گروه فرهنگ و هنر: امروز فرش قرمز هفتاد‌و‌دومین دوره جشنواره فیلم ونیز در حالی قدمگاه چهره‌های سرشناس سینما از سراسر جهان خواهد بود که 20 فیلم برای کسب جایزه اصلی جشنواره (شیر طلا) رقابت خود را آغاز می‌کنند و سینمای ایران با فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» ساخته وحید جلیلوند در این رویداد حضور دارد.

به گزارش «ایسنا» جشنواره فیلم ونیز که اولین دوره آن از 6 تا 21 اوت سال 1932 برگزار شد، هم‌اکنون به‌عنوان قدیمی‌ترین رویداد سینمایی جهان و یکی از سه جشنواره معتبر در کنار کن و برلین شناخته‌ می‌شود.




پوسترهای دنباله‌دار ونیز




پوستر هفتادودومین جشنواره فیلم «ونیز» با ادای احترام به سینمای هنری و تصاویری از ژان پی‌یر لئو بازیگر فیلم «چهارصد ضربه» و ناتاشا کینسکی بازیگر معروف آلمانی برای چهارمین سال پیاپی توسط سیمونه ماسی طراحی شده است و همچون چند دوره اخیر از زاویه دید تمثیلی و روایی برای خلق آن استفاده شده است. سال گذشته نیز پوستر جشنواره فیلم ونیز به تصویری از فیلم «چهارصد ضربه» ساخته فرانسوا تروفو اختصاص یافته بود و در دو سال پیش از آن نیز با الهام از فیلم «ابدیت و یک روز» ساخته تئو آنجلوپولوس و«وکشتی به راهش ادامه می‌دهد» از فدریکو فلینی طراحی شده بود.

افتتاح ونیز با «اورست»
فیلم «اورست» به کارگردانی بالتازار کورماکور که بر اساس داستان واقعی صعود دو گروه رقیب به بام جهان در سال ۱۹۹۶ ساخته شده، امسال در افتتاحیه ونیز روی پرده خواهد رفت. در چند سال اخیر فیلم افتتاحیه جشنواره ونیز جایگاه بسیار مناسبی در فصل جوایز سینمایی کسب کرده، به‌طوری که سال گذشته فیلم «مرد پرنده» ساخته آلخاندرو گونزالز ایناریتو پس از نمایش در ونیز موفق به کسب جوایز سینمایی متعددی از جمله اسکار بهترین فیلم شد و «جاذبه»، فیلم افتتاحیه ۲۰۱۳ نیز در نهایت اسکار بهترین کارگردانی را به‌دست آورد و در گیشه به فروش فوق‌العاده بیش از یک میلیارد دلار دست یافت.

رقابت 20 فیلم برای جایزه اصلی جشنواره
فیلم‌هایی از کشورهایی چون آمریکا، ایتالیا، استرالیا، فرانسه، لهستان، چین و همچنین چند محصول مشترک بین‌المللی، آثاری هستند که تلاش می‌کنند جایزه اول و معتبر جشنواره یعنی شیر طلا را تصاحب کنند. سینمای آمریکا با سه فیلم (و همچنین مشارکت در ساخت دو فیلم) حضور پررنگی در میان فیلم‌های بخش رقابتی دارد اما از حالا نمی‌توان گفت کدام یک از ۲۰ فیلم شانس بیشتری دارا هستند.
فیلم کوتاه «تست بازیگری» به کارگردانی مارتین اسکورسیزی با بازی دنیرو، دی‌کاپریو و برد پیت نیز که قرار بود یکی از آثار بخش غیررقابتی باشد، به‌دلیل مشکلات فنی نتوانست خود را به جشنواره برساند.

کارگردان «جاذبه» در راس هیات داوران
آلفونسو کوارون کارگردان برنده اسکار که سال گذشته با فیلم «جاذبه» جشنواره ونیز را افتتاح کرد بر مسند ریاست هیات داوران بخش رقابتی ونیز خواهد نشست.
نوری بیلگه جیلان، کارگردان صاحب‌نام ترکیه برنده نخل طلا و پاول پالیکوفسکی، کارگردان لهستانی فیلم برنده اسکار «آیدا» در کنار الیزابت بنکس، فرانچسکو مونزی، دایان کروگر، هو شائو شین، لین رامزی و امانوئل کاریر، دیگر اعضای هیات داوران هفتادودومین دوره از قدیمی‌ترین رویداد سینمایی جهان را تشکیل می‌دهند.

