ثبت بین‌المللی؛ مانع سرقت ماهواره‌ای

با فروش ۱۴میلیون نسخه «قهوه تلخ»، هر مجموعه را یک میلیون و ۴۰۰ هزار خانواده خریداری کرده‌اند

فرهنگ و هنر- وقتی سریال قهوه تلخ به شبکه ویدئویی آمد، نکته‌ای که از همان هفته اول پخش سریال دهان به دهان گشت، خواهش و تمنای مهران مدیری در ابتدای سریال بود که از مردم می‌خواست «سریالش را کپی نکنند». این دیالوگ دوستانه مدیری با مردم به شدت از حجم سرقت‌های غیر قانونی سایت‌هایی که منتظر بودند تا کار مهران مدیری پخش شود و آنها بی‌هیچ هزینه‌ای کل سریال را روی خروجی سایت‌هایشان بگذارند کم کرد و این خود مردم بودند که همدیگر را تشویق می‌کردند اصل کار را بخرند و آن را کپی نکنند و به دیگران هم ندهند تا ببینند. این دیالوگ تا جایی پیش رفت که لطیفه‌های با نمکی هم از آن ساخته شد، مثل اینکه در یک کاریکاتوری پدری گلوی بچه‌اش را گرفته است و از او می خواهد سی‌دی سریال را بگیرد و بچه می‌گوید: «من به مهران خیانت نمی‌کنم. برو اصل سریال را از سوپر محل بخر!» این دیالوگ البته تنها به کار پخش داخلی سریال می‌آمد و با همکاری مخاطبان کار این ماجرا به کمترین میزان خود رسید. اما تهیه‌کنندگان کار از این هم پا را فراتر گذاشتند و با آینده نگری هوشمندانه‌شان‌، فکر شبکه‌های بی‌پشتوانه ماهواره‌ای را هم کرده بودند. در ابتدای سریال متنی نقش می‌بندد که برای تمام فیلم‌بین‌های حرفه‌ای متنی آشناست.این متن که به «اف‌بی‌آی وارنینگ» مشهور است حق پخش محصول مورد اشاره را انحصاری می‌کند و برای کسانی که کار را در حوزه بین‌المللی تکثیر و پخش کنند قرار تعقیب قضایی از سوی دادگاه فدرال آمریکا صادر می‌کند. این آینده‌نگری برادران آقا گلیان را می‌توان آغاز حفاظت و صیانت از تمام آثار تصویری ایرانی در سطح بین‌المللی دانست.

ثبت بین‌المللی، مانع پخش شبکه‌های فارسی‌زبان

در مراسم قرعه‌کشی نخستین آپارتمان سریال «قهوه تلخ» اعلام شد که برای نخستین بار یک سریال ایرانی ثبت بین‌المللی شده است.

حمید آقاگلیان ـ از تهیه‌کنندگان سریال «قهوه تلخ» ـ متذکر شد که ثبت بین‌المللی سریال «قهوه تلخ» باعث شد که سریال مهران مدیری از هیچ کدام از شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران پخش نشود.

مراسم قرعه‌کشی نخستین آپارتمان «قهوه تلخ» با حضور کارگردان، تهیه‌کننده و بازیگران این سریال و نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده دادستان و دبیر کل اداره‌ مبارزه با قاچاق محصولات فرهنگی، عصر یکشنبه ـ ۵ دی ماه ـ در لوکیشن «کاخ جهانگیر شاه» محل تصویربرداری این سریال برگزار شد.

مهران مدیری از همه تشکر کرد

در این مراسم مهران مدیری با ابراز امیدواری نسبت به این‌که سریال «قهوه تلخ» به سلامت به پایان برسد از تمام کسانی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم با این پروژه همکاری داشتند تشکر کرد.

کارگردان و بازیگر سریال «قهوه تلخ» ـ که در مراسم قرعه‌کشی اولین آپارتمان حضور داشت، گفت: از تمام عوامل پشت صحنه که در این پروژه فعالیت داشتند، از تمامی گروه از جمله بازیگرها و همچنین از حمید و مجید آقاگلیان که سال‌های زیادی با هم کار کردیم تشکر می‌کنم.

