رکوردشکنی 60 میلیاردی در نمایشگاه کتاب

گروه فرهنگ و هنر: اگرچه همزمان با آغاز نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در روز شانزدهم ماه جاری، برخی کارشناسان از کاهش گردش مالی این دوره از نمایشگاه سخن می‌گفتند، اما محاسبات «دنیای اقتصاد» با توجه به افزایش کمی تیراژ و عناوین کتاب در سال گذشته به واسطه رویکرد و فضای باز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ بسیاری از کتاب‌هایی که تا کنون اجازه انتشار نداشتند و افزایش ۲۰ درصدی استقبال ناشران داخلی و خارجی از نمایشگاه کتاب درست از آب درآمد و پیش‌بینی افزایش حداقلی گردش مالی این دوره از نمایشگاه تا بیش از ۵۰ میلیارد تومان محقق شد. روز گذشته قائم‌مقام بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اعلام کرد: میزان فروش نمایشگاه با عبور از رقم ۶۰ میلیارد تومان رکوردی بی‌سابقه از خود به جا گذاشت. این رکورد فروش در حالی به دست آمده که از همان روز آغاز به‌کار نمایشگاه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از کلید خوردن پروژه خصوصی سازی نمایشگاه کتاب سخن گفته بود. به نظر می‌رسد با توجه به افزایش قابل توجه روند فروش در زمان ۱۰ روزه نمایشگاه کتاب و همچنین استقبال بخش خصوصی از واگذاری این نمایشگاه، در سال یا سال‌های آینده شاهد یک اتفاق کم نظیر فرهنگی در برگزاری بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشورمان باشیم. قائم‌مقام این دوره از نمایشگاه، همچنین اعلام کرد: در ۶ روز نخست برگزاری نمایشگاه کتاب تهران میزان فروش از عدد ۴۸ میلیارد تومان سال گذشته عبور کرده و اکنون به بالای ۶۰ میلیارد تومان رسیده است. امیرمسعود شهرام نیا توضیح داد: این رقم تنها متوجه سیستم‌های بانک صادرات است و باید توجه داشت که بخشی از گردش مالی ناشی از فروش کتاب در نمایشگاه امسال خارج از حوزه‌های این بانک است. معاون اجرایی نمایشگاه کتاب تهران افزود: بسیاری از ناشران بزرگ از دستگاه‌های کارتخوان (POS) استفاده می‌کنند ضمن اینکه بخشی از فروش‌ها به‌طور نقدی و بخشی نیز از طریق بن‌های کاغذی انجام شده که تا پایان خردادماه سال جاری اعتبار دارند و در سال گذشته توزیع شده‌اند. وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد فروش امسال نمایشگاه کتاب نسبت به سال گذشته رشد حدود ۸۰ درصدی داشته است. شهرام نیا در پاسخ به سوالی درباره میزان بازدید مردم از نمایشگاه کتاب امسال گفت: میزان بازدیدکنندگان در روزهای مختلف آمارهای مختلفی را بر جا گذاشته است چنان‌که در روزهای ابتدایی تا دو برابر نسبت به سال گذشته افزایش بازدیدکنندگان را شاهد بودیم اما در سه روز بعدی با ریزش بازدیدکننده مواجه بودیم. قائم‌مقام رئیس نمایشگاه کتاب افزود: از اواسط هفته جاری بار دیگر شاهد افزایش میزان بازدیدکنندگان بودیم به طوری که در روز چهارشنبه میزان فروش نمایشگاه رکورد زد.

کتاب از سینما سبقت گرفت

فروش بیش از ۶۰ میلیاردی کتاب تنها در ۱۰ روز زمان برگزاری نمایشگاه بین‌المللی تهران در مقایسه با فروش کل سینمای ایران در سال ۹۳ بیش از پیش قابل توجه به نظر می‌آید. جالب است بدانید فروش همه فیلم‌های سینمای ایران در سال گذشته با اکران فیلم‌های پرفروشی مثل شهر موش‌ها ۲، رد کارپت، آتش بس ۲، شیار ۱۴۳، معراجی‌ها و... که از جمله فیلم‌های پرفروش تاریخ سینما نیز به شمار می‌آیند، همچنان‌که «ایسنا» گزارش داده، حدود ۵۸ میلیارد تومان گزارش شده است که دست‌کم بیش از دو میلیارد تومان از فروش ۱۰ روزه کتاب در نمایشگاه کمتر است. جالب‌تر اینکه رقم ۵۸ میلیاردی فروش سینما در سال ۹۳، خود یک رکورد در تاریخ سینمای ایران به شمار می‌آید که نسبت به فروش سال ۹۲، نزدیک به ۵۰ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که فیلم «شهر موش‌ها۲» با فروش ۱۲میلیاردی‌اش نقش بسزایی در این رکوردشکنی سینمایی داشته است.

بخش دانشگاهی؛ پرفروش‌ترین

یکی از نکات قابل توجه در موضوع فروش کتاب‌ها در نمایشگاه امسال، افزایش نزدیک به ۵۰ درصدی میزان فروش کتاب‌های دانشگاهی بود. بخش دانشگاهی، بخش عمومی، بخش بین‌الملل و سپس بخش کودک و آموزش به ترتیب بیشترین فروش را در نمایشگاه کتاب امسال داشته‌اند. با این همه به نظر می‌رسد از آنجا که قیمت کتاب در حوزه کودک پایین‌تر از دیگر حوزه‌هاست، رقم فروش کتاب کودک کمتر از دیگر حوزه‌ها بوده است.

دفاع از واگذاری برگزاری نمایشگاه

اگرچه در بحث خصوصی‌سازی نمایشگاه کتاب دیدگاه‌های مخالف بسیاری نیز وجود دارد، اما گویا وزارت ارشاد و مسوولان برگزاری نمایشگاه کتاب، بر تصمیم خود برای واگذاری این رویداد بزرگ فرهنگی اصرار دارند. شهرام نیا در این باره گفت: این تصمیم، تصمیم درستی است کمااینکه اشکالاتی در اجرا وجود داشت. وی افزود: نباید توقع داشت که تجربه ۲۷ساله موسسه فرهنگی ایران به یک باره در بخش خصوصی ایجاد شود و همزمان باید با همراهی و حمایت آنها را در این مسیر کمک کرد. امیرمسعود شهرام‌نیا افزود: باید همگرایی بین تشکل‌ها بیشتر شده و آنها منافع جمعی و مشترک را به منافع یک تشکل ترجیح داده و اختلافات را به حداقل برسانند.

مصلی همچنان نمایشگاه کتاب می‌ماند

قائم‌مقام رئیس نمایشگاه کتاب درباره برگزاری این نمایشگاه در مکانی به جز مصلای تهران در سال آینده گفت: تاکنون تصمیم بر آن است که بار دیگر نمایشگاه کتاب را در مصلای تهران برگزار کنیم. شهرام نیا افزود: مفروض ما برگزاری این نمایشگاه در مصلی است اما درباره سایر گزینه‌ها نیز تلاش می‌کنیم تا آنها را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم.