درخواست‌های صنفی هنرمندان از رئیس‌جمهور

گروه فرهنگ و هنر: پنج‌شنبه شب مراسم افطاری هنرمندان و رئیس‌جمهور در مرکز اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.در این مراسم از همه قشرهای هنرمندان سینما و تلویزیون حضور داشتند و درددل‌های خود را با مرد اول اجرایی کشور مطرح کردند. یکی از کسانی که در این مراسم در حضور رئیس جمهور سخن گفت مهدی فخیم زاده بود که به مساله این روزهای سینمای ایران یعنی تبلیغات ماهواره‌ای که پای سینماگران را به دادگاه باز کرده است، پرداخت.این کارگردان گفت:« امروز آرامش، عقلانیت و همزیستی به سینما بازگشته و بحران تا حدود زیادی فروکش کرده است. همچنان‌که جامعه نیز با تلاش دولت تدبیر و امید به این سمت و سو سوق یافته است.»

فخیم‌زاده با بیان اینکه سینما هر دوره آئینه تمام‌نمای جامعه آن دوره محسوب می‌شود، اظهار کرد:«قبل از دوره دولت یازدهم وضع اقتصادی سینما به شدت آسیب‌ دیده بود و کسی حاضر به سرمایه‌گذاری در سینما نبود و در بدنه سینما نیز شاهد انشقاق و جدایی بودیم، ضمن اینکه بی‌قانونی و خودسری نیز در حوزه نمایش حکمفرما بود و می‌توان گفت که سینمای این دوران، قرابت کاملی با شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی آن دوران داشت.»

فخیم‌زاده در ادامه مشکلات سینماگران در دوران بیکاری و از کارافتادگی و نیز توجه به پخش تبلیغات فیلم‌های سینمایی در رسانه‌ها را مورد اشاره قرار داد و از دولت درخواست کرد در این زمینه‌ها به سینماگران یاری رساند: «هزینه تبلیغات و اطلاع رسانى در تلویزیون ملى بالا است. آقاى روحانى! به محض پخش آگهى سینمایى در شبکه هاى ماهواره اى، دادستان جلوى اکران یک فیلم را گرفتند. درخواست من این است که قوه مجریه با قوه قضائیه در این زمینه به تعامل برسد، مگر تبلیغ کالاى فرهنگى بد است که ماهواره‌ها انجام می‌دهند.»

کارگردان «ولایت عشق» سپس در نقدی به دادستانی گفت:«چرا زمانی که شبکه هاى ماهواره‌اى فیلم هاى ما را بدون اجازه پخش می‌کرد دادستانى ورود نمی‌کرد، اما حالا که با تبلیغ یک کالاى فرهنگى در این شبکه‌ها به اقتصاد سینماى ایران کمک می‌شود جلوى آن گرفته می‌شود؟!»

فخیم زاده سپس به مسائل معیشتی هنرمندان پرداخت و گفت:«سینما به دوران آرامش رسیده، ولى هنوز مشکل مالى و بیمه اهالى سینما حل نشده است. چند هفته قبل یکى از هنرمندان گفت به جاى دفن در قطعه هنرمندان، هزینه درمانى و زندگى من را دولت بدهد. اما متاسفانه آن هنرمند فوت کرد و در نهایت هم در قطعه هنرمندان دفن شد.»

انتقاد کارگردان ایستاده در غبار

کارگردان ایستاده در غبار در مراسم افطاری ریاست‌جمهوری نسبت به وضعیت روایتگری خشک از تاریخ ابراز نگرانی کرد و گفت: نهادهای رسمی چیزی را به‌‌صورت کتاب، فیلم و سریال بیرون می‌دهند که بعضا با حقایق تاریخی سازگاری ندارند.

