تازه های جشنواره تئاتر فجر با حضور گسترده کارگردانان جوان رونمایی شد
رویش جوانه ها در تئاتر ایرانی
گروه فرهنگ و هنر: بخش تازه های تئاتر سیوچهارمین جشنواره بینالمللی تئاتر میزبان ۱۰ گروه نمایشی با نگاههای متفاوتی است که در این گزارش نگاهی به موضوعات و داستان این نمایشها داشتهایم. جشنواره تئاتر فجر از سال ۶۱ و دوره آغاز خود تاکنون که سیوچهارمین دورهاش را پشت سر میگذارد بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای هنری در حوزه تئاتر به شمار میرود. رویدادی که حضور در آن برای تمام هنرمندان این عرصه از اهمیت خاصی برخوردار است. این جشنواره در بخشهای مختلفی برگزار میشود که هرکدام از آنها در جایگاه خود از اهمیت بسیاری برخوردار است که از جمله آنها میتوان به بخشهایی چون تازههای تئاتر ایران، نسل نو و بخش بینالملل اشاره کرد.
گروه فرهنگ و هنر: بخش تازه های تئاتر سیوچهارمین جشنواره بینالمللی تئاتر میزبان ۱۰ گروه نمایشی با نگاههای متفاوتی است که در این گزارش نگاهی به موضوعات و داستان این نمایشها داشتهایم.جشنواره تئاتر فجر از سال ۶۱ و دوره آغاز خود تاکنون که سیوچهارمین دورهاش را پشت سر میگذارد بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای هنری در حوزه تئاتر به شمار میرود. رویدادی که حضور در آن برای تمام هنرمندان این عرصه از اهمیت خاصی برخوردار است. این جشنواره در بخشهای مختلفی برگزار میشود که هرکدام از آنها در جایگاه خود از اهمیت بسیاری برخوردار است که از جمله آنها میتوان به بخشهایی چون تازههای تئاتر ایران، نسل نو و بخش بینالملل اشاره کرد.بیشتر کارگردانان این نمایشها از آثار جوانان تئاتری ایران است که از شهرهای مختلف کشور در جشنواره تئاتر فجر حاضر شدهاند.
آخرین انار دنیا
ازجمله گروههای نام آشنا در این بخش میتوان به تئاتر «تی تووک» اشاره کرد که با نمایش «آخرین انار دنیا» از بندر عباس در این بخش حضور دارد. ابراهیم پشتکوهی نویسنده و کارگردان این نمایش میگوید: این اثر اقتباسی از رمانی با همین نام است که توسط بختیار علی، نویسنده کرد عراقی نوشته شده و در ایران توسط دو نشر مختلف در چند چاپ متعدد ترجمه و منتشر شده است. این رمان به سبک و سیاقی نوشته شده است که آثار تئاتر گروه «تیتوک» با آن همخوانی دارد و در واقع از یک نوع رئالیسم جادویی برخوردار است. متن رمان دراماتورژی شده است و بخشی از آن هم در اتودهای کارگاهی شکل گرفته است.
داستانهای میان رودان
گروه تئاتر «دن کیشوت» با نمایش «داستانهای میان رودان» نوشته و کار علی شمس پویا از تهران یکی دیگر از آثار این بخش است. علی شمس که این روزها مراحل نهایی نمایش خود را پشت سر میگذارد به هنرآنلاین گفت: این اثر، متنی پارودیک در سه اپیزود است. در واقع این نمایش نگاهی پارودیک به سرچشمهها، مفاهیم اولیه هستی، شکلگیری کلمات و ساخته شدن مفاهیم دارد. مفاهیمی مانند انتقام، کشورگشایی، روابط انسانی و شکلگیری ملتها. در واقع با مفاهیم کلیدی و کهن الگوها که جوامع مدنی را شکل داده شوخی میکند. البته این مساله تسری پیدا میکند و تنها به میان رودان محدود نمیشود، حتی کهن الگوهای ادبی ما را هم دربرمیگیرد.در این اثر نمایشی بازیگرانی چون داریوش موفق، رامین سیاردشتی، آرش فلاحتپیشه، سام کبودوند، اصغر پیران، فرزین محدث، بیژن سراجی، حمید دربانی، هاشم آذرهوا و علی رجایی به ایفای نقش میپردازند.
