گروه فرهنگ‌وهنر: مراسم «جشن بازیگر» هرسال بهار در تهران برگزار می‌شود و در آن از حضور پیشکسوتان عرصه بازیگری تئاتر تقدیر می‌شود. این برنامه در سال‌های اخیر مورد توجه هنرمندان قرار گرفته و جزو معدود برنامه‌هایی است که حضور پیشکسوتان در عرصه را ارج می‌نهد و حضورشان را جشن می‌گیرد. از این رو هر سال در این برنامه چهره‌های زیادی حضور پیدا می‌کنند که خاطره‌ساز نسل‌های مختلفی بوده‌اند. در همین رابطه آیین دوازدهمین «شب بازیگر» دوشنبه شب در تالار وحدت برگزار شد و یک هنرمند ۱۰۲ ساله روی صحنه رفت و مورد توجه حاضران در سالن قرار گرفت. دوازدهمین جشن بازیگر انجمن بازیگران خانه تئاتر، ۲۸ اردیبهشت ماه، در تالار وحدت برگزار شد و همان‌طور که از قبل وعده داده شده بود‌، هیچ مجری در این مراسم حضور نداشت. این برنامه با تجلیل از ۵ بازیگر پیشکسوت تئاتر آغاز شد و پری امیرحمزه، بهمن صادق‌پور، علی رامز و مهین سیسی پور توسط هنرمندانی همچون هادی مرزبان، جعفر والی، ژاله صامتی و فریده سپاه منصور مورد تقدیر قرار گرفتند.

آواز خوانی هنرمند پیشکسوت

تقدیر از پرویز شاهین‌خو، هنرمند پیشکسوت ۱۰۲ ساله‌ای که حضورش را در آثار زیادی به تماشا نشسته‌ایم جذاب‌ترین بخش این قسمت بود که با همراهی جمشید مشایخی انجام شد. شاهین‌خو وقتی روی صحنه آمد گفت که پس از ۱۰۲ سال عمر هنوز زنده هستم به یاری آن نیروی کلی که کون و مکان را به گردش در می‌آورد و من را زنده نگه داشته که چنین روزی را ببینم. او که در کنار جمشید مشایخی و خسرو حکیم رابط سخن می‌گفت، ادامه داد: من از ۱۲ سالگی وارد تئاتر شدم آن هم در یک سینمایی که در لاله‌زار است و شب‌های جمعه و روزهای جمعه در آنجا کار می‌کردیم. از همان قدم اول در تئاتر کشیده خوردم و هنوز هم می‌خورم، اما دل از تئاتر و سینما برنداشتم.

شاهین‌خو که با بیانی شیرین خاطره‌گویی می‌کرد با اشاره به اینکه ۸۰ سال قبل در خراسان خدمت پیری رسیده بود‌، گفت: این پیر به من نصیحتی کرد و گفت، هر روز سعی کن یک قدم جلو بگذاری که اگر این کار را انجام دادی خوش به حالت و اگر انجام ندادی بدا به حالت و اگر عقب رفتی وای به حالت.

بعد از حرف‌های این بازیگر پیشکسوت، جمشید مشایخی و خسرو حکیم رابط مدالیوم ویژه خانه تئاتر را به او اهدا کردند و مشایخی گفت: سال ۷۷ جناب هادی مرزبان از من دعوت کرد که در نمایش «شب روی سنگ‌فرش خیس» بازی کنم. من اگرچه کارم را با تئاتر شروع کرده بودم اما چند سالی از او دور بودم به خاطر همین خواهش کردم خودش یک ماه با من تنها تمرین کند که به گروه برسم.

او در ادامه این مطالب گفت: حال ممکن است کسی در صنعت و ورزش مقامی داشته باشد اما به تئاتر چه ربطی دارد‌؟ (این جمله جمشید مشایخی با تشویق زیاد حاضران در سالن همراه شد)

پایان بخش بزرگداشت‌های دوازدهمین جشن شب بازیگر هم آوازخوانی پرویز شاهین‌خو هنرمند ۱۰۲ ساله بود که مورد تشویق حاضران قرار گرفت.

