آشکار شدن اختلافهای اهالی موسیقی محمدرضا شجریان را به واکنش واداشت
روزهای سرد کانون گرم موسیقی
گروه فرهنگ و هنر: این روزها بیش از هر چیز دیگر، خبر اختلافهای میان برخی از اهالی موسیقی ملی ایران، روی خروجی خبرگزاریها و صفحات شبکههای اجتماعی دنبال میشود. در کمتر از دو هفته گذشته نام دو استاد بزرگ موسیقی ایرانی در ارتباط با اختلافهایی که در خانه موسیقی وجود دارد، بارها در رسانهها نشر و بازنشر شده است. در یکسو استاد حسین علیزاده،موسیقیدان و نوازنده چیرهدست و نام آشنای ایرانی قرار دارد و در سوی دیگر استاد محمدرضا شجریان که نام و آوازهاش بیش از هر کس دیگری در موسیقی ملی ایرانی و بلکه در عرصه هنر معاصر ایرانی، شهرت و محبوبیت دارد.
گروه فرهنگ و هنر: این روزها بیش از هر چیز دیگر، خبر اختلافهای میان برخی از اهالی موسیقی ملی ایران، روی خروجی خبرگزاریها و صفحات شبکههای اجتماعی دنبال میشود. در کمتر از دو هفته گذشته نام دو استاد بزرگ موسیقی ایرانی در ارتباط با اختلافهایی که در خانه موسیقی وجود دارد، بارها در رسانهها نشر و بازنشر شده است. در یکسو استاد حسین علیزاده،موسیقیدان و نوازنده چیرهدست و نام آشنای ایرانی قرار دارد و در سوی دیگر استاد محمدرضا شجریان که نام و آوازهاش بیش از هر کس دیگری در موسیقی ملی ایرانی و بلکه در عرصه هنر معاصر ایرانی، شهرت و محبوبیت دارد.ماجرا، استعفای حسین علیزاده از دبیری شورای خانه موسیقی بود. استعفای دو هفته پیش علیزاده و تصمیم او برای رسانهای کردن این استعفا موجب شد تا واکنشهای متعددی از سوی اهالی خانه موسیقی از یکسو و رسانههای گروهی از دیگر سو برانگیخته شود. بسیاری اعتقاد داشتند که استعفای علیزاده، رسانهای کردن آن و علنی کردن برخی اختلافات داخلی خانه موسیقی در میان رسانهها، تصمیم عجولانه و شتابزده علیزاده بوده است و نتایجی نامطلوب و آسیبزا به دنبال خواهد داشت. از میان واکنشهای پرشمار و متعدد، مهمترین آنها مربوط به سخنان روز گذشته محمدرضا شجریان است. شجریان در پاسخ به استعفای علیزاده، این تصمیم وی را «تاسف برانگیز» و حتی در بخشی از گفتههایش «مغرضانه» توصیف کرده است. این در حالی است که در حدود یکسال پیش، استاد شجریان با ادبیاتی بسیار متفاوت با آنچه روز گذشته گفته، در تقدیر از علیزاده سخن گفته بود.ماجرای سال گذشته آن بود که استاد شجریان که خود نشان شوالیه دولت فرانسه را در اختیار داشت، از امتناع حسین علیزاده در پذیرفتن این نشان تقدیر کرده بود. استاد شجریان در بخشی از نوشتهاش برای علیزاده آورده بود که «پوزشخواهى او {حسین علیزاده} از جنبه اعتراض به دولت فرانسه نبود بلکه اعتراض به رفتار و گفتار کسانى از خودمان بود که از این نشانها استفاده نابجا کردند و میکنند. منظورم خود شخصیتهاى دریافتکننده نشان و مدال نیست بلکه بادمجان دور قابچینهایی است که نام این نشانها را پیشوند نام هنرمند مورد علاقهشان میکنند.»با این همه روز گذشته شجریان، استاد محبوب و پرآوازه آواز ایرانی در خبری که روابط عمومی خانه موسیقی ایران منتشر کرد، به دو موضوع مهم اشاره کرده است؛ یکی استعفای علیزاده و دیگری ممنوعالکاری ۶ سالهاش. در میان کلماتی که وی درباره ممنوعالکاریاش به زبان آورده است میتوانید رگههایی از امید پایانناپذیر شجریان را برای فرارسیدن روز پایان ممنوعالکاریاش ببینید.
