جایزه جشنواره ونیز برای «زالاوا»

جایزه اصلی این بخش به اولین ساخته بلند امیری یعنی «زالاوا» اهدا شد که داستانش در دهکده‌ای کوچک در سال ۱۹۷۸ می‌گذرد؛ جایی که روستاییان ادعا دارند دیوی در میان‌شان زندگی می‌کند. این فیلم هم جایزه بزرگ هفته منتقدان بین‌المللی فیلم را برد و هم جایزه فیپرشی این بخش به آن اهدا شد.

در بیانیه اهدای جایزه اعضای هیات داوران شامل کلودیو کوپلینی، وانیا کلاودجرسیک و ساندرین مارکوس، استعداد‌ تر و تازه این کارگردان را تحسین کردند و در کنار آن زبان سینمایی بازیگوشانه وی و فراخوان عمیقش برای مقابله با خرافه و جهل را ستودند.

منتقد نشریه ورایتی نیز این فیلم را ستود و درباره آن نوشت: «داستان زالاوا در دهه ۵۰ شمسی در یک از روستاهای غرب کردزبان ایران اتفاق می‌افتد. این فیلم سینمایی باورهای منطقی و علمی را در برابر خرافات و گروه‌گری قرار می‌داد و طنین بسیاری در روزگار کنونی دارد. پیش از آغاز تراژدی فیلم، امیری در اثر خود از شوخ‌طبعی زیرکانه‌ای استفاده کرده است. زالاوا را باید اثر و ژانری جدید در سینمای ایران دانست و محتوای این فیلم سینمایی را می‌توان تمثیلی از جهان کرونایی در نظرگرفت؛ زیرا تقابل میان علم و خرافه را به تصویر کشیده است. اگرچه فیلم با بودجه‌ای کم ساخته شده اما از منظر فنی تاثیرگذار است. نماهای جاده‌های پر پیچ و خم فیلم شبیه به آثار عباس کیارستمی است و فیلم‌های او را تداعی می‌کند.»

در عین حال این شب برندگان دیگری هم داشت و جایزه باشگاه فیلم ورونا به اودیسه روانپزشکی سیاسی «پاک کردن فرانک» ساخته گابور فابریکیوس اهدا شد. جایزه بهترین مشارکت تکنیکی به هلنا گیرون و ساموئل‌ام.دلگادو برای «آنها مرگ حمل می‌کنند» محصول مشترک اسپانیا و کلمبیا رسید. جایزه ویژه برای زنان فیلم‌ساز زیر ۴۰سال نیز که برای گرامیداشت مستندساز فقید والنتینا پدیکینی اهدا می‌شود به اکاترینا سلنکیانا برای «مسیرهای انحرافی» اهدا شد. درنهایت جیانلوکا ماتارسی برای «آخرین فصل» برنده جایزه شیر کوئیر شد. جایزه بهترین فیلم کوتاه به «اینچی» ساخته فدریکو دیماتی از ایتالیا اهدا شد و جایزه بهترین کارگردان فیلم کوتاه را هم همین کارگردان یعنی فدریکو دیماتی از آن خود کرد.

 جایزه بهترین مشارکت تکنیکی در فیلم کوتاه هم به کیارا کاترینا برای «افسونگری» اهدا شد. «زالاوا» به تهیه‌کنندگی روح‌الله برادری و سمیرا برادری، نویسندگی ارسلان امیری، آیدا پناهنده و تهمینه بهرام است و در آن نوید پورفرج، پوریا رحیمی‌سام و هدی زین‌العابدین، نقش‌های اصلی را ایفا می‌کنند.