فروش قسطی 53 کالای ایرانی
دنیای اقتصاد: اجرای طرح کارت‌های اعتباری 10 میلیون تومانی خرید لوازم خانگی در حالی از هفته آینده کلید می‌خورد که جزئیات بیشتری از نوع کالاهایی که مشمول سیاست تحریک تقاضای دولت می‌شود، اعلام شده است. بر اساس جدیدترین اخبار، در حال حاضر 53 قلم کالا در فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته است. این طرح فقط شامل محصولات تولیدی در داخل کشور می‌شود و محصولات مونتاژی را در برنمی‌گیرد. خرید انواع لوازم خانگی، فرش و موکت، مصنوعات چوبی، مبلمان و سرویس خواب و برخی از محصولات معدنی در این طرح پیش‌بینی شده است. مشمولان دریافت کارت اعتباری باید برای اعتبارسنجی به یکی از بانک‌های عامل مراجعه کنند و پس از ارائه گواهی کسر حقوق و سفته، کارت اعتباری 10 میلیون تومانی با سود 12 درصد را دریافت کنند. از سوی دیگر، تازه‌ترین خبرها از بسته رونق دولت، حکایت از تغییر مسیر سازوکار تسهیلات 25 میلیون تومانی خودرو دارد؛ به‌طوری‌که محتمل‌ترین سناریو در این باره ارائه تسهیلات به منظور نوسازی خودروهای فرسوده و ناوگان حمل‌و‌نقل کشور است. در همین حین، برخی از کارشناسان این سیاست دولت را مثبت خوانده و آن را کانالیزه کردن هدفمند تحریک تقاضا در کشور عنوان می‌کنند. با این حال، برخی دیگر از کارشناسان تغییر کانال تقاضا و محدود کردن آن را خلف وعده توصیف کرده‌اند.
گروه صنعت و معدن:
اجرای طرح کارت‌های اعتباری 10 میلیون تومانی خرید کالاهای بادوام داخلی از هفته آینده کلید خواهد خورد و هر روز اخبار جدیدی از نوع، مکانیزم توزیع کارت، فهرست کالا، نحوه بازپرداخت تسهیلات خرید کالا و مشمولان اولیه این طرح منتشر می‌شود. بر اساس پیگیری‌های «دنیای اقتصاد» جدیدترین اخبار حکایت از آن دارد که در حال حاضر 53 محصول (انواع لوازم خانگی) در لیست ابتدایی این طرح (کارت اعتباری کالای ایران) قرار گرفته است. پیگیری‌ها بیانگر آن است که این طرح فقط شامل محصولات تولیدی در داخل کشور می‌شود و محصولات مونتاژی در لیست پیش‌بینی شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار ندارند.

در نظر نگرفتن محصولات مونتاژی در این طرح (کارت اعتباری کالای ایران) در حالی است که در حال حاضر برندهای خارجی بسیاری در کشور مونتاژ می‌شود و برخی از این محصولات بعضا از کیفیت بالاتری نسبت به برخی از محصولات داخلی برخوردارند که این امر گرایش متقاضیان به این محصولات را به همراه داشته است. در این میان، نبود محصولات مونتاژی در فهرست کالای منتخب از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، محدود شدن حق انتخاب متقاضیان را به همراه خواهد شد. این امر در حالی است که به گفته مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت در این طرح کالاها از لحاظ کیفیت، قیمت و دوام و نیز خدمات پس از فروش گزینش شده‌اند و به این ترتیب با امکان انتخاب کالا توسط مشتریان، فضای رقابتی عادلانه‌ای برای فروش ایجاد خواهد شد. به گفته مسوولان این وزارتخانه، فاز اول این طرح مشمول کلیه حقوق‌بگیران و بازنشستگان دولتی خواهد شد و کالا با نرخ سود ۱۲ درصد در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت. علاوه بر این طرح (کارت اعتباری کالای ایران)، دولت برای خروج از رکود برای نیمه دوم سال جاری خرید اقساطی خودرو با تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی و سود ۱۶ درصد را نیز مدنظر قرار داده که فهرست خودروهای مشمول این طرح نیز از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت هنوز اعلام نشده، اما جدیدترین اخبار از قرار گرفتن ۲۵ نوع خودروی سواری و ۱۹ نوع وانت در فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت حکایت دارد.


