دنیای اقتصاد: جدیدترین آمار منتشرشده از مبادلات تجاری کالاهای صنعتی نشان‌دهنده کاهش واردات است. براساس آمار ارائه‌شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال ۴ میلیارد و ۵۶۳ میلیون دلار کالای صنعتی وارد کشور شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته سهم واردات صنعتی معادل ۵ میلیارد و ۷۳۳ میلیون دلار بوده است. گرچه کاهش واردات می‌تواند تعبیر به رکود شود؛ اما رشد صادرات کالای صنعتی روی خوش آمارهای رسمی اعلام شده در دو ماه ابتدای سال است.


«دنیای اقتصاد» با استناد به جدیدترین آمارها بررسی می‌کند
سنگینی 2 میلیاردی کفه واردات صنعتی

گروه صنعت ‌و معدن:
جدیدترین آمار از مبادلات تجاری کالاهای صنعتی نشان می‌دهد که صادرات در این بخش با رشد بیش از ۱۱ درصد همراه بوده و در مقابل واردات در این بخش با کاهش ۲۰ درصد از لحاظ ارزشی روبه‌رو بوده است.

بر اساس آمار ارائه شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال ۴ میلیارد و ۵۶۳ میلیون دلار کالای صنعتی وارد کشور شده است؛ این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته سهم واردات در این بخش در مدت زمان مورد بررسی معادل ۵ میلیارد و ۷۳۳ میلیون دلار بوده است. سیستم اطلاعات تجاری دفتر برنامه‌ریزی تجاری سازمان توسعه تجارت نشان می‌دهد سهم ارزشی کالاهای صنعتی در جدول صادرات در دو ماه منتهی به اردیبهشت ۹۴ معادل ۲ میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار بوده که نسبت به صادرات یک میلیارد و ۹۳۹ میلیون دلار در سال گذشته رشد بیش از ۱۱ درصدی داشته است.


عملکرد تجاری ایران در بخش کالاهای منتخب صنعتی در حالی منتشر شده که متولیان حوزه صنعت معتقدند: گشایش ایجاد شده در مذاکرات ایران با گروه 1+5 می‌تواند صادرات کشور را به شدت افزایش دهد؛ البته آنها این نکته را نیز تاکید می‌کنند که دولت اجازه واردات بی‌رویه نخواهد داد ولی در تلاش است توازن میان واردات و صادرات برقرار شود. مطابق جدول ارزش واردات کالاهای منتخب صنعتی، پنج کالا شامل «فرش ماشینی»، «اتوبوس و مینی بوس»، «شمش سرب»، «کاشی» و «شمش روی» بیشترین رشد در واردات را به لحاظ ارزشی نسبت به سال گذشته ثبت کرده‌اند. بررسی عملکرد تجاری ایران در بخش کالاهای منتخب صنعتی نشان می‌دهد ارزش واردات فرش ماشینی در مدت زمان مورد بررسی معادل یک میلیون و 920 هزار دلار بوده است. این در حالی است که ارزش واردات این کالا در سال گذشته معادل 32هزار دلار بوده است. ارزش واردات اتوبوس و مینی‌بوس در سال جاری نیز برابر با یک میلیون و 210 هزار دلار بوده که نسبت به ارزش واردات این کالا در سال گذشته (23 هزار دلار) در رتبه دوم از لحاظ بیشترین رشد واردات قرار گرفته است.


بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال ارزش واردات شمش سرب معادل ۴ میلیون و ۵۷۰ هزار دلار بوده که نسبت به ۹۷۰ هزار دلار واردات این کالا در سال گذشته در رتبه سوم از لحاظ بیشترین رشد واردات قرار دارد.


در مدت زمان مورد بررسی، ارزش واردات کاشی به کشور نیز معادل 29 میلیون و 20 هزار دلار بوده، این در حالی است که در زمان مشابه در سال گذشته معادل 634 هزار دلار از این کالا وارد کشور شده است. از سوی دیگر، رتبه پنجم از لحاظ بیشترین رشد واردات در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال به شمش روی تعلق دارد؛ میزان واردات این کالا در مدت زمان مورد بررسی معادل 12 میلیون و 190 هزار دلار است. در مدت زمان مورد بررسی، «انواع سواری»، «سموم دفع نباتی»، «ماشین لباسشویی»، «نخ پلی استر» و «تراکتور» نیز کمترین رشد واردات را نسبت به دو ماه منتهی به اردیبهشت سال 93 ثبت کرده‌اند.


در عین حال، بیشترین رشد در صادرات کالاهای صنعتی در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به «نخ سیستم پنبه‌ای و ترکیبی الیاف مصنوعی»، «فولاد خام»، «نخ پلی‌استر»، «یخچال و فریزر» و «کارتن» اختصاص یافته است. در این میان، ارزش صادرات نخ سیستم پنبه‌ای و ترکیبی الیاف مصنوعی از کشور معادل ۱۱۰ هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد بیش از ۵۵۰ درصدی داشته است. ارزش صادرات فولاد خام از کشور نیز معادل ۱۴۴ میلیون و ۶۵۰ هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۴۰۶ درصدی داشته است. ارزش صادرات نخ پلی استر نیز معادل ۲۸۰ هزار دلار بوده که نسبت به سال گذشته رشد بیش از ۱۹۶ درصدی داشته است. در عین حال ارزش صادرات یخچال و فریزر نیز ۲ میلیون و ۵۰ هزار دلار بوده که نسبت به سال گذشته رشد ۱۶۹ درصدی را ثبت کرده است. کارتن پنجمین محصول صنعتی است که بیشترین رشد صادرات را در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال ثبت کرده؛ به طوری که ارزش صادرات این محصول معادل ۲میلیون و ۵۴۰ هزار دلار است که نسبت به سال گذشته ۱۰۹ درصد رشد داشته است.


از سوی دیگر، در میان 47 محصول منتخب صنعتی، «روغن موتور و صنعتی تصفیه اول»، «کنسانتره زغال‌سنگ»، «کمباین»، «سنگ آهن» و «فیبر» کمترین رشد صادرات در دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال را نسبت به سال گذشته در اختیار داشته‌اند.

واردات صنعتی در سراشیبی