گروه فرهنگ و هنر: جشن سالانه موسیقی ما در سال‌های اخیر توانسته به یکی از مهم‌ترین اتفاق‌های فرهنگی در عرصه موسیقی کشور تبدیل شود.

سومین دوره این رویداد شنبه شب در تالار وحدت برگزار شد و هنرمندان سرشناسی در آن حضور داشتند تا کارنامه موسیقی در سال گذشته مورد ارزیابی قرار بگیرد. این جشن سالانه علاوه‌بر معرفی بهترین‏های موسیقی با شکست سکوت حبیب محبیان پس از شش سال و انتقاد محسن شریفیان از چهره عبوس هنرمندان موسیقی همراه شد و حرف و حدیث‌های فراوانی به وجود آورد. این برنامه با اجرای احسان کرمی همراه بود و با یک دقیقه سکوت به احترام درگذشتگان فاجعه منا آغاز شد.

انتقاد محمدرضا درویشی از تنگ‌نظری‌ها
در اولین بخش از مراسم، آیین تقدیر از محمدرضا درویشی به پاس یک عمر فعالیت هنری در زمینه پژوهش موسیقی انجام شد. نادر گلچین، فریدون شهبازیان و محمد سریر برای تجلیل از او روی صحنه حاضر شدند. محمدرضا درویشی نیز پس از دریافت تندیس طلایی‏اش اظهار کرد: پیش از شروع این جشن، دوست خبرنگاری از من نکته‏ای پرسید مبنی بر اینکه خیلی‏ها معتقدند در مراسمی از این قبیل باید فقط به موسیقی سنتی پرداخته شود و نظر من را در این‏باره جویا شد. من جواب دادم که باید تنگ‏نظری را کنار گذاشت. قانون، قانون عرضه و تقاضا است. هر چیزی که متقاضی داشته باشد، خود به خود عرضه می‏شود.

درویشی با بیان اینکه «من هیچ مخالفتی با موسیقی پاپ ندارم، اما این موسیقی هزینه‏های عرضه‏اش را خودش درمی‏آورد» افزود: موسیقی‏های دیگری هستند که کم‏کم فراموش می‏شوند و نیاز به حمایت دارند. در ادامه مراسم بخش اول تندیس‏های طلایی برندگان اهدا شد و بر این اساس، در بخش بهترین آلبوم موسیقی معاصر، اصیل و سنتی ایرانی به انتخاب کارشناسان، آلبوم «قطره‏های باران» اثر کیخسرو، تهمورس و سهراب پورناظری برگزیده شد. همچنین در همین بخش و بر مبنای آرای مردمی، آلبوم «مستور و مست» اثر ژانو باغومیان و همایون شجریان برگزیده شد.
باغومیان پس از دریافت تندیسش گفت: خوشحالم که مردم به این موسیقی عجیب و غریب رای دادند. من فکر می‏کردم، آدم نترسی هستم؛ اما وقتی همایون را دیدم، فهمیدم او در موسیقی از من نترس‏تَر است، چون حاضر شد این کار را بخواند.





غیبت آهنگساز برنده در مراسم
جایزه بهترین آهنگساز موسیقی معاصر و سنتی ایرانی به انتخاب کارشناسان نیز به حمید متبسم برای آلبوم «زمزمه‏ها» رسید. او که در این مراسم حضور نداشت، ویدئویی به جشن ارسال کرده و در آن گفته بود: با خبر شدم که آلبوم «زمزمه‏ها» مورد توجه شما قرار گرفته و این موجب سرفرازی من است. این اثر با کلام ادیب بزرگ زمان شفیعی کدکنی همراه است و اگر رنگی در این اثر است، از اوست. مایه خوشبختی است که در این دنیای پرهیاهو صدای سکوت «زمزمه‏ها» به گوش شما رسیده است.

جایزه بهترین آهنگساز موسیقی پاپ بر اساس انتخاب کارشناسان هم به علیرضا افکاری برای آلبوم «پاییز تنهایی» رسید.
همچنین، جایزه بهترین آهنگساز موسیقی تلفیقی و تجربی طبق انتخاب کارشناسان به میلاد درخشانی برای آلبوم «اشارات نظر» رسید. او پس از دریافت جایزه‏اش گفت: می‏خواهم از شما خواهش کنم که خودمان در معتبر کردن چنین برنامه‏هایی تلاش کنیم. جامعه موسیقی خیلی بزرگ نیست و می‌توانیم در چنین مراسمی کنار هم باشیم. جایزه بهترین آلبوم موسیقی مقامی و نواحی نیز به محمدرضا درویشی برای آلبوم «منظومه‏های حماسی» رسید. جایزه بهترین آلبوم موسیقی تلفیقی و تجربی باز هم به میلاد درخشانی برای آلبوم «اشارات نظر» تعلق گرفت و جایزه مردمی این بخش به همایون شجریان و سهراب پورناظری برای آلبوم «آرایش غلیظ» رسید.

