دنیایاقتصاد: یک عمر «خبرسازی» درباره کارگردان آلودگیهوا باعث شده «متهمان اصلی» در جاده سمیسازی پایتخت بتازند، بدون آنکه مقامات مسوول «پاسخگو» باشند.
ویدئوی خبرنگار پیشین «دنیایاقتصاد» از آلودگیهوا را ببینید؛
دنیایاقتصاد: یک عمر «خبرسازی» درباره کارگردان آلودگیهوا باعث شده «متهمان اصلی» در جاده سمیسازی پایتخت بتازند، بدون آنکه مقامات مسوول «پاسخگو» باشند.
جمعه، ۲۳ آذر ۱۴۰۳
ویدئوی خبرنگار پیشین «دنیایاقتصاد» از آلودگیهوا را ببینید؛
محیطزیست جهان امروز در معرض بحرانهای متعددی قرارگرفته که اثرات آنها نهتنها بر طبیعت، بلکه بر زندگی انسانها نیز سایه افکنده است. آلودگی هوا، کاهش منابع آب، تغییرات اقلیمی و نابودی تنوعزیستی تنها بخشی از این مشکلات هستند که اقتصاد، سلامت و کیفیت زندگی بشر را تحتتاثیر قراردادهاند. از سوی دیگر، جمعیت روبهرشد جهان، نیاز به منابع بیشتر و فشار بر اکوسیستمها را افزایش داده و وضعیت موجود را پیچیدهتر کردهاست. در این میان، نوآوری در استفاده از فناوریهای پیشرفته، راهی نوین برای مدیریت این بحرانها ارائه میدهد.
چرا تبعات آلودگیهای ناشی از فعالیت نفتی در دریای شمال، دستکم گرفته شدهاست؟
پژوهشگر ارشد موسسه جانورشناسی لندن، رزیویلیامز میگوید؛ «همزمان با دوران نوجوانی من در آبردین اسکاتلند، سایه فاجعه پایپرآلفا بر جامعه ما گسترده شد. انفجار دلخراش سکوی نفت در سال۱۹۸۸ جان ۱۶۷ نفر را گرفت.» ویلیامز اضافه میکند: «در آن زمان، من با خوشاقبالی تمام، از پیامدهای زیستمحیطی آن فاجعه بیخبر بودم، اما نشت ۶۷۰تن نفت، اکوسیستم دریایی را ویران و تاثیری ماندگار بر زیستبوم دریایی آن منطقه داشت که مایلم اندکی به آن بپردازم.» به نوشته تارنمای دکانورسیشن، در دهههای اخیر، کاهش تدریجی موارد نشت نفت و حجم تخلیه نفت از تانکرها، سکوها، چاهها و سکوهای دریایی را شاهد بودهایم. حوادث همچنان در سطح جهان رخ میدهند و اغلب در مناطقی اتفاق میافتند که نسبت به دریای شمال، کمتر موردتوجه هستند، با اینحال خوشبختانه بریتانیا از آن زمان فاجعه دیگری به بزرگی پایپرآلفا را تجربه نکردهاست.
آلودگی ادامهدار هوا چه تاثیری بر دیگر عناصر طبیعت خواهدداشت؟
انسان برای ادامه حیات به سه عنصر آب، غذا و خاک وابسته است. با آلودگی هوا، زمین و خاک و بهتبع آن غذا، آب و محیطزیست نیز تحتتاثیر قرار میگیرند. خاک بهعنوان بستری واسط و رابط بین آب و هوا نقش بسیار مهمی در انتقال آلودگی ایفا میکند. این منبع حیاتی از منابع مختلف در معرض آلودگی قرار میگیرد. امروزه از میان منابع آلاینده، معادن فعال (آلودگی صنعتی)، مصرف سوختهای فسیلی (آلودگیهای نفتی)، کودها و سموم کشاورزی مهمترین عوامل آلودگی بیوسفر محسوب میشوند. یکی از منابع آلودگی خاک که کمتر موردتوجه قرار میگیرد بارانهای اسیدی است که در اثر آلودگی و دود کارخانهها در شهرهای صنعتی و پرجمعیت دیده میشود.
چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
ویدئوی گفتگوی دکتر ایمانیجاجرمی با «دنیایاقتصاد»؛
دنیای اقتصاد: معاون رئیسجمهور اعلام کرد: سیاستهای حمایتی دولتها در دهه های گذشته برای حفظ سطح تولید صنعتی به هر قیمتی، باعث انباشت مسائل و بروز مشکلاتی در حوزه محیط زیست شده است. سیاستهای حوزه تولید انرژی باعث تشدید آلایندهها و از جمله آلودگی هوا شده است.
