تبلور هیجان در نقاشی

ایرج طهماسب copy

با اینکه ایرج طهماسب سال‌ها پیش دیپلم نقاشی خود را از هنرستان هنرهای زیبا گرفته است اما کمتر کسی با این جنبه از هنر او آشنا بود تا اینکه چندی پیش عکسی قدیمی از خود در هنرستان هنرهای زیبا منتشر کرد. البته کار این بازیگر و کارگردان به خاطره‌بازی محدود نشده و از جمعه هفته قبل با افتتاح نمایشگاهی از نقاشی‌هایش به نام «هیجان خط و نقطه» توانایی‌اش را در این عرصه به نمایش گذاشته است.

این نمایشگاه به هنر «پردازش» در مینیاتور اشاره دارد و در آثار طهماسب از آن رو که متاثر از فضای مینیاتورهای ایرانی و حاصل درنگ این هنرمند و نگاه جست‌وجوگر او در نقاشی ایرانی‌اند، نوعی سادگی و «مثال‌گرایی ایرانی» دیده می‌شود. ایرج طهماسب پس از گرفتن دیپلم نقاشی در سال 1357، در دوره‌ای که نقاشی زیر سیطره‌ دیدگاه غربی به هنر بود، نقاشی را رها کرد، زیرا به قول خودش نمی‌خواست یک «نقاش تقلیدکار» خارجی باشد. او تا سی سال بعد نقاشی را کنار گذاشت و وارد عرصه‌ نمایش، سینما و تلویزیون شد، تا چند سال پیش که کرونا این فرصت را در اختیار او گذاشت تا برای دل خودش نقاشی بکشد و اینک او با شیوه‌ شخصی‌اش از نقاشی لذت می‌برد.

مراسم افتتاحیه نمایشگاه نقاشی ایرج طهماسب جمعه سوم شهریور برگزار شد و هنرمندانی همچون رضا کیانیان، فلامک جنیدی، نازنین صلح‌جو، سهیل مستجابیان، محمد شعبان‌پور و سام دادخواه در آن حضور داشتند. علیرضا جی جی و سهراب ام جی، دو هنرمند مشهور موسیقی رپ در ایران، از دیگر مهمانان در افتتاحیه نمایشگاه نقاشی ایرج طهماسب بودند که حضورشان فرصتی برای دیدار مردم با این هنرمندان فراهم کرد. عکس‌های این هنرمندان، به‌ویژه عکس‌های مشترک کیانیان و طهماسب، در فضای مجازی بسیار دست به دست شد و مورد توجه قرار گرفت.

«هیجان خط و نقطه» تا ۱۴ شهریورماه برپاست و بازدید از آن هر روز به‌جز جمعه‌ها از ساعت ۱۰ تا ۲۱ امکان‌پذیر است. گالری ثالث جمعه‌ها از ساعت ۱۶ تا ۲۲ قابل‌بازدید است.  علاقه‌مندان برای بازدید از گالری ثالث می‌توانند به خیابان کریمخان، بین ایرانشهر و ماهشهر، شماره ۱۴۸ مراجعه کنند.

دلتنگی‌های طناز تلخ‌اندیش

حمید جبلی copy

حمید جبلی،‌ در نشست پژوهشی درباره نمایش‌نامه «سوسمار» که به کارگردانی رحمت امینی اجرا می‌شود، توضیح داد: «همه‌کاره‌ هیچ‌کاره به من می‌گویند. ما بچه‌های قدیم کانون که از دهه ۵۰ در کلاس‌های این مجموعه شرکت می‌کردیم در همه زمینه‌های هنری تجربه کسب کردیم. شاید به خواسته خودم بوده که دو دهه از تئاتر دور بوده‌ام ولی خیلی زیاد دلتنگ تئاتر شده‌ام و دوباره می‌خواهم کارهایی در حد توانم انجام بدهم.» او ادامه داد: «من از دهه ۶۰ عکاسی تئاتر می‌کردم و به‌واسطه آتیلا پسیانی در گروه «تئاتر بازی» بودم و اصلا روابطم با تئاتر قطع نشده بود.» جبلی گفت: «تئاتر و ادبیات نمایشی همیشه بر هنرها تاثیرگذار بوده است. سینما نیز قصه‌گویی را از نمایش الهام می‌گیرد و به شکل امروزی نمایان می‌‎شود. به‌نظرم هیچ هنری نیست که بر دیگری تاثیر نداشته باشد.»

محمد رحمانیان، کارگردان برجسته تئاتر، نیز در این نشست درباره جبلی گفت: «حمید جبلی همیشه برایم عجیب بود. وقتی نخستین کارهایش را دیدم برایم سوال شد که آدمی که آثار طنز زیادی در کارنامه هنری خود دارد چرا این‌قدر تلخ‌اندیش است.» او افزود: «جبلی در عکاسی، کارگردانی و نویسندگی بسیار درخشان است و به ‌نظرم هرجایی که بوده اثری از خود باقی گذاشته است و این رسالت هنرمند است.»

رحمانیان ادامه داد: «در نمایش‌نامه جدید حمید جبلی یعنی «سوسمار» ردپای تئاتر ابزورد و جهان واقعی کاملا مشهود است. به ‌نظرم این نمایش برای مخاطب بسیار جذاب خواهد بود و جسارت را در فضای فانتزی و واقعی جبلی می‌توان دید.» رحمت امینی، کارگردان این نمایش، نیز «سوسمار» را امتداد درام ایرانی دانست و گفت: «در این اثر نمایشی شاید تماشاگر در صحنه‌هایی قهقهه بزند اما تلاش ما بر این بوده که اثر به سمت کمدی شدن پیش نرود.» او ادامه داد: «من امیدوارم که آقای جبلی بعد از اجرای نمایش «سوسمار» به چاپ این نمایش‌نامه نیز فکر کنند تا همگان بتوانند از این متن استفاده کنند.» این کارگردان تئاتر ادامه داد: «حمید جبلی علاوه بر اینکه نمایش‌نامه‌نویس «سوسمار» است، از آغاز همراه ما بود و در روند تمرین‌ها کمک و ایده‌های زیادی به گروه داده است.» نمایش «سوسمار» از امروز دوشنبه ساعت ۲۰:۱۵ با مدت‌زمان ۶۰دقیقه اجرای خود را در تالار چهارسوی تئاتر شهر آغاز می‌کند.