حضور حبیب روی صحنه بدون گیتار
در ادامه مراسم، میلاد کیایی، فریدون خشنود، ناصر چشم‏آذر و حبیب محبیان برای تقدیر از یک عمر فعالیت هنری ناصر فرهودی در زمینه صدابرداری روی صحنه آمدند. حبیب محبیان پس از حضور روی صحنه تالار وحدت گفت: من بدون گیتار فلجم و تابه حال بدون آن روی صحنه نیامدم. من اهل صحبت کردن نیستم اما درباره ناصر فرهودی باید بگویم که با او همکاری‏های خوبی داشتم. حبیب پیش از اینکه تندیس فرهودی را به او بدهد، به صورت طنزآمیز اظهار کرد: اول فکر کردم به من جایزه داده‏اند؛ خوشحال شدم. وی افزود: من لیاقت ندارم که جلوی صف باشم. امشب پس از ۶ سال سکوت، صحبت می‏کنم. می‏خواهم بگویم با هم باشید و خدا را فراموش نکنید.
اما در بخش دوم اهدای جوایز، آلبوم «عشق یعنی. . . » با صدای فریدون آسرایی به عنوان آلبوم برگزیده پاپ به انتخاب کارشناسان معرفی شد. جایزه مردمی این بخش به احسان خواجه امیری برای آلبوم «پاییز تنهایی» رسید. حبیب محبیان پس از اهدای جایزه خواجه امیری گفت: 8 سال پیش آقاپسری را کنار پدرش دیدم و خیلی خوشحال شدم. با خودم گفتم خدا را شکر مثل پدرش می‏ماند. خواجه امیری هم این جایزه را که از بخش مردمی دریافت کرده بود، جایزه‏ای با ارزش دانست.

نیما رمضان بیمه نیست
جایزه بهترین آلبوم پاپ راک برای آلبوم «رفته از دست» بر اساس رأی کارشناسان به گروه کامنت رسید. نیما رمضان هم پس از دریافت این جایزه گفت: ما غیر از تهران جای دیگری برای اجرا نداریم. در خیلی شهرستان‏ها از ما تعریف خونخوار و انسان‏خوار دارند. خواهش می‏کنم کسانی که می‏توانند، در این راستا به ما کمک کنند. او همچنین با انتقاد از خانه موسیقی اظهار کرد: دو سال است که عضو خانه موسیقی‏ام اما هنوز بیمه نیستم و امکاناتی ندارم. خواننده‏ها شرایطشان از ما بهتر است. نوازندگان نیاز به حمایت بیشتری دارند و امیدوارم این موضوع مدنظر قرار گیرد.

خوشحالی رضا یزدانی از جایزه مردمی
جایزه مردمی همین بخش به رضا یزدانی برای آلبوم «سلول شخصی» رسید. میلاد کیایی پس از اهدای جایزه یزدانی گفت: من خیلی با معرفی اول و دوم موافق نیستم. درست است که ظاهر قضیه تشویق است، اما تجربه ۶۰ ساله من در موسیقی نشان داده است که نفر اول همیشه فکر می‏کند که جایزه حقش بوده و دیگر تلاش نمی‏کند و نفرات دیگر هم فکر می‏کنند که حقشان خورده شده است. بهتر است هنرمندان در این مراسم صرفا تشویق و تقدیر شوند.
رضا یزدانی هم پس از دریافت جایزه‏اش اظهار کرد: «سلول شخصی» هشتمین آلبوم من است و خوشحالم که جایزه مردمی برده‏ام. مردم برای یک هنرمند، باارزش‏ترین چیز هستند. آلبوم‏های ما را آنها می‏خرند و آنها سالن‏های کنسرتمان را پر می‏کنند. من در این سال‏ها خیلی زحمت کشیدم و یک جاهایی هم خط شکن بودم. سپس عبدالوهاب شهیدی، جواد مجابی و حسن ناهید برای تقدیر از هوشنگ ظریف به پاس یک عمر فعالیت هنری روی صحنه حاضر شدند.

