داستان پلمب کتابفروشی «خوارزمی»

به گفته مجید طالقانی بخشی از سهام  انتشارات خوارزمی به مرحوم عبدالرحیم جعفری تعلق داشت که پس از تملک انتشارات امیرکبیر و واگذاری آن به سازمان تبلیغات اسلامی. سهام او هم به مالکیت سازمان تبلیغات اسلامی درآمد. او گفته سازمان تبلیغات اسلامی از او شکایت کرده‌ و دادگاه تشکیل شده‌ است و می‌خواهند این انتشارات را مصادره کنند، نمی‌دانم چه کسی باید به داد ما برسد. طالقانی که مسوولیت انتشارات خوارزمی را هم بر عهده داشت، توضیح داد: وقتی که قاضی می‌خواهد حکم پلمب محلی را که افراد در آن مشغول به کار هستند، صادر کند، باید بپرسد که به چه دلیل پلمب انجام خواهد شد؟ این در حالی است که بدون هیچ مراجعه، حکم پلمب کتاب‌فروشی را داده‌اند و هیچ به این فکر نکردند که در شب عید چند خانواده بیکار می‌شوند. در کتاب‌فروشی کلی حساب با افرادی که با کتاب‌فروشی در ارتباط هستند باقی‌مانده است و نمی‌دانم باید چه کار کنم.

یک اختلاف ۲۰ساله

طرف دیگر این دعوا سازمان تبلیغات اسلامی است. کتاب‌فروشی خوارزمی چه ارتباطی با این سازمان دارد و چرا باید به دلیل شکایت این سازمان تعطیل شود؟ مجدالدین معلمی، مدیرعامل «بنیاد کتاب» سازمان تبلیغات اسلامی هم می‌گوید این سازمان در طول سال‌های مختلف، خرد خرد ۵۰ درصد از سهام خوارزمی را از افراد مختلف خریده است، حالا بخشی از سهامداران فوت شده‌اند یا سهام خود را واگذار کرده‌اند. بعد از فوت مرحوم حیدری، مدیرعامل قدیمی خوارزمی، این انتشارات چندین سال مدیرعامل نداشت و برخی از این فرصت استفاده کرده و کتاب‌ها را به صورت افست با چاپ‌های قدیم چاپ می‌کردند و برچسب می‌زدند و با قیمت جدید می‌فروختند.

به گزارش ایسنا، او با بیان اینکه تنها اموالی که از انتشارات خوارزمی مانده، همین کتابفروشی است و معلوم نیست چه اتفاقی برای بقیه اموال افتاده است، گفت: بعد از انتصاب مدیرعامل جدید، ما به کتابفروشی مراجعه کردیم که حاضر به همکاری با ما نشد. حتی حاضر بودیم با خود او قرارداد ببندیم اما او می‌گفت کتابفروشی از قدیم در اختیار من گذاشته‌ شده است. البته او قرارداد مکتوبی نداشت و ما چون سازمان رسمی هستیم، باید بر اساس اسناد و مدارک عمل‌ می‌کردیم. ترجیح‌ خود ایشان این بود اموالشان توسط دادگاه صورت‌برداری شده و براساس اموال موجود حساب و کتاب او پرداخته شود و چون باید یک نهاد رسمی این کار را می‌کرد، مقرر شد کتابفروشی تعطیل و اموال صورت‌برداری شود.

معلمی گفت: تصور ما این نیست که بیش از یکی دو هفته، یا نهایتا یک ‌ماه تعطیلی طول بکشد، مگر اینکه در روزهای پایانی سال و ایام عید قرار داریم و ممکن است کارها جدی گرفته نشود. از نظر ما مساله‌ای وجود ندارد، مدیرعامل خوارزمی منصوب شده و حاضر به ادامه همکاری با کتابفروشان هستیم؛ کارکنان کتابفروشی ۵ نفر هستند و ما آمادگی داریم کتابفروشی که باز شد، با آن‌ها همکاری‌ را ادامه دهیم. ولی آقای طالقانی که مسوول آن‌ها بوده به ما می‌گوید این افراد با من قرارداد دارند، با آن‌ها مذاکره‌ای نکنید، شماره تلفن‌شان را هم نگیرید، زیرا طرف قرارداد با شخص من هستند و شما هم طرف حساب من هستید. خود او که تسویه‌حساب شود از کسانی که آنجا هستند استفاده بهینه می‌کنیم.

او تاکید کرد: امیدواریم در عرض یک هفته و ۱۰ روز ماجرا ختم به خیر شود؛ زیرا از نظر ما یک صورت‌برداری است، مگر این‌که حاشیه‌ای ایجاد شود و بخواهد اذیت کند. فکر نمی‌کنم بیشتر طول بکشد. البته بخشی از  ماجرا هم در اختیار ما نیست، اموال باید صورت‌برداری شود، و بر اساس صورت جلسه، در دادگاه مذاکره کنیم که ممکن است طول بکشد. طبق آنچه به ما گفته‌اند، در عرض یک هفته، ۱۰ روز، جمع می‌شود.  معلمی یادآور شد: زمان دادگاه سهامداران انتشارات خوارزمی، فروردین‌ماه است؛ با توجه به اینکه برخی از سهامداران از دنیا رفته‌اند، اختلاف‌هایی وجود دارد و اختلاف‌ها همچنان ادامه دارد و شکایت کرده‌اند. پس از پلمب کتابفروشی مشهور خیابان انقلاب، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با ابراز تاسف از پلمب کتابفروشی خوارزمی، خواستار از‌سرگیری گفت‌وگوها برای حل‌و‌فصل موضوع شد.