دنیای اقتصاد: فاصله زمانی جشنواره ملی فجر از جشنواره بین‌المللی، کمتر از سه ماه است، اما فاصله الگوهای داوری و ارزش‌های سینمایی این دو جشنواره، انگار بسیار بیشتر از این و به اصطلاح نجومی است. درحالی‌که داوران جشنواره ملی فجر فیلم «اِو/ خانه» را شایسته نامزدی در هیچ‌یک از بخش‌های رقابتی جشنواره ندانسته بودند، این فیلم در جشنواره بین‌المللی رکورد زد و مهم‌ترین جوایز آن را برد. البته در این دوره از جشنواره جایزه بسیاری از بخش‌های مهم جشنواره به فیلم‌های وطنی رسید و این موضوع سبب شد تا رنگ و بوی جهانی آن کمی کمتر از دوره‌های گذشته باشد.امسال سومین دوره‌ای بود که جشنواره جهانی فجر به شکل مستقلی برگزار شد و اگرچه انتقادهای فراوانی به نحوه برگزاری آن وارد است اما به نظر می‌رسد این رویداد جهانی با برنامه‌ریزی بهتر می‌تواند نامش را به عنوان جشنواره‌ای مهم و تاثیرگذار در دنیا مطرح کند. آیین اختتامیه جشنواره جهانی فیلم فجررأس ساعت ۱۹ پنج‌شنبه گذشته با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی حیدریان رئیس سازمان سینمایی، حجت الله ایوبی مشاور وزیر ارشاد، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و بسیاری از چهره‌های هنری وسینمایی در تالار وحدت برگزار شد.

آنچه در تالار وحدت گذشت

اشکان خطیبی که مجری مراسم بود در ابتدای آیین اختتامیه تاکید کرد که قرار است سریع‌ترین اختتامیه تاریخ جهان رقم بخورد و بی‌معطلی و سخنرانی‌های طولانی برندگان جوایز بخش‌های مختلف جشنواره معرفی شوند. سیدرضا میرکریمی دبیر جشنواره در ابتدای این مراسم گفت: همکاران من گزارشی از جشنواره آماده کرده بودند که من گم کردم و می‌خواهم به اشکان کمک کنم تا این اختتامیه را در گینس ثبت کنیم. وی افزود: از همه مدیرانی که به من کمک کردند که این اتفاق سینمایی در اندازه خوبی برگزار شود، از داوطلبانی که در برگزاری این جشنواره کمک کردند تشکر می‌کنم. ما در فضایی کار کردیم که کسی با باورهای دیگری کاری نداشت و لبخندهایمان را با هم به اشتراک گذاشتیم. امیدوارم این فضا ادامه پیدا کند. ما مصممیم جشنواره را به پایگاهی تبدیل کنیم که سینماگران و هنرمندانی که به صلح، کرامت و عدالت می‌پردازند و کسانی که در جست و جوی کرامت بشری هستند در آن حضور پیدا کنند.

ما مصممیم جشنواره را به پایگاهی تبدیل کنیم که سینماگران و هنرمندانی که به صلح، کرامت و عدالت می‌پردازند و کسانی که در جست و جوی کرامت بشری هستند در آن حضور پیدا کنند. سومین دوره این رویداد سینمایی با یاد عباس کیارستمی کارگردان برجسته ایرانی برگزار شد و در آیین اختتامیه هم کلیپی درباره این کارگردان سرشناس سینمای ایران که سال گذشته در فرانسه درگذشت، پخش شد. پیش از این نیز در جریان برپایی جشنواره جهانی فیلم فجر چند مراسم بزرگداشت برای کارگردان «خانه دوست کجاست» برگزار شده بود.

جایزه نتپک:‌ هیات داوران این بخش روی صحنه آمدند و جایزه این بخش را به اصغر یوسفی نژاد برای فیلم «اِو» اهدا کردند. در بخش نتپک تندیس، دیپلم افتخار و مبلغ۵۰میلیون جایزه نقدی اهدا شد.

جایزه بین الادیان: دیپلم افتخار و مبلغ ۵۰میلیون جایزه نقدی این بخش هم به فیلم «چاقو در آب پاک» از کشور چین تعلق گرفت. وانگ ژابو کارگردان این فیلم گفت: از کسب این جایزه بسیار خوشحالم.

بخش جلوه‌گاه شرق

مراسم اختتامیه سی و پنجمین جشنواره جهانی فیلم فجر با اهدای جوایز جلوه‌گاه شرق ادامه یافت. در این بخش تندیس بهترین فیلم کوتاه آسیایی و مبلغ ۵۰میلیون ریال جایزه نقدی به آرین وزیر دفتری کارگردان «هنوز نه» محصول ایران اختصاص یافت. مجید برزگر به نیابت از او جایزه را دریافت کرد. او گفت: من تهیه‌کننده فیلم هستم. آرین با همین فیلم در جشنواره پوسان شرکت کرده و امیدوارم دست پر برگردد.

بهترین کارگردانی:‌ تندیس و مبلغ ۱۰۰ میلیون جایزه نقدی به شهربانو سادات کارگردان «گرگ و بره»‌ محصول افغانستان، دانمارک، فرانسه و سوئد اختصاص یافت. این بانوی فیلمساز در سخنانی گفت: من چندی قبل در تهران زندگی می‌کردم، اما چون شناسنامه نداشتم نتوانستم تحصیل کنم. پیشنهاد می‌کنم با هم مهربان باشیم.

