این روزها که شاهد برگشت خوردن محصولات کشاورزی ایران توسط کشورهای مختلف جهان هستیم، دادههای گمرک ایران از هشت ماه منتهی به آبان سال جاری حکایت از افزایش روند صادرات ایران به لحاظ ارزشی دارد.
انعقاد توافقنامههای تجاری یکی از ابزارهایی است که دولتها با اتکا بر آن توانستهاند بازار بزرگتری را برای تولیدکنندگان به ارمغان آورند. ایران نیز در سالهای گذشته با امضای توافقنامههای متعدد با کشورهایی در سراسر جهان، تلاش داشت تا در این مسیر گام بردارد، با اینوجود بررسی آمارهای تجارت خارجی ایران نشان میدهد؛ تاکنون این قراردادها اثر ملموسی بر تجارت ایران نداشتهاست.
«دنیایاقتصاد» آمار آبانماه از ابزار پرداخت اعتباری را بررسی کرد
بانک مرکزی آخرین آمار چکهای مبادلهای آبانماه۱۴۰۳ را منتشر کرد. طبق این گزارش، نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکها از ۹.۶ در مهرماه به ۹.۱درصد در آبان رسیده است. همچنین نسبت مبلغ چکهای برگشتی به کل چکها نیز از ۱۴.۶درصد در مهر به ۱۴درصد در آبان رسیده است. نسبت مبلغ چکهای برگشتی پس از طی کردن روند افزایشی از اردیبهشت۱۴۰۳ و تجربه کردن قله ۱۹درصدی در مردادماه شروع به کاهش کرده است. با این حال، اگرچه آمار چکهای برگشتی روندی کاهشی داشته است، اما این ارقام همچنان بالا بوده و گویای وضعیت نامناسب اقتصادی و چالشهای جدی در بخش تولید است.
قرارداد ترانزیت گاز مسکو به قارهسبز از مسیر اوکراین به پایان خود نزدیک میشود
با اعلام رئیسجمهوری اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، مبنیبر عدمتمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از مسیر اوکراین، یکی از مهمترین مسیرهای انتقال گاز روسیه به قارهسبز در کمتر از ۱۰روز بهکار خود پایان خواهد داد. این تصمیم که به دلیل جنگ جاری میان مسکو و کییف و نگرانی از تامین مالی ماشین جنگی روسیه اتخاذشده، پیامدهای گستردهای برای بازار گاز و اقتصاد منطقه خواهدداشت. زلنسکی در نشست اخیر اتحادیه اروپا تاکید کرد؛ اوکراین تنها در صورتی امکان ترانزیت گاز روسیه را بررسی خواهد کرد که اطمینان یابد هیچ سود مالی به کرملین نخواهد رسید. وی همچنین پیشنهادهایی که در آن، گاز روسیه توسط کشور دیگری خریداری شود و سپس از اوکراین عبور کند را رد کرد و آن را معادل تامین مالی مسکو دانست. در همین حال، کمیسیون اروپا اعلامکرده؛ اتحادیه اروپا برای پایان این قرارداد آماده و منابع جایگزین برای تامین گاز کشورهای عضو موجود است.
بازار کار بینالمللی برخی شرکتها را مجبور کرده در مناطق ارزانتر حقوق بیشتری پرداخت کنند
شرکتهای بینالمللی به نیروی کار در مکانهای جغرافیایی مختلف چگونه حقوق میدهند؟ پاسخ سنتی میگوید بر اساس آنچه بازار محلی مطالبه میکند. اما این پاسخ با فشار نیروی کار جهانی مواجه شده است. با گسترش فعالیت فرامنطقهای شرکتها، جذب و حفظ نیروهای برتر سیاستهای منابع انسانی را دگرگون کرده است. از سوی دیگر، افزایش دورکاری باعث شده پاسخ سوالاتی از این دست که اگر نیروی کار به شهر یا کشور دیگری مهاجرت کند، حقوقش باید چگونه تعدیل شود، فوریت بیشتری پیدا کنند.
تغییر نرخ ارز مبادلهای، بازار را به چه سمتی سوق میدهد؟
افزایش ناگهانی نرخ ارز مبادلهای مبنا در تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی موجب شده است تا نگرانیها نسبت به قیمت محصول نهایی بیشتر شود و بازار را به سمت احتکار سوق دهد. رینگ فیزیکی بورسکالا تا پیش از این تصمیم با رقابت ۲۰درصدی همراه بود که پیشبینی میشود افزایش ناگهانی نرخ دلار مبادلهای تاثیر مستقیم و قابلتوجهی بر معاملات بورسکالا نداشته باشد و از طرفی موجب متوازن شدن بازار آزاد شده و روند حوزه صادرات تسهیل شود. از طرفی افزایش فاصله نرخ دلار در بازار آزاد و رسمی موجب ایجاد رانت خواهد شد که باید به انتظار روزهای آتی و تاثیر این تصمیم بر بازار محصولات پتروشیمی و پالایشی و دیگر محصولات نشست.
مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی گفت: « لایحه حذف صفر از پول ملی موخر اقدامات عملی است که به کاهش تورم بینجامد و پس از آنکه اقدامات یاد شده انجام شود و تورم تک رقمی شود، اقداماتی از قبیل حذف صفر از پول ملی معنادار خواهد بود. در واقع این طرح باید مکمل طرح دیگری باشد.»
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر حل مشکل تعدادی دیگر از هنرمندان ممنوعالفعالیت گفت: به زودی خبرهای خوشی در این زمینه خواهیم داشت.
با انتشار خبر لایحه «حذف چهار صفر از پول ملی» بار دیگر نام کشورهایی که پیش از این تجربه حذف صفر از پول ملی داشتهاند را در اذهان عمومی متبادر کرد. اما کدام کشورها برای حل معضل تورم به سراغ این اقدام رفتند؟
وزیر خارجه ترکیه در مصاحبه ای اعلام کرد: نمیتوانیم آنچه در سوریه روی داد را به عنوان اقدام ترکیه در به کنترل درآوردن دمشق (از سوی تروریستهای حاکم کنونی) توصیف کنیم.
مرتضی افقه، کارشناس پولی و بانکی در پاسخ به اینکه «حذف چهار صفر از پول ملی» تا چه اندازه بر کاهش «تورم» و «نقدینگی» موثر است؟ گفت: «با چنین اقدامات سوری و قانونی نمیشود تورم را کنترل کرد. تورم ایران ریشه در ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد و به اندازهای عمیق است که با اقدامات اقتصادی از جمله کاهش میزان نقدینگی طی سالیان اخیر هم کنترل نشده است.»
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به سیاست تغییر نرخ ارز نیما و تأثیر آن در قیمت محصولات تأکید کرد: اصلاحات ساختاری و تغییر نرخ ارز نیمایی نباید تأثیری روی قیمت کالاها بگذارد و دبیرخانه ستاد تنظیم بازار تحلیلی دقیق از آثار این موضوع و مباحث نظارتی پس از تغییر نرخ ارز نیمایی ارائه کند.
با توجه به متن لایحه منتشر شده، پس از تصویب طرح «حذف ۴ صفر از پول ملی»، بانک مرکزی در دوره «دوساله گذار» میبایست اسکناسهای قدیمی را جمع آوری و اقدام به چاپ اسکناسهای جدید کند، موضوعی که می تواند هزینه هنگفتی را بر دست دولت و بانک مرکزی بگذارد.