پرسش «دنیایاقتصاد» از رئیس کارگروه اضطرار آلودگیهوا؛
دنیای اقتصاد: دانشمندان هشدار دادهاند که سال ۲۰۲۴ گرمترین سالی است که تاکنون تجربه کردهایم. این یعنی دمای کره زمین امسال به طور متوسط بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد نسبت به دوران پیش از صنعتی شدن گرمتر شده است.
دنیای اقتصاد: در پی انتشار اخباری مبنی بر آغاز مجدد مازوتسوزی در نیروگاههایی که استفاده از این نوع سوخت در آنها ممنوع شده بود، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از انجام اقدام قضایی علیه وزارتخانههای متخلف خبر داد.
دنیای اقتصاد: میزان و علل جنگلزدایی از منطقهای به منطقه دیگر در سراسر جهان متفاوت است. در سال ۲۰۲۳، برزیل با بیش از ۱/۱ میلیون هکتار جنگلزدایی، بزرگترین فاجعه جنگلهای استوایی نخستین را در سراسر جهان به ثبت رساند.
دنیای اقتصاد: جواد حیدریان در گزارشی که با مشورت دکتر کیومرث سفیدی، جنگلشناس و استاد دانشگاه، نوشته شده به «مجوز برداشت درختان» و وضعیت اسفبار جنگلهای هیرکانی پرداخته است.
پنجشنبه، ۱۵ آذر ۱۴۰۳
«دنیایاقتصاد» در گفتگو با علی بیتاللهی، زلزلهشناس گزارش میدهد
دنیای اقتصاد: معاون سازمان حفاظت محیط زیست میگوید که بر اساس مصوبه کارگروه ملی آلودگی هوا اینگونه تصمیم گیری شد که نیروگاههایی که فاصله نزدیکی با مراکز جمعیتی بزرگ دارند، یعنی نیروگاه های مستقر در سه شهر کرج، اصفهان و اراک، مازوتسوزی نداشته باشند.
پنجشنبه، ۰۸ آذر ۱۴۰۳
آلودگی هوا سالانه معادل ۷ تریلیون دلار خسارت اقتصادی به جهان تحمیل میکند
تغییرات آبوهوایی دیگر یک چالش زیستمحیطی ساده نیست. این بحران با تاثیرات گسترده بر سلامت عمومی، اقتصاد جهانی و ساختارهای اجتماعی، به یکی از پیچیدهترین مسائل عصر ما تبدیل شدهاست. موجهای گرما، آلودگی هوا، بالا آمدن سطح دریاها و بیماریهای منتقله توسط حشرات، تنها چند نمونه از پیامدهای این پدیده رو به گسترش هستند، درحالیکه دولتها، سازمانهای بینالمللی و جوامع محلی سعی در مقابله با این معضل دارند، سرعت پیشرفت آثار اقلیمی فراتر از اقدامات پیشگیرانه است. این نوشته به بررسی پیامدهای بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی تغییرات اقلیمی و راهکارهای ممکن برای مقابله میپردازد.
با پشتسر گذاشتن گرمترین تابستان تاریخ، درخواستها از شرکتهای فعال در صنعت سوختهای فسیلی برای پرداخت خسارات اقلیمی در حال افزایش است؛ «در آن روز خاص، شاخص دمای هوا به ۱۱۹درجه فارنهایت (۴۸درجه سانتیگراد) رسید، فقط تصور کنید چقدر هواگرم بود. او در حیاط خانه از حال رفت؛ در واقع این گرما بود که شوهرم را کشت. تابستان اکنون در دالاس مانند ۲۰سالپیش نیست.» اینها جملات کارلاری گیتس؛ بیوه یک کارگر شرکت پست در آمریکا است که تابستان گذشته در دالاس در معرض گرمای شدید جان خود را از دست داد.
رئیس کمیته محیطزیست کمیسیون کشاورزی مجلس شورایاسلامی اعلام کرد: در اجلاسیه کاپ۲۹ باکو، کشورهای توسعهیافته متعهد شدند سالانه ۳۰۰میلیارد دلار برای حمایت از کشورهای کمتر توسعهیافته در حوزه محیطزیست تخصیص دهند. به گزارش «ایرنا» سمیه رفیعی در نشست خبری حاشیه جلسه علنی مجلس، به تشریح دستاوردهای حضور هیات ایرانی در این اجلاسیه پرداخت و گفت: «اجلاس باکو فرصتی بود تا اهداف و منافع کشورهای کمتر توسعهیافته دربرابر تلاشهای کشورهای توسعهیافته برای فرار از مسوولیتهای خود مورد حمایت قرار گیرد.
