پیشتازان بهاری بازار کتاب

گروه فرهنگ و هنر: کتاب گران است یا ارزان؟ این پرسش به‌رغم ظاهر ساده و آسان فهمش، بسیار دشوار است و پاسخ دادن به آن نیازمند تحلیل‌های متعدد پیچیده و غامضی است. همان‌طور که در گزارش‌های پیشین روزنامه «دنیای اقتصاد» در همین صفحه خوانده‌اید روند نشر و تیراژ کتاب در نزدیک به دو دهه گذشته سیر نزولی داشته و همواره میزان استقبال جامعه از کتاب‌های منتشر شده در کشور ما، بیش از پیش کاهشی بوده است. بسیاری از تحلیلگران از یکسو و مخاطبان کتاب‌ها از سوی دیگر اعتقاد دارند که افزایش یکباره قیمت کتاب به صورت تصاعدی، علت افت و سقوط تیراژ کتاب‌ها و شمار کتابخوانان در ۱۰ سال گذشته شده است. اما به‌رغم این نظر، بسیاری از کارشناسان و ناشران دیگر معتقدند که علت اصلی کاهش رغبت مردم به کتابخوانی را باید در جایی غیر از قیمت پشت جلد جست‌وجو کرد. در این گزارش، در ادامه گزارش‌های پیشین مربوط به تحلیل بازار کتاب در ایران، ضمن بررسی اجمالی گرانی یا ارزانی قیمت پشت جلد، به آمار فروش کتاب‌ها به‌ویژه در پایتخت کشور نگاهی می‌اندازیم. با آغاز سال نو، روند فروش کتاب، متناسب با پیش‌بینی‌ها قابل توجه بود و با توجه به تعطیلات رسمی ایام عید و فراهم بودن فرصت مطالعه و همچنین مناسبت اهدای کتاب به عنوان عیدانه سال نو، تعداد کتاب‌های فروخته شده بازار کم شمار نبود و به ظاهر از نقطه بحرانی

فاصله گرفت. بازار کتاب تهران در دو هفته اول سال ۹۴ با دورخیز کتابفروشی‌ها برای دریافت کتاب‌های جدید از انتشارات مختلف در ماه‌های آتی و انتظار برای دریافت کتاب‌های جدید و نوبرانه در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران روزهای نسبتا گرمی را پشت سر گذاشت. به گزارش «ایلنا»؛ شاید بتوان گفت انتشار کتاب «جزء از کل» نوشته استیو تولز با ترجمه پیمان خاکسار مهمترین اتفاق بازار کتاب تهران در هفته‌های گذشته باشد، اما کتاب‌های «بیشعوری» و «روزنامه سفر میمنت اثر ایالات متفرقه امریغ» سفرنامه احمد شاملو با استمرار درخواست کتابخوانان برای دریافت آنها، همچنان یکی از محبوب‌ترین کتاب‌های بازار باقی مانده‌اند و هنوز در لیست کتاب‌های پرفروش تعدادی از کتابفروشی‌های شهر دیده می‌شوند. به غیر از کتاب «جزء از کل» که طولانی‌ترین رمان جدید در فهرست آثار داستانی کتابفروشی‌های تهران در این دو هفته بود مجموعه شعر «پذیرفتن» گروس عبدالملکیان هم با استقبال خوبی مواجه شده است. ناشرانی چون چشمه، ثالث، نیلوفر و نگاه بیشترین آثار را در فهرست پرفروش‌‌ترین کتاب‌های کتابفروشی‌های تهران داشته‌اند.

کتابفروشی نشر ثالث

«راهنمای چه» نوشته ایلدا باریو که توسط بیژن اشتری ترجمه شده با آغاز سال جدید دوباره در این کتابفروشی‌ جزو پنج کتاب اول مورد استقبال واقع شده است. البته‌ رتبه اول جدول در اختیار «سیدضیاء عامل کودتا» نوشته صدرالدین الهی است. رمان «پایان خوش ناتمام» کاوه میرعباسی و «جزء از کل» استیو تولز هم به ترتیب دومین و سومین کتاب پرفروش کتابفروشی نشر ثالث هستند. در جایگاه پنجم هم «باغی میان دو خیابان» که در واقع گفت‌وگوهای رضا دانشور با کامران دیباست؛ قرار دارد.