به گزارش ایسکانیوز محمدحسین مهدویان که در دیدار با حسن روحانی به عنوان نماینده جوانان در حوزه فرهنگی و هنری پشت تریبون رفته بود، گفت: بعد از انقلاب اسلامی فضایی ایجاد شد که به نظر می‌رسید می‌توان تاملات تازه‌ای در حوزه تاریخ داشت.وی ادامه داد: آن زمان، در سخنرانی‌ها، نشست‌ها، جزوه‌ها و گفت‌وگوهای روبه‌روی دانشگاه همه می‌خواستند افشاگری کنند و حرف‌های تازه‌ای بزنند. آنها در واقع می‌خواستند پارادایم رسمی، خشک و ابلاغی که نظام سابق از تاریخ ارائه داده بود را عوض کرده، قهرمان‌های تازه‌ای یافته و تاریخ را یک بار دیگر بازخوانی کنند.این کارگردان سینما سپس با اشاره به وضعیت فعلی روایت‌گری تاریخ تصریح کرد: آن فضا، فضای خیلی باارزشی بود چون تاریخ نیاز به این گفت‌وگو و کنش دارد اما الان که ۳۷ سال از انقلاب می‌گذرد، سوال این است که آیا‌‌ همان جریان ادامه دارد؟ آیا ما دوباره در بند یک روایت کلاسه شده و خشک از تاریخ نیستیم؟ آیا در رسانه‌های رسمی، تلویزیون، سینما، کتاب‌های درسی و... گاهی با یک روایت اشتباه مواجه نیستیم؟ همه ما می‌دانیم که همیشه تاریخ‌نگاران نسبت به روایت‌های رسمی از تاریخ، ایرادهای زیادی دارند.

ما احترام می‌خواهیم!

نسیم ادبی که به نمایندگی از جامعه هنرمندان تئاتر در این ضیافت حضور داشت به ایراد سخن پرداخت و با قدردانی از سیاست دولت در زمینه‌های روابط بین‌الملل و اقتصاد دغدغه‌هایش را بیان کرد.به گزارش «ایسنا»، نسیم ادبی بازیگر تئاتر در این ضیافت خطاب به رئیس‌جمهوری گفت: ما خانواده صمیمی تئاتر سیاست‌های دولت شما و زحمات‌تان در زمینه روابط بین‌الملل را ستایش می‌کنیم. اما‌ای کاش حوزه فرهنگ و هنر هم به اندازه امور بین‌الملل و اقتصاد در اولویت دولت بود.وی حمایت از توسعه تالارهای نمایشی در کشور را از جمله اتفاقات و اقدامات خوب در دولت تدبیر و امید برشمرد و افزود: برخی تالارها توسط بخش خصوصی و هنرمندان تاسیس شد که امکان حضور و ظهور آثار نمایشی متنوع توسط هنرمندان فراهم کرده ولی مشکل حمایت نکردن دولت از تولیدات آثار نمایشی در بخش خصوصی وجود دارد.

وی گفت: هنرمندان بعد از تولید آثارشان نه تنها از حمایت دولت برخوردار نیستند که باید نگران هزینه‌های سالن‌های نمایش هم باشند. در همه جای دنیا هنر نمایش نیازمند حمایت از طرف دولت است. هم حمایت دولت و هم حمایت مردمی.دیدن تئاتر در کشورهای صاحب فرهنگ جزو کالای لازم در سبد فرهنگی خانواده است. وی ادامه داد: خوشبختانه حضور وزیران و مدیران عالی دولت تدبیر و امید در تماشاخانه‌ها امیدی است برای اتفاقات بسیار خوب در آینده. اما در این روزگار با توجه به تعداد سالن‌های نمایشی، جذب تماشاگر کاری است دشوار.