محصولات داخلی مشمول طرح

محمدرضا دیانی، رئیس مجمع کارآفرینان ایران درخصوص اینکه در طرح خرید لوازم خانگی چه محصولاتی در نظر گرفته شده است به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: طرح پیش‌بینی شده در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی صورت گرفته، به همین دلیل تنها مشمول برندهای تولید داخل می‌شود و محصولات مونتاژی در فهرست پیشنهادی مدنظر قرار ندارند. به گفته دیانی، انواع لوازم خانگی، فرش و موکت، مصنوعات چوبی و مبلمان و سرویس خواب مشمول این طرح می‌شود و علاوه بر این محصولات مقرر شده تا برخی از محصولات معدنی از جمله کاشی و سرامیک نیز در این طرح گنجانده شوند. رئیس مجمع کارآفرینان ایران درخصوص چگونگی اجرای این طرح نیز می‌گوید: برای اجرای این طرح دستگاه‌های کارت‌خوان (POS) تعریف شده و با این دستگاه این امکان برای متقاضیان به‌وجود می‌آید تا بتوانند از تمام مراکز مجهز به این دستگاه نسبت به خرید محصولات مورد نظر خود اقدام کنند.


دیانی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان خرید کالا در چند فروشگاه توسط یک کارت وجود دارد نیز اظهار کرد: کارت‌ها به‌گونه‌ای تعریف شده‌اند که این امکان را به خریدار می‌دهند که بتوانند با یک کارت از فروشگاه‌ها و برندهای مختلف خرید کنند و برای سهولت این کار نیز به هنگام خرید، متقاضی در ابتدا کد «GS۱» کالا که تعیین‌کننده شرکت تولیدکننده، نوع کالا و تاریخ تولید است را وارد کرده و پس از آن اقدام به خرید کالای مورد نظر می‌کند. به واسطه این کد بانک مرکزی نیز از طریق شاپرک اقدام به دسته‌بندی کالای خریداری شده می‌کند و در پایان ماه وجه به حساب شرکت تولیدکننده واریز خواهد شد.


به گفته رئیس مجمع کارآفرینان ایران، زیرساخت‌های طرح توسط بانک مرکزی پیش‌‌بینی شده و کد «GS1» برای شرکت‌های تولیدکننده تعریف می‌شود. مراکز عرضه کالا یکی دیگر از سوالاتی است که این روزها از سوی متقاضیان خرید کالا مطرح است. در این خصوص دیانی می‌گوید: متقاضیان می‌توانند برای خرید به فروشگاه‌های سراسری کشور که به دستگاه کارت‌خوان این طرح مجهز هستند یا اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها و برندشاپ‌های داخلی مراجعه کرده و نسبت به خرید محصول مورد نظر خود اقدام کنند. به گفته رئیس مجمع کارآفرینان ایران، متقاضیان طرح (کارت اعتباری کالای ایران) در ابتدا باید برای اعتبار سنجی به یکی از بانک‌های عامل مراجعه کرده و پس از ارائه گواهی کسر حقوق و سفته، کارت اعتباری از صفر تا 10 میلیون تومان با سود 12 درصد دریافت کنند.


دیانی با اشاره به اینکه طرح‌هایی که پیش از این برای عرضه محصولات لوازم خانگی با وام بانکی پیش‌بینی شده بود شکست خورده است، اظهار کرد: در طرح جدید، بانک مرکزی تامین‌کننده منابع مالی است و این امر موجب می‌شود تا طرح به خوبی پیش‌برود. به گفته رئیس مجمع کارآفرینان ایران، در این طرح تسهیلات با سود ۱۰ درصد از سوی بانک مرکزی در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد و بانک‌ها نیز کارت‌های اعتباری را با سود ۱۲ درصد در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند که این امر موجب می‌شود تا امکان تخلف در این طرح به صفر برسد. براساس این طرح (کارت اعتباری کالای ایران) متقاضیان می‌توانند برای خرید از دو روش استفاده کنند. اولین روش خرید از درگاه اینترنتی شرکت تولیدکننده است و دومین روش مراجعه به فروشگاه‌های سراسری کشور که به دستگاه کارت‌خوان این طرح مجهز هستند یا اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها و برندشاپ‌های داخلی است. از سوی دیگر، مدت زمان اعتبار کارت دو ماه (۶۰روز) پیش‌بینی شده و برای هر فرد یک کارت اعتباری کالا صادر خواهد شد.

صفحه16 (خودرو) را بخوانید