کتابفروشی کتابسرای نیک

مجموعه شعر گروس عبدالملکیان به‌نام «پذیرفتن» در این فروشگاه هم جزو کتاب‌های محبوب است و رتبه اول پرفروش‌های کتابسرای نیک را به خود اختصاص داده است. «می‌ترسم بعد از مرگم کارگر باشم» سایبر هاکا و «نت‌های سفید» لیلا کردبچه دیگر مجموعه اشعاری هستند که به عنوان دومین و سومین کتاب پرمخاطب این فروشگاه معرفی شدند.

نمایشنامه «آی باکلاه و‌آی بی‌کلاه» غلامحسین ساعدی، اینجا در لیست پرفروش‌ها دیده می‌شود و در رتبه چهارم قرار دارد.

کتابفروشی کتاب داستان

دو کتاب «اولیس» جیمز جویس و «خواب آشفته نفت» محمدعلی موحد در صدر کتاب‌های پرفروش کتابفروشی کتاب داستان ایستاده‌اند.

پس از این دو کتاب داستان «فرصت دوباره» نوشته گلی ترقی قرار دارد.

«پیر پرنیان اندیش» که مجموعه‌ای است دو جلدی درباره زندگی هوشنگ ابتهاج و «همسایه هدایت» قهرمان شیری هم در جایگاه چهارم و پنجم این فهرست قرار دارند.

شهرکتاب ملت

داستان «هویت» نوشته منیر مهریزی‌مقدم پرفروش‌ترین کتاب شهرکتاب ملت در ایام نوروز بوده و رمان‌های «همخونه» مریم ریاحی و «مهر من» سیمین شیردل پشت سر آن قرار دارند. همچنین کتب نفیسی مثل دیوان حافظ، قرآن و مفاتیح که عموما برای عیدی دادن خریداری شده‌اند هم رتبه فروش خوبی در این شهرکتاب به خود اختصاص داده‌اند. همچنین از مجموعه کتاب‌های روان‌شناسی «راز»، «قدرت» و.... از نشر لیوسا هم استقبال خوبی شده است.

شهر کتاب ابن‌سینا

«بی‌شعوری» خاویر کرمنت در این فروشگاه همچنان با اقبال خوبی مواجه شده و رتبه اول را در فروش دارد. بعد از آن «روزنامه سفر میمنت اثر ایالات متفرقه امریغ» و «سمفونی مردگان» عباس معروفی در جایگاه دوم و سوم ایستاده‌اند. نام پوریا عالمی هم با کتاب «آدم‌های عوضی» در لیست پرفروش‌های شهر کتاب ابن‌سینا به چشم می‌خورد و در کنار «دیوانه»‌ی آلبر کامو خود را به عنوان یک کتاب پرمخاطب معرفی کرده است.

شهرکتاب باهنر

لیست پرفروش‌ها اینجا کمی متفاوت است و ظاهرا کتابی تخصصی در حوزه ادبیات مثل «درس‌گفتارهایی درباره ادبیات اروپا» نوشته ولادیمیر ناباکوف با ترجمه فرزانه طاهری در این فروشگاه مشتری‌های زیادی دارد. رمان «بی‌نام» از جاشوا فریس دومین کتابی است که این هفته در شهرکتاب باهنر فروش خوبی داشته است. دو کتاب داستانی «اتفاق» گلی ترقی و «اگر یک مرد با بکشم، دو مرد را کشته‌ام» که کاری است از مجموعه‌ای از نویسندگان هم در رتبه‌های سوم و چهارم قرار دارند.

پیشتازان بهاری بازار کتاب