اقتصادنیوز:
بازار ارز در هفته گذشته شاهد نوسانات محسوس قیمتها بود و فارغ از دلار که در بازار رسمی به کانال جدید صعود کرد، درهم امارات نیز با رشد تقاضا در محدوده ۱۹ هزار تومان قرار گرفت و بیتکوین نیز زنجیر پاره کرد و به سقف تاریخی ۹۸ هزار دلار رسید.
اقتصادنیوز:
بازار طلا و سکه اولین هفته آذر را با اندوختهای از روند صعودی هفته گذشته آغاز خواهد کرد و در حالی به استقبال معاملات میرود که در روز پنجشنبه قیمت طلای آبشده و سکه امامی در کانالهای جدید نوسان دادند.
امروز قیمت طلا در بازار افزایش داشته است و ارزش هر اونس به ۲,۷۱۶ (دو هزار و هفتصد و شانزده ) دلار رسید که نسبت به روز قبل ، افزایش ۰.۶۲ درصدی داشته است.
امروز قیمت دلار در صرافی ملی ایران در جریان معاملاتی که داشت رشد را تجربه کرد و به ۵۲,۷۳۵ (پنجاه و دو هزار و هفتصد و سی و پنج ) تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۰.۳۵ درصدی داشته است.
امروز قیمت سکه امامی به ۵۳,۵۰۰,۰۰۰ (پنجاه و سه میلیون و پانصد هزار) تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۲.۰۵ درصدی داشته است. قیمت طلا هم بالا رفت.
امروز قیمت طلا در بازار بالا رفت و هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۴,۶۵۶,۱۰۰ (چهار میلیون و ششصد و پنجاه و شش هزار و یکصد ) تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۲.۶۷ درصدی داشته است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
دبیر هیئترئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: طبق بودجه ۱۴۰۴ افرادی که در خارج از کشور ارز دارند میتوانند خودرو وارد کنند.
اکوایران:
مقدار ارز تامین شده برای واردات از ابتدای سال تا ۳۰ آبان ماه، بیش از ۴۵.۵ میلیارد دلار بوده است. از این مقدار ارز بیش از ۵۰ درصد برای واردات کالاهای تجاری و بازرگانی بوده است.
مهر:
رئیس کمیسیون عمران مجلس به بیان توضیحاتی درباره تأخیر پنج ماهه بانک مرکزی در ابلاغ مبلغ جدید وام مسکن شهری پرداخت و از پیگیری مجلس برای ابلاغ هر چه زودتر این مبلغ جدید وام مسکن شهری خبر داد.
روزنامه کیهان نوشت: شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واپسین ساعات روز پنجشنبه ۱ آذرماه ۱۴۰۳، با صدور قطعنامهای ضدایرانی که پیشنویس آن را تروئیکای اروپایی به همراه آمریکا پیشتر آماده کرده بودند، مسیر همکاریهای میان آژانس و ایران و همچنین چشمانداز مذاکرات و رایزنیها بر سر برنامه صلحآمیز هستهای ایران را وارد مرحله جدیدی کردند.
ايسنا:
مقامات نروژ یک مرد ۲۰ ساله را در جریان تحقیقات در خانهاش بازداشت و ادعا کردند که ممکن است با انتقال اطلاعات حساس به قدرتهای خارجی، امنیت ملی را به خطر انداخته باشد.
تسنیم:
سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان مهمترین کتابخانه کشور در سالهای گذشته از حاشیه به دور نبوده است؛ از کمبود فضای کتابخانه که منجر به اعمال محدودیتهایی در شرایط عضویت شد، تا آبگرفتگی اسناد، حقوقهای نجومی، اعلام نارضایتی اعضا در تصمیمهای اتخاذ شده برای شیفت شب و ... .
تسنیم:
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به توافقات ایران و آژانس تصریح کرد: قرار بود بازرسها بلافاصله بعد از پایان اجلاس شورای حکام بیایند و ظرفیت ما را بسنجند
ايسنا:
دارایی خالص ایلان ماسک در روز جمعه (۲۲ نوامبر) به بالاترین رقم تاریخی خود یعنی ۳۴۷.۸ میلیارد دلار رسید که ناشی از افزایش سهام تسلا و دور جدید سرمایهگذاری است.
