همکاری نهایی سه وزارتخانه؛ نمایشگاه کتاب را صاحبخانه میکند
جراحی فستیوال کتابگردی ایران
گروه فرهنگ و هنر- شایان ربیعی: مهمترین خبری که در چند هفته اخیر فضای پر خبر فرهنگی این روزهای کشور را تحت تاثیر خود قرار داده و توانسته است فضای رسانهای برگزاری جشنوارههای تئاتر، فیلم و موسیقی فجر را بشکند، خبر انتقال محل برگزاری این نمایشگاه از مصلی به شهر آفتاب بوده است. این در حالی است که پیش از برگزاری نمایشگاه در مصلای تهران، محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران، میزبان نمایشگاههای کتاب بود.
یکی از مهمترین چالشهایی که هم ناشران و هم مخاطبان نمایشگاه کتاب درباره این انتقال با آن روبهرو هستند، نحوه دسترسی به شهر آفتاب است.
گروه فرهنگ و هنر- شایان ربیعی: مهمترین خبری که در چند هفته اخیر فضای پر خبر فرهنگی این روزهای کشور را تحت تاثیر خود قرار داده و توانسته است فضای رسانهای برگزاری جشنوارههای تئاتر، فیلم و موسیقی فجر را بشکند، خبر انتقال محل برگزاری این نمایشگاه از مصلی به شهر آفتاب بوده است. این در حالی است که پیش از برگزاری نمایشگاه در مصلای تهران، محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران، میزبان نمایشگاههای کتاب بود.
یکی از مهمترین چالشهایی که هم ناشران و هم مخاطبان نمایشگاه کتاب درباره این انتقال با آن روبهرو هستند، نحوه دسترسی به شهر آفتاب است. در واقع هرچه مشکلات ترافیکی حوالی مصلای تهران هنگام برگزاری نمایشگاه کتاب برای بازدیدکنندگان از نمایشگاه و همچنین شهروندان تهرانی، دردسرساز بوده، دوچندان همان مشکلات میتواند برای مخاطبان نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب وجود داشته باشد.این اتفاق مشخصا میتواند تعداد بازدیدکنندگان از نمایشگاه و همچنین میزان فروش را تحت تاثیر قرار دهد.محل جدید برگزاری نمایشگاه کتاب تهران که بیستونهمین دوره آن را میزبانی خواهد کرد، برخلاف مصلی که در مرکز شهر تهران قرار گرفته بود و دسترسی آسانی داشت، در اطراف تهران قرار دارد. اراضی طرح نمایشگاه شهر آفتاب در زمینی به مساحت ۱۵۸ هکتار در مجاورت مرقد مطهر امام خمینی (ره) و به فاصله اندکی از فرودگاه امام خمینی (ره) در مسیر اتوبان تهران - قم واقع شده است که دسترسیهای بزرگراه خلیجفارس و فرودگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، بزرگراه آیت الله سعیدی از ضلع غربی و دسترسی به مترو پرند و ادامه خط ۳ مهمترین عناصر ارتباطی این محل را فراهم میکنند.برخی تخمینهای کارشناسی نشان میدهد که تعداد بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب در محل جدید به نسبت تعداد بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب در مصلی حدود ۴۰ درصد کاهش خواهد داشت. بر این اساس از ۵۰۰ هزار نفری که بر اساس آمار رسمی از نمایشگاه بیست و هشتم بازدید کردهاند، احتمالا تنها در حدود ۳۰۰هزار نفرشان برای دیدن و خریدن کتابهای تازه به شهر آفتاب بروند.
