گروه صنعت و معدن: با پایان دومین سال شروع فعالیت دولت یازدهم، وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت‌های صورت گرفته از سوی این وزارتخانه از زمان آغاز به کار دولت را منتشر کرد.

برنامه‌ریزی برای بهبود فضای کسب‌وکار و رقابت‌پذیری، تامین مالی، خروج از رکود و پشتیبانی از تولید، تحریک تقاضا، تکمیل و راه‌اندازی طرح‌های صنعتی، معیارهای انتخاب طرح‌های مهم و ملی، توسعه زیرساخت‌ها و شهرک‌های صنعتی، خوشه‌های صنعتی و صنایع کوچک، پژوهش و فناوری، بهره‌وری و ارتقای کیفیت در محصولات تولیدی، سازماندهی و نهاد‌سازی، حوزه اکتشاف (تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی- پهنه‌بندی)، حوزه بهره‌برداری معادن و فعالیت در بخش اصناف 13 اقدام صورت گرفته از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت است که در این گزارش به آن اشاره شده است.


براساس گزارش منتشر شده از سوی این وزارتخانه در بخش برنامه‌ریزی برای بهبود فضای کسب‌و‌کار و رقابت‌پذیری ۱۰ زیر مجموعه را در این دوره مدنظر قرار داده که در این خصوص می‌توان به برنامه‌ریزی، بهبود فضای کسب‌و‌کار و رقابت‌پذیری، بازنگری و تدوین برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت تا افق ۱۴۰۴ و ... اشاره کرد.


تامین مالی (سرمایه در گردش و سرمایه ثابت) یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته از سوی این وزارتخانه است که رشد حدود 50 درصدی تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن در سال 1393 نسبت به سال 1392، پیگیری برای گردشی شدن تسهیلات ریالی صندوق، فعال‌سازی منابع فاینانس چین برای راه‌اندازی طرح‌های ملی و مهم نظیر طرح‌های فولادی و آلومینیومی به میزان 8/ 3 میلیارد دلار و... را می‌توان از جمله اقدامات مالی صورت گرفته در این دوره دانست.


خروج از رکود و پشتیبانی از تولید دیگر اقدام صورت گرفته از سوی وزارت صنعت در دو سال اخیر است که در این خصوص نیز می‌توان بررسی علل روند رشد منفی تولید و اتخاذ تصمیم برای اصلاح روند را که منجر به تغییر رشد منفی به مثبت شده است ‌از جمله مهم‌ترین اقدامات این بخش دانست. اصلاح شرایط گشایش اعتبار واحدهای تولیدی از ۱۳۰ درصد به حداکثر ۳۰ درصد و صنایع دارویی به ۱۵ درصد، اعمال قیمت‌های واقعی کالاهای وارداتی از طریق مکانیزم ثبت سفارش و اعلام به گمرک و ... از دیگر برنامه‌های صورت گرفته برای خروج از رکود در این وزارتخانه محسوب می‌شود.


تحریک تقاضا را می‌توان چهارمین اقدام وزارت صنعت در دو سال گذشته دانست. برای این بخش نیز 8 اقدام صورت گرفته که برنامه‌ریزی جدی و موثر برای توسعه صادرات غیرنفتی به منظور تحریک تقاضا در بازارهای خارجی از مهم‌ترین اقدامات در این حوزه محسوب می‌شود.


تکمیل و راه‌اندازی طرح‌های صنعتی پنجمین اقدام صورت گرفته از سوی وزارت صنعت است که به دو بخش فعال‌سازی تدریجی طرح‌های نیمه‌تمام صنعتی و معدنی با اولویت تکمیل زنجیره تولید، معیارهای انتخاب طرح‌های مهم و ملی تقسیم شده است.