ایرنا:
وزیر دفاع آمریکا روز جمعه ادعا کرد که واشنگتن انتظار دارد که هزاران نیروی کره شمالی که در روسیه مستقر شده اند، «به زودی» وارد نبرد علیه اوکراین شوند.
کاپسن پست در ادامه مدعی شد، در نظر گرفتن این نکته ضروری است که هرگونه تغییر در سیاست ایالات متحده بعید است که بر روابط روسیه با متحدان اصلیاش تأثیر بگذارد.
از آنجاییکه خلیجفارس همچنان در میدان دیپلماسی جهانی دارای اهمیت فراوانی است، شورای همکاری هم بهعنوان یک بلوک و هم از طریق کشورهای عضو، سیاست خارجی خود را بهواسطه تقویت روابط با شرکای سنتی غربی خود، متعادل و در عین حال تقویت کردهاند.
بازار نفت جهانی به واسطه حضور یک کارتل بینالمللی به نام اوپک، محدودیتهایی در تولید نفت ایجاد میکند که از دیدگاه اقتصادی، باعث افزایش قیمت و کاهش تولید میشود.
اقتصادنیوز:
کاسپین پست با انتشار یادداشتی مدعی شد، بحث و گمانهزنیهای قابلتوجهی درباره تحولات بالقوه در روابط روسیه و آمریکا و احتمال تغییرات مهم در این زمینه وجود دارد.
ایرنا:
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اظهار کرد، از هر گامی برای تحقق عدالت و پایان دادن به بیکیفرمانی رژیم اسرائیل به خاطر ارتکاب نسلکشی، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در فلسطین اشغالی و دیگر وضعیتها استقبال میکنیم.
جماران:
در نیمه دوم سال با سرد شدن هوا معمولاً قیمتها افزایش مییابد و امروز قیمت هر دست کله و پاچه از قیمت گوشت قرمز بالاتر بوده و به ۸۷۰ هزار تومان رسیده است.
مهر:
عباس عراقچی در گفتگو با المیادین گفت: رژیم صهیونیستی از کشورهای غربی بخصوص امریکا چراغ سبز و چک سفید امضا دریافت کرده است تا دست به هر اقدام و جنایتی که میخواهد بزند.
ایرنا:
سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین گفت: قطعنامه مخرب تروئیکا و آمریکا علیه برنامه صلحآمیز هسته ای ایران، نشان میدهد که چرا کشورهای غربی عضو برجام تلاش های سیاسی و دیپلماتیک خود را در جریان مذاکرات وین کنار گذاشته و گفتوگوها را به بن بست کشاندند.
کشورهای عربی امیدوارند که روابط نزدیک محمد بنسلمان با دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب ایالات متحده بتواند حمایت شدید از اسرائیل را کاهش دهد. احمد العمران خبرنگار عربستانی ۲۰ نوامبر در روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی از چشمانداز روی کارآمدن ترامپ و معنای آن برای خاورمیانه نوشت: کشورهای عربی به دنبال استفاده از وزن عربستان سعودی در منطقه و روابط نزدیک آن با ترامپ برای کنترل سیاستهای رئیسجمهور منتخب در خاورمیانه –آنهم در میانه ترس از دنبال کردن یک دستور کار شدیدا طرفدار اسرائیل– هستند.
«همکاری سازمانهای بیمهگر و سازمان برنامهوبودجه جهت پوشش بیمهای مناسب اقلام مورد نیاز در کنترل بیماری دیابت ضروری است.» این خواستهای است که در دومین همایش سالانه «بررسی چالشها و راهکارهای مدیریت دیابت در ایران» مطرح شد و رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامهوبودجه، مقابل دیدگان حدود ۲۰۰ نفر از پزشکان و متخصصان این حوزه قول مساعد همکاری دادند.
