۲۴ هزار اثر چاپ اول همزمان با مهمترین رویداد فرهنگی کشور وارد بازار شد
دستاوردهای نمایشگاه کتاب تهران
گروه فرهنگ وهنر: بیستونهمین نمایشگاه کتاب تهران در حالی روز شنبه بعد از ۱۱ روز فعالیت بهکار خود پایان داد که این دوره نسبت به سالهای گذشته از تفاوتهای مهمی برخوردار بود. جابهجایی نمایشگاه و انتخاب شهر آفتاب بهعنوان محل برگزاری این رویداد فرهنگی نگرانیهای زیادی را برای علاقه مندان به وجود آورد، اما در نهایت بر اساس قولوقرارهای قبلی نمایشگاه در جنوبیترین نقطه پایتخت برگزار و ارزیابیهای مثبت و منفی زیادی در روزهای اخیر مطرح شد. با این حال مراسم اختتامیه نمایشگاه کتاب عصر روز شنبه با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و علی جنتی وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی و محمدباقر قالیباف شهردار تهران برگزار شد.
گروه فرهنگ وهنر: بیستونهمین نمایشگاه کتاب تهران در حالی روز شنبه بعد از ۱۱ روز فعالیت بهکار خود پایان داد که این دوره نسبت به سالهای گذشته از تفاوتهای مهمی برخوردار بود. جابهجایی نمایشگاه و انتخاب شهر آفتاب بهعنوان محل برگزاری این رویداد فرهنگی نگرانیهای زیادی را برای علاقه مندان به وجود آورد، اما در نهایت بر اساس قولوقرارهای قبلی نمایشگاه در جنوبیترین نقطه پایتخت برگزار و ارزیابیهای مثبت و منفی زیادی در روزهای اخیر مطرح شد.با این حال مراسم اختتامیه نمایشگاه کتاب عصر روز شنبه با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و علی جنتی وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی و محمدباقر قالیباف شهردار تهران برگزار شد.
دفاع لاریجانی از وزیر ارشاد
به گزارش «ایسنا» علی لاریجانی در مراسم اختتامیه نمایشگاه کتاب با اشاره به تکمیل پروژه شهر آفتاب برای برگزاری نمایشگاه کتاب گفت: این نمایشگاه یک رویداد مهم فرهنگی است و گشتوگذاری در عالم علم و فرهنگ است که تمهید مقدمات آن کار زیادی میطلبد. نمایشگاه امسال بهخوبی برگزار شد؛ هم ناشران راضی بودند هم مردم توانستند به خوبی بازدید کنند. این در حالی است که سالهای قبل که برای اختتامیه میآمدیم گلهگزاری زیاد بود. لاریجانی از عملکرد جنتی در حیطههای مختلف فرهنگ دفاع کرد و افزود: آقای جنتی در شأن وزارت فرهنگ کشور خوب عمل کرد. گاهی حرفهایی گفته میشد اما برآیند کار ایشان مثبت بود. فیلمهای سینمایی امسال بهتر، معنادارتر و پرمغزتر به وجود آمد و خلق شد. لاریجانی سپس اظهار کرد: در بخش نشر سالهای سختی را طی کردیم. سالهای گذشته برای نشر سالهای سختی بود و دوستانی که امروز جایزه گرفتند سالها تلاش کردند. دسترسی مردم به کتاب بهدلیل مجموعه مشکلات کشور و نابسامانیهای اقتصادی و تحریمها آسان نبود. همه اینها در کنار هم دست به دست هم داد تا فضای کشور در شرایط اقتصادی ناگواری باشد، اما حالا شرایط کشور را بهتر میبینم و پس از توافق هستهای، شرایط کشور آرام آرام تغییر خواهد کرد که امیدوارم وضع نشر هم بهتر شود. لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به مسائلی در حوزه نشر اشاره کرد و گفت: در سیستم توزیع مشکل داریم که باید از اتحادیه ناشران کمک بگیریم.
افزایش نشر کتاب
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فضایی را فراهم کرده که همه اهل فکر و قلم در چارچوب قانون بنویسند و منتشر کنند و از بعضی اعمال سلیقهها و سختگیریها جلوگیری شود. او اظهار کرد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بزرگترین رویداد فرهنگی است. نمایشگاه تنها مکان عرضه کتاب نیست، بلکه جای ارتقای فرهنگ و تبادل نظر اهل قلم است. خوشحالیم در نمایشگاه شاهد استقبال اقشار مختلف مردم هستیم. خوشبختانه امسال محل جدید فضای مفرحی را به وجود آورد که رضایت اکثر بازدیدکنندگان را به همراه داشت. وی با بیان اینکه نمایشگاه محلی است که به کتابخوانی کمک میکند، بیان کرد: نشر کتاب در این دولت رو به افزایش است. در سال ۹۲، ۶۴ هزار عنوان، سال ۹۳، ۷۲ هزار عنوان و سال ۹۴، ۸۰ هزار عنوان کتاب منتشر شد که ۵۰ درصد این عناوین چاپ اول بودهاند. جنتی در ادامه تصریح کرد: البته در دو سال اخیر تیراژ کتاب کم شده است. میانگین تیراژ کتاب در سال ۹۳ کمی بالاتر از ۲۰۰۰ نسخه بود که در سال ۹۴ این عدد به کمی کمتر از ۲۰۰۰ نسخه رسیده است و این دلایل مختلفی دارد.
