مگر می‌توانیم  نخبگان را کنار بگذاریم؟

رئیس‌جمهوری دیروز به ۱۹ نفر از استادان برجسته کشور جایزه علامه طباطبایی و به ۹ نفر از نخبگان هنری جایزه شهید آوینی اعطا کرد. به گزارش «ایرنا»، این آیین که سومین دوره اعطای جایزه علامه طباطبایی و دومین دوره اعطای جایزه شهید آوینی است، با حضور جمعی از استادان، محققان و هنرمندان برجسته و نخبه کشور برگزارشد. سید کاظم علوی پناه، محمد علی آذرشب، سید حسین صفایی، پرویز جبه دار مارالانی، وحید اصفهانیان از دانشگاه تهران و همچنین محمد دورعلی، عبدالرضا سیمچی، محمود فتوحی فیروزآباد از دانشگاه صنعتی شریف و حسین ملک افضلی از دانشگاه علوم پزشکی تهران ازجمله اساتید برجسته کشور هستند که جایزه علامه طباطبایی را از رئیس‌جمهوری دریافت کردند.

مینو محرز، علیرضا مصداقی نیا، فریدون دواچی، شاهین آخوندزاده از دانشگاه علوم پزشکی تهران، علی اصغر انصافی از دانشگاه صنعتی اصفهان، حسین بهاروند از پژوهشگاه رویان و دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ، سعید اعظم از دانشگاه اصفهان، حبیب تجلی از دانشگاه تبریز، اعظم ایرجی زاد از دانشگاه صنعتی شریف و بهمن یزدی صمدی از دانشگاه تهران از دیگر دریافت‌کنندگان جایزه علامه طباطبایی بودند که از رئیس‌جمهوری جایزه دریافت کردند.

همچنین مصطفی اخباز در گروه هنرهای تجسمی، محمد مهدی انوش‌فر در گروه هنرهای دستی، علی راهیجیری در گروه صنایع دستی، طاهر شیخ الحکما در گروه هنرهای تجسمی، اسماعیل خلج در گروه هنرهای نمایشی، محمدرضا اصلانی در گروه هنرهای سینمایی، حسین علیزاده در گروه موسیقی، عبدالله علیمراد در گروه هنرهای چند رسانه ای و ایرج کلانتری در گروه معماری ۹ نخبه هنری کشور بودند که رئیس‌جمهوری جایزه شهید آوینی را به آنها اعطا کرد. این جوایز با هدف پیشبرد امر تحقیق، پژوهش و به کارگیری موثر محققان و هنرمندان جوان در امور فرهنگی کشور به ۲۸تن این برگزیدگان تعلق گرفت.

باید دست به دست هم دهیم و از نخبگان بهتر استفاده کنیم

دکتر حسن روحانی در سخنانش در این مراسم به پیشرفت علم در آینده تاکید کرد و گفت: نخبه آن کسی است که نه تنها امروز را می بیند که فردا را هم پیش‌بینی می‌کند، نه تنها برنامه برای امروز که برنامه‌ای برای فردا مدنظر دارد. وی همچنین بر ضرورت همکاری نخبگان و اندیشمندان با سازمان‌های دولتی، بخش خصوصی و نهادهای مردمی تاکید کرد و گفت: ما باید دست به دست هم بدهیم از نخبگان بهتر استفاده کنیم، همچنین در بخش هنر از هنرمندان و پیشکسوتان استفاده کنیم. وی با تاکید بر اینکه حفاظت از هنر به معنی مومیایی کردن فرهنگ نیست، اظهار کرد: بعضی‌ها تا (به بخش فرهنگ) دست می‌زنیم، می‌گویند چرا دست خورد؟ مگر بنا است فرهنگمان را مومیایی کنیم؟ فرهنگ را باید بازآفرینی کنیم.

روحانی با یادآوری اینکه خداوند زمینه تکامل را پیش روی ما گذاشته است، گفت: بشر به‌قدری در بخش فرهنگ، علم، دانش، سیاست و مدیریت دارای استعداد است که باید شکوفا شود.

رئیس‌جمهوری تصریح کرد: این شکوفایی در سایه آن است که همه ما در صحنه کمک به کشور پا به صحنه بگذاریم؛ نترسیم؛ برخی نگویند چرا اینجا را دست زدی؛ ما باید در بسیاری از زمینه‌ها، حتی فرهنگ خود را پرورش، بالنده و حتی بازآفرینی کنیم تا اینکه شاهد شکوفایی علم، دانش و هنر باشیم.

رئیس قوه مجریه ادامه داد: بعضی‌ها گویی نیاز به میکروسکوپ هم ندارند؛ از میان عکس‌ها و فیلم تصویری پیدا و اعلام می‌کنند که این نخبه هم شایسته نیست، چون فلان روز در فلان جمعیت و در فلان دیار حضور داشته؛ گویی او هم حضور داشته است.

روحانی ادامه داد: یک فرد بنا بود مسوولیتی بپذیرد. شخص دیگری عکسی آورد و گفت: این جمع آن جمع است و این فرد آن فرد؛ من گفتم که این قیافه‌‌اش به آن نمی‌خورد و وی گفت به چند سال قبل بازگرد، قیافه‌اش این طور بوده است. وی یادآور شد: من به آن فرد گفتم که من این مقدار قیافه شناس نیستم و این قدر که شما دقیق هستید، خداوند این دقت را به من نداده است. رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با طرح این سوال که چطور همه را کنار می‌زنید؟، گفت: یکی به دلیل قومیت، یکی به دلیل مذهب، یکی به دلیل اعتقاد سیاسی، یکی به دلیل روش، یکی به دلیل ویژگی‌های اخلاقی؛ خداوند روحی و قلبی را به ما داده که بیشتر جذب کند تا دفع؛ اشکال ندارد فردی اگر خدای ناکرده تخصص لازم، اخلاق تخصصی و حرفه‌ای ندارد، به کشور و دیار و نظامش دلبستگی ندارد یا خدای نکرده علیه کشور و نظامش قدم برمی‌دارد؛ او را کنار بگذارید. اما آیا می‌شود به هر بهانه‌ای اندک و هر دلیلی جزئی نخبه‌ها را کنار بگذاریم؟ مگر دست ماست؟