دنیای اقتصاد:
در هفتههای اخیر اظهارات مختلفی از سمت مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ منتشر شدند، اما عنوان جنجالیترین آنها به رسول جلیلی، یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، تعلق میگیرد که بر اساس ادعای او فیلترینگ به رشد کسبوکارهای داخلی کمک کرده است. این گفته با واکنش و انتقادات جدی فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور مواجه شد؛ تا جایی که دو پلتفرم مطرح مسیریابی و اشتراکگذاری ویدئو در واکنش رسمی نسبت به این موضوع بیانیه منتشر کردند. همچنین همزمان با انتشار صحبتهای عجیب این عضو شورای عالی فضای مجازی در موافقت با فیلترینگ از این جهت که مردم از فیلتر یوتیوب و ویز راضی هستند و کسبوکارهای داخلی هم از این سیاست منتفع شدهاند، اتاق بازرگانی ایران پژوهشی درباره «اثر فیلترینگ اینترنت بر تجارت داخلی و خارجی(فروش آنلاین) کسبوکارهای اینترنتی کشور» منتشر کرده که بر اساس یافتههای آن، فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ ماهانه تقریبا ۳۹ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اقتصاد دیجیتال کشور خسارت وارد کرده است.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
در بیانیه نهایی اجلاس COP ۲۹ در باکو جمهوریآذربایجان، کشورهای شرکتکننده بر تعهد خود بر مقابله با بحران تغییرات اقلیمی تاکید کردند. مهمترین نتایج این اجلاس شامل تصویب استانداردهایی برای راهاندازی بازار جهانی کربن طبق ماده۶.۴ پیمان پاریس بود که به کشورهای مختلف اجازه میدهد تا اعتباراتی را برای کاهش کربن بهصورت بینالمللی اختصاص دهند. همچنین افزایش تامین مالی اقلیمی، بهویژه برای کشورهای درحالتوسعه، برای کمک به آنها در انتقال به انرژیهای پایدار و سازگاری با تغییرات اقلیمی از دیگر موضوعات کلیدی بود. همچنین این اجلاس به لزوم همکاری جهانی برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی و رسیدن به اهداف پیمان پاریس تاکید کرد.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس تهران طی هفته گذشته با رشد بیش از ۵درصدی همراه بود، پس از هفته سوم آبانماه که شاخص بورس بازدهی ۶درصدی را بهثبت رساند و رکورد جدیدی را بهثبت رساند، دوباره شاهد رونق بورس در روزهای پایانی آبان بود. ارزش معاملات خرد با عبور از ۶هزارمیلیاردتومان بهصورت میانگین، از فضای رکود خارج شد. با حضور نماگر اصلی در نیمه کانال ۲.۲میلیونواحدی، تعادل نسبی بر بازار سهام حاکم شدهاست؛ تعادلی که از اردیبهشت امسال بیسابقه بودهاست. معیارهای بنیادی و تکنیکال بازار حکایت از آن دارند که انگیزه کافی برای عبور از مرز۲.۳میلیونواحدی وجود دارد، اما این عبور، مشروط خواهد بود. عوامل سیاسی باید به بازار سرمایه رخصت آن را بدهند که امنیت سرمایهگذاری بورس کاهش نیابد. نتیجه نشست شورایحکام و فشارهای سیاسی واردشده از غرب، طبیعتا بر روند کوتاهمدت بورس موثر خواهد بود.
دنیای اقتصاد -سیدامیررضا انگجی :
برآمدن گفتمان توسعه صنعتی در تاریخ اقتصادی هر کشوری وجود داشتهاست. زمانیکه ایالاتمتحده یک اقتصاد وابسته به کشاورزی بود بحثهای حمایت از صنعت و تبدیلشدن آمریکا به یک اقتصاد صنعتی توسط الکساندر همیلتون و سایر گروههای سیاسی در آمریکای اواخر قرن هجدهم صورتگرفت. در آمریکایلاتین اوایل قرن بیستم و همینطور در شرق آسیا، بحث چگونه صنعتیشدن و غلبه بر چالشهای آن زمانی بحث روز بودند، بااینحال همانطور که آتول کولی، اقتصاددان توسعه میگوید؛ اگر صنعتیشدن برای کشورهای اوایل قرن نوزدهم یک چالش بود، برای کشورهای امروزی یک ابرچالش است. گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» در ۲۵ آذر ماه در هتل المپیک همایشی را تحتعنوان «چالشهای صنعتیشدن ایران» برگزار خواهد کرد. بهمنظور شرکت در این همایش به آدرس http: //events.den.ir یا واحد همایش «دنیایاقتصاد» در سایت مراجعه کنید.