این اتفاق میتواند در رکورد بی نظیر ۶۰ میلیارد تومانی فروش کتاب در دوره بیست و هشتم نیز اثر مستقیم داشته باشد. اگر میزان کاهش فروش را در این دوره نیز متناسب با کاهش ۴۰ درصدی مخاطبان جشنواره در نظر بگیریم، احتمالا رقم نهایی فروش کتاب در دوره بیست و نهم، به زحمت کانال ۴۰ میلیارد تومانی را تجربه کند.به هر روی انتقال محل برگزاری نمایشگاه کتاب از مصلا به شهر آفتاب با وجود چنین شائبههایی حتی یک مخالف در شورای سیاستگذاری این نمایشگاه نداشته است.سخنگوی شورای سیاستگذاری بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در پاسخ به سوال خبرگزاری مهر که آیا در این خصوص در شورا، رایگیری صورت گرفته و آیا این پیشنهاد مخالف یا مخالفانی هم در جمع اعضا داشته است یا خیر، گفت: بله، در این خصوص رایگیری شد و همه اعضا به اتفاق آرا رای به انتقال نمایشگاه کتاب تهران به شهر آفتاب دادند.
تخمین هزینههای نمایشگاه بیست و نهم
روز گذشته موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، در گزارشی هزینههای مربوط به برگزاری دوره گذشته نمایشگاه کتاب را که اردیبهشت ماه امسال برگزار شده بود، اعلام کرد. در این گزارش رقم نهایی هزینههای نمایشگاه ۱۲۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال اعلام شده است که از این رقم بیش از 3 میلیارد و 600 هزار تومان هزینه اجاره مصلای تهران برای برپایی نمایشگاه بوده است. با فرض اینکه به گفته امیرمسعود شهرامنیا، قائممقام نمایشگاه کتاب شهرآفتاب ۱۰ سال به صورت رایگان در اختیار نمایشگاه خواهد بود، میتوان گفت از مجموع هزینههای نمایشگاه دستکم هزینه اجاره کاسته خواهد شد. اما این کاهش هزینه خود با چه قیمتی فراهم میشود؟ طبیعی است که هزینه انتقال ملزومات برپایی غرفههای نمایشگاهی به شهرآفتاب حدود پنجبرابر خواهد شد که البته این افزایش هزینه برعهده ناشران خواهد بود. به این معنی که اگر برگزارکنندگان نمایشگاه این هزینه را تقبل نکنند، هزینه جابهجایی نمایشگاه بیش از هر چیز برعهده ناشران است. درحالیکه برگزارکنندگان نمایشگاه بیش از سه ونیم میلیارد تومان از این انتقال سود خواهند برد.افزون بر این، تحمیل هزینه انتقال به ناشران در حالی است که از سوی دیگر رقم فروش براساس آنچه پیشتر گفته شد حدود 40 درصد کاهش خواهد داشت و این به آن معنی است که افزایش هزینههای ناشران همزمان با کاهش فروش آنان اتفاق خواهد افتاد؛ چیزی که ممکن است جذابیت برگزاری مهمترین رویداد فرهنگی کشور را برای ناشران از بین ببرد. اما این همه ماجرا نیست و بسیاری از نهادهای مربوط تلاش دارند تا انتقال نمایشگاه را با هزینههای کمتری مواجه کنند.
یارانه برای خریداران و غرفهداران
قائممقام نمایشگاه کتاب تهران درباره ایجاد تسهیلاتی برای ناشران و خریداران گفت: مهمترین دغدغه ناشران افت مراجعهکنندگان به مکان جدید برگزاری نمایشگاه کتاب و به تبع آن افت قابل پیشبینی میزان فروش کتابهایشان است که برای این مساله در حال اندیشیدن تدبیرهایی هستیم که به مرور اطلاعرسانی خواهد شد، اما بهطور اجمال میتوانم بگویم با قائل شدن برخی تسهیلات برای خریداران کتاب و غرفهداران و همچنین پارهای تسهیلات برای تبلیغات جهت حضور بیشتر مردم در نمایشگاه و حتی تردد سهلتر و ارزانتر آنها به شهر آفتاب - مطابق وعده شهرداری تهران در این خصوص - انشاءالله نه تنها اجازه نخواهیم داد که جمعیت بازدیدکننده از نمایشگاه کتاب ریزش کند، بلکه کمک خواهیم کرد که این جمعیت بیشتر شود.
