منتقدان و نویسندگان سینمای ایران برترینهای سال را معرفی کردند
سایه سنگین حاشیهها بر جشن مستقل سینمایی
دنیای اقتصاد: یازدهمین دوره جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران پنجشنبه شب گذشته در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد. جشنی که بیش از هر سال درگیر حواشی و اتفاقهای خبرساز بود. فرزاد حسنی که اجرای مراسم را برعهده داشت، با نام بردن از منتقدان فقید سینمای ایران از حاضران خواست یکصدا آنان را تشویق کنند. همچنین در این مراسم یاد شهید حججی گرامی داشته شد. در ادامه نیز با پخش کلیپی از علی معلم منتقد و نویسنده سینمایی که سال گذشته درگذشت، یاد شد و آذر معماریان همسر او روی سن درباره همسرش سخن گفت.
دنیای اقتصاد: یازدهمین دوره جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران پنجشنبه شب گذشته در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد. جشنی که بیش از هر سال درگیر حواشی و اتفاقهای خبرساز بود. فرزاد حسنی که اجرای مراسم را برعهده داشت، با نام بردن از منتقدان فقید سینمای ایران از حاضران خواست یکصدا آنان را تشویق کنند. همچنین در این مراسم یاد شهید حججی گرامی داشته شد. در ادامه نیز با پخش کلیپی از علی معلم منتقد و نویسنده سینمایی که سال گذشته درگذشت، یاد شد و آذر معماریان همسر او روی سن درباره همسرش سخن گفت.
اما پس از این بخش اتفاقی غیرمنتظره روی داد که تمام لحظات برگزاری جشن را تا پایان آن تحت تاثیر قرار داد. پس از پایان پخش کلیپ، جمشید مشایخی بازیگر پیشکسوت سینما که از پخش این کلیپ دلخوری داشت، با دعوت فرزاد حسنی روی صحنه آمد. حالت برافروخته استاد مشایخی نشان میداد که قرار است اعتراض مهمی از زبان او گفته شود. مشایخی رو به حضار گفت: «یاد گرفتم که مانند زندهیاد علی معلم رک باشم و حرفهایم را بزنم. چرا در تیزرهایی که نشان میدهند تنها چهره یک بازیگر نمایش داده میشود. آن هم بازیگری که مقابل شهبانو تمبک میزد. اگر من میدانستم که فقط یک هنرپیشه برای منتقدان مطرح است سالها پیش این کار را رها میکردم. این مساله را جدی میگویم. گویا سایرین در تئاتر و سینما زحمت نکشیدهاند که فقط یک نفر را نشان میدهند.» مشایخی پس از این سخنان، از صحنه پایین آمد و سالن را به نشانه اعتراض ترک کرد.
با توجه به کلیپی که پخش شد به نظر میرسید که اشاره مشایخی به عزتالله انتظامی باشد، بازیگری که با عنوان «آقای بازیگر» شناخته میشود. این گمانهزنی وقتی که یکی از منتقدان هم به «آقای بازیگر» اشاره کرد، قویتر شد. غلامعباس فاضلی، منتقد سینما که برای اهدای جایزه روی سن حاضر شده بود خاطرهای را از انتقادی که به «آقای بازیگر» نوشته و او را مکدر کرده بود، بیان کرد. او در این خاطره نامی از عزتالله انتظامی نبرد اما اشاراتی کرد که مستقیما به او مربوط میشد. فاضلی در ادامه گفت: اشاره آقای مشایخی را جدی بگیرید. ایشان بزرگتر ما هستند، حق دارند و به نظر من حرف درستی زدند. باید او را جدی بگیریم. اما این پایان ماجرا نبود. پس از آن نوید محمدزاده هم که برای اهدای جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن روی صحنه حاضر شده بود با اشاره به نقد فاضلی درباره عزتالله انتظامی گفت: هر شخصی یک اسمی دارد و نباید او را بچه سنگلج بنامیم. ما نمیتوانیم افتخار کنیم که نقدی بر او نوشتهایم. او سه دهه درس به ما یاد داد. باید به او احترام بگذاریم و قرار نیست با بیاحترامی به تایید چیز دیگری بپردازیم. کاش بدانیم چه میگوییم.