دومین نمایشگاه صنعت موسیقی در مرکز نمایشگاهی برج میلاد تهران برگزار شد. نکته جالب ماجرا استقبال قابلتوجه مردم از این رویداد بود که بیشتر از هر چیزی ضرورت برپایی چنین نمایشگاهی را به تصویر میکشید. فردین خلعتبری، آهنگساز سرشناس و مشاور هنری نمایشگاه، گفت: سالهاست است که وضعیت موسیقی کشور چندان مناسب نیست و دولت در این زمینه کار خاصی انجام نمیدهد. ما به شما هنرمندان افتخار میکنیم که از موسیقی حمایت میکنید. همچنین اتفاق خوبی است که بخش خصوصی نمایشگاه را برگزار میکند، شهرداری هم تمام و کمال پولش را بابت هر بخشی که حضور دارد، دریافت میکند.
ايسنا:
پس از آنکه دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت نخست وزیر و وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی را صادر کرد، دانمارک اعلام کرد که به تصمیمات دیوان کیفری پایبند است.
ایرنا:
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان از افزایش خروجی سد زایندهرود به منظور رهاسازی آب برای کشت پاییزه کشاورزان اصفهان از شامگاه امشب خبر داد.
مهر:
فرمان جدید رئیسجمهور روسیه برای تغییر دکترین هستهای کشورش، اقدام مهمی است که قدرت بازدارندگی و اصول دفاعی به روزرسانی شده را وارد فاز جدیدی کرده است.
ایلنا:
سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین گفت: برای دستیابی به یک راهحل پایدار از طریق گفتگو و همکاریهای سازنده آماده تعامل مثبت هستیم.
ایرنا:
دبیر شورای اطلاع رسانی دولت در واکنش به اظهارات خارج از عرف فرماندار بندر انزلی نسبت به خبرنگاران گفت: پرسشگری خبرنگاران نه «گازگرفتن» بلکه تلاش برای شفافیت است.
امروز قیمت طلا در بازار افزایش داشته است و ارزش هر اونس به ۲,۶۹۹ (دو هزار و ششصد و نود و نه) دلار رسید که نسبت به روز قبل ، افزایش ۱.۲۲ درصدی داشته است.
ایرنا:
روابط عمومی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) اعلام کرد: با هدف دسترسی بیشتر و پروازهای منظم برای مسافران و پاسخگویی به تقاضای موجود، پروازهای ایرانایر به فرودگاه استانبول روزانه شد.
جماران:
ابطحی نوشت: عکس خاطره انگیزی از پزشکیان وزیر بهداشت آقای خاتمی و مرحوم شوشتری وزیر دادگستری آن دوران در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس ششم با موبایلم گرفته بودم که برای پیگیری قتل مرحوم زهرا کاظمی رفته بودیم.
سایت حسن روحانی:
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در دورههای یازدهم و دوازدهم در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین محمداسماعیل شوشتری، وزیر پیشین دادگستری و رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیسجمهور در دولت یازدهم را تسلیت گفت.
مهر:
دولت آلمان اعلام کرد که با وجود صدور حکم بازداشت نخستوزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ پیشین این رژیم از سوی دیوان لاهه، به تسلیح صهیونیستها ادامه میدهد.
ایرنا:
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اروپا با پیشنهاد قطعنامه ضد ایرانی و تصویب آن در شورای حکام قصد دارد ایران را به موضوع معامله با ترامپ تبدیل کند، اما آن ها بزرگترین بازنده آمدن ترامپ خواهند بود.
نمایشگاه ایران متافو ۱۴۰۳ (IRAN METAFO) یکی از بزرگترین و معتبرترین رویدادهای صنعت در ایران است که هر سال برگزار میشود. این نمایشگاه یک بستر مناسب و استثنایی برای تولیدکنندگان، تامینکنندگان، مصرفکنندگان و فعالان صنعت فولاد فراهم میکند تا آخرین دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند و با یکدیگر به تبادل دانش، تجربیات و تکنولوژی روز خود بپردازند.
برگزاری نمایشگاههای صنعتی علاوه بر اینکه فرصت ارائه دستاوردهای جدید یک کشور است، زمینهای برای ورود سرمایهگذاری و نمایش توانمندی کشورها نیز هست. ایران بهرغم تحریم سالیان متمادی در حوزه صنایع متالورژی توانمندی خود را حفظ کرده و روند روبهرشدی را تجربه کرده است.