امیرمسعود شهرامنیا همچنین یادآور شد: البته ادلهای هم وجود دارد که خود، پاسخهایی است به برخی از این انتقادها؛ از جمله اینکه آمار رسمی جمعیت بازدیدکننده از نمایشگاه کتاب نشان میدهد که حدود ۴۰ درصد این افراد از شهرهای دیگر غیر از تهران به این نمایشگاه میآیند و ما میدانیم که مجموعه شهر آفتاب برای اسکان غیرتهرانیها به مراتب بهتر از خود تهران و جایی مانند مصلی است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید اقامتگاه اصلی دانشجویان بازدیدکننده از نمایشگاه کتاب تهران در سال جاری (اردیبهشت در سال گذشته)، در جوار مرقد مطهر امام خمینی (ره) بود و از آنجا با مترو به نمایشگاه میآمدند. البته گزینههای دیگری مانند افزایش حمایتها و همچنین صرف بودجههایی که از قِبَل جابهجایی مکانی نمایشگاه، به صندوق بازمیگردد از جمله اجاره بهای مصلی - که دیگر وجود ندارد - بهعنوان یارانههای حمایتی، این نگرانیها برطرف شود.
همکاری سه وزارتخانه برای آمادهسازی
به گفته علیاکبر اشعری، سخنگوی شورای سیاستگذاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران؛ سه وزارتخانه نیرو، مخابرات و راه و ترابری برای تامین برق؛ فیبر نوری و اصلاح راه شهرآفتاب با ارشاد همکاری میکنند.وی در توضیح روند آماده سازی بخشهای غیرمسقف شهرآفتاب برای نمایشگاه بینالمللی کتاب گفت: خود شهرداری قرار است نسبت به احداث و برپایی چادرهای ویژهای در کنار فضای مسقف اقدام کند. این چادرها نسبت به نمونههای مشابهی که در مصلی استفاده میشود؛ مجهزتر هستند. در واقع بهدلیل فضای غیرآسفالت و بیابانی که در اطراف شهرآفتاب داریم و احتمال وجود گرد و خاک در هوا یا دیگر مسائل امنیتی شهرداری اقدام به برپایی سازههای پوشیدهای مشابه آنچه در فرودگاه و برای مسافران تعبیه شده خواهد کرد. هزینههای احداث این چادرها نیز توسط شهرداری تقبل شده است.او سپس با اشاره به دغدغههایی که در مورد نحوه رفت و آمد مراجعان به شهرآفتاب وجود دارد؛ یادآور شد: درمورد امکانات رفت و آمد به نمایشگاه علاوهبر احداث خط مترو ویژه برای شهرآفتاب تا فروردینماه، شهرداری قول داده در ایام برگزاری نمایشگاه سرویسهای دیگر حمل و نقل را نیز بهصورت رایگان از داخل شهر به محل نمایشگاه در اختیار مراجعان بگذارد.اشعری در پایان ضمن پاسخ به سوالی درباره نحوه قرارداد ارشاد و شهرداری تصریح کرد: صحبتی که درمورد قرارداد دهساله با شهرداری مطرح است را نمیدانم چگونه عنوان شده، اما از اول بنا بوده شهرداری هرساله شهرآفتاب را در اختیار نمایشگاه کتاب بگذارد و در تقویم شهرآفتاب اردیبهشت زمان برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ثبت شود. البته ارشاد در ابتدای صحبتها عنوان کرده بود که دستکم به مدت 10 سال شهرآفتاب بهصورت رایگان در اختیار نمایشگاه کتاب قرار بگیرد ولی معقولتر و منطقیتر این است که شرایط را برای دائمی شدن شهرآفتاب قطعی کنیم.
ارسال نظر