شماره روزنامه ۶۱۹۷
|

مسیر صنعتی شدن اندونزی از SME‌ها، صنایع سبز و صنایع استراتژیک می‏‏‌گذرد؛

راهبرد کشور اندونزی برای توسعه صنعتی، ارتقای قابلیت‏‏‌های تولید در صنایع کوچک و متوسط، صنعت سبز و صنایع استراتژیک است. بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که اقتصاد اندونزی در زمان تدوین سند توسعه صنعتی دارای وجوه تشابه زیادی از نظر نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدها و فرصت‏‏‌ها با اقتصاد ایران بوده است. با توجه…

ناترازی‌ برق روزانه ۹۲۱۸میلیارد تومان به بخش صنعت خسارت می‏‏‌زند؛

توقف تولید و انتقال و توزیع برق در کشور هر روز حدود ۱۸هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند که از این میزان ۹۲۱۸میلیارد تومان آن مربوط به بخش صنعت است. مشکلات صنعت برق و ریشه ناترازی‎ها اما دامنه وسیع‌‌‌تری دارد که شامل فرسودگی شبکه توزیع برق و اتلاف شدید انرژی نیز می‌شود. کارشناسان…

    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • مسیر صنعتی شدن اندونزی از SME‌ها، صنایع سبز و صنایع استراتژیک می‏‏‌گذرد؛

    فرمول صنعتی شدن در‌ هزار جزیره

    راهبرد کشور اندونزی برای توسعه صنعتی، ارتقای قابلیت‏‏‌های تولید در صنایع کوچک و متوسط، صنعت سبز و صنایع استراتژیک است. بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که اقتصاد اندونزی در زمان تدوین سند توسعه صنعتی دارای وجوه تشابه زیادی از نظر نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدها و فرصت‏‏‌ها با اقتصاد ایران بوده است. با توجه به نقاط قوت (دسترسی به مواد معدنی فراوان و متنوع، جمعیت بالا و بازار بزرگ و تاسیسات ایجادشده در زمینه خودروسازی)، ضعف (سهم پایین انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر در بازار انرژی کشور و توجه پایین به تولیدات کم‏‏‌کربن)، فرصت‏‏‌ها (زمینه‏‏‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در منطقه) و تهدیدهای (فناوری‏‏‌های رقیب در بخش انرژی) پیش‏‏‌روی اندونزی در زمان تدوین سند سیاست‏‏‌های صنعتی، می‏‏‌توان از تجارب این کشور برای ایران استفاده کرد.
  • مجوز احداث ۹۳۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی و تجدیدپذیر برای صنایع صادر شد

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح احداث نیروگاه‌‌‌های صنایع انرژی‌‌‌بر توانیر از صدور مجوز ۷۵۰۰مگاوات نیروگاه حرارتی و ۱۸۰۰مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر برای صنایع خبر داد.
  • کاهش ۵۰درصدی بارندگی در حوضه‏‏‌های آبریز بزرگ

    دنیای‌اقتصاد: رئیس موسسه تحقیقات آب کشور با بیان اینکه بارندگی‏‏‌ در حوضه‏‏‌های آبریز بزرگ کشور ۴۰ تا ۵۰‌درصد کاهش یافته است، گفت: میزان بارندگی در فصل زمستان در همه مناطق کشور زیر نرمال پیش‌بینی می‌شود. به گزارش وزارت نیرو، محمدرضا کاویانپور درباره تاثیر تغییرات اقلیمی بر میانگین بارندگی کشور اظهار کرد: براساس داده‏‏‌های دفتر مطالعات پایه، میزان بارش کشور از ابتدای سال آبی تاکنون ۵۰میلی‌متر ثبت شده، به طوری‏‏‌ که نسبت به میانگین بلندمدت ۳۴‌درصد کاهش یافته است. وی افزود: وضعیت بارش پاییز امسال نسبت به شرایط نرمال پایین‏‏‌تر است و به بارش‏‏‌های زمستان و بهار امیدوار هستیم. رئیس موسسه تحقیقات آب خاطرنشان کرد: در حالی که انتظار می‌رفت بارندگی‌ها در حوضه کارون بزرگ ۲۲۲میلی‌متر باشد، نسبت به شرایط درازمدت ۴۳‌درصد منفی ثبت شده است. کاویانپور گفت: همچنین حوضه آبریز جراحی و زهره نسبت به میانگین بلندمدت ۴۶‌درصد کاهش یافته‌اند، حوضه آبریز کرخه هم ۴۹‌درصد روند کاهشی داشته است. وی با بیان اینکه میزان بارندگی‏‏‌ها در حوضه‏‏‌های آبریز بزرگ کشور نسبت به میانگین بلندمدت ۴۰ تا ۵۰‌درصد کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: این امر اهمیت توجه به صرفه‏‏‌جویی و مدیریت منابع آبی را دوچندان می‌کند.
  • وزارت صمت نیازمند استفاده از هوش مصنوعی است