در حالی که سال ۲۰۲۴ کمکم جای خود را به سال ۲۰۲۵ میدهد، صنعت فولاد جهانی با تغییراتی پویا مواجه است. پیشبینیهای اقتصادی نشاندهنده روندهایی در تقاضا، چالشهای زنجیره تامین و فناوریهای نوظهور است. این تحلیل به متقاضیان نگاهی استراتژیک به چشمانداز صنعت ارائه میدهد تا بهینهسازی در تامین، قیمتگذاری و استراتژیهای رشد را امکانپذیر کند.
فولاد، این ماده ارزشمند و پراهمیت، همواره نقشی محوری در تاریخ صنعتی شدن جهان ایفا کرده است. از نخستین پلهای فولادی و سازههای عظیم صنعتی در قرن نوزدهم گرفته تا آسمانخراشهای بینظیر و پروژههای زیرساختی پیچیده قرن بیستویکم، فولاد همچنان نمادی از پیشرفت، استحکام و توانایی بشر در شکلدهی به آینده است. اما پشت این آلیاژ ساده و در عین حال استراتژیک، داستانی پیچیده از تغییرات اقتصادی، تحولات فناوری و حتی سیاستهای زیستمحیطی نهفته است که سرنوشت آن را در سطح جهانی رقم میزند. در قرون گذشته، فولاد به عنوان موتور محرک انقلاب صنعتی به کار گرفته شد و پایههای تمدن مدرن را بنا نهاد. اما امروز، نقش فولاد فراتر از یک ماده اولیه ساده است. این صنعت نهتنها در خدمت توسعه اقتصادی و اجتماعی قرار دارد، بلکه با چالشهای جدیدی روبهرو است که از مقررات زیستمحیطی گرفته تا رقابت ژئوپولیتیک و فناوریهای نوین، همه و همه آن را به یکی از پویاترین و حساسترین بازارهای جهانی تبدیل کردهاند.
بخش معدن و صنایع معدنی ایران در سالهای تحریم نقش مهمی در ارزآوری غیرنفتی کشور ایفا کرد و توانست خود را در جایگاهی قرار دهد که شعار «معدن به جای نفت» مطرح شود. اما در چند سال اخیر وضع برخی قوانین و مقررات و بخشنامههای غیرکارشناسی باعث شد سرمایهگذاران و بسیاری از فعالان معدنی عطای این فعالیت را به لقایش بخشیده یا راهی بخشهای دیگر تجاری شوند یا سرمایه خود را از کشور خارج کنند. این موضوع زنگ خطر جدی برای بخش معدن و صنایع معدنی است و باید امروز پیش از آنکه شرایط با افزایش تحریمها در پی روی کار آمدن رسمی ترامپ سختتر شود، دولت چهاردهم بستر را برای صادرات بیشتر فراهم کند. در غیر این صورت شاید در ادامه توسعه بخش معدن چندان کار راحتی نباشد و بار دیگر معدن و صنایع معدنی فرصتی دیگر را از دست بدهند.
در حالی که تحریمهای بینالمللی بند محکمی به صنایع ایرانی زدهاند اما صنعت فولاد در این میان توانسته است همزمان با فرازوفرودهای موجود، یکی از صنایع استراتژیک و پیشران صنعت کشور باشد. اگرچه در شرایط فعلی این صنعت هم تحت تاثیر واردات محصولات فولادی خارجی قرار گرفته است اما سالها سرمایهگذاری در زنجیره فولاد کمک کرده است تا این صنعت تنها متکی به یک یا دو محصول خاص نباشد و بتواند سهم ۵/ ۵درصدی از تولید ناخالص کشور داشته باشد.
ریختهگری کسبوکار مهندسی و ساخت میکروالکترونیک است که از یک کارخانه ساخت نیمههادی یا ریختهگری و عملیات طراحی مدار مجتمع (تراشه الکترونیکی است که اجزای مختلف مدارهای الکترونیکی را در یک محیط یکپارچه و بر روی یک ماده نیمههادی (معمولاً سیلیکون) ترکیب میکند) تشکیل شده است که هر کدام به شرکتهای وابسته جداگانهای تعلق دارند.
