رئیس سازمان صداوسیما درباره هک برنامه خبری ۲۱ توضیح داد
سیمای پر سر وصدا
معروفترین ماجرا در این باره ویدئوی مهران مدیری بود که در آن گفته بود تلویزیون حق ندارد برنامه او را پخش کند، اما بهتازگی ویدئوی دیگری منتشر کرد که در آن سخنان قبلی خود را پس گرفت و سیما را مالک حقوقی اصلی آثارش خواند. غیر از مدیری چهرههایی دیگر نیز اعلام کردند که همکاری خود را با سیما ادامه نخواهند داد. بهتازگی نیز برخی چهرههای فعال در رادیو از عدم همکاری با این رسانه خبر دادهاند.
ماجرای تغییر مدیران
پس از ایجاد اختلال در روند پخش یکی از مجموعههای خبری سیما در هفته پایانی شهریورماه، حاشیههای بسیاری درباره این اتفاق شکل گرفت. کار تا جایی بالا گرفت که برخی نیز لزوم تغییر در مدیران صداوسیما را مطرح کردند. از همان زمان نیز زمزمههای تغییر در برخی مدیران بالادستی سازمان مطرح شد. حدود یک هفته پیش رئیس سازمان صداوسیما معاون توسعه و فناوری سازمان را تغییر دارد تا گمانهزنیها درباره اختلاف نظر در مدیریت سازمان بیشتر شود. پیش از این نیز زمزمههایی درباره احتمال تغییر این مدیر شنیده شده بود. پس از تغییر این مدیر، رئیس سازمان صداوسیما گفت: اختلال در پخش خبر ساعت ۲۱ در دست بررسی است و پس از مشخص شدن نتیجهها، اقدامهای لازم را انجام میدهیم. بررسیهای امنیتی تکنولوژیک در حال انجام است؛ این اتفاق در حوزههای فناوری سازمان صداوسیما رخ داده و حتما باید با یک اشراف و تسلط دقیق فناورانه مورد بررسی قرار بگیرد.
بااینحال هیچ منبعی تغییر این مدیر را مرتبط با اختلال در برنامه خبری شبکه یک ندانسته است. اما پس از این رخداد باز هم زمزمههایی درباره تغییر مدیران تلویزیون مطرح بود و اینبار معاونت سیاسی سازمان در صدر زمزمهها و گمانهزنیها قرار داشت. حتی دو روز پیش نیز خبری درباره پایان همکاری مجری معروف برنامه خبری ۲۰:۳۰ به خاطر اختلاف نظر با معاون سیاسی مطرح شد، اما روز گذشته این خبر تکذیب و اعلام شد جعفر یازرلو با سیما همکاری خواهد داشت. در حالی تکذیب خداحافظی این گوینده خبر از سوی معاونت سیاسی اعلام شده است که نامی از ۲۰:۳۰ و نحوه حضور این گوینده در این بخش خبری برده نشده است. به هر حال طولی نکشید که رئیس سازمان به این شایعات پایان داد و از بدنه منسجم سازمان سخن گفت. اما ماجرای هک یا اخلال و نفوذ در سازمان همچنان دستمایه تحلیلهای بسیاری بود تا اینکه روز گذشته نیز پیمان جبلی رئیس سازمان دوباره در این باره سخن گفت.
مواضع رئیس درباره بحران
جبلی درباره هک شدن برخی شبکههای تلویزیونی در هفتههای اخیر و احتمال نفوذ یا خرابکاری در صداوسیما گفت: سالها پیش در سیستم پخش خبر با کاغذ و نوار کار میکردیم. تمام آن چیزی که از قدیم به عنوان برودکست میشناختیم الان به فضای فایلمحور بر مبنای شبکه تبدیل شده است. در جهان هم همینطور است. هر چقدر ارتباطات شبکهای گسترش بیشتری پیدا میکند و مبتنی بر اینترنت میشود آسیبپذیری هم بیشتر میشود. او افزود: در دوره جدید اولویت ما تقویت زیرساختهای شبکهای است. دشمن در مقاطع مختلف ممکن است با هدف بهرهبرداریهای سیاسی یا با هدف کسب اعتباری که هیچجا نتوانسته به دست بیاورد، برای یک لحظه به سیستم ورود کند.
گروههای خرابکار هکری در دنیا که بخواهند تمرین بکنند یا ابراز قدرت بکنند هم دست به این کار میزنند. تمام همکاران ما عزمشان را جزم کردهاند که تمام امکانات زیرساختی و شبکهای خودمان را ایمنسازی کنیم. با اتفاقی که در بهمنماه پارسال افتاد عزم خوبی به راه افتاد، هم در سازمان و هم در دستگاههایی که مسوولیتهایی بر عهده دارند و بسیاری از حفرهها گرفته شد. این اتقاق تلخ اخیر هم باعث میشود ما لکهگیریهای باقیمانده را هم انجام دهیم و آسیبپذیری را به حداقل برسانیم. جبلی همچنین درباره سرنوشت برنامههای پربیننده تلویزیون از جمله برنامه «شیوه» شبکه 4 گفت: همیشه گفتم رسانه ملی اگر در جایگاه واقعی خودش قرار بگیرد برای بسیاری از مشکلات میتواند راهحل ارائه دهد. برنامه شیوه یکی از این تدابیر است که میتواند با باز کردن فضای گفتوگوی آرام و سالم و عالمانه، به برخی از شبهات جامعه در زمینههای مختلف پاسخ دهد، جامعهای که روز به روز دارد به بلوغ خودش نزدیکتر میشود. امیدواریم الگویی باشد که هم بالغتر شود هم مسیر مستمری برای فضای تبادل افراد فراهم کند.
جبلی با بیان اینکه یک سال از ریاستش بر صداوسیما میگذرد، گفت: رسانه ملی ظرفیتهای ناشناخته بسیار زیادی دارد. در طول دورههای متوالی صداوسیما به تدریج برخی از قابلیتها نادیده گرفته شده است. مهمترین دستاورد من در طول این یک سال این بود که هم درون سازمان و هم بیرون در جامعه این حس ایجاد شد که صداوسیما میتواند خیلی موثرتر و پویاتر از آن چیزی که باشد که سالها از آن دیدهایم. مصادیقش هم زیاد است. در افکار عمومی ثابت شد رسانه ملی میتواند یک نهاد پیشرو برای برطرف کردن مشکلات و هدایت فرهنگی جامعه باشد. رئیس صداوسیما درباره سریالهای تلویزیونی و ادعای برخی از بازیگران درخصوص خوابیدن پروژههای تلویزیونی، اظهار کرد: مجموعههای تلویزیونی که مصوب شدهاند در مراحل مختلف در حال پیشرفت، مرحله فیلمنامه، پیشتولید، تعیین برآورد یا در حال ضبط هستند.