محبوب‌ترین برنامه نوروزی تلویزیون

گروه فرهنگ‌وهنر: مجموعه کلاه قرمزی روز گذشته با پخش دو قسمت آخرش به پایان رسید تا عروسک‌های محبوب همچنان میدان‌دار برنامه‌های نوروزی تلویزیون باشند. امسال هم کلاه قرمزی پرمخاطب‌ترین برنامه رسانه ملی بود و ایرج طهماسب و حمید جبلی و تیم ثابتی که سال‌هاست در کنار یکدیگر فعالیت می‌کنند رکورد سال‌های گذشته خود را حفظ کردند. کلاه قرمزی امسال بیست و دومین سال حضورش را پشت سرگذاشت اما همچنان محبوبیت عروسک‌ها حفظ شده است.

براساس آماری که امور مخاطبان روابط عمومی صدا و سیما منتشر کرده این برنامه محبوب‌ترین برنامه تلویزیونی تلویزیون در نوروز لقب گرفت. این مرکز بعد از بررسی تماس‌های به دست آمده با امور مخاطبان روابط عمومی صدا و سیما بیشترین میزان رضایتمندی از برنامه‌های ویژه نوروزی را مربوط به دو برنامه دانست. نخست کلاه‌قرمزی به کارگردانی ایرج طهماسب و سپس در حاشیه به کارگردانی مهران مدیری.

حالا دیگر پخش برنامه کلاه قرمزی در نوروز به یکی از دغدغه‌های جدی مخاطبان بدل شده است.حتی بسیاری از کسانی که تمایلی به تماشای برنامه‌های تلویزیونی ندارند مشتاقانه بازی عروسک‌ها را دنبال می‌کنند و به همین دلیل ایرج طهماسب و حمید جبلی سعی می‌کنند با نوآوری‌ها و خلاقیت‌های پی‌درپی مخاطبان خود را راضی نگه دارند.

اولین حضور کلاه قرمزی در تلویزیون به دهه ۷۰ برمی‌گردد که او در برنامه‌ای به نام «صندوق پست» به عنوان میهمان حضور پیدا کرد و پس از آن، چند مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی با محوریت کلاه قرمزی ساخته شد. مجموعه‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی «کلاه قرمزی» را زوج هنری ایرج طهماسب و حمید جبلی ساخته‌اند؛ زوج موفقی که در این سال‌ها نبض مخاطب را در دست گرفتند و با ایده‌های خلاقانه‌شان عده زیادی را پای تلویزیون نشاندند. این زوج موفق پیش از ساخت «کلاه قرمزی» نیز با هم همکاری مشترک در زمینه کودک داشتند و آن هم صداپیشگی در مجموعه «شهر موش‌ها» بود.

دلایل موفقیت کلاه قرمزی

اگرچه پخش این برنامه در نوروز امسال با اما و اگرهای زیادی همراه بود اما در نهایت طهماسب و عروسک‌ها از ۶ فروردین میهمان خانه‌ها شدند و تا شب گذشته هم به این میهمانی ادامه دادند. خلق عروسک‌های جدید یکی از مهمترین شگردهای آنهاست. عروسک جدید امسال با عنوان «خونه بغلی» در آخرین قسمت‌ها به تیم کلاه قرمزی اضافه شد و مجال چندانی برای عرض اندام پیدا نکرد.

درباره موفقیت این برنامه دلایل متعددی را می‌توان ذکر کرد. نوستالژی و خاطره جوانان امروز و کودکان دیروز از این شخصیت‌های عروسکی، همکاری حرفه‌ای ایرج طهماسب و حمید جبلی و تیم همکار، دیالوگ‌های جذاب، صداهای خاطره انگیز، روح بخشی به عروسک‌ها، ترکیب ساخت چهره عروسک‌ها و گذاشتن صدایی خاص روی آنها، خلق موقعیت و صحنه‌های جدید، شیوه ساخت عروسک‌ها و... را می‌توان شاخص‌های موفقیت کلاه قرمزی نامید.

سیمای واقعی کودک

در همین رابطه دکتر امیرحسین جلالی روانپزشک درباره علل موفقیت «کلاه قرمزی» و تاثیراتی که این مجموعه روی مخاطب می‌گذارد در گفت‌وگو با یکی از نشریات می‌گوید: «مهم‌ترین ویژگی که درباره «کلاه قرمزی» به ذهنم می‌آید این است که این شخصیت عروسکی نزدیک‌ترین تصویر به چهره واقعی کودکی است.

ما معمولا در کارتون‌ها یا تئاترهای عروسکی یا حتی تئاترها و سینمایی‌های بزرگسال، بچه‌ها را موجوداتی می‌بینیم که باید خیلی طبیعی و اتوکشیده رفتار کنند اما در «کلاه قرمزی» سیمای واقعی کودک با همه شیطنت‌ها، همه نادانی‌ها و حتی به عبارتی همه گناهکاری‌ها (البته گناهکاری به معنای منفی آن نیست، به آن معنا که در کودکی حق گاهی بد و خطاکار بودن را داریم) به تصویر کشیده می‌شود؛ ضمن اینکه کلاه قرمزی مهربانی و سادگی خودش را دارد و در عین حال شیطنت‌هایی هم دارد. او می‌تواند در قالب شخصیتی دیگر فرو رود تا امتیازهایی را به دست بیاورد و گاهی تنبل شود و درس نخواند.

به عبارتی همه این ویژگی‌ها تصویری واقعی‌تر از دوران کودکی را به ما می‌دهد، به همین دلیل ما همیشه عاشق تصویر آشنا می‌شویم چراکه به ما نزدیک‌تر است و من فکر می‌کنم مهم‌ترین راز محبوبیت «کلاه قرمزی» و ماندگاری آن هم برای بچه‌ها و هم بزرگ‌ترها ارائه همین تصویر واقعی از کودکی است.»