنگ و رویکرد گروه محور در مالزی، افراد دوست دارند در قالب یک تیم فعالیت کنند و آرمانهای فردیشان به نیازهای گروه تعالی یابد. مدیران باید به جای ایجاد رقابت در بین گروهها که منجر به فقدان هماهنگی و در نتیجه ناخشنودی اعضا میگردد، این همکاری درون گروهی را تقویت کرده و آن را پرورش دهند.
جلسات در مالزی
شروع شدن جلسات با صحبتهای جسته گریخته ای که میتواند برای یک مدیر پرمشغله غربی خستهکننده باشد، در مالزی چندان عجیب نیست. به هرحال باید به یاد داشته باشید که قبل از اینکه کسبوکار آغاز شود، روابط میان افراد باید شکل گرفته باشند. با توجه به این نکته که شکل گیری اینگونه روابط نیاز به گذشت زمان دارد، پس هرچه روابط بیشتر شکل میگیرند، زمان این بحثهای جستهگریخته کوتاهتر میشود.
مهمترین نکته ای که در هر جلسه باید به یاد داشت این است که اهمیت روابط بسیار بیشتر از موضوعی است که راجع به آن بحث میشود. روابط بر اساس وفاداری، هماهنگی، عدم تهاجم، احترام برای آبروی دیگران و سایر موضوعات بین افراد شکل میگیرد. بنابراین سعی کنید همیشه آرام و متین باشید و سیاستمدارانه رفتار کنید. در حرکات بدن و سخنان شما نباید تهییج بسیار زیاد مشاهده شود.
در جلساتی که در مالزی برگزار میشود، سعی کنید با پرسیدن مستقیم سوالات از فرد ارشد نماینده مالایی، احترام خود را به وی نشان دهید، هرچند او بهترین فرد برای پاسخ دادن به زبان انگلیسی نباشد.
بسیار به ندرت لازم میشود که شما مجبور شوید برای اتخاذ تصمیمی بغرنج و فوقالعاده مهم پافشاری کنید و اینگونه تصمیمات تنها پساز قبول کلیه افراد مرتبط عملی خواهند شد. بنابراین صبر و آرامش توصیه میشود.
مدیریت زمان میتواند متفاوت باشد و اینکه جلسات دیر شروع شود یا بسیار به طول انجامد امر معمول و متداولی است.
هدیه دادن
دادن هدیه به اندازه سایر کشورها از جمله ژاپن و کره جنوبی فراگیر نیست، ولی کماکان به عنوان یک وسیله برقراری و ایجاد ارتباط محسوب شده و از آن قدردانی میشود. هدایا باید کوچک و بستهبندی شده باشند و معمولا در حضور فرد هدیهدهنده باز نمیشوند.
مدیران سایر کشورها باید همواره نسبت به پیش زمینه قومی و نژادی طرف مقابل خود حساسیت داشته باشند. در روابط با مسلمانان نباید غذاهایی که دارای الکل یا گوشت خوک است تعارف کنید.
از هدایای خانگی معمولا استقبال میشود، هرچند توسط شرکت یا به صورت شخصی انتخاب شده باشند.
ارسال نظر