رازمهر- راز سپهر
یکی از کارگردانان شناخته شده و باسابقه تئاتر شکرخدا گودرزی است که همراه با گروه تئاتر «پیوند» با نمایش «رازمهر- راز سپهر» از تهران در بخش تازههای تئاتر جشنواره سی و چهارم حضور دارد. گودرزی که پس از مدتها در جشنواره تئاتر فجر حضور پیدا میکند با اشاره به فضا و موضوع این اثر نمایشی به هنرآنلاین گفت: متن نمایش با نگاهی مجدد به داستان رستم و اسفندیار شاهنامه نوشته شده است. چون احساس کردم این داستان شاهنامه ظرفیت این را دارد که با نگاه امروزی به سراغ آن برویم، بهویژه با اتفاقاتی که هماکنون در خاورمیانه در جریان است دریافتم که با تکیه بر اتفاقات معاصری همچون فعالیت گروههای تروریستی زیر لوای مفاهیم قدسی، میتوان روی این داستان شاهنامه کار کرد. بنابراین خوانش دوبارهای از متن شاهنامه داشتم و دریافتم که زمینههای شکلگیری چنین نگاهی در جهان کنونی که از نوعی مطلقنگری ناشی میشود باعث شده جهان مهربانی را به جهان کینه تبدیل کند.محمد صادقی، نوید گودرزی، ساغر عزیزی، محمد ساربان، کاظم هژیرآزاد، مجید جعفری، مانلی حسینپور، رضا جعفری، مهدی علینژاد و آگرین موسوی بازیگران این اثرند.
نسل آخر
گروه تئاتر «مدرسه» یکی دیگر از گروههای جوان نمایشی است که کارنامه درخشانی دارد. این گروه با نخستین حضور خود در فجر و اجرای نمایش «به مراسم مرگ داداش خوش آمدید» تبدیل به یکی از گروههای اجرایی خلاق شد که مخاطبان آثارشان را پیگیری میکنند. این گروه در جشنواره سی و چهارم با نمایش «نسل آخر» و کارگردانی مشترک فرزانه سهیلی و سمانه زندینژاد از تهران حضور دارد. زندینژاد با ارائه توضیحاتی در مورد این نمایش به هنرآنلاین گفت: نمایشنامه یک سال و نیم قبل توسط فرزانه سهیلی نوشته شد. ابتدا قرار بود من کارگردانی را بر عهده داشته باشم، اما با بیان ایدهها و نزدیک بودن متن به دنیای فرزانه، تصمیم گفتیم هر دو کارگردانی آن را بر عهده بگیریم.حسین امیدی، الهه برادران، جواد پورحیدری، شیرین جروقی، داراب داداشزاده، ابوذر ساعدی، آوا شریفی، آیدا صادقی، محمدرضا علی اکبری، فرانک کلانتر، حسام محمودی فرید و مجید یوسفی بازیگران این نمایشند.
سفر به نهایت دور
گروه تئاتر «اقیانوس» نیز با نمایش «سفر به نهایت دور» نوشته و کار محمد میرعلی اکبری از تهران گروه دیگر حاضر در بخش تازههای تئاتر است. میرعلیاکبری به هنرآنلاین گفت: این متن را سال ۸۶ نوشتم و نگارش آن یک سال طول کشید. این نمایش در مورد جهانهای موازی است. داستان نمایش در زمان شکلگیری جنگ جهانی سوم شکل میگیرد که آدمها از ترس جنگ فرار میکنند و به جهانهای دیگری میروند. به این واسطه اتفاقات ممتدی در جهانهای مختلف پیش میآید.مجید آقا کریمی، مجتبی پیرزاده، رامین سیاردشتی، آرش فلاحتپیشه، مسیح کاظمی، محمدرضا مالکی، کامبیز منصف، لادن نازی و آرزو نبوت بازیگران این نمایشند.
روزهای بی پایان
امین بهروزی از تهران همراه با گروه تئاتر «اتفاق» با نمایش «روزهای بیپایان» در بخش تازههای تئاتر ایران حاضر خواهند بود. بهروزی، کارگردان این اثر نمایشی در رابطه با چگونگی شکلگیری این نمایش به هنرآنلاین گفت: بخشی از ایده اولیه این نمایش از موضوعی گرفته شده که مدتها ذهن من را با خود درگیر کرده بود و آن این بود که اگر شخصی در زندگی ما ناپدید شود، در دنیای امروز چه راههایی برای پیدا کردن او وجود دارد. به نظرم گم کردن آدمها بسیار دراماتیک به نظر میرسید. به این ترتیب این موضوع را با یک داستان دیگر ترکیب کردم و داستان «روزهای بارانی» شکل گرفت.سجاد افشاریان، وحید آقاپور، نازنین احمدی و سوگل خلیق بازیگران این اثر نمایشی هستند.
