دفاع یک مسئول میراثی فارس از ایزوگام بام بازار وکیل
به دنبال انعکاس نقدهایی به استفاده از ایزوگام برای مقاومسازی بام بخشی از بازاروکیل به عنوان یک اثر میراثی ارزشمند، سرپرست معاونت میراث فرهنگی فارس، این اقدام را واقعبینانه و قابل دفاع دانست.
به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی فارس، افشین ابراهیمی گفت: یکی از آیتمهای کاری در 5 قرارداد مربوط به مرمت بازاروکیل، جمعآوری عایقهای رطوبتی(ایزوگام) فرسوده مربوط به دو تا سه دهه قبل و عایقکاری با همان روش بوده است.
ابراهیمی با بیان اینکه استفاده از عایق رطوبتی یا ایزوگام برای پوشش بخشی از بازار وکیل به چند دلیل واقع بینانه قابل دفاع است، افزود: از آخرین باری که بام بازار وکیل شیراز با ایزوگام پوشانده شده دست کم دو دهه می گذرد و در این فاصله هیچ عارضهای که ناشی از کاربرد ایزوگام باشد ملاحظه نشده است.
او گفت: حتی در تعدادی از بناهای موجود در مجموعه زندیه شیراز هم در دههها ی گذشته از ایزوگام استفاده شده که با توجه به کیفیت مناسب اجرا، آسیبی به دنبال نداشته است. تهویه مناسب به واسطه وجود روزنه های متعدد در زیر طاقها و نقاط مختلف راسته بازار، ماندگاری رطوبت و دم کردگی را به حداقل ممکن می رساند و به همان نسبت احتمال عوارض و آسیب های ناشی از مکث رطوبت را کاهش می دهد.
ابراهیمی گفت: در حین عملیات مرمتی این بازار تاریخی تعداد زیادی از روزنههایی که تاکنون مسدود بوده مجددا بازگشایی میشود و این امر به تهویه بهتر و کامل تر بازار کمک شایانی میکند و در واقع عایق رطوبتی ایزوگام چنانچه به درستی اجرا شود این امکان را فراهم میکند که دست کم برای یک دهه، بام در برابر برف و باران مصون بماند و مانع از سرایت رطوبت به بام بازار و همچنین سطح تزئینات شود.
او افزود: منابع مالی و نیروی انسانی، همیشه در اختیار نیست که بتوان به اقدامات حفاظتی و مرمتی سالیانه با روشهایی مانند اندود کاهگل اقدام کرد. آن هم در شرایطی که با حجم خیره کنندهای از آثار تحت مراقبت مواجه هستیم. اندود کاهگل هرچند برای بدنهها و پوششهای خشتی بهترین گزینه محسوب میشود، اما برای سطوح آجری کارایی لازم را ندارد و حتی در مواردی عامل تهدید است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، توضیح داد: کاهگل ساعتها پس از بارندگی خیس میماند و لایه آجری زیرین را مرطوب نگه می دارد و این بهترین فرصت برای شوره زنی و تخریب آجر است. همچنین کاهگل در برابر برف بسیار آسیب پذیر است، به راحتی یخ می زند و از هم می پاشد اما ایزوگام این گرفتاری را ندارد.
براساس این گزارش، عملیات مرمت بازار وکیل شیراز با اعتباری معادل 100 میلیارد تومان از محل مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در قالب 14 پروژه با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز چهاردهم تیرماه امسال آغاز شد و از این تعداد هفت قرارداد نهایی شده و مابقی در مراحل پایانی است.
این پروژه ها شامل مرمت اردو بازار، بازار حاجی، بازار وکیل جنوبی، راسته ترکش دوزها و راسته علافه بندان، بازارهای شمالی و نو، سراهای احمدی، روغنی، گمرک، فیل و راسته شمشیرگرها و سرای مشیر، بازار نو و حمام مشیر، مرمت بازار مسگرها و گاراژفردوسی و تزیینات بازار های وکیل شمالی وجنوبی و راسته ترکش دوزها و علاقه بندان است.
شایان ذکر اینکه؛ بازار وکیل با شماره ۹۲۴ در تیرماه سال ۱۳۵۱ در فهرست میراث ملی به ثبت رسید،این بازار حدود ۲۵۰ سال پیش به فرمان کریم خان زند بنا نهاده شد و با سقفی به ارتفاع ۱۱ متر، بلند ترین بازار قدیمی ایران محسوب می شود که البته هم اکنون به دلایلی ارتفاع طاق ها به ۱۰ متر تقلیل یافته است.
بازار وکیل یا وکیل الرعایا به فرمان کریم خان زند و در مرکز شهر شیراز در مجاورت بناهای تاریخی مثل مسجد و حمام تاریخی وکیل ساخته شد.
این بازار از راسته های مختلفی تشکیل شده که از قدیم در این راسته ها صنوفی نظیر بزازان، کلاهدوزها، بلور فروشان، خیاط ها و غیره مستقر بوده اند.
در دوران قاجاریه در امتداد راسته شمالی بازار وکیل تا دروازه اصفهان بازاری با نام بازار نو ساخته شد که این مجموعه را توسعه داد. از این رو، بازارهای سنتی شیراز تنها محدود به بازار وکیل نیست و بازارهایی مانند بازار مشیر، بازار مسگرها و بازار نو در شیراز وجود دارد که هر یک از این بازارها قدمت تاریخی داشته و اغلب به دلیل استفاده از المان های متفاوت معماری، زیبایی و چشمنوازی خاص خود را دارند.
انتهای پیام