انتقاد یک ترانه‌سرا از پیشکسوتان
این در حالی بود که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نشان درجه یک هنری عبدالوهاب شهیدی را که قرار بود به‏زودی به او اهدا کند، به جشن «موسیقی ما» فرستاد و این نشان پس از سال‏ها فعالیت هنری به شهیدی اهدا شد و سپس محمدعلی شیرازی، محمدعلی بهمنی، تورج شعبان‌خوانی و کیخسرو پورناظری برای اهدای بخش دیگری از جوایز روی صحنه آمدند.
جایزه ترانه برگزیده موسیقی پاپ به انتخاب کارشناسان به رسول یونان برای ترانه «قهوه‏خانه‏ها» رسید.

جایزه بهترین ترانه‏سرا به انتخاب کارشناسان، به روزبه بمانی رسید. او پس از دریافت تندیسش گفت: امروز استادان موسیقی را اینجا می‏بینم و دلم می‏گیرد که نسل اول ترانه‏سراها در کشور حضور ندارند. او ادامه داد: ما نسلی از ترانه‏سراها هستیم که از ما حمایت نشد. استادان نسل اول هم ما را تحقیر کردند و ما ترانه‏سرایی با تقلب از روی دستشان یاد گرفتیم. حالا ترانه‏سرایی به بلوغ رسیده است.

فریدون فروغی هم جایزه گرفت
جایزه بهترین تنظیم‏کننده موسیقی پاپ به انتخاب کارشناسان به بهروز صفاریان برای آلبوم «عشق یعنی» رسید. او جایزه‏اش را به زنده یاد فریدون فروغی تقدیم کرد. جایزه بهترین کنسرت‏گذار به رامین صدیقی مدیر نشر «هرمس» رسید. او جایزه‏اش را به بهمن مظفری، هنرمند تازه درگذشته تقدیم کرد. جایزه بهترین ناشر نیز به «خانه هنر خرد» رسید. این جایزه به انتخاب مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری به این موسسه اهدا شد. آلبوم «نه فرشته‏ام، نه شیطان» اثر تهمورس پورناظری و با صدای همایون شجریان هم با استناد به وبسایت بیپ‏تونز به‌عنوان پرفروش‏ترین آلبوم فضای مجازی انتخاب شد.

تجلیل از فعالیت هنری بهروز غریب‌پور
در ادامه مراسم، سیمین غانم، صدیق تعریف و تهمورس پورناظری روی صحنه حاضر شدند تا از یک عمر فعالیت هنری بهروز غریب‏پور تجلیل کنند. او پس از دریافت جایزه‏اش درباره پیوند موسیقی و تئاتر و اهمیت تعزیه سخن گفت. در بخش آخر اهدای جوایز، جایزه بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی به نوید دهقان و سالار عقیلی برای قطعه «وطن» رسید. جایزه بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی خارج از آلبوم به انتخاب مردم به قطعه «پرده‏نشین» اثر مهیار علیزاده و علیرضا قربانی اهدا شد.

جایزه مشترک محسن چاوشی و مرتضی پاشایی
جایزه بهترین قطعه موسیقی تلفیقی و تجربی با رای کارشناسان به همایون شجریان برای قطعه «با من صنما» رسید. جایزه بهترین قطعه موسیقی تلفیقی و تجربی خارج از آلبوم نیز به انتخاب مردم به گروه دارکوب و علی زند وکیلی برای قطعه «ترش‏رو» رسید. همچنین جایزه بهترین قطعه موسیقی پاپ از نگاه کارشناسان به قطعه «عشق یعنی» اثر بهروز صفاریان، سروش سمیعی و فریدون آسرایی رسید.
جایزه بهترین قطعه موسیقی پاپ خارج از آلبوم با رای مردمی به‌طور مشترک به قطعه «چشمه طوسی» محسن چاوشی و «نگران منی» مرتضی پاشایی رسید.

در ادامه، جایزه بهترین آلبوم موسیقی سنتی بی‏کلام با رای کارشناسان به حسین علیزاده و پژمان حدادی برای آلبوم «تربت» رسید. همچنین، جایزه بهترین آلبوم موسیقی مدرن، ملل و کلاسیک به انتخاب کارشناسان به کیهان کلهر برای آلبوم «لایه‏های تاریکی» رسید. در نهایت، تندیس طلایی نوازندگی به حسن ناهید نی و عین‏الله کیوان شکوه نوازنده درامز اهدا شد.