فرصت عرض اندام هنر خوشنویسی در جهان

سومین دوره سمپوزیوم خوشنویسی حلیه شریفه (متن معروف در ستایش پیامبر مکرم اسلام) با حضور رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در استانبول برگزار شد. در این دوره غلامحسین امیرخانی به‌عنوان میهمان ویژه و علی شیرازی به‌عنوان داور از ایران در این رویداد حضور داشتند. در این رویداد و دربخش خط نستعلیق «جواد خوران» جایزه ویژه ۵۰ هزار دلاری هیات داوری و لوح سپاس جشنواره را از رجب طیب اردوغان دریافت کرد. غلامحسین امیرخانی نیز در سخنانی اهمیت خوشنویسی را در عصر جهانی شدن و فرو ریختن دیوارها دو چندان عنوان‌ کرد و گفت: از این رهگذر ابتکار شکل‌گیری حلیه می‌تواند به بهتر دیده شدن این خط و معنای ژرف آن منجر شود. هر انسان بار امانت الهی دارد که پس از کسب معرفت باید آن را به درستی انتقال دهد، متن حلیه شریفه سرشار از رازهای این بار امانت است که به لطف خوشنویسی به ادوار مختلف به میراث رسیده است؛ حلیه دو اصل بنیادین اخلاق و تعادل در رفتار را بازتاب می‌دهد که ضرورت زندگی امروز است.

امیرخانی اظهار کرد: امانت کلمه حساس، گسترده و پر معنایی است که انسان‌ها نسبت به این کلمه مدیون هستند و باید خودشان را به آن متعهد بدانند. چگونه است که آدمی نسبت به این بار امانت گرانبها فراموشکار شده و بی‌اعتنایی می‌کند و در عین حال، سیاست‌های منطقه خودش را در اولویت قرار می‌دهد؟ درحالی‌که حیاط و خیابان ما متصل به حیاط و خیابان دیگری است و همه نسبت به همدیگر و در نهایت همه نسبت به جهان مسوول و مدیون هستیم. دنیای امروز توانسته این مسوولیت و امانت را به گوش همه برساند اما عمل به این هدف، مغفول و روی زمین مانده است. دنیا به ما یکسری اطلاعات می‌دهد اما پشت این اطلاعات یکسری معرفت و شناخت هم لازم است که باید به آن توجه شود. در واقع، اطلاعات باید مقدمه برای رسیدن به بصیرت و معرفت باشد.

او گفت: باید به آن ذوق و سلیقه‌ای که متن همیشه پر دوام و پیام‌رسان «استشفوا بالحلیه» را انتخاب کرده، آفرین گفت. من نمی‌دانم که این متن را کدام یک از متفکرین اسلام انتخاب کرده‌ که در زندگی مردم جاری و ساری است. این متن به خاطر معنای عمیقی که دارد، همیشگی و جاودان است. این نسخه باید مورد توجه و عنایت امروز و فردا قرار بگیرد. متن به‌طور خلاصه به اخلاق و تعادل داشتن در شخصیت اشاره می‌کند. در این متن از خلق و خوی پیامبر مکرم اسلام استفاده شده که این خلقیات و صفات باید به نسل‌ فعلی و نسل‌های بعدی منتقل شود؛ در غیر این صورت، جامعه بشری روی سعادت را نخواهد دید.

امیرخانی گفت: خط و خوشنویسی به عنوان یک هنر ناب و انتزاعی، بیشترین برخورداری را از حفظ و شهود انسان می‌کند. این هنر مورد قبول غربی‌ها هم هست و آنها هم چه به صورت سنتی و چه به صورت استفاده از کلمات، تابلوهای خوشنویسی متعددی با شکل و فرم‌های خاص دارند. در حال حاضر آنها حتی از ما هم بیشتر از خط استقبال می‌کنند. بنابراین فرصتی پیش آمده که خوشنویسی وارد محافل جهانی شود. مطمئنا خط در فرهنگ شرق به‌خصوص در خاورمیانه به خاطر هم‌آغوشی حروف و خطوط، رنگ و بوی ویژه‌تری دارد و ترکیب خط ما ترکیبی است که در دنیای غرب کمتر شناخته شده است. بنابراین اگر آثار ما در محافل جهانی ارائه شود، غربی‌ها می‌توانند توجه ویژه‌ای به خوشنویسی نشان دهند.