گروه فرهنگ و هنر: یکی از بخش‌های جذاب و البته مهم صنعت سینما در دنیا، میزان اقبال تماشاگران از فیلم‌های روی پرده است که ربط مستقیم به حضور ستارگان سینما در فیلم‌ها دارد. در سال‌های دهه شصت که دهه ستاره‌کشی در سینمای ایران نام گرفت، جمشید هاشم‌پور، سعید راد، فرامرز قریبیان، اکبر عبدی و ابوالفضل پورعرب شاخصه‌های ستاره بودن را در سینمای ایران در اختیار داشتند و تماشاگران به خاطر آنها بلیت می‌خریدند و به سالن‌های تاریک سینما می‌رفتند. فیلم‌های این سوپراستارها در گیشه هرگز با شکست مواجه نمی‌شد و تهیه‌کنندگان می‌توانستند روی آنها برای فروش فیلم‌هایشان حساب کنند. در سال‌های بعد دیگر ستاره‌ای در سینمای ایران متولد نشد، تا این اواخر حضور محمد رضا گلزار در فیلم‌ها توانست تماشاگر را ترغیب کند که به سینما برود. در سال‌های اخیر این مساله چندان مورد توجه قرار نگرفت که می‌شود با انتخاب بازیگر درست یک فیلم را از شکست تجاری نجات داد. بر این اساس می‌شود با توجه به آخرین سالی که دوره اکران نسبتا موفقی برای سینمای ایران بود بازیگران را براساس میزان استقبال از فیلم‌هایشان دسته‌بندی کرد و فروش فیلم‌ها را تا اندازه‌ای به آنها ربط داد. آگاهی از میزان درآمدزایی بازیگران در سالی که گذشت حکم شمردن جوجه‌ها در آخر پاییز را دارد. اگرچه سینمای ایران آنقدرها هم عریض و طویل نیست که شمردن جوجه‌هایش کار سختی باشد اما بد نیست ببینیم کدام یک از بازیگران توانسته‌اند در یک سال اخیر بیش از بقیه به نفع جیب سینمای ایران کار کنند و میزان درآمد بازیگران چقدر بوده است و پردرآمدترین بازیگران ایران کدامند؟

در سال ۱۳۹۳، در گروه‌های سینمایی، اکران و نوبت‌های نمایش مختلف، ۵۱ فیلم روی پرده رفته است. این تعداد فیلم شامل اکران‌های هنر و تجربه و حتی تک سانس‌ها در تک سالن‌ها هم می‌شود اما در میان این ۵۱ فیلم، ۱۰ فیلم هستند که بالاترین رده‌های جدول فروش را به خود اختصاص داده‌اند که به این ترتیب هستند: شهر موش‌ها ۲، آتش بس ۲، طبقه حساس، معراجی‌ها، شیار ۱۴۳، رد کارپت، خط ویژه، کلاشینکف، چ و آنچه مردان درباره زنان نمی‌دانند. در این رده‌بندی صدر جدول از آن شهر موش‌ها ۲ با رقم فروش کل ۹ میلیارد و ۴۵۳ میلیون تومان است؛ فیلمی که هیچ ستاره‌ای ندارد جز تعدادی عروسک و البته کوله باری از نوستالژی، بنابراین در محاسبات برای پولسازترین بازیگرهای سینمای ایران، صدر جدول فروش نادیده گرفته خواهد شد.
برای این گزارش، میزان فروش کل یک فیلم در کشور، تعداد فیلم‌های روی پرده هر بازیگر و نقش بازیگر در فیلم به عنوان چهره اصلی یا مکمل در نظر گرفته شده است؛ به همین دلیل سهم بازیگر در میزان فروش را 20 درصد از رقم کل و در صورت ایفای نقش فرعی، 10 درصد احتساب شده تا پول سازترین بازیگران سال 1393 مشخص شوند. ضمن اینکه بازیگرانی در این گزارش مد نظر هستند که حداقل یکی از فیلم‌های اکران شده شان جزو 10 تای اول پرفروش سال باشد و همچنین در 10 فیلم پرفروش سال، یکی از نقش‌های اصلی را ایفا کرده باشند.