    دنیای‌اقتصاد: جانشین وزیر صمت گفت: وزارت صمت که به بزرگی ۴وزارتخانه است نیازمند استفاده از هوش مصنوعی است. به گزارش خبرگزاری مهر، محمدصادق مفتح، جانشین وزیر صمت، در همایش رمزارزها و هوش مصنوعی از منظر مدیران دهمین رویداد بزرگ تراکنش ایران گفت: وزارت صنعت در دوره‏‏‌ای متشکل از ۴وزارتخانه بود. بنابراین در این بخش مسوولیت و اختیارت گسترده‏‏‌ای وجود دارد و با حجم وسیعی از داده‏‏‌ها روبه‌رو هستیم و هم‌اکنون نیز با تنوع کالاها و محصولات روبه‌روییم. وی ادامه داد: اگر بخواهم شفاف بگویم، در حقیقت در دل یک بیگ‌دیتا و انبوه اطلاعات هستیم که تصمیم‌گیری را بسیار سخت می‌کند. مفتح ادامه داد: هر مدیر ارشد که در هر حوزه مشغول به خدمت است با متغیرهای بی‏‏‌شماری رو‌به‌روست، به همین دلیل استفاده از هوش مصنوعی به‌شدت احساس می‌شود؛ هرچند هنوز مورد توجه و استفاده قرار نگرفته است. این مقام مسوول ادامه داد: چنددستگی اطلاعات تصمیم‌گیری را دشوار می‏‏‌کند و به هوش‌مصنوعی نیاز داریم. ما در برهه بحرانی قرار داریم و یکی از روش‌های تحریم‌شکن که ما را از تله تحریمی نجات می‌دهد بحث رمزارزهاست؛ زیرا می‏‏‌توان مبادلات تجاری داخلی و خارجی را هم به کمک آنها انجام داد.
  • تخصیص ۳۰۰مگاوات ظرفیت صادرات برق برای بخش خصوصی

    دنیای‌اقتصاد: اواخر سال گذشته با ابلاغ مصوبه وزارت نیرو مبنی بر صادرات برق تجدیدپذیر، امکان تخصیص بخشی از ظرفیت مبادی صادراتی به نیروگاه‏‏‌های تجدیدپذیر فراهم شد و آن‌طور که اعلام شده ۳۰۰مگاوات ظرفیت خطوط صادراتی برای این موضوع درنظر گرفته شده است. به‏‏‌گزارش «ایسنا»، براساس آخرین آمار ارائه‏‏‌شده، سهم انواع نیروگاه‏‏‌های تجدیدپذیر در کشور به این شرح است که ۴۹‌درصد خورشیدی، ۲۷‌درصد بادی، ۱۵‌درصد نیروگاه‏‏‌های انشعابی و ۷‌درصد برق‏‏‌آبی‏‏‌ها هستند و از ۸۸صنعت دارای پروانه احداث نیروگاه تجدیدپذیر با ظرفیت ۳۷۵۵مگاوات، تنها ۶نیروگاه با ظرفیت ۴۴مگاوات به بهره‏‏‌برداری رسیده‏‏‌اند. این در حالی است که برق تولیدی از نیروگاه‏‏‌های زیر ۲۰کیلووات با نرخ ۲۵‌هزار ریال خریداری می‌شود. همچنین عرضه برق تجدیدپذیر در بورس سبز انرژی با ظرفیت ۴۶۰مگاوات، تاکنون ارزش معاملاتی حدود ۲۷۰۰میلیارد تومانی داشته است.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • ناترازی‌ برق روزانه ۹۲۱۸میلیارد تومان به بخش صنعت خسارت می‏‏‌زند؛