طپانچه خانم
نمایش «طپانچه خانم» نوشته محمدامیر یاراحمدی به کارگردانی شهابالدین حسینپور کاری از گروه تئاتر «پارکینگ» یکی از آثار انتخاب شده برای حضور در مرحله نهایی تولیدهای تازه تئاتر ایران در سی و چهارمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر است.شهاب الدین حسینپور، کارگردان این نمایش در رابطه با موضوع و فضای این اثر نمایشی به هنرآنلاین اظهار کرد: این نمایشنامه نیز مانند دیگر آثار محمدامیر یاراحمدی که زبان جعلی را در آثار خود خلق میکند، در منظر مخاطب عام شبیه به زبان پهلوی و زبان کلاسیک مربوط به هفتاد سال قبل است، بنابراین به لحاظ نوع زبان نمایشنامه خاصی است. داستان نمایش هم متعلق به حدود هفتاد سال قبل است که داستان زنی خانزاده به نام اخترالسلطنه را روایت میکند که کلکسیونر طپانچه است و به واسطه زور و طپانچه تصمیم دارد شهر خود را تبدیل به شهری متمدن کند، به این ترتیب یکسری ضوابط خاصی را در شهر ایجاد میکند که با محدودیت قانون منع اسلحه روبهرو میشود اما پافشاری او برای نگهداری این طپانچهها عاقبت خوشی را برای او به ارمغان نمیآورد.فریبا متخصص، آرش فلاحتپیشه، حمید رحیمی، محمد صدیقمهر، گیلدا حمیدی، ندا مقصودی، مینا کریمیجبلی، مرضیه موسوی، لاله کریمی و مهتا رازقی در این نمایش ایفای نقش میکنند.
سند چشمانداز
گروه تئاتر «تنها» با نمایش «سند چشمانداز» نوشته رضا شاهبداغی و کارگردانی مهدی محمدی آخرین نمایشی است که از تهران در این بخش به روی صحنه میرود. مهدی محمدی کارگردان نمایش درباره موضوع این اثر نمایشی به هنرآنلاین توضیح داد: این نمایش درباره یک گروه نمایشی در تهران است که در یکی از تماشاخانههای خصوصی برای اجرا آماده میشوند اما نویسنده گروه مدتی است که ناپدید شده و متن را هم به گروه نمایش نرسانده است؛ همین مساله باعث ایجاد اختلافهایی میان اعضای گروه شده که باعث میشود در نهایت کار به نتیجه نرسد و نمایش ناقص بماند و در واقع آنچه در این نمایش میبینیم، تمرین پشت صحنه یک تئاتر است و معضلاتی که یک گروه تئاتری در حال حاضر با آن درگیر است.نسیم اسدپور، معصومه باقری، سمیه بختیاری، مهناز حسینی، نگار سرلک، مسعود شاهکرمی، فرشته طاهری، فاطمه قاسمی، خشایار قائدرحمتی وگلاره مقدم در این نمایش ایفای نقش میکنند.
تاریکی
یکی از نکات قابلتوجه در این دوره، حضور گروههای استانی در جشنواره است. بخش تازههای تئاتر ایران در این دوره، میزبان دو گروه نمایشی است. گروه تئاتر «کربن» با نمایش «تاریکی» نوشته علی حاتمینژاد و رئوف دشتی و کارگردانی عبدالله برجسته از مشهد یکی از آنهاست. برجسته با اشاره به اینکه متن این اثر توسط نویسندگان گروه تئاتر «کربن» نوشته شده است، به هنرآنلاین عنوان کرد: این کار سفری خیالی به زندگی نادرشاه افشار است. در کارهای قبلیمان هم به شخصیتها و آثار خراسان پرداخته بودیم مانند شاهنامه فردوسی. امسال تصمیم گرفتیم به شخصیت معاصرتری بپردازیم و آن نادرشاه افشار بود. البته نادرشاه شخصیت ملی است و زندگی دراماتیکی داشته است.محمدرضا صولتی، محمد جهانپا، علیرضا رواندل، مسعود عقلی، ندا محمدی و امیرحسین رضازاده بازیگران این نمایشند.
غرامت
گروه تئاتر «بازی» با نمایش «غرامت» نوشته اصغر گروسی و کارگردانی محمدرضا درند و سعید زندی از استان کرمانشاه آخرین اثر معرفی شده در این بخش است. محمدرضا درند در رابطه با فضا و موضوع این اثر نمایشی به هنرآنلاین گفت: همچنانکه قالب کارهای ما در سالهای اخیر نمایشهایی با سبک و سیاق موضوعات اجتماعی بوده و بیشتر موضوعات و معضلات اجتماعی را به تصویر میکشیده است، تصمیم داشتیم امسال نیز با تاکید بر همان مضامین و دغدغهها، نمایشی را در جشنواره فجر روی صحنه ببریم. مضاف بر اینکه سعی کردیم در این نمایش به شکلی ویژه بر روی اصالت مناطق جنوبی شهر تهران متمرکز شویم.سعید زندی، مصطفی ذوقی و سمیه رضایی در این نمایش ایفای نقش میکنند. برپایه گزارشی که هنر آنلاین در اینباره نوشته است، کارهایی که امسال در جشنواره حضور دارند، بیشتر کارگردانان آن افراد جوان و با ایدههای خلاقانهاند و تلاش دارند تا از زوایایی متفاوت به مسائل اجتماعی و پیرامونی خود بنگرند. اتفاقی که بیشک از نگاه هیات انتخاب آن یعنی محمود عزیزی، مسعود رایگان و حسین کیانی پس از مشاهده ۲۷ اثر متقاضی این بخش دور نمانده است.
ارسال نظر