سازهای جشنواره موسیقی کوک شد

گروه فرهنگ و هنر: سی و یکمین دوره جشنواره موسیقی فجر، بعدازظهر فردا با اجرای گروه‌های ویژه بانوان در تالار وحدت آغاز می‌شود. در این دوره بیش از ۶۰ گروه موسیقی حضور دارند که در مجموع ۷۶ بار در سالن‌های مختلف تهران روی صحنه خواهند رفت. تاکنون براساس گزارشی که روابط عمومی جشنواره منتشر کرده است رقم فروش بلیت کنسرت‌های موسیقی این دوره از جشنواره به دو میلیارد تومان رسیده است. نکته جالب در میزان پیش فروش بلیت‌ها آن است که این دوره از جشنواره،‌ حضور گسترده گروه‌های محبوب پاپ توانسته است میزان استقبال دوستداران موسیقی را افزایش دهد.

از روزگار رفته موسیقی حکایت

«جشنواره سراسری سرود و آهنگ‌های انقلابی» دقیقا ۳۰ سال قبل راه‌اندازی شد و بعد از چهار سال در سال ۶۸ به عنوان «جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر» تغییر نام داد. طی این سال‌ها این جشنواره همواره در دست تغییر یا به عبارتی تعمیر بوده است. در هر دوره بخشی اضافه یا کم شده؛ در دوره‌ای بخش بین‌الملل اضافه شده و در دوره‌ای بخش پژوهش حذف شده یا در دوره‌ای بخش رقابتی اضافه شده و الخ... تغییرات جشنواره موسیقی فجر هنوز هم با وجود ۳۰ ساله شدن ادامه دارد و هنوز بخشی کم یا اضافه می‌شود، اما امسال نهمین سال است که جشنواره موسیقی فجر شاهد حضور خواننده‌ها و گروه‌های موسیقی پاپ است. در بیست و سومین دوره جشنواره که دبیری آن بر عهده کامبیز روشن‌روان بود، برای اولین بار بخش پاپ اضافه شد و ۴ خواننده و یک گروه پاپ در تالار بزرگ روی صحنه رفتند. مانی رهنما، حمید عسگری، مجتبی کبیری، خشایار اعتمادی و گروه آریان بخش پاپ جشنواره موسیقی فجر را کلید زدند. در دوره‌های بعد به بهانه درآمدزایی بخش پاپ حفظ شد و تا به امروز که مقدمات برگزاری سی و یکمین دوره جشنواره در حال فراهم شدن است هم با قوت در جدول جشنواره حضوری پررنگ دارد. طی این ۹ سال که موسیقی پاپ در جشنواره موسیقی فجر به رسمیت شناخته شده، بسیاری از خوانندگان مطرح پرطرفدارترین ژانر موسیقی در ایران، به اجرای برنامه پرداخته‌اند، از خشایار اعتمادی که جزو نسل اول موسیقی پاپ بعد از انقلاب بود گرفته تا محمد علیزاده که اولین اجرای رسمی‌اش را در جشنواره پشت‌سر گذاشته حضور داشتند، اما چند خواننده هستند که تقریبا پای ثابت جشنواره موسیقی فجر بوده‌اند.

رقم 2 میلیاردی فروش

حضور چهره‌های سرشناس در جدول اجرای برنامه‌های امسال یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی است که در سی و یکمین دوره جشنواره موسیقی فجر شکل گرفته است. شاید همین نکته مهم‌ترین دلیل برای استقبال علاقه‌مندان به اجرای زنده است که امسال ر‌کوردی تازه را برجای گذاشتند و به گفته امیر بهاری، مدیر روابط عمومی سی و یکمین دوره جشنواره موسیقی فجر مجموع رقم فروش بلیت اجراهای جشنواره برای نخستین بار به ۲ میلیارد و ۲۷ میلیون تومان رسیده است. براساس اخبار اعلام شده بلیت کنسرت‌های گروه «آوای موج»، گروه «چارتار»، کاوه یغمایی(دو سانس)، ارکستر سمفونیک تهران به رهبری علی رهبری، گروه «کامنت و داماهی»، «بارتولومی بیتمن»، احسان خواجه‌ امیری، دالیبور کاروای، مسعود شعاری و کریستف رضاعی، کیوان ساکت و سالار عقیلی، ارکستر موسیقی ملی ایران به رهبری لوریس چکناواریان، انزو فاواتا و آنتونیو ری در همان روزهای نخست فروش بلیت‌ها با استقبال قابل‌توجهی روبه‌رو شدند و تمام صندلی‌های سالن‌های اجرای این چهره‌ها به فروش رسید.