اما باز هم حاشیهها ادامه داشت. حاشیه دیگر، به جعفر پناهی، کارگردان برنده خرس طلایی برلین مربوط میشد که برای اهدای جوایز بخش بهترین کارگردانی قرار بود روی صحنه بیاید اما این اتفاق نیفتاد و پس از اهدای جوایز این بخش، پناهی پشت میکروفن رفت و گفت: «ما مخالف این نیستیم که چه کسی فیلم بسازد یا نه! وقتی صحبت از ساخت فیلمهای دولتی با بودجههای کلان دولتی و اختصاص چندین سالن سینمایی به آن است، ما میگوییم که حداقل چند سالن سینمایی نیز به ما بدهید.» به نظر میرسد انتقاد او به سازندگان فیلم «ماجرای نیمروز» بود. حاشیه دیگر، انتقاد حامد بهداد به روند پیگیری پرونده پزشکی زندهیاد عباس کیارستمی بود. او گفت: «فکر میکنم آنطور که باید در مورد درگذشت کیارستمی واکنش نشان ندادیم. چیزی که در قلب من مانند یک آشوب خودش را نشان میدهد وضعیت مردم ایران است. چطور بوعلی سینا را سرمایه و پشت قباله مادرمان ایران میدانیم. اما کیارستمی را اینطور نمیدانیم.» او همچنین جایزهاش را به شهید حججی تقدیم کرد. اما در اواخر جشن، منوچهر شاهسواری رئیس خانه سینما اظهار کرد در پی حاشیههای به وجود آمده در جشن منتقدان بنا داشته مراسم را ترک کند اما او از نوید محمدزاده و حامد بهداد تشکر کرد که احترام گذاشتن را یاد دادند. در این مراسم همچنین بزرگداشتهایی برای جمال امید، فرید مصطفوی، گوهر خیراندیش و جمشید هاشمپور برگزار شد. در ادامه برندگان بخشهای مختلف این جشن را مرور میکنیم.
موسیقی: دیپلم افتخار بهترین موسیقی متن به ستار اورکی برای ساخت موسیقی فیلم سینمایی ویلاییها رسید. او جایزهاش را به علی معلم اهدا کرد. همچنین تندیس بهترین موسیقی متن جشن یازدهم به سهراب پورناظری برای فیلم سینمایی رگ خواب اهدا شد.
طراحی صحنه و لباس: تندیس بهترین طراحی صحنه و لباس جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی به بهزاد جعفریطادی برای ماجرای نیمروز رسید.
چهرهپردازی: دیپلم افتخار بهترین چهرهپردازی این جشن به ایمان امیدواری برای فیلم سینمایی «خفگی» به کارگردانی فریدون جیرانی رسید.
طراحی گریم: تندیس بهترین چهرهپردازی جشن یازدهم به محسن دارسنج برای ماجرای نیمروز رسید.
تدوین: دیپلم افتخار بهترین تدوین این جشن به سجاد پهلوانزاده برای ماجرای نیمروز رسید و بهرام دهقانی برنده تندیس این بخش برای فیلمهای سینمایی خفگی و نگار بود.
بازیگر نقش مکمل مرد: تندیس بهترین نقش مکمل مرد جشن یازدهم به هادی حجازیفر برای ماجرای نیمروز رسید.
بازیگر نقش اول مرد: در این بخش دیپلم افتخار به کوروش تهامی برای ایفای نقش در فیلم سینمایی «رگ خواب» اهدا شد و تندیس جشن به حامد بهداد برای بازی در فیلم سینمایی «سد معبر» رسید.
بهترین فیلمبرداری: تندیس این بخش از جشن یازدهم به مسعود سلامی برای فیلمبرداری فیلم سینمایی خفگی رسید.
خلاقیت و استعداد درخشان: با حضور فاطمه گودرزی، هوشنگ گلمکانی و سامان مقدم، اولین جایزه خلاقیت و استعداد درخشان به منیر قیدی برای ویلاییها رسید. جایزه دوم این بخش به اصغر یوسفینژاد برای ساخت فیلم سینمایی خانه رسید.
بهترین بازیگر نقش مکمل زن: تندیس بهترین نقش مکمل زن جشن یازدهم به طناز طباطبایی برای بازی در فیلم سینمایی ویلاییها رسید.
بازیگر نقش اول زن: دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش زن هم به ثریا قاسمی برای فیلم «ویلاییها» اهدا شد و منیر قیدی به نمایندگی از ثریا قاسمی این جایزه را دریافت کرد. جایزه بهترین بازیگر نقش اول را نیز لیلا حاتمی برای فیلم «رگ خواب» دریافت کرد که در مراسم حاضر نبود و نمایندهاش جایزهاش را دریافت کرد.
فیلمنامه: تندیس بهترین فیلمنامه هم به معصومه بیات برای فیلم «رگ خواب» اهدا شد.
فیلم: تندیس بهترین فیلم با حضور جهانگیر کوثری، جواد طوسی، جعفر گودرزی، قائممقامی و منوچهر شاهسواری به حمید نعمتالله برای فیلم سینمایی «رگ خواب» اهدا شد.
کارگردانی: دیپلم افتخار بهترین کارگردانی با حضور بنیاعتماد، محسن امیریوسفی و جعفر پناهی به محمد حسین مهدویان برای فیلم «ماجرای نیمروز» و تندیس بهترین کارگردانی به حمید نعمتالله برای فیلم «رگ خواب» اهدا شد.
ارسال نظر