گروه فرهنگ و هنر- شایان ربیعی:‌ «تعامل فرهنگی- هنری» میان دولت‌ها و هنرمندان کشورهای جهان از یکسو و دولت و هنرمندان حوزه‌های مختلف در ایران از سوی دیگر، پس از انجام توافق هسته‌ای در آستانه یک جهش بزرگ قرار گرفته است.

با گذشت زمان کوتاهی از اعلام خبر توافق در مذاکرات هسته‌ای، هر روز خبرهای متعددی درباره گسترش تعاملات فرهنگی و هنری میان ایران و دیگر کشورها منتشر می‌شد اما نکته قابل توجه آن است که روز گذشته در ادامه این روند، خبرهایی در رسانه‌ها منتشر شد که در کنار اعلام خبر برگزاری کنسرت‌های بزرگ ایرانی در خارج از کشور و کنسرت‌های بزرگ اروپایی و آمریکایی در ایران، نام هنرمندان و گروه‌های بزرگ و معتبری را منعکس می‌کرد و باعث می‌شد تا نگاه‌ها به تعامل هنری یاد شده، جدیت و رسمیت بیشتری به خود بگیرد. در میان این نام‌ها می‌توان به شهرام ناظری، حسین علیزاده، گلن ولز، پاول نیوبائر، ‌علیرضا قربانی، موریتس ارنست، حافظ ناظری، ذاکر حسین و... اشاره کرد که به زودی در گروه‌های مختلفی اجرای کنسرت خواهند داشت. در این گزارش به برنامه‌هایی اشاره خواهد شد که یا از سوی گروه‌ها و نوازندگان خارجی در ایران برگزار می‌شود یا از سوی گروه‌های ایرانی در خارج از مرزهای کشورمان به روی صحنه خواهد رفت.

اجرای گروه بین‌المللی ناظری پس از ۱۵ سال




حافظ ناظری که چندی پیش آلبوم «ناگفته» را در بازار موسیقی منتشر کرد، پس از ۱۵ سال در شیراز روی صحنه خواهد رفت.
قرار است در نیمه اول شهریورماه حافظ ناظری با همراهی شهرام ناظری و نوازندگان خارجی در باغ «عفیف آباد» شیراز روی صحنه برود. این هنرمند شهریورماه سال گذشته نیز قصد داشت همین کنسرت را در کشور برگزار کند، اما در روزهای آخر، این اجرا با وجود انجام هماهنگی به‌دلیل صادر نشدن ویزا برای نوازندگان خارجی این کنسرت لغو شد. ناظری امید دارد تا پس از این اجرا، تور کنسرت‌هایش را در تهران و سایر شهرها نیز برگزار کند. لغو این کنسرت در سال گذشته، شهرام ناظری را مجبور کرد تا با گروهی دیگر در سالن وزارت کشور و در زمان مقرر برای کنسرت لغو شده، برای مخاطبان برنامه اجرا کند.
نکته حائز اهمیت این کنسرت حضور نوازنده‌های شاخص جهانی در این آلبوم از جمله ذاکر حسین نوازنده سرشناس ساز «طبلا» و برنده اولین جایزه گرمی در بخش world Music سال ۱۹۹۲، نامزد دریافت جایزه Grammy در سال ۲۰۱۱ و گلن ولز نوازنده سازهای کوبه‌ای و برنده چهار جایزه Grammy، مت هایموویتز نوازنده ویولنسل و نامزد دریافت چند جایزهGrammy، پاول نیوبائر نوازنده ویولا و کاندیدای جوایز متعدد جهانی و ژوهانس موزر نوازنده ویولنسل است.

کنسرتی برای گسترش روابط فرهنگی ایران و آلمان




ارکستر نیلپر در راستای گسترش ارتباطات بین فرهنگی ایران و آلمان؛ با حمایت سفارت جمهوری فدرال آلمان در تهران و انستیتو گوته؛ قطعاتی از دوره کلاسیک تا معاصر را به همراه موریتس ارنست در تالار وحدت اجرا می‌کند.
ارکستر نیلپر به همراه موریتس ارنست (پیانیست آلمانی) کنسرتی را مردادماه امسال در تالار وحدت برگزار می‌کند که در آن قطعات از دوره کلاسیک تا معاصر نواخته می‌شود و همچنین قطعاتی از آهنگسازان ایرانی توسط موریتس ارنست نواخته می‌شود.
در این کنسرت که ۱۱ مرداد برگزار می‌شود؛ نوید گوهری رهبری ارکستر را برعهده دارد و موریتس ارنست سولیست پیانو است. علاوه‌بر آن؛ نیما زاهدی کنسرت مایستر و احسان تارخ مدیر ارکستر است.
بخش اول این کنسرت به رسیتال پیانوی موریتس ارنست اختصاص دارد که در آن قطعاتی از آهنگسازان بین‌المللی نظیر ساندیپ باگواتی، هوشیار خیام، پیمان یزدانیان، ولفگانگ ریم و ویکتور اولمان اجرا می‌شود. بخش دوم کنسرت به اجرای مشترک موریتس ارنست و ارکستر نیلپر اختصاص دارد که در آن پیانو کنسرتوی شماره 3 بتهوون نواخته می‌شود.
این پروژه که در راستای گسترش ارتباطات بین فرهنگی ایران و آلمان با حمایت سفارت جمهوری فدرال آلمان در تهران و انستیتو گوته برگزار می‌شود؛ به مدت ۹۰ دقیقه از ساعت ۹:۳۰ شب یازدهم مرداد در تالار وحدت برگزار می‌شود و علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه بلیت به سایت تیوال مراجعه کنند. بهای بلیت این کنسرت از ۳۵۰۰۰ تا ۶۵۰۰۰ تومان تعیین شده است.
فهرست قطعات اجرایی ارکستر در بخش اول کنسرت شامل رسیتال پیانو موریتس ارنست و اجرای قطعاتی چون Stele no:1 از
Sandeep Bhagwati، قطعه شماره چهار پیانو از Wolfgang Rihm و سونات پیانو شماره دو اپوس ۱۹ از Viktor Ulmann است. در بخش دوم این کنسرت نیز، کنسرتو پیانو شماره سه از بتهوون در دو ماژور اجرا می‌شود.