ستاره‌های جهان در تهران

یکی از مهم‌ترین اتفاقات جشنواره امسال حضور چهره‌های بین‌المللی موسیقی در صحنه است. این بخش امسال یک ویژگی مهم دارد و آن هم حضور گروه‌هایی است که در حوزه‌ «ایران فرهنگی» قرار می‌گیرند. «ایران فرهنگی» ازجمله حوزه‌های اصلی فرهنگی ـ تمدنی در جغرافیای هویتی امروز است که به خاطر میراث فرهنگی ـ تمدنی که سرزمینمان بر جای گذاشته است، اهمیت بسیاری دارد و توانسته میراث غنی مشترکی میان کشورهای منطقه و هویتی برآمده از عناصر و مولفه‌های درونی و بومی ایران را شکل دهد. این نخستین گام برای رسیدن به دیپلماسی فرهنگی‌ است که همواره از دغدغه‌های ریاست محترم جمهوری به شمار می‌رود. در راستای دیپلماسی فرهنگی است که گفت‌وگوی فرهنگی آغاز می‌شود و همین دلیل شناسایی نقاط مشترک با رویکرد تعامل فرهنگی است. امسال نام «بین‌الملل» از جشنواره موسیقی فجر حذف شده است؛ این اما به منزله نادیده گرفتن این بخش در سی‌ویکمین جشنواره موسیقی فجر نیست. اگرچه در سال‌های بسیاری بخش بین‌الملل جشنواره موسیقی فجر میزبان چهره‌های مهمی از موسیقی جهان بود، در سال جاری نیز تعدادی از برترین چهره‌های موسیقی جهان به این فستیوال می‌آیند و در میان آنها نام‌هایی دیده می‌شود که برای اولین بار به ایران آمده‌اند. شجاعت حسین‌خان، نوازنده هندی؛‌ کمانه یکی از طلایه‌داران نسل جدید خوانندگان مرد پرتغال؛‌ فیض علی فیض قوال سرشناس موسیقی پاکستان؛ آنتونیو ری موسیقیدان اسپانیایی؛ آرزو علیوا از جمهوری آذربایجان؛ آلدو رومانو گارگارلا از فرانسه؛ ماکیاس بارتولومی چهره‌ موسیقی راک زهی از اتریش؛ گروه «بدخشان» از تاجیکستان؛ گروه «ششانک» از هند و.... هنرمندان سرشناس جهان هستند که در این روزها در ایران به اجرای برنامه خواهند پرداخت.

بیشترین حضور در جشنواره

با نگاهی به جدول ادوار گذشته این رویداد موسیقایی مشخص می‌شود که کدام یک از خواننده‌ها روی خوش‌تری به جشنواره نشان داده‌اند:

دوره بیست و سوم: مانی رهنما، حمید عسگری، مجتبی کبیری، خشایار اعتمادی و گروه آریان

دوره بیست و چهارم: محسن یگانه، حمید حامی، علی لهراسبی، احسان خواجه‌امیری و رضا صادقی

دوره بیست و پنجم: بنیامین بهادری، احسان خواجه امیری، گروه آریان، نیما مسیحا، حمید عسگری و رضا صادقی

دوره بیست و ششم: دارکوب، رضا صادقی، مازیار فلاحی، علی اصحابی، شهاب رمضان، امیر طبری و سهراب پاکزاد

دوره بیست و هفتم: احسان خواجه امیری، محسن یگانه، بهنام صفوی، علی اصحابی، مازیار فلاحی، گروه آریان و بنیامین بهادری

دوره بیست و هشتم: احسان خواجه امیری، بابک جهانبخش، فرزاد فرزین، محمد علیزاده، مازیار فلاحی، رضا یزدانی، بهنام صفوی، سیروان خسروی و محسن یگانه

دوره بیست و نهم: بهنام صفوی، رضا یزدانی، سیروان خسروی، گروه سون، محسن یگانه، محمد علیزاده، رضا صادقی، شهرام شکوهی، علی عبدالمالکی، حمیدعسگری و مازیار فلاحی

دوره سی‌ام: فریدون آسرایی، مازیار فلاحی، سیروان خسروی، احسان خواجه‌امیری، محسن یگانه، شهرام شکوهی، فرزاد فرزین، بابک جهانبخش، بنیامین بهادری، گروه سون و محمد علیزاده

دوره سی و یکم: مازیار فلاحی، بابک جهانبخش، محسن یگانه، سیروان خسروی، احسان خواجه‌امیری، گروه سون و محمد علیزاده.

با احتساب سی و یکمین دوره جشنواره که از ۲۱ بهمن‌ماه در تهران برگزار خواهد شد، محسن یگانه، احسان خواجه امیری و مازیار فلاحی هر کدام با ۶ دوره حضور در ادوار مختلف جشنواره، رکورددار حضور در این رویداد هستند. پس از این سه خواننده، محمد علیزاده، سیروان خسروی و رضا صادقی هر کدام با چهار بار حضور در رتبه دوم قرار می‌گیرند. بنیامین بهادری، بابک جهانبخش، حمید عسگری، بهنام صفوی، گروه آریان و گروه سون نیز هر یک سه بار در جشنواره موسیقی فجر حضور داشته‌اند.