روایت بهزاد فراهانی از بیانیه جشن

در بخش دیگری از این مراسم بهزاد فراهانی دبیر دوازدهمین شب بازیگر با حضور روی سن بیانیه این جشن را خواند که پیش از آن با تشکر از گروه‌ موسیقی «دست افشان» به سرپرستی زهره عشقی و گروه موسیقی مازندرانی که قرار بود استاد محسن‌پور همراه آنها باشد‌، گفت: متاسفانه به‌دلیل مریضی تلخ و ناگواری که گریبانگیر ما هنرمندان شده استاد محسن‌پور نتوانست به تهران بیاید و همراهان خود را تنها فرستاده است. ایشان بزرگ‌ترین متخصص موسیقی مازندران است و ارجمندی او در روشندل و نابینا بودن اوست که با این شرایط از تمام سبک‌های موسیقی آگاهی دارد. او با قرائت بیانیه انجمن بازیگران خانه تئاتر به مناسبت دوازدهمین شب بازیگر به مسائلی از جمله گنگ بودن نقد مدیریت هنر و سیاست حاکم بر آن، نبود برنامه، عدم درک کاربرد فرهنگی و اجتماعی هنر‌، عدم شفافیت در بودجه هنر و اعلام صادقانه آن، عدم درک استقلال هنر و هنرمند، احترام نگذاشتن به تشکل‌های آزاد مردمی و حذف و نابودی دستاورد تشکل‌ها، دل نسپردن به ایجاد سازمان مستقل تئاتر‌، بی‌توجهی به قرارداد تیپ و بازنگری در تعرفه‌های دستمزد و... اشاره کرد.

جایزه برگزیده‌ها

پایان بخش مراسم شب گذشته اهدای جایزه به برگزیدگان بازیگری بود که این بخش توسط کاندیداهایی که روی صندلی‌هایی که روی‌سن تعبیه شده بود حاضر شدند، انجام شد. در بخش اول ناهید مسلمی مدالیوم ویژه خانه تئاتر را به فرزانه کابلی به عنوان برگزیده هیات ویژه داوران اهدا کرد. کابلی با تشکر ویژه از هادی مرزبان که در نقش خود در نمایش «تانگوی تخم مرغ داغ» او را بسیار همراهی کرده بود‌، از دیگر هم‌بازی‌های خود از جمله علی نصیریان و پریسا مقتدی تشکر کرد. در بخش دیگر پریسا مقتدی جایزه استعداد ویژه را به نسیم افشار پور داد.

جایزه پوریا رحیمی سام به عنوان یکی از برگزیدگان بازیگران مرد را هم خسرو شهراز اهدا کرد که البته رحیمی سام جایزه خود را به پدرش که هشت سال قبل از دنیا رفته بود و او به‌دلیل اجرای تئاتر نتوانسته بود در مراسم خاکسپاری‌اش شرکت کند، اهدا کرد. ستاره اسکندری هم دیگر بازیگری بود که جایزه‌ای را به یکی از برگزیدگان بازیگری زن یعنی الهام کردا تقدیم کرد.

کردا با بیان اینکه دریافت این جایزه به‌دلیل اینکه آن را از صنف خود می‌گیرد برایش ارزشمند است‌، گفت: این یک جایزه غیر دولتی است که قطعا برای بازیگران مهم است. ضمن اینکه جایزه گرفتن بدون ستاره اسکندری برایم سخت است و اگر باران کوثری یا ستاره اسکندری روی صحنه نبودند کار برای من سخت می‌شد.

محمدعلی محمدی بازیگر «قصه ظهر جمعه» هم جایزه خود را از امین طباطبایی دیگر کاندیدای بهترین بازیگر دریافت کرد. همچنین توماج دانش‌بهزادی که خود برای نمایش «بیرون پشت در» کاندیدای بازیگر مرد سال ۹۳ بود، مدالیوم ویژه جشن شب بازیگر را به علی سرابی برای بازی در ترانه‌های محلی اهدا کرد که البته سرابی در سالن حضور نداشت. دیگر بازیگر زن برگزیده این مراسم هانا کامکار بود که مدالیوم خود را از شیدا خلیق دریافت کرد.

کامکار با تاکید بر اینکه این جایزه برایش ارزش زیادی دارد، توضیح داد: این هدیه را از اهالی تئاتر می‌گیرم و برایم باشکوه است، چون در رشته‌ای کار می‌کنم (موسیقی) که شاید هیچ‌وقت برایش جایزه‌ای نگیرم پس خدا را شکر می‌کنم تا استعدادی به من داد تا برای بازیگری جایزه بگیرم. او همچنین هدیه خود را به زنان و دختران کُرد ایران‌زمین تقدیم کرد و خطاب به آنها گفت: اگر تلاش کنیم، می‌توانیم آنچه را به صلاح است زیر نظر خداوند به‌دست بیاوریم.

آخرین فردی که برای اهدای جایزه دعوت شد ستاره اسکندری بود که پیش از این هم برای تقدیم جایزه به الهام کردا روی صحنه آمده بود. او پس از بازکردن پاکت معرفی برگزیده، نام خود را خواند و جایزه‌اش را از هنرمند پانتومیم‌کاری که حضور داشت گرفت. اسکندری با اشاره به گفته‌های الهام کردا بیان کرد: خوشحالی مضاعف ما این است که این جایزه برای تئاتر است و هیچ بویی از وابستگی به جایی ندارد جز تئاتر.