واکنش به استعفای علیزاده
روابط عمومی خانه موسیقی ایران، در این خبر آورده است که رئیس شورایعالی خانه موسیقی درباره استعفای حسین علیزاده که بهتازگی از دبیری شورایعالی این خانه استعفا کرده است، گفت: شورایعالی از این اتفاق متاسف و متاثر است و اینکه چرا ایشان که نخستین مدیرعامل این خانه بوده و در این سالها نیز بهعنوان سخنگو و دبیر شورایعالی فعالیت میکرد، به اینجا رسیدهاند که از خانه موسیقی استعفا دهند، تاسفبرانگیز است.این استاد آواز ایرانی ادامه داد: جلسات شورایعالی را باید خود دبیر برگزار میکرد. به هر حال، ایشان این تصمیم را گرفتهاند و ما نیز به آن احترام میگذاریم؛ اما چرا این مساله تا این زمان مسکوت گذاشته شده است؟ اگر خانه موسیقی اشتباهی انجام میداد، من قبل از هرکس دیگری آنجا را ترک میکردم. من درباره مسائل مختلف خانه، همواره از مدیرعامل و رئیس هیاتمدیره سوال میکنم.شجریان همچنین درباره شبهه غیرقانونی بودن فعالیت هیاتمدیره و شورایعالی اظهار کرد: در این مدت ایرادهایی به خانه موسیقی وارد شده و میگویند شورایعالی و هیاتمدیره غیرقانونی است که این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد. همه چیز قانونی است و حقوقدانان نیز بر این موضوع صحه میگذارند که فعالیت هیاتمدیره و شورایعالی تا اسفندماه سال ۹۴ قانونی است و در این تاریخ باید دوباره انتخابات برگزار و شورایعالی و هیاتمدیره جدید انتخاب شود. من بیش از هرکس دیگری در این زمینه تحقیق کردهام. به نظر میرسد گاهی در طرح این مسائل، برخی غرضورزیهای شخصی وجود دارد که باعث تاسف است.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا اعضای هیاتمدیره و شورایعالی ماهها پس از مطرح شدن این انتقادها، اکنون پاسخ منتقدان را میدهند، گفت: از همان ابتدا به این انتقادات پاسخ داده شده، اما بسیاری از آنها شنیده نشده است. ضمن آنکه شما وقتی میخواهید مسالهای را نقد کنید، باید آداب نقد را بهجا بیاورید. اگر عضو خانه موسیقی هستید و خودتان را جزو خانواده موسیقی میدانید، چرا نقدهایتان را رسانهای میکنید؟ کسی که انتقاداتش را بدون آنکه ابتدا در خود خانه مطرح کند، رسانهای میکند، مصلح نیست.وی افزود: در میان این انتقادها بهنظر میرسد، برخی میخواهند با مطرح کردن نامشان در رسانهها، خودشان را بزرگ کنند که اتفاقا این اقدام کاملا به ضررشان است. برخیها یکجانبه قضاوت میکنند و بعد هم آن را رسانهای میکنند. درحالیکه حتی حاضر نیستند به دعوت خانه موسیقی برای حضور در جلسه نقد پاسخ دهند. اگر مشکلی دارید، بیایید و همینجا پاسخ خود را بگیرید.او همچنین درباره برخی سوءتفاهمها درباره مسائل مالی خانه موسیقی نیز بیان کرد: هیچکدام از اعضایی که اکنون در این نهاد مشغول فعالیت هستند، بهخاطر بودجه نیامدهاند و بیان این مطالب میتواند از طرف خانه مورد پیگرد قانونی قرار گیرد. تمام این موارد جواب دارد و اگر خانه موسیقی از طریق قانونی پیگیر باشد، بهراحتی میتواند این کار را انجام دهد. ما حرمت هنرمندان را نگاه میداریم؛ اما بهشرط آنکه آبروی خودمان در خطر قرار نگیرد. تمام بودجه و کمکهای مالیای که به این خانه شده، کاملا شفاف است. خانه موسیقی چه پولی را از کجا دریافت کرده است؟ اصلا چرا باید این حرفها زده شود؟شجریان تصریح کرد: عملکرد ما کاملا شفاف است. برخی افراد سخنانی بیپایه و اساس را مطرح میکنند، بدون آنکه مدرکی برای آن داشته باشند و بدتر اینکه آنها را رسانهای میکنند که این اقدام به هیچ عنوان کار صحیحی نیست. خانه موسیقی برای این درست شده است که مشکلات را مرتفع و از موسیقی حمایت کند.
رگههای امید برای پایان ممنوع الکاری
او ادامه داد: اعضای این خانه و خود من به شخصه چندین سال است که عضو خانه موسیقی بودهایم و هیچ پولی از کسی نگرفتهایم. این خانه هیچ منفعت مالی برای ما نداشته است. من خودم فقط براساس علایق شخصیام در جلسات شرکت و در تمام موارد نظراتم را مطرح کردهام که صورتجلسات آن هم موجود است. ما هیچکدام در اینجا نفع شخصی نداریم، وقتی من ۶ سال است ممنوعالکارم و چهار سال از آن را رئیس شورایعالی بودهام، مشخص است که نفعی ندارم. حتی در هیچکدام از جلسات خانه موسیقی این موضوع را مطرح نکردهام. البته آقای نوربخش چندی قبل به رئیسجمهوری گفتند و آقای علیزاده نیز هفته گذشته این موضوع را مطرح کردند. بنابراین اگر من و استادان موسیقی در اینجا وقت میگذاریم برای مصلحت و اعتبار موسیقی است.رئیس شورایعالی خانه موسیقی همچنین درباره این انتقاد که اعضای هیاتمدیره و شورایعالی خانه موسیقی در این سالها ثابت بودهاند نیز گفت: هیچکسی ثابت نیست. اگر کسی نامش در دو دوره شنیده میشود، بهخاطر جایگاه آن هنرمند بین کسانی است که رای میدهند. ضمن اینکه باید از این اتفاق خوشحال بود، چون تجربه او به حل مشکلات کمک میکند. من تاکید میکنم که کسی ثابت نیست و اعضای شورایعالی، مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره همه انتخابی هستند. ضمن آنکه استادانی که در شورایعالی و هیاتمدیره حضور دارند، اعتبار خانه موسیقیاند. در و دیوارهای خانه موسیقی اعتباری ندارد، این آدمها هستند که به آن اعتبار میدهند.
ارسال نظر