نشریه علمی «نیچر» به نقل از برخی پژوهشگران حوزه تامین مالی طرحهای آبوهوایی گزارش داد؛ توافق دقیقه۹۰ در اجلاس آبوهوایی «کاپ۲۹» در باکوی جمهوریآذربایجان یک «اجماع شکننده» است. به گزارش «ایرنا» از «نیچر»، نمایندگان کشورهای ثروتمند در اجلاس آبوهوایی باکو با آسودگی خیال از اینکه در نهایت توافقی در این اجلاس حاصل شد، در اولین ساعات روز ۲۴ نوامبر (یکشنبه چهارم آذر) از این توافق که طبق آن کشورهای ثروتمند، هدایت افزایش فاینانس مالی به کشورهای فقیر تا دستکم ۳۰۰میلیارد دلار سالانه تا سال۲۰۳۵ را بهدست خواهند گرفت، تجلیل کردند.
پنجشنبه، ۰۱ آذر ۱۴۰۳
وزرا برای کمک به شکستن بنبست مالی در مذاکرات، وارد باکو میشوند
نبرد بر سر پول و گنجاندن انتقال از سوختهای فسیلی در توافق هفته آخر مذاکرات غالب است. وزرای شرکتکننده در رهبری مذاکرات کاپ ۲۹ سازمان مللمتحد از کشورهایی از جمله آلمان تا استرالیا و آفریقایجنوبی در تلاش برای شکستن بنبست بر سر یک توافق مالی جدید جهانی در هفته آخر اجلاس آب و هوا، وارد باکو شدند. به گزارش فایننشالتایمز، درحالیکه برخی از دیپلماتهای ارشد، مانند جان پودستا، مقام آب و هوای ایالاتمتحده و مارینا سیلوا و آندره کورئا دو لاگو، به برزیل پرواز کردهبودند تا در نشست رهبران گروه ۲۰ در ریو برای حمایت از اقدام اقلیمی تلاش کنند، وزرای حاضر در جمهوری آذربایجان برای ادامه مذاکرات در مسیر کاپ ۲۹ مصمم هستند.
آیا تماشای آنلاین محتوا و عادتهای دیجیتال به بحران زیستمحیطی دامن میزند؟
با ظهور خدمات پخش آنلاین فیلم و موسیقی یا همان streaming، استفاده از محتوای رسانهای از جمله ویدئوهای آنلاین در پلتفرمهایی مانند یوتیوب و نتفلیکس، به یکی از جنبههای جداییناپذیرزندگی روزمره تبدیل شدهاست. میلیونها نفر در سراسر جهان از این خدمات برای تماشای سریالها و مستندها بهره میبرند. این تحول دیجیتالی بدونشک آسایش بینظیری را فراهم کرده، اما این راحتی ظاهرا بدون هزینه نیست. زیرساختهای عظیمی که امکان پخش آنلاین را فراهم میکنند، مانند مراکز داده و شبکههای انتقال اطلاعات، نیاز به انرژی زیادی دارند که منجر به تولید گازهای گلخانهای میشود. این مقاله به بررسی اثرات محیطزیستی استریم، عوامل موثر بر انتشار کربن و راهکارهای کاهش اثرات مخرب این پدیده میپردازد. پخش آنلاین یا تماشای هرگونه محتوای دیجیتال اگرچه در نگاه اول چندان هم آلاینده محیطزیست بهنظر نمیآید، ولی بررسیها موارد دیگری را نشان میدهد.
ما به ایالاتمتحده برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی نیاز نداریم
به گزارش فایننشالتایمز، با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات بدونشک فعالان محیطزیست با یک شکست چالشبرانگیز مواجه شدند. فضای غم و اندوه، افتتاحیه کاپ۲۹ را احاطه کردهبود اما اکنون زمان ناامیدی نیست. اقدامات چندجانبه اقلیمی قبلا تصویبشده و میتواند بدون حضور آمریکا ادامه یابد. هرگونه کوتاهی آمریکا به ضرر خود تمامشده و راه پیشرفت را برای چین هموارتر میکند. در مبارزه جهانی علیه تغییرات آبوهوایی، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات بدونشک یک شکست چالشبرانگیز است. چهار سالآینده برای محدودکردن گرمایش کرهزمین بهمیزان ۱.۵درجه سانتیگراد حیاتی است.