تور جهانگردی ساز علیزاده و صدای قربانی




در ادامه سریال اجرای کنسرت‌ ایرانیان در خارج از کشور که گویا پس از توافق هسته‌ای گسترش بیشتری پیدا کرده است، حسین علیزاده نوازنده برجسته تار به همراهی علیرضا قربانی و گروه‌های موسیقی «ضربانگ» و «هم‌آوایان» تور اروپا برگزار می‌کند.
علیرضا قربانی در این باره گفته است: این روزها مشغول فراهم کردن مقدمات برگزاری کنسرت مشترکی با حسین علیزاده در خارج از کشور هستیم. این کنسرت اولین همکاری من با حسین علیزاده با همراهی دو گروه موسیقی «ضربانگ» و «هم‌آوایان» در بخش تورهای خارجی از 30 اکتبر سال 2015 از کپنهاگ در دانمارک آغاز می‌شود و تا 16 نوامبر 2015 در زوریخ در سوئیس ادامه خواهد داشت.
مجموعه فیلارمونیک کلن از معتبرترین نهادهای موسیقایی دنیاست که تاکنون بسیاری از گروه‌های جهانی و صاحب‌نام دنیا در آن به اجرای برنامه پرداخته‌اند. در این اجراها بنده به‌عنوان خواننده و حسین علیزاده هم در مقام آهنگساز با همراهی نوازندگانی چون علی بوستان (شورانگیز)، سیامک جهانگیری (نی)، جاوید افسری (سنتور)، صبا علیزاده (کمانچه)، پژمان حدادی، بهنام سامانی و رضا سامانی (سازهای کوبه‌ای) اجرا خواهند کرد.
با توجه به جدول برنامه‌های تور مذکور، این گروه به ترتیب زیر اجرا خواهند داشت:
۳۰ اکتبر ۲۰۱۵ (برابر با ۸ آبان) - کپنهاگ / دانمارک، ۳۱ اکتبر (۹ آبان) - وین / اتریش، ۱ نوامبر (۱۰ آبان) ـ کلن / آلمان، ۶ نوامبر (۱۵ آبان) ـ فرایبورگ / آلمان، ۷ نوامبر (۱۶ آبان) ـ مانچن / آلمان، ۸ نوامبر (۱۷ آبان) ـ لندن / انگلستان، ۱۳ نوامبر (۲۲ آبان) - بروکسل / بلژیک، ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) - برلین / آلمان و ۱۶ نوامبر (۲۵ آبان) - زوریخ/ سوئیس.

آوای باد موسیقی ایرانی را به هند می‌برد




افزون بر گروه حسین علیزاده، گروه «آوای باد» در اجرایی مشترک، قطعات موسیقی ایرانی را به صورت بداهه با گروه موسیقی حیدرآباد در این شهر همنوازی می‌کند.
برهمین اساس نوای موسیقی ایران توسط گروه موسیقی «آوای باد» از 23 جولای (اول مردادماه) در شهرهای مختلف هندوستان از جمله حیدرآباد، میسور و بنگلور به گوش دوستداران مشرق زمین رسیده و به مدت یک هفته این اجراها ادامه خواهد داشت.
این اجراها به دعوت و برنامه‌ریزی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حیدرآباد هند به‌منظور آشنایی اتباع هندی علاقه‌مند به موسیقی ایرانی و دانشجویان ساکن هند با رویکرد ارائه خلاقانه و سرزنده نغمات ناب موسیقی اصیل ایرانی برنامه‌ریزی شده است.
این برنامه با تکیه بر تکنوازی و اجرای بداهه الگوهای ملودیک ایرانی، کنسرتی متشکل از دو بخش اصفهان و ماهور است که در 6 شب به روی صحنه می‌رود.
در این اجراها علاوه‌بر برخی قطعات مشهور نظیر هزاردستان، رنگ درویش خان و بوسیلک، تصانیف قدیمی شناخته شده در این مایه‌ها و همچنین برخی ساخته‌های مدرن استاد فقید همایون خرم در آواز اصفهان اجرا می‌شود. سایر ملودی‌های این اجرا بر اساس فرم «ساز و آواز» به‌صورت تکنوازی، دونوازی و سه‌نوازی به‌صورت کاملا بداهه اجرا می‌شود.
طبق برنامه‌ریزی انجام شده این گروه یک اجرای مشترک و کاملا بداهه با بزرگ‌ترین گروه موسیقی شهر حیدرآباد نیز خواهد شد.
اعضای گروه «آوای باد» ابراهیم علی حسینی (نوازنده کمانچه و ویولن)، مسعود صالح‌آبادی (نوازنده تنبک و سازهای کوبه‌ای)، سعید آقایی (نوازنده نی) و فرهاد حیدریان (نوازنده تار، سه تار و سرپرست گروه) و مسعود علی حسینی (خواننده) هستند.