فلزات غیرآهنی (Non-Ferrous Metals)، فلزات و آلیاژهایی فاقد آهن یا حاوی مقادیر اندکی آهن هستند. فلزات غیرآهنی اولین فلزاتی بودند که انسانها برای شکلدهی و ریختهگری استفاده کردند. مس، طلا و نقره همگی مواد جذابی برای انسانهای اولیه بودند، بهخصوص که این فلزات به اندازه فلزات آهنی در برابر خوردگی حساس نبودند. بهطور مثال، مس اولین فلزی بود که با فرآیند شکلدهی به وسیلهای قابل استفاده تبدیل شد و همین روند به آغاز دورهای با عنوان «عصر مس» منجر شد که بعد از گذشت چندین دوره با ایجاد آلیاژهایی از فلزاتی غیرآهنی همچون مس، دوره جدیدی به نام «عصر برنز» آغاز شد؛ این یعنی تاثیراتی که فلزات غیرآهنی در صنعت (به معنای بدوی آن و تا امروز که صنایع هایتک ایجاد شدهاند) گذاشتهاند، بسیار چشمگیر هستند.
بازار فلزات غیرآهنی بخش مهمی از گردش مالی جهان را به خود اختصاص داده و با توجه به پیش رفتن جهان به سمت انرژیهای سبز و کاهش گازهای گلخانهای، این بازار سیار مورد توجه قرار گرفته و بخش مهمی از اقتصاد بسیاری از کشورها بر مبنای این بازار ایجاد شده است.
تسنیم:
تیمهای فوتبال تراکتور تبریز و گلگهر سیرجان از ساعت ۱۵ امروز (جمعه) در آغاز دومین روز از مرحله یک شانزدهم نهایی جام حذفی، در ورزشگاه یادگار امام (ره) تبریز مقابل هم صفآرایی کردند که گلگهر با نتیجه ۲ بر یک به برتری رسید.
تیتانیوم به حدی فلز مهمی است که بسیاری بر این باورند که جنگهای بزرگ دنیا بر سر آن شکل گرفته است. مثلاً اوکراین یکی از کشورهای دارای معادن تیتانیوم بوده و بسیاری هدف روسیه از حمله به اوکراین را همین امر عنوان کردهاند.
فلزات غیرآهنی به عنوان یکی از ارکان کلیدی در اقتصاد صنعتی ایران شناخته میشوند و نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده، ارزآوری و اشتغالزایی ایفا میکنند. این فلزات، که شامل مس، آلومینیوم، سرب، روی، نیکل و فلزات گرانبهایی مانند طلا هستند، در صنایع مختلف به دلیل خواص ویژه خود کاربرد گستردهای دارند. برای مثال، مس در صنایع الکترونیک و تولید سیمهای برق، آلومینیوم در حملونقل و ساختوساز، و سرب در تولید باتریها استفاده میشود.
مهندس هوشنگ انوری، مدیرعامل شرکت صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد در مورد دستاوردهای این شرکت در یک سال اخیر اظهار کرد: بهرغم چالشهای فراوان در حوزههای تامین پایدار گاز و برق، تخصیص ارز، سرکوب نرخ ارز حاصل از صادرات فولاد و رکود بازارهای داخلی و خارجی، شرکت صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد گامهای مستحکمی در حوزه توسعه برداشت که از این میان میتوان به ورود پرقدرت به بازار فولاد آلیاژی، راهاندازی واحد تولید کلاف، راهاندازی واحد تولید لولههای بدون درز و بهرهبرداری از واحد کنسانترهسازی اشاره کرد.
بررسی روند رشد و توسعه کشورهای مختلف جهان حاکی از نقش تاثیرگذار آلومینیوم به عنوان فلزی استراتژیک، در اقتصاد کشورهاست. استراتژیک بودن آلومینیوم به نقش فزایندهای که این فلز سبک در صنایع مختلف دارد، برمیگردد. صنایع نظامی، حملونقل، خودروسازی، هوا-فضا، پزشکی، ساختمانی، تاسیساتی، بهداشتی، غذایی و... از اصلیترین صنایعی هستند که مصارف بالای آلومینیوم دارند. از همینرو هرگونه خلل در روند تولید این فلز محبوب و پرکاربرد، بهطور مستقیم بر وضعیت تولید و رشد صنعتی کشورها تاثیرگذار است.