بهترین فیلم بلند آسیایی: تندیس و مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی به ثابت کورمانبکف کارگردان «بازآمده» از قزاقستان اختصاص یافت.

فیلم اخلاق‌:‌ تندیس، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰میلیون ریال جایزه نقدی به مظفر حسین‌خانی کارگردان فیلم «بابایی»‌ از ایران اختصاص یافت. برای اهدای جایزه «محمد امین (ص)» سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، محمدمهدی حیدریان و رضا کیانیان روی سن آمدند. رضا کیانیان از وزیر ارشاد خواست جایزه را ظریف به‌عنوان قهرمان ملی و کسی که غرور ایرانی را حفظ کرد، اهدا کند. کیانیان همچنین گفت: افتخار می‌کنم جایزه اخلاق را من می‌دهم چون همه جنگ‌ها و دزدی‌ها از بی اخلاقی است. من فرصت را مغتنم می‌دانم و از بی اخلاقی‌های خودم معذرت می‌خواهم.

بخش سینمای سعادت

داوران بخش مسابقه بین‌الملل (سینمای سعادت) شامل فلوریان گالنبر گر، جسیکا وودورث، لخ مایوسکی، میکو هارادا، اوبرتو پازولینی، فاطمه معتمدآریا و رسول صدرعاملی در این بخش مراسم روی سن آمدند. تا جوایز را به برندگان این بخش اهدا کنند.

بهترین فیلم کوتاه: سیمرغ سیمین و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی به قصیده گلمکانی کارگردان «آگهی فروش» محصول ایران تعلق گرفت. قصیده گلمکانی هنگام دریافت جایزه گفت: این اولین جایزه‌ای است که از ایران می‌گیرم. همان‌طور که رضا کیانیان گفت بدون غرور خدشه‌دار این جایزه را کسب کردم. از کودکی به جشنواره‌ها می‌رفتم و می‌دیدم که هنرمندان جایزه می‌گیرند ولی فکر نمی‌کردم یک روز هم من این بالا بیایم و جایزه بگیرم.

بهترین دستاورد هنری: سیمرغ سیمین و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی به جین‌جینگ ژو (فیلمبرداری) و وانگ تو (کارگردان هنری) فیلم سینمایی «آقای بی‌دردسر»‌ محصول چین و فرانسه اختصاص پیدا کرد. فاطمه معتمدآریا داور این بخش گفت: از همه افرادی که به هنرمندان ارج می‌نهند، تشکر می‌کنم. باعث افتخار ما هفت نفر است که توانستیم سینمای جهان را دوره کنیم و انسانی‌ترین اثر را برگزینیم.

بهترین بازیگر مرد: سیمرغ سیمین و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی برای بهترین بازیگر مرد به استفان دنولیوبوف بازیگر «گلوری» محصول بلغارستان رسید.

بهترین‌بازیگر زن: سیمرغ سیمین و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی برای بهترین بازیگر زن به مارگیتا گوشوا بازیگر فیلم «گلوری» محصول بلغارستان اختصاص یافت.

بهترین فیلمنامه: سیمرغ سیمین و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی بهترین فیلمنامه به اصغر یوسفی‌نژاد برای فیلم «او(خانه)» رسید.

بهترین کارگردانی: سیمرغ سیمین و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی بهترین کارگردان بخش مسابقه بین‌الملل به ایوان دی گائونا برای فیلم «گناهکاران» از کشور کلمبیا رسید.

بهترین فیلم: سیمرغ زرین بهترین فیلم و مبلغ ۴۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی به اصغر یوسفی‌نژاد برای فیلم «او» اهدا شد. یوسفی‌نژاد گفت: این جایزه برای استادم کیارستمی و برای تبریز است. زنده‌باد ایران.

اشکان خطیبی مجری مراسم در پایان گفت: قرار ما، سال آینده، زیر این سقف، برای صلحی پایدار.

+ گزارش

نتپک به معنای شبکه ارتقای سینمای آسیا است، این جایزه ۲۰ سال پیش راه‌اندازی شده و بر اساس آن، در جشنواره‌های سینمایی به یکی از فیلم‌های اول و دوم فیلمسازان آسیایی جایزه می‌دهند. جایزه فیلم بین‌الادیان برای نخستین‌بار در جشنواره جهانی فیلم فجر پایه‌گذاری و اهدا شده است و معمولا به فیلمی تعلق می‌گیرد که بتواند پیوند میان ادیان الهی را به بهترین شکل بازنمایی کند.جایزه بهترین دستاورد هنری نیز برای تقدیر از فیلمی که در یکی از زمینه‌های فیلمبرداری، تدوین، موسیقی، طراحی صحنه یا طراحی لباس رویکردهای خلاقانه برگزیده است، در نظر گرفته شده است.

پرواز سیمرغ‏های جهانی در وطن

پرواز سیمرغ‏های جهانی در وطن

پرواز سیمرغ‏های جهانی در وطن

پرواز سیمرغ‏های جهانی در وطن

پرواز سیمرغ‏های جهانی در وطن

پرواز سیمرغ‏های جهانی در وطن