1- رضا عطاران
حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان
او سال 93 را خیلی خوب شروع کرد. طبقه حساس (کمال تبریزی) که در نهایت به فروش کشوری 3 میلیارد و 984 میلیون تومانی رسید و رد کارپت با بازی و کارگردانی خودش دو میلیارد و 783 میلیون تومان فروخت. در میانه تابستان فیلم کلاشینکف به کارگردانی سعید سهیلی روی پرده رفت و یک میلیارد و 896 میلیون تومان فروخت.
اگر سهم ۲۰ درصدی برای فروش هر کدام از دو فیلم اول (که عطاران نقش اصلی را در آنها ایفا کرده) را از آن رضا عطاران بدانیم، رقمی حدود ۸۰۰ میلیون تومان برای طبقه حساس، حدود ۶۰۰ میلیون تومان برای رد کارپت به دست می‌آید.
از سوی دیگر با توجه به نقش کوتاه و فرعی او در کلاشینکف سهم او از فروش را 10 درصد در نظر می‌گیریم که رقمی حدود 200 میلیون تومان برای کلاشینکف به پای عطاران نوشته می‌شود. جمع این ارقام به یک میلیارد و 600 میلیون تومان می‌رسد.
عطاران با احتساب سهم ۲۰ درصدی، سال ۹۳ حدود ۲ میلیارد تومان سود مالی برای سینما داشته است. عطاران در سال ۹۳ همین سه فیلم را روی پرده داشته که هر سه در رده یک تا ۱۰ جدول پرفروش‌ها قرار گرفته‌اند. بازیگری که به علت حذف و اضافات، در جشنواره فجر همین سال، هیچ کدام از فیلم‌هایش به نمایش درنیامد.

۲ - محمدرضا شریفی نیا
حدود یک میلیارد و 100 میلیون تومان
شریفی نیا هم در جدول فروش، دو فیلم شاخص دارد. یکی معراجی‌ها و دیگری آنچه مردان درباره زنان نمی‌دانند.
شریفی‌نیا در هر دو فیلم، نقش اصلی را ایفا کرده و سهمش از هر کدام 20 درصد احتساب می‌شود. 20 درصد فیلم اول حدود 800 میلیون و 20 درصد فیلم دوم حدود 280 میلیون تومان می‌شود که جمع آنها رقمی حدود یک میلیارد و 100 میلیون تومان است.

3- میترا حجار
حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان
حجار هم مثل شریفی نیا، دو فیلم روی پرده داشته که هر دو جز و
۱۰ تای اول سال به لحاظ فروش بوده‌اند. حجار در آتش بس ۲، نقش اصلی را ایفا کرده، فیلمی که در جدول فروش دوم است و به رقم ۴ میلیارد و ۳۴۳ میلیون دست پیدا کرده است. ۲۰ درصد این رقم چیزی حدود ۸۸۰ میلیون تومان می‌شود.
از سوی دیگر او در خط ویژه که فروش یک‌میلیارد و 964 میلیونی داشته و در رده هفتم پرفروش‌ترین‌های سال قرار گرفته، یکی از نقش‌های مکمل را بازی کرده است. 10 درصد از این رقم، حدود 200 میلیون می‌شود. حجار هم مانند شریفی‌نیا، رقمی حدود یک میلیارد و 100 میلیون تومان برای سینما گردش مالی داشته است.

4- بهرام رادان
حدود یک میلیارد تومان
رادان در سال 93، دو فیلم را به عنوان نقش اصلی روی پرده داشته است؛ آتش بس 2 و تراژدی. فیلم تهمینه میلانی توانست به رقم فروش کل 4 میلیارد و 343 میلیون تومان دست پیدا کند و در جدول سالانه، در رده دوم بعد از شهرموش‌ها قرار بگیرد اما فیلم دیگر رادان، تراژدی که اولین ساخته آزیتا موگویی به‌حساب می‌آید، چندان در گیشه ندرخشید و به رقم فروش کل حدود 320 میلیون تومانی رسید.
با احتساب ۲۰ درصد فروش آتش بس ۲، به رقم حدود ۸۸۰ میلیون تومان می‌رسیم. همچنین ۲۰ درصد تراژدی نیز رقمی حدود ۶۵ میلیون تومان می‌شود که جمع این دو حدود یک میلیارد را رقم می‌زند.

