نکات مدیریتی
رکود اقتصادی و راههای جایگزین
گاهی در شرایط اقتصادی کسبوکارها و واحدهای صنعتی با شرایطی روبه رو میشوند که مانند گذشته، دریافت سفارش از مشتری را تجربه نمیکنند یا اگر پیش فاکتوری هم صادر میشود؛ شرایط آن سخت تر شده وهر روز از اعتبار زمانی آن کاسته میشود.
شادی صالحی
گاهی در شرایط اقتصادی کسبوکارها و واحدهای صنعتی با شرایطی روبه رو میشوند که مانند گذشته، دریافت سفارش از مشتری را تجربه نمیکنند یا اگر پیش فاکتوری هم صادر میشود؛ شرایط آن سخت تر شده وهر روز از اعتبار زمانی آن کاسته میشود. در این دوران رکود، کسادی بازار،مشکلات نقدینگی، ... کلماتی هستند که مدام افکار صاحبان کسبوکار را به خود مشغول میکند. اما آنچه که پشت این کلمات نهفته و نگرانی را بیشتر میکند، عدم مدیریت صحیح و از دست دادن سرمایه است.
دراین میان راهکارهای بسیاری پیشنهاد میشود؛ عدهای بر این باورند که در چنین مواقعی با در نظر گرفتن کاهش حجم فعالیتها و کاهش هزینههای جاری، همچنین اتخاذ سیاست انقباضی میتوان دست به عصاتر پیش رفت غافل از آنکه این سیاست میتواند تضعیف تدریجی کسبوکار به امید کاهش هزینهها و در نهایت افت تدریجی درآمد بنگاه اقتصادی را به همراه داشته باشد. عدهای نیز معتقدند که در شرایط بحرانی شاید بهترباشد به جای گوشه نشینی، بر فعالیتهای موثر در افزایش فروش افزود و به این ترتیب با پیدا کردن بازارهای جدید و جذب مخاطبان بیشتر، امکان فروش بیشتر را برای خود فراهم آورد. در این دوران در شرایطی که سایر رقبا ممکن است سیاستهای کاهش فعالیت را در پیش گرفته باشند، بازاریابی تهاجمی میتواند مشتریان بیشتری را جذب بنگاه اقتصادی کند.
اما چگونه میتوان هر دو تفکر (کاهش هزینهها و جذب مخاطبان بیشتر، امکان فروش بیشتر) را برای کسبوکار خود ایجاد کرد؟ واحدهای صنعتی برای اینکه بتوانند خدمات خود را به مشتریان بالقوه بیشتری معرفی کنند از چه راههایی میتوانند استفاده کنند؟ ممکن است برخی به تهیه بروشور و کاتالوگهای جدید و ارسال آنها توسط پست اقدام کنند. برخی ارسال دسته جمعی فکس
را انتخاب مینمایند.
مطمئنا بسیاری از شما هنگامی که صبح وارد دفتر کار خود میشوید با چندین برگ فکس دریافتی مواجه شده اید. برخی از شرکتها روش بازاریابی تلفنی را انتخاب میکنند. شرکت در نمایشگاههای مختلف، برگزاری سمینارهای متعدد ،ارسال نمونه رایگان کالا به برخی از مشتریان عمده، ... همه و همه راههایی هستند که شرکتها نسبت به درآمد و فعالیتشان انتخاب کرده و به آن عمل میکنند. برخی نیز از افزایش بازدیدهای حضوری و مذاکرات رودررو استفاده میکنند. همه این مسائل مطمئنا اثربخشی خود را در ایجاد بازارهای جدید دارند ولی همه آنها یک عنصر مشترک دارند و آن هم هزینه است! بله هزینه در شرایطی که واحد اقتصادی دوران رکود خود را سپری میکند میتواند خیلی تاثیرگذار باشد.
بدون شک افزایش فعالیتها، منجر به افزایش هزینهها خواهد شد. اینجا است که باید به دنبال روشهای ارزان ولی موثر در معرفی توانمندیهای واحد تولیدی- صنعتی خود رفت. امروزه تبلیغات اینترنتی به دلیل ارزان بودن، ماندگاری زیاد و فراگیر بودن آن در ایجاد کانالهای ارتباطی متناسب با تکنولوژی روز به عنوان کلید موفقیت به صاحبان کسبوکار پیشنهاد میشود، اما سوال اینجا است: چگونه میتوان از این پتانسیل برای شناساندن تفاوتهای ویژه واحد صنعتی خود به مشتریان استفاده کرد؟
مهندس سید جمال صدرالدینی - موسس وبسایتهای بازاریابی - در خصوص جذب مشتری ازطریق تبلیغات اینترنتی میگوید: وبسایت هر شرکت مشخصکننده ماهیت و نشانگر اعتبار ظاهری آن است. تمامی شرکتهای بزرگ دنیا تیمهای ویژه و جداگانهای برای این امر اختصاص دادهاند و در این راستا از تمامی امکانات ارتباطی جدید (اینترنت) بهره میبرند. برای آنها، وبسایت شرکت صرفا به درج چند عکس و یا شمارههای تماس خلاصه نمیشود. در کشور ما نیز چنین شرکتهایی قطعا وجود دارد، لیکن این امر آنطور که باید، فراگیر نشده است.
اینترنت یک شبکه ارتباطی بسیار موثر و درعین حال ارزان در تمام دنیا است. تلفن اینترنتی، پست الکترونیکی، سمینارهای الکترونیکی، کتابهای الکترونیکی، مطالب صوتی، ارتباط زنده با مشتری، تلفنهای اینترنتی، شبکههای اجتماعی و... تکنولوژیهای ارتباطی جدیدی هستند که در اختیار همه است و اگر بتوانیم از آنها درست استفاده کنیم خواهیم توانست خدمات و محصولات خود را به طیف بیشتری از مشتریان احتمالی خود معرفی کنیم. اما همانطور که این سرویسهای پیشرفته، امکانات وسیعی در اختیارمان قرار میدهند؛ استفاده ناشیانه از آنها میتواند اثرعکس بر کسبوکار و افزایش هزینههای تبلیغاتی نیز داشته باشد. برای استفاده از تکنولوژی باید ابتدا فرهنگ استفاده از آن را نیز یاد بگیریم.
برای اینکه مساله را کمی روشن کنم یک مثال میزنم. بلندگو یک وسیله برای رساندن پیغام صوتی به مخاطبان بیشتر است، اما اگر این بلندگو را هنگام استراحت مردم بهکار بریم چه اتفاقی میافتد؟ بدیهی است که اثری منفی خواهد داشت و نه تنها مخاطبان ما به حرفهای ما گوش نخواهند داد، بلکه ما را به عنوان یک مزاحم تلقی کرده و سعی خواهند کرد به هر قیمت آن را قطع کنند.
ارسال نظر