دستاوردهای نمایشگاه بیست و نهم
اگرچه در روزهای گذشته انتقادهای زیادی درباره دور بودن محل نمایشگاه و آماده نبودن کامل شهرآفتاب برای برپایی این رویداد مطرح بوده؛ اما نمایشگاه بیست و نهم دستاوردهایی هم داشته است. سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که متولی برپایی نمایشگاه به حساب میآید در این باره گفت که نخستین دستاورد این بود که نمایشگاه کتاب تهران دارای یک مکان تازه شد، مکانی که فضا و معماری نمایشگاهی دارد، آینده بهتر دارد و میتواند بهعنوان یک موقعیت مناسب برای بهبود وضعیت نمایشگاه کتاب رویش حساب کرد. به گفته صالحی، دومین دستاوردی که در ارتباط با این نمایشگاه میشود ذکر کرد حضور قابل توجه مردم بوده است که از روزهای ابتدایی نمایشگاه تا روز آخر ادامه داشته است؛ درحالیکه وقتی که نمایشگاه کتاب تهران از چمران به مصلی جابهجا شد، در همان سال اول افت محسوسی از نظر استقبال مردم به وجود آمد و داشت در سالهای بعد ارتقا پیدا کرد. به گفته رئیس بیست و نهمین نمایشگاه نکته سوم که بهعنوان یک دستاورد خوب نمایشگاه امسال میشود از آن سخن گفت اتفاقات تازهای بود که در این نمایشگاه رخ داد.
شتاب مضاعف بخش بینالملل
صالحی درباره ناشران حاضر در نمایشگاه امسال گفت که ناشران داخلی با حمیت به نمایشگاه آمدند. ۱۵۱۸ ناشر عمومی، ۹۵۹ ناشر دانشگاهی، ۱۴۵ ناشر آموزشی و ۳۴۲ ناشر کودک و نوجوان فضای اندیشه و کتاب را به نمایشگاه آوردند. معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به فعال بودن حوزه بینالملل در این دوره از نمایشگاه بیان کرد: هم ناشران زیادی به نمایشگاه آمدند، هم تعداد عنوانها بهتر و بیشتر شد. سالهایی بود که ما شرمگین و اندوهگین بهعنوان بینالمللی نمایشگاه کتاب نگاه میکردیم که نمایشگاه اسم بینالمللی دارد؛ اما نمای بینالمللی ندارد. وی تصریح کرد: در دولت تدبیر و امید بخش بینالملل مسیر بهتری یافت. هر خارجیای که به نمایشگاه کتاب میآمد مجذوب مکان و مردم میشد. امیدوارم بیشتر به بخش بینالمللی نمایشگاه اندیشیده و برنامههای بهتری ارائه شود. صالحی با بیان اینکه حوزه بینالملل از سال قبل شتابهایی را پیدا کرد، گفت: این حوزه، اما امسال شتاب مضاعفی را داشت؛ روسیه با دهها ناشر و هزاران کتاب و ۷۵ برنامهای که ۶۰ برنامهاش در داخل مجموعه بود و ۱۵ برنامهاش در دانشگاهها، ایتالیا با یک حضور فعال بهعنوان اینکه سال آینده مهمان ویژه است و امسال غرفه ویژه داشت و دهها کشوری که در نمایشگاه کتاب تهران حضور پیدا کردند. وی با اشاره به حضور بیش از ۱۰۰ مهمان خارجی از جمله روسای نمایشگاهها، مثل رئیس نمایشگاه مکزیک، رئیس نمایشگاه تونس، صاحبان اندیشه و فرهنگ در نمایشگاه کتاب تهران گفت: حضور بیش از ۱۰۰ میهمان خارجی فرهنگی، فرصتی را برای تبادل فرهنگی بین ایران و جهان پیرامونی خودمان ایجاد کرد. صالحی همچنین گفت: امیدوارم سیامین دوره نمایشگاه کتاب چنان وجه بینالمللی داشته باشد که دری به دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باز کند. این دوره فعالیتهای زیادی هر روز با نام یک کشور انجام شد. خودمان به خوبی میدانیم که تمام ظرفیتهای ممکن را بهکار نگرفتیم. مطمئنم سال آینده سال بهتری برای بخش بینالملل خواهد بود. صالحی توسعه نشستهای فرهنگی و حضور جدیتر اهل قلم در این رویداد و توسعه رسانههای دیجیتال را از دستاوردهای مهم دیگر نمایشگاه دانست.
ارسال نظر