    ضرر خاموشی، روزی ۱۸همت

    توقف تولید و انتقال و توزیع برق در کشور هر روز حدود ۱۸هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند که از این میزان ۹۲۱۸میلیارد تومان آن مربوط به بخش صنعت است. مشکلات صنعت برق و ریشه ناترازی‎ها اما دامنه وسیع‌‌‌تری دارد که شامل فرسودگی شبکه توزیع برق و اتلاف شدید انرژی نیز می‌شود. کارشناسان با تاکید بر واردات انرژی برای کاهش خسارت‌‌‌های ناترازی، خواستار لزوم تفکیک رگولاتور و بازیگر صنعت برق هستند و معتقدند در شرایط فعلی، دولت هم سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر صنعت برق است و هم در تولید، حضور مستقیم و فعال دارد و این مساله اثرات مخربی براین صنعت داشته است.
  • بازگشت ترامپ و سرنوشت زنجیره جهانی تامین

    دولت جدید ایالات‌متحده به رهبری دونالد ترامپ قصد دارد افزایش قابل‌توجهی در تعرفه‌های کالاهای وارداتی با امکان افزایش ۶۰درصدی بر کالاهای چینی و افزایش ۱۰درصدی بر واردات سایر کشورها اعمال کند. این تغییر می‌تواند باعث افزایش ۲۵۰میلیارد دلاری تعرفه‌ها شود و ممکن است بر حدود ۹‌درصد از تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده تاثیر بگذارد. این اقدام، بار مالی قابل‌توجهی ایجاد کرده و تنش‌های تجاری بین ایالات‌متحده و چین را تشدید خواهد کرد.
  • اعلام رسمی قاچاق برق از طریق ماینر و رمزارز

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با اشاره به اینکه قاچاق فقط قاچاق سوخت از طریق لوله نیست، بلکه از طریق برق هم متاسفانه قاچاق انجام می‌شود، گفت: برق داخل «ماینر» می‌شود، ماینر تبدیل به رمزارز شده و رمزارز هم به خارج از کشور می‌رود.علی‌آبادی با بیان اینکه بیش از ۲۴۰‌هزار ماینر در همین دوره کوتاه کشف کردیم، افزود: بعضا به عنوان واحدهای اقتصادی مجوز گرفتند، اما برق را به مصرف رمزارز رساندند. هر کسی که یک ماینر تحویل بدهد به او پاداش می‌‌‌دهیم.
  • تخصیص منابع مالی جدید برای تجدیدپذیرها

    دنیای اقتصاد: معاون فنی و مهندسی ساتبا از تخصیص منابع مالی جدید برای تجدیدپذیرها خبر داد و گفت: اگر بخواهیم در حال حاضر ۱۰‌هزار مگاوات در سال نیروگاه احداث کنیم، بسیاری از طرح‏‏‌ها باید آماده باشد و برای جذب پیمانکاران، سرمایه‌گذاران و شرکت‌های مشاوره جدید، اقدامات موثری صورت گیرد.
  • توافق دولتی‌ها برای تولید ۳ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر

    دنیای‌اقتصاد: توافقی تازه برای ساخت ۳‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تفاهم‏‏‌نامه امضا شد.به گزارش «ایرنا»، محسن طرزطلب، رئیس ساتبا، سه تفاهم‌نامه همکاری با مپنا در حوزه احداث نیروگاه تجدیدپذیر، سرمایه‌گذاری در این بخش و همچنین همکاری‏‏‌ جهت ارتقای بهره‌وری به امضا رساند.تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری و احداث ‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر شامل ۸۰۰مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۲۰۰مگاوات بادی در ساختگاه‏‏‌های مختلف از محل مطالبات مپنا از دولت و ۵۰‌درصد از محل تسهیلات یکی از تفاهم‏‏‌نامه‌های مهمی است که به امضا رسید. همچنین تفاهم‌نامه احداث و سرمایه‌گذاری ۲‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر شامل ۱۶۰۰مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۴۰۰مگاوات بادی از محل تسهیلات ارزی و تفاهم‌نامه همکاری میان ساتبا و مپنا در حوزه بهره‌وری انرژی دیگر تفاهم‌نامه‌های امضاشده هستند.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • آیا مداخله دولت در توسعه تجدیدپذیرها ناترازی‏‏‌ را تشدید می‌کند؟