سینمای ایران در ونیز




فیلم «چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت» ساخته وحید جلیلوند به‌عنوان تنها نماینده سینمای ایران در جشنواره «ونیز» در بخش افق‌های این رویداد سینمایی حضور خواهد داشت.
این فیلم که اولین ساخته جلیلوند است برای اولین بار در سی وسومین جشنواره فیلم فجر روی پرده رفت و با بازخوردهای مناسب از سوی منتقدان و مخاطبان روبه‌رو شد و در بخش نگاه نو جایزه بهترین فیلم و کارگردانی را گرفت.

نمایش فیلم گمشده «اورسن ولز»
جشنواره ونیز امسال نمایش فیلم گمشده «تاجر ونیزی» محصول ۱۹۶۹ و همچنین نسخه کامل و ایتالیایی فیلم «اُتللو» به کارگردانی اورسن ولز را به بهانه جشن یکصد سالگی این کارگردان بزرگ تاریخ سینما در برنامه دارد.
در سال 1982، «اورسن ولز» اعلام کرد نگاتیوهای فیلم «تاجر ونیزی» به سرقت رفته و تنها بخش‌هایی از آن در چند آرشیو موجود است، اما اخیرا با کشف فیلمنامه اصلی این اثر و یادداشت‌های مربوط به آن، فیلم «تاجر ونیزی» مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. فیلم «اُتللو» همان فیلمی است که قرار بود در سال 1951 در جشنواره فیلم ونیز به روی پرده برود، اما اورسن ولز در اقدامی جنجال برانگیز این فیلم را در نشست مطبوعاتی جشنواره از فهرست فیلم‌ها بیرون کشید.

شیر طلای ونیز برای کارگردان فرانسوی
برتران تاورنیه کارگردان و فیلمنامه‌نویس، تهیه‌کننده و بازیگر سرشناس فرانسوی با دریافت جایزه شیر طلای افتخاری جشنواره «ونیز» مورد تقدیر قرار می‌گیرد. «طعمه» برنده خرس طلایی جشنواره برلین، «یکشنبه در بیرون شهر» برنده جایزه بهترین کارگردان جشنواره معتبر فیلم کن و «زندگی و دیگر هیچ» برنده جایزه بهترین فیلم خارجی زبان «بفتا» از مهم‌ترین آثار این کارگردان فرانسوی محسوب می‌شوند. «وزیر فرانسوی» جدیدترین ساخته «تاورنیه» در سال ۲۰۱۳ موفق به کسب جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره فیلم سن‌سباستین شد.

تقدیر از کارگردان «صورت زخمی»
برایان دی‌پالما کارگردان و نویسنده صاحب‌نام آمریکایی جایزه دستاورد سینمایی «Jaeger-LeColture» امسال جشنواره ونیز را دریافت می‌کند. دی پالما که ساخت آثار مطرحی چون «صورت زخمی»، «راه کالیتو» و «کاری» را در کارنامه سینمایی دارد‌، روز نهم سپتامبر در جریان برگزاری جشنواره، این جایزه سینمایی را به پاس نقش قابل‌ملاحظه‌اش در عرصه سینمای معاصر دریافت خواهد کرد.

اعطای این جایزه سینمایی به دی پالما با نمایش جهانی مستندی با عنوان «دی‌پالما» به کارگردانی مشترک نوا بائومباخ و جیک پالترو همراه خواهد بود که به 50 سال فعالیت سینمایی‌، زندگی‌ و فرآیند فیلمسازی این کارگردان سرشناس در قالب مصاحبه‌هایی با او می‌پردازد.هفتادودومین جشنواره فیلم ونیز از دوم سپتامبر آغاز می‌شود و تا ۱۲ سپتامبر (11 تا 21 شهریورماه) ادامه خواهد داشت.