قاچاق کالا؛ نگرشها و دغدغهها
دکتر داریوش یعقوبی
مشاور معاونت فرهنگی و پژوهش ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز
نخبگان جامعه و مسوولان در مورد قاچاق کالاو پیامدهای آن، دیدگاهها، نگرشها و درعین حال دلنگرانیها و دغدغههای متفاوتی دارند. این نگرشها و دلنگرانیها از سویی اهمیت موضوع را گوشزد میکند و از سوی دیگر مبین مسائل متعدد مرتبط با موضوع قاچاق است.
دکتر داریوش یعقوبی
مشاور معاونت فرهنگی و پژوهش ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز
نخبگان جامعه و مسوولان در مورد قاچاق کالاو پیامدهای آن، دیدگاهها، نگرشها و درعین حال دلنگرانیها و دغدغههای متفاوتی دارند. این نگرشها و دلنگرانیها از سویی اهمیت موضوع را گوشزد میکند و از سوی دیگر مبین مسائل متعدد مرتبط با موضوع قاچاق است.
دغدغههای اقتصادی:
بررسی محتوای نظرات ابراز شده مسوولان و نخبگان کشوری که برای این تحقیق گزینش شده بودند، نشان میدهد که مسائل و موضوعات مختلفی در اقتصاد کشور وجود دارد که میتوان آنها را بهنحوی با مساله گسترش قاچاق کالا در کشور مرتبط دانست. این موضوعات عبارتند از:
- رشد تولید و چگونگی رقابتپذیر کردن کالاهای داخلی برای مقابله با قاچاق کالا
- چگونگی تعیین تعرفه
- بیثباتی در سیاستهای تجاری
- چگونگی فعالیت بازارچههای مرزی و رابطه آنها با قاچاق کالا
- سیاستهای ارزی
- چگونگی حمایت از بخش خصوصی بهمنظور مقابله با قاچاق کالا
- توسعه استانهای مرزی و رابطه وضعیت اقتصادی اجتماعی این استانها با قاچاق کالا
- رابطه میان فقر، بیکاری و اشتغال با قاچاق کالا
- ارتباط تعاونیهای ملوانی با قاچاق کالا
- ایجاد گمرکات تخصصی
- آزادسازی خروج برخی کالاها از کشور برای جلوگیری از قاچاق این کالاها
- ایجاد مناطق ویژه اقتصادی، چگونگی فعالیت این مناطق و رابطه آنها با قاچاق کالا.
دغدغههای فرهنگی: دسته دیگر از موضوعات و دغدغههای نخبگان که در ارتباط با قاچاق کالا مطرح شده، رنگوبوی فرهنگی داشته و بیشتر گرایشها و رفتارهای مصرفی مردم را مورد تاکید قرار دادهاند. این دغدغهها عبارتند از:بحثهای مربوط به چگونگی تبلیغ کالاها و ارتباط تبلیغات تجاری با قاچاق کالا؛ چگونگی فرهنگسازی برای مقابله با مصرف کالاهای خارجی و قاچاق کالا؛ چگونگی آگاهسازی مردم و اطلاعرسانی به آنها در مورد کالاهای قاچاق؛ شیوههای افزایش گرایش به مصرف کالاهای داخلی؛ راهکارهای جلب مشارکت عمومی برای مقابله با قاچاق کالا ؛ روحیه قانونگریزی در جامعه و چگونگی مقابله با آن در راستای مبارزه با قاچاق کالا.
دغدغههای مدیریتی: نخبگان و مسوولان در این بعد از نگرانیها به مواضعی اشاره کردند که به حوزه مدیریت امور گمرکی، حملونقل و بازار مربوط میشود. بنا به اعتقاد نخبگان، یکی از دلایل گسترش قاچاق کالا، ضعفهای مدیریتی است. این دغدغهها شامل موارد زیر هستند: ضرورت اصلاح ساختار سازمانی گمرک؛راهکارهای ترویج سلامت اداری در گمرک؛ معافیتهای گمرکی؛ مدت زمان و هزینه ترخیص کالا و ارتباط آن با انگیزه قاچاق کالا؛ چگونگی جلب همکاری اصناف در مبارزه با قاچاق کالا؛ وضعیت حملونقل و رابطه آن با قاچاق کالا؛ مدیریت بر بازار مصرف؛ نبود وحدت نظر و وحدت رویه در برخورد با قاچاق کالا.
دغدغههای حقوقی: در دغدغههای حقوقی، مسائلی مورد تاکید قرار گرفته که به نحوه اعمال قوانین در مورد متهمان و رویهها مربوط میشود. اهم این دغدغهها عبارتند از: افزایش ریسک قاچاق کالا با افزایش سرعت صدور احکام؛عدم شفافیت در قوانین مربوط به موضوع قاچاق کالا؛ اجرای نادرست قوانین مربوط و تفسیرهای نادرست از آن؛ چگونگی اعمال یکسان قوانین در گمرکات ؛ اعمال نفوذ صاحبان قدرت در پروندههای قاچاق.
دغدغههای امنیتی: بخشی از دغدغههای نخبگان و مسوولان به مسائل امنیتی مربوط میشود. در این حوزه به مواردی اشاره شده که بیشتر مرتبط با وضعیت مرزها و گروههای بانفوذ بوده است، از جمله: چگونگی همکاری با همسایگان در مقابله با قاچاق کالا؛ وضعیت مرزها، انسداد و کنترل آنها؛ تردد غیرمجاز و مهاجرتهای غیر قانونی؛ شناسایی گلوگاههای قاچاق کالا؛ احتمال وجود گروههای بانفوذ در مورد قاچاق برخی کالاها مثل سیگار ؛ نیاز به اطلاعات در مبارزه با قاچاق کالا.
ارسال نظر