ادبی تبلیغات را لازمه اطلاع‌رسانی و جذب تماشاگر برشمرد و پرداخت هزینه‌های اجاره یک بیلبورد را برای هنرمندان این عرصه دشوار دانست و افزود: نیاز داریم که شهرداری بیلبوردهایی را در اختیار سالن‌های نمایشی قرار بدهد. همیشه ثابت شده تبلیغات سطح شهر و تبلیغات رسانه‌ای باعث موفقیت یک اثر نمایشی شده است. وی افزود: در آینده قیل‌وقال‌های سیاسی به صفحات کتاب تاریخ مبدل می‌شوند؛ اما تاثیر هنرمندان و آثارشان در تاریخ به یادگار خواهد ماند. آقای روحانی باور کنید که هنرمندان، دلسوز، عاشق و وطن دوست هستند. نوسانات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بلافاصله و در این خط برخورد، ما و زندگی ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پس ما را تنها نگذارید. خیلی از دولتمردان در زمان حضورشان، کمترین توجه را به هنرمندان داشته‌اند که این مساله البته آسیبی به وجهه هنرمندان نمی‌زند. اما همیشه تاریخ ثابت کرده جوامعی که صاحب فرهنگ غنی و نگهدارنده حرمت واقعی هنر و هنرمند هستند، ماندگار و نامشان در یادها ثبت شده است.

این هنرمند با اشاره به اینکه رئیس جمهور دولت یازدهم منتخب مردم و هنرمندان است، ابراز امیدواری کرد که دولتمردان و رئیس‌جمهور هویت گمشده هنر و هنرمند را به اعتبار هم‌قد و لایقش برگردانند.

نسیم ادبی در پایان به رئیس جمهور به خاطر برجام و تلاش برای بهبود اوضاع اقتصادی خسته نباشید گفت و افزود: به خاطر خیلی چیزها از شما متشکریم و امیدواریم امسال، سال بعد، چهار سال بعد و سال‌های بعد از چهار سال بعد شما را به‌عنوان مدافع هنر به‌ویژه تئاتر در کنارمان در تالارهای نمایش ببینیم. من همین‌جا می‌خواهم از شما قول بگیرم که تشریف بیاورید تئاتر، بعد از اجرا یک چای بخوریم و در مورد نمایش حرف بزنیم.

چه کسانی حضور داشتند؟

ضیافت افطار حسن روحانی با حضور برخی چهره‌های هنری برگزار شد؛ گرچه در این مراسم تعداد چهره‌های غیرهنری هم کم نبود. در میان هنرمندانی که عصر پنج‌شنبه در ضیافت افطار رئیس‌جمهور شرکت کردند؛ افرادی همچون علی جنتی، حجت الله ایوبی، محمد حیدری، مهدی فخیم‌زاده، محمدرضا شریفی‌نیا، محمد حیدری، پوریا پورسرخ، حمید فرخ‌نژاد، علی معلم، جمشید گرگین، فرزاد حسنی، منصور لشکری قوچانی، داریوش اسدزاده، سیروس گرجستانی، حبیب رضایی، رضا آژ، بیژن امکانیان، حبیب رضایی، مهران رجبی، سهراب سلیمی، علی نصیریان، مسعود کیمیایی، مهتاب کرامتی، علی عطشانی، بهرام عظیمی، غلامرضا موسوی، محمدمهدی عسگرپور، ایرج راد، حسین یاری، حبیب ایل‌بیگی، محمد عرب، محمد علیزاده، محمدرضا شفیعی، پولاد کیمیایی، پوراندخت مهیمن، رویا میرعلمی، شهرام شکوهی، غلامرضا کاظمی دینانی، کوروش پیرو، محمدعلی بهمنی، آنا نعمتی، فریدون شهبازیان، مازیار فلاحی، بهروز بقایی، فرید فرخنده کیش، جواد رمضانی، نسیم ادبی، محمدرضا گلزار، ، بهاره رهنما، پانته آبهرام، الهام پاوه‌نژاد، احترام برومند، الهام حمیدی، فرهاد توحیدی، هادی حیدری، هانیه توسلی و شبنم مقدمی، علیرضا رئیسیان، محمدرضا فروتن، بهروز شعیبی، محمد بزرگ‌نیا، لعیا زنگنه، نرگس آبیار، محمدحسین قاسمی، غلامرضا موسوی و علیرضا قربانی را می‌توان نام برد.