۵- اکبر عبدی
حدود 950 میلیون تومان
عبدی در میان ده فیلم پرفروش سال، فیلم معراجی‌ها، ساخته مسعود ده‌نمکی را دارد که یکی از نقش‌های اصلی این کار را بازی کرده که با احتساب ۲۰ درصد ۸۰۰ میلیون می‌شود.
اکبر عبدی غیر از معراجی‌ها، دو فیلم خواب‌زده‌ها و مذاکرات مستقیم آقای عبدی را هم در سال 93 روی پرده نمایش داشته است. فیلم خواب‌زده‌ها با رقم یک میلیارد و 273 میلیون در رده یازدهم جدول فروش سال 93 قرار گرفته است و عبدی در آن نقشی فرعی دارد. 10 درصد از این رقم حدود یکصد و 30 میلیون تومان می‌شود.
عبدی همچنین نقش اصلی مذاکرات مستقیم آقای عبدی را بازی کرده؛ فیلمی که حدود ۱۴ میلیون تومان فروش داشته است و سهم ۲۰ درصدی عبدی حدود ۳ میلیون تومان می‌شود. جمع کل این ارقام به حدود ۹۵۰ میلیون تومان می‌رسد.

۶- مریلا زارعی
حدود 800 میلیون تومان
زارعی در سالی که گذشت دو فیلم روی پرده داشت که هر دو در جمع ۱۰ فیلم اول جدول فروش جای داشته‌اند. او با بازی در نقش اصلی فیلم شیار ۱۴۳ و بازی در نقشی فرعی در «چ» توانست در فیلم‌هایی حضور داشته باشد که پرفروش بودند.
شیار 143 با 12 هفته نمایش به رقم فروش کل 2 میلیارد و 843 میلیون تومان رسید که اگر تنها 20 درصد این فروش را پای مریلا زارعی بگذاریم به رقمی حدود 600 میلیون تومان می‌رسیم.
فیلم «چ» هم به فروش یک میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومانی رسید و از آنجا که زارعی نقش فرعی در این فیلم ایفا می‌کرد، سهم ۱۰ درصدی او حدود ۱۷۰ میلیون تومان می‌شود. جمع این دو، رقمی حدود ۸۰۰ میلیون تومان به دست می‌آید.

۷- ساعد سهیلی
حدود 600 میلیون تومان
او نقش اصلی فیلم پدرش یعنی کلاشنیکف را برعهده داشت؛ فیلمی که با رقم یک میلیارد و ۸۹۶ میلیون تومان در رده هشتم جدول فروش قرار گرفت. ۲۰ درصد از این سهم حدود ۴۰۰ میلیون تومان می‌شود، اما این تنها فیلم امسال ساعد نبود.
او همچنین فیلم‌های متروپل، چند متر مکعب عشق و همه چیز برای فروش را هم در اکران سال 93 داشته است. او در دو فیلم متروپل با فروش 473 میلیون تومانی و همه چیز برای فروش با رقم 76 میلیون تومانی، نقش فرعی داشت. 10 درصد فیلم اول حدود 60 میلیون و 10 درصد فیلم دوم حدود 8 میلیون تومان می‌شود.
ساعد سهیلی در فیلم چند متر مکعب عشق یکی از نقش‌های اصلی را بازی کرده است، فروش این فیلم حدود ۶۵۰ میلیون تومان بوده است و البته اکرانش هنوز ادامه دارد. ۲۰ درصد این رقم (که طبیعتا بیشتر هم خواهد شد) یکصد و ۳۰ میلیون تومان می‌شود. جمع کل سهم درصدهای فروش فیلم‌های ساعد حدود ۶۰۰ میلیون
تومان می‌شود.

8- فریبرز عرب نیا
حدود ۳۵۰ میلیون تومان
فریبرز عرب نیا با چ در اکران به رقم یک میلیارد و 675 میلیون تومان رسید و در رده نهم پرفروش‌های سال قرار گرفت. سهم 20 درصدی عرب نیا به عنوان نقش اصلی این فیلم حدود 350 میلیون تومان می‌شود. این رقم با توجه به غیبت چند ساله عرب نیا و همچنین تک فیلمه بودنش در نمایش‌های سال 93، رقم چشمگیری
به نظر می‌رسد.