تکمیل و به بهره‌برداری رساندن بیش از 8 هزار طرح نیمه‌تمام صنعتی و معدنی، رفع موانع و مشکلات طرح‌های نیمه تمام و فعال‌سازی آنها، پیگیری اصلاح قوانین در جهت امکان سرمایه‌گذاری سازمان‌های توسعه‌ای و... از مهم‌ترین اقدامات این بخش در فعال‌سازی تدریجی طرح‌های نیمه‌تمام صنعتی و معدنی با اولویت تکمیل زنجیره تولید محسوب می‌شود و در بخش معیارهای انتخاب طرح‌های مهم و ملی نیز تکمیل و توازن زنجیره ارزش، توسعه متوازن و رفع محرومیت‌های مناطق مختلف اشاره کرد.


توسعه زیرساخت‌ها و شهرک‌های صنعتی را می‌توان ششمین اقدام صورت گرفته در این دوره دانست که این بخش نیز شامل ۶ فصل می‌شود که تقویت و توسعه زیرساخت‌های تولید به خصوص شهرک‌های صنعتی و تعریف مشوق‌های متعدد برای ترغیب به سرمایه‌گذاری در شهرک‌ها با سه سرفصل را می‌توان از جمله اقدامات صورت گرفته در این بخش عنوان کرد.


اما خوشه‌های صنعتی و صنایع کوچک را می‌توان هفتمین برنامه‌ریزی صورت گرفته برای توسعه بخش صنعت در دو سال گذشته دانست که در این بخش نیز تکمیل سرمایه صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک به مبلغ بیش از 10 میلیارد تومان و پیش‌بینی افزایش سرمایه در قانون بودجه سال 94، پیگیری اختصاص 10 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اجرای طرح رونق صنایع کوچک که هنوز پرداخت نشده است، شناسایی 35 خوشه جدید، پیاده سازی 9 خوشه و اتمام کار 22 پروژه توسعه خوشه کسب‌وکار و... انجام شده است.


وزارت صنعت در بخش پژوهش و فناوری نیز اقدامات اساسی در ۱۴ بخش صورت داده که در این خصوص می‌توان به ایجاد معاونت آموزش، پژوهش و فناوری، تدوین ۱۳ برنامه عملیاتی مرتبط با سیاست‌های علم و فناوری و تهیه لایحه نظام مهندسی صنعت و... اشاره کرد.


بهره‌وری و ارتقای کیفیت در محصولات تولیدی دیگر اقدام صورت گرفته از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت است که کاهشی شدن روند آلایندگی، مصرف سوخت و افزایش نسبی کیفیت در خودروهای تولیدی، ارتقای استانداردهای تولید و خدمات پس از فروش در محصولات مهم مانند خودرو، لوازم خانگی و... زمینه‌سازی برای تولید محصولات کم‌مصرف و پربازده نظیر الکتروموتور، بخاری و یخچال کم‌مصرف عنوان کرد.

سازماندهی و نهاد سازی دهمین اقدام صورت گرفته در دو سال اخیر است که در 13 فصل گنجانده شده در این بخش می‌توان به تغییر ساختار وزارت متناسب با ماموریت‌های درنظر گرفته شده دولت یازدهم، اجرای قانون تمرکز وظایف کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی و ... اشاره کرد.


در حوزه اکتشاف نیز می‌توان به لغو پهنه بندی، آزادسازی ۸۰ درصد مساحت کشور، ابلاغ دستورالعمل واگذاری پهنه‌ها و... اشاره کرد.

در بخش حوزه بهره‌برداری معادن نیز تعیین صلاحیت فنی و مالی افراد قبل از برگزاری مزایده، امتیازبندی مزایده ‌گران توسط نظام مهندسی معدن و... از جمله اقدامات صورت گرفته بوده است. اما آخرین اقدامات صورت گرفته از سوی این وزارتخانه از زمان شروع به کار دولت یازدهم به بخش اصناف مربوط می‌شده که در این بخش نیز می‌توان به برگزاری نمایشگاه‌های بهاره، پاییزه و فروش فوق‌العاده، حمایت از تاسیس فروشگاه‌های بزرگ زنجیره‌ای و چند منظوره، برنامه‌ریزی برای ساماندهی صنوف فاقد پروانه کسب و به‌روزرسانی انتخابات معوقه اتحادیه‌های صنفی اشاره کرد.