    پایان خاموشی به سه شرط

    در تابستان سال ۱۴۰۳ حدود ۱۷هزار و ۵۰۰مگاوات و در شهریور ۱۹ تا ۲۰هزار مگاوات ناترازی برق وجود داشت. در صورت ادامه این روند، سال آینده ۲۴‌هزار مگاوات کمبود برق خواهیم داشت. این به معنای آن است که برای جبران ناترازی باید ۲۵‌هزار مگاوات ظرفیت اضافه شود. این در حالی است که وضعیت امروز حوزه انرژی نتیجه عملکرد سیاستگذار در حوزه انرژی است و به نظر می‌رسد با ادامه رویکرد سیاستگذار در این حوزه، ناترازی طی سال‌های پیش‌رو تشدید شود. در حال حاضر مهم‌ترین عامل ناترازی انرژی، عدم‌سرمایه‌گذاری در بخش‏‏‌های مختلف تولید است و برای توقف روند ناترازی‏‏‌ها، در وهله اول محیط سرمایه‌گذاری در اقتصاد انرژی و فعالیت‏‏‌های این حوزه باید جذاب شود و هم‏‏‌زمان در حوزه تولید، انتقال و مصرف انرژی سیاستگذاری مناسب و بهینه‏‏‌ای انجام شود. همچنین ضروری است دولت از اقتصاد انرژی خارج شود. از طرف دیگر تغییر رویکرد دولت به موضوع انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر اگرچه ضروری است، اما بررسی روند تحولات و اظهارنظرهای صورت‌گرفته، نگرانی از حضور پررنگ دولت، شکل‏‏‌گیری فضای انحصار در این حوزه و عدم‌جذابیت فضا برای رقابت بخش خصوصی را به وجود آورده است.
  • درس‌‌‌های پادشکنندگی برای اقتصاد ایران

    اقتصادهای امروز، تحت‌‌‌تاثیر شتاب چشمگیر فناوری و گسترش شگفت‌‌‌انگیز ارتباطات، چنان به‌‌‌هم‌پیوسته شده‌‌‌اند که حتی یک دگرگونی کوچک در نقطه‌‌‌ای از جهان می‌‌‌تواند موجی از پیامدهای غیرمنتظره را در سراسر سیاره رقم بزند. این پدیده که از آن با عنوان «خطر سیستمی» یاد می‌‌‌کنیم، هنگامی روی می‌دهد که اختلالی در بخشی از یک شبکه به شکل دومینووار کل سیستم را تحت‌تاثیر قرار دهد. درعین‌‌‌حال، کشورهایی که به دلایل مختلف، از تحریم‌‌‌های خارجی گرفته تا ملاحظات داخلی، خود را در حاشیه این فضای جهانی می‌‌‌یابند، از سویی از بخشی از تب‌‌‌وتاب‌‌‌های بیرونی در امان می‌‌‌مانند و از سوی دیگر، فرصت‌‌‌های جذب سرمایه، مبادلات فناورانه و دانش مشترک را از دست می‌دهند. ایران نمونه بارز این «خودمختاری پرهزینه» به‌‌‌شمار می‌رود؛ چراکه انزوای اقتصادی و تحریم‌‌‌های مکرر، ضمن کاستن از نقش موثر در اقتصاد بین‌المللی، بستر را برای شوک‌‌‌های متوالی، از تورم‌‌‌های ناگهانی گرفته تا تلاطم‌‌‌های شدید ارزی، فراهم کرده است.
  • دولت برق تجدیدپذیرها را به قیمت خوب خریداری می‌کند

    دنیای‌اقتصاد: معاون اجرایی رئیس‌جمهور گفت: دولت برق تولیدی از انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر را به قیمت خیلی خوب خریداری خواهد کرد.به گزارش «ایسنا»، محمدجعفر قائم‌پناه در جریان بازدید از چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر ایران با بیان اینکه هر چه تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر تولید کنند، دولت خریدار آن است، گفت: زودبازده‌ترین برق تولیدی انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر است، به دلیل مصرف زیاد برق، تولید گاز با مشکل روبه‏‏‌رو می‌شود و از طرف دیگر سوخت‏‏‌های فسیلی آلودگی ایجاد می‌کنند.
  • شرایط برای واگذاری ساخت ۵‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر فراهم شد

    معاون وزیر نیرو با بیان اینکه اکنون شرایط لازم برای ساخت ۵هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر فراهم شده است، خواستار ورود متقاضیان به این عرصه شد.
  • پیشرفت ۳۲ درصدی طرح انتقال آب دریا در سیستان و بلوچستان

