تولید و پخش برنامه‌های مذهبی از رویکردهای اصلی رسانه ملی در ایام مذهبی به‌شمار می‌رود. در این میان پخش آثار مرتبط به بعضی از ایام رنگ و بوی دیگری می‌دهد. محرم را می‌توان یکی از این بازه‌های زمانی دانست که بیشترین حجم برنامه‌های مذهبی از تلویزیون پخش می‌شود. هرچند در سال‌های اولیه انقلاب، تولید و ساخت این برنامه‌ها تنها به برنامه‌های ترکیبی و پخش بخش‌هایی از عزاداری‌های هیات‌های مختلف اختصاص داشت؛ اما پس از گذشت چند سال و توجه به نیازهای مخاطبان، سازندگان برنامه‌ها به مسیر جدیدی هدایت شدند. این‌گونه پای سریال‌های مناسبتی به جدول پخش تلویزیون بازشد.بسیاری از این آثار را چهره‌های‌ تاثیرگذار و پر‌کار تلویزیون تولید کرده‌ یا در آنها بازی کرده‌اند؛ چهره‌هایی که هر‌کدام نقش پررنگی در تولید این سریال‌ها داشته‌اند.


شب به‌یادماندنی حسن فتحی
هرچند حسن فتحی ساخت بیش از ده سریال تلویزیونی را در کارنامه هنری و حرفه‌ای خود دارد، اما هنوز هم بسیاری این کارگردان توانمند و مطرح سینما و تلویزیون را با سریال «شب دهم»‌ می‌شناسند؛ سریالی که نام فتحی را برای همیشه در تاریخ سریال‌های مناسبتی تلویزیون ماندگار و جایگاهش را تثبیت کرد. نوروز سال ۸۰ با ماه محرم مقارن شده بود و برنامه‌سازان درصدد آمدند تا دست به تولید سریالی بزنند که هم از جذابیت نوروزی برخوردار باشد و هم متناسب با حال و هوای محرم باشد. شاید حسن فتحی خودش هم فکر نمی‌کرد که تقارن محرم و نوروز چنین توفیقی را برای سریال او که یک سال قبل فیلمبرداری‌اش را شروع کرده بود، به وجود بیاورد. اما سوای این همزمانی و توفیق مناسبتی، مهارت فتحی در نگارش فیلمنامه‌ای که تبحر او را به رخ می‌کشید و قصه پر و پیمان و دقیق شاهزاده قجری و شرط ازدواجش با حیدر خوش‌مرام، لوطی بنام آن دوره و بهانه برپایی تعزیه در دوران رضاخان، اثری جاودانه را در میان سریال‌های مذهبی به‌وجود آورد. فتحی در این مجموعه با نمایش عشق زمینی و در نهایت عشق به معشوق الهی و از همه مهم‌تر نمایش تعزیه در قالبی جذاب که از نشانه‌های عاشورایی در فرهنگ نمایشی ایران است، نشان داد پیوندی که میان فرهنگ ایرانی و قیام عاشورا وجود دارد، پیوندی ناگسستنی است.در این سریال کتایون ریاحی، رویا تیموریان، محمود پاک نیت، حسین یاری، ثریا قاسمی، پرویز فلاحی پور، آتش تقی پور و...ایفای نقش کرده‌اند.


ادای دین داوود میرباقری به سالار شهیدان
نام داوود میرباقری بیش از هر چیز با سریال‌های تاریخی و مذهبی گره خورده است. مرور آثار این کارگردان صاحب‌سبک گواه این مدعاست؛ آثار درخشانی چون گرگ‌ها، امام علی(ع)، معصومیت از دست رفته و مختارنامه که هر‌کدام جزو پربیننده‌ترین مجموعه‌های تلویزیونی هستند. سال ۸۲ بود که میرباقری با ساخت سریال «معصومیت از دست رفته» بسیاری از مخاطبان را در ماه محرم پای گیرنده‌های تلویزیون نشاند؛ اما بی‌تردید «مختارنامه» اوج خلاقیت و توانمندی میرباقری در عرصه کارگردانی است؛ سریالی که به عقیده بسیاری حتی باشکوه‌ترین و بهترین اثر تاریخی، مذهبی تلویزیون محسوب می‌شود؛ اثری که میرباقری هشت سال از عمر خود را پای آن گذاشت تا در نهایت واقعه جانسوز عاشورا را به‌گونه‌ای زیبا و هنرمندانه در تلویزیون ماندگار کند. اثری که واقعه کربلا را حتی در میان سینماگران کشورمان هم رونق بیشتری داد. میرباقری با فیلمنامه‌ای پرکشش، پرداختی دقیق و خلق شخصیت‌های ماندگار نشان داد، ید طولایی در خلق مجموعه‌های تاریخی، مذهبی دارد و تصویری بی‌بدیل از قیام عاشورا را در قاب تلویزیون ثبت کرد. در این سریال فریبرز عرب‌نیا، رضا رویگری، فرهاد اصلانی، رضا کیانیان، مهدی فخیم‌زاده و... بازی کرده‌اند.