ایران چهلوششمین تولیدکننده طلا در جهان به شمار میآید و ۲/ ۰ درصد از تولید جهانی طلا را به خود اختصاص میدهد. ایران به دلیل قرار گرفتن روی کمربند کانیسازی طلا، پتانسیل بالایی برای افزایش ظرفیت تولید این ماده معدنی در اختیار دارد. اکنون ۷۴ کانسار طلا در ایران شناخته شده که زرشوران و آقدره در آذربایجان غربی، داشکسن در کردستان، موته در استان اصفهان، کوه زر در استان خراسان رضوی و خارونا در استان آذربایجان شرقی مهمترین کانسارهای این فلز در ایران به شمار میآیند و در حال حاضر ۲۴ معدن طلای فعال در کشور وجود دارد. طبق گزارش وزارت صمت هماکنون سالانه حدود ۱۰ تا ۱۲ تن طلا در کشور استخراج میشود که نسبت به سال ۹۱ رشد ۱۴برابری داشته است. با این حال چالشهای تولید طلا در ایران آنقدر زیاد است که جذابیتهای لازم برای سرمایهگذاری در این حوزه را از بین برده است.
آخرین باری که ترامپ قدرت را در اختیار داشت، نتانیاهو بعد از فراز و فرودهای بسیار به قدرت بازگشت و رهبری راستگراترین کابینه تاریخ این بازیگر را برعهده گرفت.
ریختهگری فلزات غیرآهنی (فلزاتی مانند مس، برنز و سپس برنج) تاریخی غنی دارد که به هزاران سال پیش بازمیگردد. این هنر در تمدنهای باستانی شکل گرفت، جایی که این فلزات به دلیل قابلیت انعطاف و دوام بالای خود بسیار ارزشمند بودند. اولین کارگاههای ریختهگری در خاورمیانه و مدیترانه به وجود آمدند و پیشرفتهای مهمی در مصر باستان، بینالنهرین، یونان و روم حاصل شد. این فرهنگها تکنیکهایی مانند ریختهگری با موم و ریختهگری در ماسه را توسعه دادند که امکان تولید اشیای پیچیده، ابزار و سلاح را فراهم کرد. نخستین ریختهگری فلزات به حدود چهار هزار سال پیش از میلاد برمیگردد؛ زمانی که طلا به دلیل نرم بودن به عنوان اولین فلز ریختهگری شناخته شد. قدیمیترین ریختهگری نیز به قورباغه مسی برمیگردد که در حدود ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد در بینالنهرین ساخته شد. برنز که سختتر از طلا بود، فلز دیگری بود که برای ریختهگری انتخاب شد. مصریان باستان از برنز استفاده زیادی میکردند، بهطوری که ریختهگری برنز نقش بیبدیلی بر قدرت آنها داشت. چینیها نیز در حدود ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد از ریختهگری شن در ذوب فلزات استفاده کردند و چدن را حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد معرفی کردند که بهطور عمده در کشاورزی کاربرد داشت.
صنعت معدن همواره در خط مقدم پیشرفت فناوری بوده است. از موتور بخار که استخراج زغالسنگ را سودآور کرد تا تکنیکهای پیشرفته حفاری، نوآوری نقش کلیدی در بهرهوری و کارایی ایفا کرده است. در سالهای اخیر هوش مصنوعی تاثیری بسزا در تغییر بازی فعالیتهای معدنی داشته است؛ از امکان کشفهای جدید تا ارتقای اتوماسیون، افزایش تولید، ایمنی و شیوه نگهداری.
سیاستگذاریهای کلان اقتصادی و صنعتی کشور در دو دهه اخیر در زمینه خودکفایی به سمت و سویی رفته که تمامی صنایع به خصوص صنعت خودرو را به شدت درگیر کردهاست. در نتیجه سیاستگذاریها، بخش صنعت کشور با سرمایهگذاریهای کلان به تولید داخلی ورق گالوانیزه رسیده و ظرفیتهای قابلتوجهی برای پاسخگویی به نیاز صنعت خودروسازی کشور ایجاد کرده است اما اکنون آمارها نشان میدهد واردات ورق گالوانیزه ، نهتنها مانعی برای رونق تولید داخلی شده، بلکه محصولات داخلی را نیز در انبارها انباشته کردهاست. بررسی دادههای بورس کالا که مرجع اصلی معاملات این محصول به شمار میرود، حاکی از آن است که تقاضای کافی برای خرید ورقهای داخلی وجود ندارد و میزان معاملات این محصولات به شدت کاهش یافته است.