بهرام بیضایی«طرب نامه» را روی صحنه برد
بهرام بیضایی کارگردان و نمایشنامهنویس پیشکسوت سالهاست که در غربت زندگی میکند. به گزارش سایت«موسیقی ما»این کارگردان و نمایشنامهنویس تاثیرگذار ایران بعد از سالها نمایشی را با عنوان«طربنامه» روی صحنه برد. نمایشی در ستایشِ مطربان. خودش اثر را به همه مطربان گمنام و خاموش قرنها که جز شادی نخواستند و جز اندوه نبردند، تقدیم کرده است و مطربان و روحوضیخوانان قهرمانانِ آن هستند. بیضایی در بروشور نمایش «طرب نامه» نوشته است: این خندبازی یا نمایش ۸، ۹ ساعته که از فرورفتن آفتاب تا بازبرآمدن آن میکشید، خُود پیوندش با جشن باروری و شبزندهداریهای مهری و آیینهای چراغافروزی و راندن تاریکی را یاد میآورد.
بهرام بیضایی کارگردان و نمایشنامهنویس پیشکسوت سالهاست که در غربت زندگی میکند.به گزارش سایت«موسیقی ما»این کارگردان و نمایشنامهنویس تاثیرگذار ایران بعد از سالها نمایشی را با عنوان«طربنامه» روی صحنه برد. نمایشی در ستایشِ مطربان. خودش اثر را به همه مطربان گمنام و خاموش قرنها که جز شادی نخواستند و جز اندوه نبردند، تقدیم کرده است و مطربان و روحوضیخوانان قهرمانانِ آن هستند. بیضایی در بروشور نمایش «طرب نامه» نوشته است: این خندبازی یا نمایش ۸، ۹ ساعته که از فرورفتن آفتاب تا بازبرآمدن آن میکشید، خُود پیوندش با جشن باروری و شبزندهداریهای مهری و آیینهای چراغافروزی و راندن تاریکی را یاد میآورد.» بیضایی پیشتر درباره نمایش تختحوضی نوشته بود که این نوع نمایش، نام دیگر نمایش تقلید است که در تابستانها در حیاط خانههای اعیانی و روی حوضی که با الوار و قالی پوشیده شده بود، اجرا میشد.
«طرب نامه» نمایشی ۹ ساعته است که ۱۶ داستان فرعی را دنبال میکند تا به داستانی واحد برسد. بیضایی پیش از این در استنفورد نمایش سایه بازی «جانا و بلادور» و همچنین «ارداویراف نامه» را اجرا کرده بود و حالا «طربنامه» نمایشی موزیکال است با ۴۰ بازیگر که نامِ آن از شعری از حافظ وام گرفته شده است، آنجا که خواجه شیراز میگوید: « حافظ آن روز طربْنامه عشق تو نوشت/ که قلم بر سَرِ اسبابِ دِلِ خرم زد»بازیگران این نمایش هیچکدام حرفهای نیستند جز مژده شمسایی و افشین هاشمی که برای مخاطبان ایرانی، نامهای آشنایی هستند. نمایش در دانشگاه استنفورد روی صحنه میرود، نمایشی که کارگردانش معتقد است، خندهآور است با ساختمانی هزار و یکشبی و با آمیزهای از شعر و موسیقی در ستایش مطربانی گمنام که اگرچه در تاریخ موسیقی ایران نقش مهمی ایفا کردهاند؛ اما کسی پاسداشتی برایشان نداشت.
ارسال نظر