وفاداری محمدحسین لطیفی
مرور آثار محمدحسین لطیفی، کارگردان شناخته شده و باتجربه سینما و تلویزیون، بیش از هر چیز از تنوع ژانر و مضمون حکایت دارد. این کارگردان۵۱ ساله همچنین با ساخت سریال‌های «وفا» و «سفر سبز» سریال‌سازی با مضامین مذهبی در ماه محرم را نیز تجربه کرده است. محرم سال ۸۱ بود که مجموعه تلویزیونی سفر سبز به کارگردانی لطیفی پخش شد. برگ برنده سریال، بازیگران و داستان بدیع‌ آن بود. سریال با ایجاد همدلی و وحدت میان ادیان مختلف به نوعی امام حسین(ع) را متعلق به همه موحدان تاریخ دانسته و از این منظر یکی از مذهبی‌ترین سریال‌های تلویزیون به حساب آمده و در ردیف آثار قابل توجه قرار می‌گیرد. پارسا پیروزفر، علی نصیریان، محمدرضا شریفی‌نیا، مجید مظفری، حمیده خیرآبادی، لادن مستوفی، امین تارخ، سارا خوئینی‌ها و... بازیگران اثر لطیفی بوده‌اند.


لوطی با مرام حسین یاری
حسین یاری را باید جزو آن گروه از بازیگرانی دانست که به اصطلاح خیلی دیر کشف شد. شاید این بازیگر سینما فکرش را هم نمی‌کرد که سرانجام از طریق تلویزیون و با حضور در مجموعه پربیننده شب دهم آن هم در نقش جوانی لمپن، جاهل و کلاه مخملی چهره شود و نزد عموم تماشاگران سینما و بینندگان تلویزیون به محبوبیتی باورنکردنی دست یابد. این گونه است که هرچند حاصل حضور۱۵ ساله حسین یاری در تلویزیون، نقش‌آفرینی‌های متفاوت و درخشان در چیزی حدود ۱۶ سریال بوده، اما به نظر می‌رسد که بسیاری از بینندگان تلویزیون هنوز هم این بازیگر را بیشتر با نام حیدر خوش‌مرام جوان شرور، لوطی‌مسلک اما عاشق‌پیشه سریال شب دهم به یاد دارند.


داریوش ارجمند در نقش پهلوان
داریوش ارجمند را می‌توان به گواه کارنامه‌اش و به‌دلیل نقش‌آفرینی‌ در مجموعه‌هایی چون «پریدخت»، «بانو» و «یه تکه زمین» یکی از بازیگران پرکار سریال‌های مناسبتی ویژه محرم دانست. این بازیگر مطرح و شناخته‌شده سینما و تلویزیون، در سال ۸۶ بود که با حضور در مجموعه پریدخت به کارگردانی سامان مقدم، برای نخستین‌بار کار مناسبتی را تجربه کرد. مقدم در این مجموعه، شخصیت‌هایش را به دوران حکومت رضاشاه برده و مبارزه مردم با ظلم و ستم شاهنشاهی را قرینه قیام سالار شهیدان قرار داده بود و در این میان داریوش ارجمند هم به سیاق سایر آثارش، با بازی گرم و تاثیرگذارش، به نقش «پهلوون» عمق بخشیده و آن را برای بینندگان باورپذیر کرد؛ قهرمانی که در پایان قصه، مرگ تراژیکی هم برایش به دست ماموران شاهنشاهی رقم ‌خورد. بازی کم‌نقص ارجمند در کنار دیگر بازیگران و چهره‌های مشهور این سریال، پریدخت را به یکی از مجموعه‌های به‌یادماندنی ماه محرم تبدیل کرد.


پریدخت سامان مقدم
سامان مقدم هم با کارگردانی «پریدخت» به جمع کارگردان‌هایی پیوست که آثار عاشورایی ساختند. داستان این سریال درباره دختری به همین نام است که زندگی‌اش در سه مقطع زمانی سال‌های ۱۳۱۴ و وقایع مسجد گوهرشاد در سال ۱۳۲۰، واگذاری قدرت از پهلوی اول به محمدرضا و سال ۱۳۳۴ بعد از کودتای ۲۸ مرداد به تصویر کشیده می‌شود. داریوش ارجمند، لیلا حاتمی، علی مصفا، کامبیز دیرباز، مهرداد ضیایی و... بازیگران این سریال بوده‌اند.