وی همچنین از اداره‌ مبارزه با قاچاق کالای فرهنگی و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که مراقب بودند سی‌دی‌های سریال «قهوه تلخ» قاچاق نشود، تشکر کرد.

مدیری از حاضران در مراسم قرعه‌کشی و همچنین مخاطبان این سریال درخواست کرد که دعا کنند سریال «قهوه‌ تلخ» به خوبی به پایان برسد.

«FBI warning» شو نیست

در این مراسم حمید آقاگلیان ـ یکی از تهیه‌کنندگان این مجموعه ـ گفت: قبل از هر چیزی شاید به‌جا باشد که از هموطنانمان تشکر کنیم که این قدر صمیمانه از سریال «قهوه تلخ» استقبال کردند و به کلام مهران عزیز برای کپی نکردن سی‌دی‌ها احترام گذاشتند.وی از گروه سازنده «قهوه تلخ» که حدود دو سال با یکدیگر کار کردند تشکر و ابراز امیدواری کرد که این سریال در نقطه‌ خوبی قرار بگیرد.

تهیه‌کننده «قهوه تلخ» سپس اعلام کرد: اتفاق خوبی که برای این پروژه افتاد این بود که برای نخستین بار سریالی ثبت بین‌المللی شد.او ادامه داد: عبارت «FBI warning» که در ابتدای سی‌دی‌ها نقش می‌بندد، یک شو و نمایش نیست بلکه واقعی است. این مساله باعث شد که «قهوه تلخ» از هیچ‌کدام از شبکه‌های فارسی زبان خارج از ایران پخش نشود.

مجید آقاگلیان هم گفت: ساخت سریال «قهوه تلخ » برای نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر، محل کسب درآمد و ایجاد اشتغال شده است و این آمار بزرگی است و یکی از بهترین دستاوردهای «قهوه تلخ» در کنار سرگرم کردن خانواده‌ها بوده است.

یک میلیون و ۴۰۰ هزار خانواده، بیننده هر مجموعه

مدیر کل دفتر تبلیغات و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این مراسم اعلام کرد: آن‌طور که آمار نشان می‌دهد نزدیک به ۱۴ میلیون سی‌دی «قهوه تلخ» فروخته شده و هر مجموعه را یک میلیون و ۴۰۰ هزار خانواده خریداری کرده‌اند.

در این مراسم محمدرضا عباسیان ـ دبیر کل ستاد مبارزه با قاچاق کالای فرهنگی و مدیر عامل موسسه رسانه‌های تصویری ـ نیز بیان کرد: در دو هفته‌ اخیر شایعه شده است که مراسم قرعه‌کشی و اهدای جوایز کلاهبرداری بوده و سازندگان «قهوه تلخ» قصد اهدای جوایز را ندارند. اما امروز این قرعه‌کشی انجام و آپارتمان نیز تحویل داده می‌شود تا این شایعه هم رفع شود.

حاشیه‌ها:

در مراسم اولین قرعه‌کشی آپارتمان سریال «قهوه تلخ» پسری دانشجو ـ ۲۱ساله از جهرم ـ برنده یک دستگاه آپارتمان دو خوابه شد و زمانی که برزو ارجمند با او تماس گرفت تا برنده شدنش را به وی اطلاع دهد، باور نکرد. دانشجوی ۲۱ ساله پس از اینکه تلفنی با مهران مدیری صحبت کرد، تازه برنده شدنش را باور کرد و از فرط هیجان به گریه افتاد.

اعداد شماره‌ سریال برنده‌ آپارتمان توسط بازیگران و تهیه‌کنندگان این سریال انتخاب شد و دو رقم آخر را نیز مهران مدیری انتخاب کرد.

در مراسم پنجم دی ماه ۸۹، همچنین شش دستگاه اتومبیل پراید متعلق به مجموعه‌ دهم نیز قرعه‌کشی شد و برزو ارجمند که با برندگان تماس می‌گرفت، در قبولاندن این خبر به آنها باز هم مشکل داشت. برخی از برندگان که فکر می‌کردند مزاحم تلفنی دارند، تلفن را قطع می‌کردند و با جملاتی چون «آقا برزو فردا می‌آیم پراید را می‌گیرم!»، «آقا مزاحم نشوید!»، «سر کاریه؟!» ... پاسخ تلفن او را می‌دادند.