سفر پایانی آموزگار محجوب سینما

او افزود: او در بنیاد فارابی در دهه ۶۰ آرشیوی برای هنرمندان را تاسیس کرد تا امکان دسترسی به آثار برای بازیگران و هنرمندان شهرستان‌ها هم فراهم شود. همیشه می‌خواست عالم بازیگری شسته‌و‌رفته شود تا هنرمندان به‌راحتی به کار خود بپردازند. هیچ‌وقت اخمی از تارخ ندیدم و هیچوقت خشمی از خود بروز نمی‌داد. وقتی می‌دید کسی بر دیگری خشمی روا می‌دارد ناراحت می‌شد و می‌گریست. امیدوارم این رفتن، اول آرامش، خوشحالی و شادی‌اش باشد.

نه رانت‌خوار بود نه میلیاردها ذخیره داشت

فاطمه معتمدآریا، بازیگر سینما و تلویزیون، هم در ادامه این مراسم گفت: حال هیچکس خوب نیست، حال ما هم خیلی خراب است از این روزگار. امین دوستدار جوانان بود، رفیقی بی‌نظیر بود که همانندش نخواهد آمد، همسر و پدری دوست‌داشتنی و خردمند و بخشنده بود. او افزود: او نه رانت‌خوار بود نه میلیاردها ذخیره داشت. ما به این هراس عادت نمی‌کنیم. پیش از مرگ  آرزو کرد که بادا چنین مباد. رضا کیانیان سخنران بعدی این مراسم بود که هنگام حضور در پشت تریبون به شدت اشک می‌ریخت و رو به تابوت امین تارخ با گریه گفت: امین وقت این نبود بری. او  که از شدت گریه نمی‌توانست صحبت کند تنها به این جمله بسنده کرد: همه عزادار هستند، من چه بگویم؟

 پرورش نسل‌هایی از بازیگران

مسعود کرامتی، بازیگر سینما و از بستگان امین تارخ، هم در این مراسم گفت: همه روزهای با هم بودن برایم خاطره شده است. در یک جمله می‌گویم امین آدم به‌دردبخوری بود؛ مفید و سودمند. تاثیرگذارترین آدم در تاسیس انجمن بازیگران سینما بود. راه‌اندازی آرشیو هنرمندان و راه‌اندازی آموزشگاه بازیگری از دیگر کارهای تاثیرگذار وی بود و بسیاری از بازیگران سینمای ایران پرورش‌یافته او هستند. او افزود: عادت کرده‌ایم مدام حسرت از دست ‌دادن‌های مختلف را داشته باشیم و امیدوارم صبور باشیم. از این به بعد هم باید حسرت رفتن امین تارخ را بخوریم.

شبنم مقدمی دیگر بازیگری بود که در آیین بدرقه امین تارخ به سخنرانی پرداخت و گفت: همیشه و از وقتی که زیر نظر استاد تارخ مشغول آموزش شدم، به ایشان می‌گفتم آقا معلم. آقا معلم خیلی زود رفتید. او ادامه داد: یاد گفت‌وگویی افتادم که با هم داشتیم، بوعلی سینا می‌گفت: «بوعلی عرض زندگی را بیش از طول زندگی می‌پسندید.» ما از شما آموختیم علاوه بر بازیگر به عنوان یک انسان چگونه باشیم و کجای زندگی بایستیم. شما چهره‌های مهمی را به سینمای ایران معرفی کردید. مقدمی در پایان خطاب به پیکر امین تارخ گفت: به خدا می‌سپارمتان، ولی با شما وداع نمی‌کنم. برای آرامش روح آقا معلم من یک دقیقه سکوت کنید. عبدالجبار کاکایی شاعر و ترانه‌سرا که امین تارخ شعرهای او را در آلبومی خوانده بود هم در ادامه این مراسم گفت: در کنار هم قرار دادن کلمات در شعر موسیقی‌ای دارد که غیر از سراینده کسی آن را درک نمی‌کند. وقتی کلمات خود را از زبان امین تارخ شنیدم دگرگون شدم. امیر آقایی بازیگر سینما و تلویزیون که تجربه همکاری با امین تارخ در سریال «آقازاده» را داشت هم در این مراسم گفت: به‌واقع آقای تارخ حق بزرگی بر گردن بازیگری سینمای مملکت دارد. وی سپس به نیابت از آتیلا پسیانی که در بستر بیماری است، متنی را قرائت کرد.

 بازیگرها هزاران بار می‌میرند

در ادامه مراسم رضا کیانیان بار دیگر روی صحنه رفت و گفت: بازیگرها هزاران بار می‌میرند و از مرگ نمی‌ترسند ولی دوست داریم زندگی خوب باشد. او ادامه داد: این همه و دروغ و افترا که به ما بازیگران زده می‌شود برای چیست؟ ما این همه کار برای دل مردم انجام دادیم. بازیگران با مردم و کنار مردم هستند. امین تارخ هیچ‌گاه منتی بر دیگری نگذاشت، منتی برای تمام کارهایی که برای مردم کرد نگذاشت. بازیگران خوشحال می‌شوند که حال مردم را خوب می‌کنند ولی بعضی‌ها از اینکه بازیگران حال مردم را خوب می‌کنند خوشحال نمی‌شوند.

 او خود را میان شاگردانش تکثیر کرد

در پایان این مراسم نیما تارخ، فرزند امین تارخ، هم گفت‌: امروز روز سختی است و فکر نمی‌کردم چنین روزی برسد. هیچ‌کسی را نمی‌شناختم که به اندازه او انسان را بشناسد و امید داشته باشد. خیلی دلم می‌خواست به این زودی نمی‌رفت و می‌بود تا روزهای بهتری را می‌دید. او افزود: پدرم برای من فقط پدری نکرد، معلمی کرد و خود را میان ما شاگردانش تکثیر کرد. همیشه هست.

امین تارخ متولد سال ۱۳۳۲ بود. در دهه ۵۰ از دانشکده هنرهای نمایشی دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد و در طول حدود نیم قرن فعالیت در عرصه بازیگری نقش‌های ماندگاری را در سینما، تئاتر و تلویزیون خلق کرد. او همچنین در سال‌های گذشته با تاسیس یک موسسه آموزشی در حوزه بازیگری چهره‌های مطرحی را به سینمای ایران معرفی کرد. از جمله آثار تارخ در سینمای ایران به «مرگ یزدگرد» بهرام بیضایی، «پرنده کوچک خوشبختی» به کارگردانی پوران درخشنده، «پاییزان» به کارگردانی رسول صدرعاملی، «سرب» مسعود کیمیایی، «مادر» به کارگردانی علی حاتمی، «مجسمه» ساخته ابراهیم وحیدزاده و «سارا» به کارگردانی داریوش مهرجویی می‌توان اشاره کرد. او در تلویزیون هم در سریال‌های زیادی بازی کرده ‌که یکی از نقش‌های ماندگارش در نقش ابن سینا بوده است. «سربداران»، «شیخ مفید»، «آپارتمان»، «سفر سبز»، «معصومیت از‌دست‌رفته»، «اغماء» و «جراحت» از دیگر سریال‌های شاخص این بازیگر است که در خاطر بسیاری از علاقه‌مندانش ثبت شده است.