نادیده گرفتن ظرفیت رسانهای فارس از سوی برگزار کنندگان جشنواره چندرسانهای میراث
شماری از فعالان رسانه، اعم از خبرنگاران و عکاسان خبری در فارس نسبت به آنچه که معطوف شدن توجه به بلاگرها، اینفلوئنسرها و فعالان رسانهای ملی برای پوشش خبری و اطلاعرسانی پیرامون جشنواره چند رسانهای میراث فرهنگی و نادیده گرفتن ظرفیتهای استانی در این حوزه، نقدهای جدی مطرح و از فراگیر شدن این نگاه ابراز نگرانی کردند.
در حالیکه قرار است نیمه آبان امسال همزمان با دومین کنگره ملی پانزده هزار شهید فارس، سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراث فرهنگی نیز به میزبانی شیراز برگزار شود، شیوه تعامل اداره کل میراث فرهنگی این استان با رسانهها و نادیده گرفتن خبرنگاران و عکاسان خبری فعال در فارس و معطوف کردن نگاهها و اعتبارات به سمت فعالان در فضای مجازی و اپلیکیشنهایی که به ظاهر فیلتر بوده و فعالیتشان ممنوع است، پیکان انتقادات را به سمت مسئولان برگزاری جشنواره چندرسانهای نشانه رفته است.
شماری از خبرنگاران با تاکید بر اینکه فارس جزو استانهای برتر در شمار رسانه و فعالان رسانهای به عده و عُده بوده است، معطوف شدن حمایت و نگاههای مسئولان استانی به سمت سطح ملی را تنها از سر بیتوجهی، کم انگاری و نادیده گرفتن ظرفیتهای محلی میدانند.
خبرنگاران معتقد هستند که نداشتن اختیارات کافی و البته ایده جذاب و اثرگذار در سطح اداره کل میراث فرهنگی فارس موجب شده است تا مسئولان در این اداره کل تنها و تنها مجری تصمیمات مرکز نشینان و تابع محض سیاستهای آنان.
انتقاد به عملکرد میراث فرهنگی در جایی جدیتر شد که طی ماههای اخیر شاهد میزبانی فارس از عکاسان خبری تهران نشین برای انعکاس تصویری بخشی از داشتههای این استان بودیم، حرکتی که با حمایت کامل مادی و معنوی دستگاههای مسئول و در کمال بی توجهی به ظرفیتهای مطلوب رسانهای در فارس همراه بود.
از طرفی، دعوت از فعالان اینستاگرام و توئیتر برای ورود به عرصه اطلاعرسانی جشنواره با حمایت اکید مادی، در حالیکه این سکوها رسما از سوی دولت مسدود شده و به نوعی فاقد مجوز قانونی برای فعالیت هستند، منجر به واکنشهایی شده است.
مسئولان میراث فرهنگی فارس که تاکنون پاسخ شفاف و صریحی به این اقدامات و ابهامات ندادهاند و بیشتر در مسیر اجرای منویات مرکزنشینان حرکت کردهاند، پیش از این هم رفتارهای مشابهی داشته و هیچ زمانی هم پاسخگویی اثرگذار نداشتهاند.
جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی در حالی برگزار میشود که در سایت مربوط به این رویداد باصطلاح بینالمللی، جایی برای حضور فرم نوشتاری خبر و گزارش و مصاحبه، که بستر انتشار آنها در رسانههای مکتوب و خبرگزاریها و پایگاههای خبری فراهم است، وجود ندارد.
شاید بایکوت جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی از سوی خبرنگاران و عکاسان خبری فارس که البته باید با پشتیبانی کامل مدیران مسئول و سردبیران این رسانهها محقق شود، گامی باشد در تکمیل و اثرگذار شدن اعتراض به نادیده شدن ظرفیتها و لزوم حمایت از رسانههای محلی توسط مسئولان و دستگاههای مسئول.
اگرچه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در واکنشی منفعل و طی خبری که مطابق معمول توسط روابط عمومی آن اداره کل تهیه و منعکس شده، بر استفاده از تمام ظرفیتهای موجود برای معرفی و اطلاع رسانی آن جشنواره تاکید کرده است.
محمد ثابتاقلیدی که گویا تاکید و تصریح دارد همه اخبار به نقل از شخص و با تصویر او در رسانهها درج و منعکس شود و طی مدت زمان حضورش در راس میراث فرهنگی فارس به معاونان و مدیران و کارشناسانش اجازه ابراز وجود رسانهای نداده است، در این خبر هم مدعی نگاه فراگیر به رسانه و ظرفیت رسانهای شده است.
او به مبرا کردن خود از رفتارهای انجام شده طی ماههای اخیر، بر لزوم استفاده از تمام ظرفیتها برای اطلاعرسانی در خصوص معرفی جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی تأکید کرده و از تمام مردم در هر قشر و جایگاهی خواستار ارائه ایدههای خود و همکاری در برگزاری این رویداد بزرگ شده است!!
ثابتاقلیدی گفته است که رسانهها هم از ظرفیتهای خوبی برخوردار هستند که از آنها دعوت صمیمانه میکنیم که با ارائه ایدههای خود ما را در برگزاری هرچه بهتر این جشنواره که فرصت معرفی تاریخ و هنر غنی فارس را فراهم کرده است، یاری کنند.
او فضاسازی محیطی و مجازی را با اهمیت توصیف و از تعامل با شهرداری برای تبلیغات محیطی در شیراز خبر داد و گفته است که در مورد فضای مجازی و تولیدکنندگان محتواهای مناسب در این فضاها که در پیجهای خود محتواهای گردشگری و صنایعدستی تولید میکنند، میتوانند در معرفی این جشنواره به مردم میتوانند نقش مؤثری داشته باشند و از آنها نیز دعوت کردهایم ایده بدهند و معرفی این جشنواره را در نظر بگیرند.
او گفته است که استفاده بهتر از ظرفیت رسانه ای برای مهمانان این جشنواره از سراسر کشور اعم از هنرمندان، اهالی رسانه، خبرنگاران، مستندنگاران و تولیدکنندگان برنامه های رادیویی تلویزیونی، شخصیتهای حوزه تئاتر و سینما و عکاسان تور شیرازگردی در بافت تاریخی شهر شیراز و تخت جمشید و نقش رستم و مجموعه حضرت شاهچراغ (ع) پیش بینی شده تا آنها راویان میراث فرهنگی و ارزش های فرهنگی، تاریخی و تمدنی استان فارس باشند. همچنین هماهنگی هایی با صدا و سیمای مرکز فارس برای پوشش برنامه های خبری این جشنواره مهم انجام شده است.
جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی قرار است که ۱۵ تا ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۳ در شیراز برگزار شود.
انتهای پیام