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه طرح انتقال آب دریا در سیستان و بلوچستان ۳۲‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: آب‌شیرین‌کن ۱۰۰‌هزار مترمکعبی نیز آماده بهره‏‏‌برداری است.عیسی بزرگ‏‏‌زاده در گفت‏‏‌وگو با «ایرنا» افزود: در منطقه سیستان طرح‏‏‌های مختلفی در سه‌مرحله برای تامین آب موردنیاز مردم در نظر گرفته شده که شامل طرح‏‏‌های اضطراری، میان‌مدت و بلندمدت است.وی در توضیح طرح‌های اضطراری تامین آب اظهار کرد: در این بخش موفق شدیم بیش از ۱۰۰حلقه چاه حفر کرده و شبکه‏‏‌های جمع‌آوری آن را ایجاد کنیم.
  • با سرمایه‌گذاری ۲۳۰۰ میلیارد ریالی در اردکان صورت گرفت

    افتتاح دومین نیروگاه خورشیدی ۱۰مگاواتی چادرملو

    د‌‌‌ومین نیروگاه خورشیدی ۱۰مگاواتی چادرملو در زمینی به مساحت ۱۵هکتار در مجاورت مجتمع صنعتی چادرملو و نیروگاه خورشیدی شهید فخری‌‌‌زاده در اردکان یزد با حضور سیدمحمد اتابک وزیر صمت و معاونان وی، استاندار یزد، نمایندگان استان در مجلس و فرید دهقانی مدیرعامل چادرملو افتتاح شد.
  • افتتاح کلاف‌سازی سرمد ابرکوه با حضور وزیر صمت

    دنیای‌اقتصاد: کارخانه کلاف‌سازی سرمد ابرکوه با حضور سیدمحمد اتابک وزیر صمت، محمد آقاجانلو رئیس هیات‌عامل ایمیدرو، محمدرضا صباغیان نماینده مردم ابرکوه در مجلس، اردشیر سعدمحمدی مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، مرتضی علی‌اکبری مدیرعامل شرکت تجلی و جمعی از مدیران و مسوولان افتتاح شد. سرمایه‌گذاری در پروژه کلاف‌سازی فولاد سرمد ابرکوه با ظرفیت تولید ۴۵۰هزار تن در سال به‌میزان ۲۰میلیون یورو و ۴۳۰میلیارد تومان بوده و اجرای آن صرفه‌جویی ۷میلیون یورویی را به همراه داشته است. با اجرای این طرح برای ۵۰نفر به صورت مستقیم و برای ۲۰۰نفر به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد شده است.با توجه به ارزش‌افزوده بالای محصول کلاف فولادی، بهره‏‏‌برداری از این پروژه می‏‏‌تواند تاثیرات قابل‏‏‌توجهی بر عملکرد ارزش‏‏‌افزایی و سودآوری شرکت داشته باشد.سرمد ابرکوه از زیرمجموعه‏‏‌های گروه سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات بوده و سهامداران آن شرکت چادرملو و شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات هستند.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • چرا ایران در توسعه‏‏‌ صنعتی ناکام ماند؟

    حکمرانی اقتصادی صنعت‏‏‌زدا

    ویژه‌‌‌نامه «چالش‌‌‌های صنعتی‌شدن ایران» امروز شنبه ۱۵ماه دی به‌عنوان ضمیمه رایگان روزنامه «دنیای‌اقتصاد» منتشر شده است. این مطالعه که پس از کتاب «استراتژی توسعه صنعتی ایران» جامع‌‌‌ترین مطالعه درباره گذشته و آینده صنعت در ایران است، توسط دکتر مسعود نیلی و شماری از اقتصاددانان و محققان جوان در «پژوهشکده مطالعات اقتصادی و صنعتی شریف» تهیه و تدوین شده است. در این مطالعه با بررسی داده‌های اقتصادی کشور به این سوال پاسخ داده شده که چرا ایران از ابتدای دهه ۸۰ شمسی دچار «افول صنعتی» شده است؟
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • صنعت زدایی؛

    افول صنعتی در ایران چگونه آغاز شد؟

    دنیای اقتصاد: ویژه‌نامه «چالش‌های صنعتی شدن ایران» روز شنبه ۱۵ ماه دی به عنوان ضمیمه رایگان روزنامه دنیای‌اقتصاد منتشر می‌شود.
  • در دیدار هیات رئیسه و اعضای اتاق ایران با رئیس‌جمهور مطرح شد؛

