تجربههای کلاری از چند دهه حضور در سینما
کلاری توضیح داد: مهمترین چیزی که از کیارستمی آموختم بردباری، صبوری، انتظار و همچنین پیدا کردن ایدهآلترین فرمهای تصویری بوده است. عکاسی میتواند نکات بسیاری را به علاقهمندان فیلمبرداری بیاموزد. در این زمینه، سوژه مهم نیست چراکه میتوان از این هنر، آموختنیهای بسیاری را کسب کرد. پیشینه عکاسی باعث ایجاد درک و فهم در یک فیلمبردار میشود و به او میآموزد دوربین خود را کجا باید قرار دهد.
وی همچنین درباره همکاری با اصغر فرهادی گفت: من در کشورهای مختلفی نظیر آمریکا، آلمان، فرانسه و ایتالیا فعالیت کردهام و تمام اعضای گروه ما خارجی بودند. در فیلم «گذشته» نیز تمام دستیاران من فرانسوی بودند و با این وجود تبحر و کاربلدی عوامل ایرانی را در هیچ کجای جهان ندیدم. اصغر فرهادی در فیلم «گذشته» میخواست دستیار من را اخراج کند، زیرا برای مترینگ روی زمین علامتهای زیادی گذاشته بود و این مساله درباره جابهجاییهای ظریف نیز وجود داشت و همین موجب شده بود حواس بازیگران منحرف شود. او پیش از آن سر فیلم لوک بسون فعال بود و میگفت همین کار را در آنجا نیز انجام داده بود.
کلاری همچنین ویژگی کار مهرجویی را در خلاقیتهای ساختاری بصری دانست و توضیح داد: مهرجویی یکی از خلاقترین و هنرمندترین فیلمسازانی بود که در مسیر حرفهای خود با او کار کردم. همه فیلمسازان دورههایی را در مسیر کار خود طی میکنند. مانند کاپولا که فیلمهای آخر او نتیجه مطلوبی ندارند، زیرا رفتهرفته ذهن انسان از قدرت خلاقیت و باروری خود خارج میشود. من در دورهای که در کنار مهرجویی بودم، با شخصیتی بسیار عجیب مواجه بودم و از او موارد بسیاری را آموختم.