    اهرم نجات تولید و تجارت؛ لطفا FATF را تعیین تکلیف کنید

    تداوم روند فعلی حاکم بر تولید و تجارت در ایران امکان‌‌‌پذیر نیست. دیدار رئیس‌‌‌جمهور با اعضا و هیات‌‌‌رئیسه اتاق ایران درحالی انجام شد که بخش تولید و تجارت ایران از قطعی برق و کمبود گاز در دو فصل تابستان و پاییز دست‌‌‌کم ۶ تا ۷میلیارد دلار زیان دیده است. در چنین وضعیتی پیوستن ایران به FATF و بهبود روابط بین‌المللی می‌‌‌تواند اهرم نجات تولید و تجارت از زیان و رکود باشد؛ موضوعی که این روزها مهم‌ترین مطالبه بخش خصوصی است و به‌جز فعالان اقتصادی، در گفته‌‌‌های اقتصاددانان و اصحاب سیاست نیز قابل رصد است.
  • وزیر صمت گزارش داد

    کاهش ۴۰ درصدی برق تحویلی به صنایع در ۶ماهه ۱۴۰۳

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت بسته ویژه‌‌‌ای را برای حمایت از صنایع در برابر خسارت قطع برق و گاز در دولت مطرح کرده است که به‌‌‌‌زودی به تصویب می‌رسد و ابلاغ می‌شود.به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، سید محمد اتابک، در هفته‌‌‌های اخیر برای متقاعد کردن دولت درخصوص کاهش اثرات ناشی از قطع برق و گاز و کمبود گازوئیل بر تولید، اقدامات مهمی را در پیش گرفته و توانسته است اضلاع تاثیرگذار در دولت را برای تصویب بسته ویژه حمایت از صنایع در برابر ناترازی انرژی متقاعد کند.براساس گزارشی که وزیر صنعت، معدن و تجارت به دولت داده است، برق تحویلی به صنایع در ۶ماه نخست امسال ۴۰‌درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته و زمان ازدست‌‌‌رفته صنایع برای تولید که پارسال ۱۴‌درصد بود به ۲۲‌درصد رسیده است، این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام نهادند.در گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صنایع پتروشیمی، فولاد و سیمان سهم ۴۲درصدی از ارزش‌افزوده کل بخش صنعت و سهم ۵۱درصدی از کل صادرات غیرنفتی کشور دارند، تاکید شده است: عدم‌‌‌النفع ناشی از تولید ازدست‌‌‌رفته صنایع عمده کشور ناشی از اعمال محدودیت برق، فقط در تابستان ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۷۳٫۵همت بوده است.
  • تولید برق در شهرک‏‏‌های صنعتی اجرایی می‌شود

    رضا انصاری، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‏‏‌های صنعتی ایران، در نشست بررسی راهکارهای اجرایی برای رفع ناترازی انرژی صنایع، موضوع ناترازی برق را یک مساله ملی دانست و گفت: باید از دوران عبور کرده و به شرایط پایدار برسیم که این موضوع با هم‌افزایی دستگاه‏‏‌های مرتبط و تعامل صاحبان صنایع قابل تحقق است.به گزارش خبرگزاری مهر، وی اضافه کرد: مقرر شد شرکت خدماتی شهرک صنعتی شمس‌آباد برای تولید ۳۰مگاوات تا قبل از پیک مصرف ۱۴۰۴ طرحی ارائه کند و در صورت عملیاتی شدن این طرح، اعمال محدودیت برق برداشته شود و در زمان غیر‌پیک نیز تولیدکنندگان این برق می‏‏‌توانند برق تولیدی خود را در تابلوی سبز بورس به فروش برسانند و با این روش همچنین ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان محقق می‌شود.
  • قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در بهمن‌ماه اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان و دستگاه‌های اجرایی مشمول ماده۵ قانون خدمات کشوری برای ماه بهمن۱۴۰۳ اعلام شد.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • کسب‏‏‌وکارهای صنعتی برای نوسان دوباره زنجیره‌های تامین آماده می‌شوند؛

    دورنمای تولید در ۲۰۲۵

    سال ۲۰۲۵، نقطه‌عطفی برای بخش صنعت است. از این نظر که جدا از بازگشت ترامپ، اثر تحولات عظیم در هوش مصنوعی (AI) بر واحدهای صنعتی عمیق خواهد بود. شواهد موجود از بررسی ۵گزارش مختلف پیرامون سال آینده میلادی نشان می‌دهد صنایع با ترکیبی از چالش‌‌‌های اقتصادی، اجتماعی، زیست‌‌‌محیطی، نظارتی و فرصت‌‌‌های نوآورانه مواجهند؛ موضوعی که فرصت‌‌‌ها و تهدیدات فراوانی را پیش روی بخش صنعت می‌‌‌گشاید.
  • صنعتی شدن در همسایه شمال غربی چگونه ممکن شد؟

    گام به گام توسعه صنعتی ترکیه

    با برخورداری از یک صادرات ۲۵۰میلیارد دلاری در سال، مسیر صنعتی شدن ترکیه حاوی نکات ارزنده‌ای برای ایران است. به اعتقاد کارشناسان، آنچه در این سال‌ها ایران تجربه کرده «صنعتی شدن نارس» است؛ موضوعی که بیش از کمبود منابع مالی و سرمایه، به‌دلیل فقدان یک استراتژی رقم خورده است. اقتصاددانان همچنین تاکید دارند آن چیزی که در اقتصاد ایران به‌عنوان سیاست صنعتی تعریف شده، استراتژی جایگزینی واردات است که تا زمان حال همچنان سیاست مسلط است و البته شاهد پررنگ شدن استراتژی خودکفایی به جای استراتژی جایگزینی واردات در سال‌های اخیر هستیم. اما چشم‌انداز ترکیه در راهبرد صنعتی شدن، تبدیل شدن به پایگاه تولید برای منطقه اوراسیا (هم آسیا و هم اروپا) است که بر محصولات با تکنولوژی بالا و متوسط متمرکز است و نقش تامین‌کننده جدی کالا برای مصرف‌کنندگان جهانی را دارد. هدف کلی نیز دستیابی به توسعه پایدار به لحاظ اشتغال‌زایی و ملاحظات زیست‌محیطی مبتنی بر بهره‌وری با تاکید بر تولید و صادرات محصولات با فناوری و ارزش افزوده بالاست.
  • مطالبه برقی بخش خصوصی از وزارت نیرو

    دنیای‌اقتصاد: قائم‌‌‌مقام دبیر کمیته حمایت از کسب‌‌‌وکار گفت: در نشست این کمیته افزایش هزینه برق مشترکین صنعتی توسط وزارت نیرو بررسی و مقرر شد بخشنامه وزارت نیرو در این زمینه متوقف شود.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • دلایل رشد منفی تولید صنعتی در آبان‏‏‌ماه ۱۴۰۳ واکاوی شد؛

    «SME‌» بی‌صدا می‌میرد

    صنایع ایران از اوایل اردیبهشت‌ماه فاز جدیدی را تجربه می‌کنند که رکود تولید، کاهش فروش و افزایش هزینه‌ها از مهم‌ترین نشانه‌های آن است. تداوم این روند ماهانه در طول ۶ماه پیاپی موجب شده است روند سالانه شاخص‌های صنعت در آبان۱۴۰۳ منفی شود. اینکه این موضوع به منزله آغاز یک دوره جدید از رکود صنعتی باشد، مشخص نیست؛ اما دست‌کم طبق داده‌های پژوهشکده پولی بانک مرکزی، وضعیت SMEهای ایرانی بدتر از صنایع بزرگ است و چراغ فعالیت این گروه از صنایع، بی‌سرو‌صدا در حال خاموشی است.
  • وزارت صمت به گزارش «اشباح صنعتی در صف رانت» جوابیه داد

    لزوم هدفمند کردن فرآیند صدور مجوز

    وزارت صمت به گزارش «اشباح صنعتی در صف رانت» واکنش نشان داد. براساس جوابیه این وزارتخانه، هدفمند کردن فرآیند صدور مجوز ضروری است و لازم است شرایط اخذ مجوز تاسیس به نحوی بازنگری شود که دریافت مجوز به محلی برای استفاده از منابع تبدیل نشود. همچنین نظارت بر متقاضیان دقیق‌‌‌تر شود و تنها افرادی که قصد واقعی سرمایه‌گذاری دارند، وارد این فرآیند شوند.