گروه صنعت و معدن: خودروسازان سال جاری را نیز با صدرنشینی در میان محصولات منتخب صنعتی آغاز کردند. براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه سال جاری از مجموع ۳۰ محصول منتخب صنعتی، ۱۶ محصول افت تولید را تجربه کردند و ۱۴ محصول نیز توانستند رشد تولید را ثبت کنند. براساس داده‌های اعلام شده، تولیدکنندگان کامیون کشنده، اتوبوس و مینی‌بوس، انواع سواری، نخ فیلامنت پلی‌استر و کمباین بیشترین رشد تولید را تجربه کردند و در مقابل تولیدکنندگان وانت، ماشین لباسشویی، الیاف اکریلیک، کولر آبی و تراکتور با بیشترین افت تولید مواجه بوده‌اند.

رشد تولید کامیون‌های کشنده در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل در حالی رخ داده که در سال‌های گذشته تولید این محصول افت چشمگیری را تجربه کرد. بر اساس آمار اعلام شده از سوی انجمن خودروسازان، مجموع تولید کامیون کشنده در سال ۹۲ به ۷۰۶۱ دستگاه رسید؛ در حالی که با لغو تحریم‌های اعمال شده علیه این گروه در سال گذشته تولید در این بخش رشدی نزدیک به سه برابر را تجربه کرد و تولید این محصول به ۲۰ هزار و ۷۰۰ دستگاه رسید.

در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه امسال نیز تولیدکنندگان این بخش توانسته‌اند ۲۱۰۰ دستگاه کامیون کشنده تولید کنند و رشدی ۶/ ۱۰۷ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت کنند. تولید انواع اتوبوس و مینی‌بوس نیز در این مدت با رشد ۲/ ۶۶ درصدی همراه بوده، به طوری که تولیدکنندگان این محصول در مجموع موفق به تولید ۳۰۰ دستگاه شدند. تولیدکنندگان این بخش در مدت مشابه سال گذشته در مجموع موفق به تولید ۲۰۰ دستگاه اتوبوس و مینی‌بوس در کشور شده بودند.

انواع سواری سومین محصولی است که در مدت زمان مورد بررسی بیشترین رشد تولید را تجربه کرد. براساس آمار اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی، در مجموع ۱۵۰ هزار و ۶۰۰ دستگاه انواع سواری در کشور تولید شد؛ این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل مجموع تولید این بخش برابر با ۱۱۷ هزار و ۲۰۰ دستگاه بود. لغو برخی تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده علیه خودروسازان، عمده دلیلی است که فعالان اقتصادی رشد این صنعت در سال گذشته را به آن نسبت داده و معتقدند با بهبود روند دسترسی خودروسازان به مواد اولیه و قطعات، روند تولید در این بخش شتاب خواهد گرفت. فعالان این بخش همچنین معتقدند رفع سایر موانع از جمله تسهیل دسترسی به منابع بانکی و بهبود فضای کسب‌و‌‌کار تداوم شرایط کنونی را به همراه خواهد داشت و در این خصوص دولت باید گامی اساسی بردارد.

اما نخ فیلامنت پلی‌استر پنجمین محصولی است که در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه امسال توانست رشد ۲۶ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کند. براساس آمار اعلام شده مجموع تولید نخ فیلامنت پلی‌استر برابر با ۴۴ هزار تن بوده است. تولیدکنندگان این محصول در مدت زمان مشابه سال قبل در مجموع موفق به تولید ۳۵ هزار تن نخ فیلامنت پلی‌استر شده بودند.

اما در کنار محصولاتی که در سال گذشته رشد تولید را تجربه کردند، پنج‌ محصول با بیشترین افت تولید مواجه بوده‌اند. بر اساس آمار اعلام شده در میان ۳۰ محصول منتخب صنعتی وانت با رشد منفی ۹/ ۵۵ درصدی بیشترین افت تولید را تجربه کرده، به طوری که در این مدت تولیدکنندگان این بخش در مجموع موفق به تولید ۸۵۰۰ دستگاه انواع وانت در کشور شدند. ماشین لباسشویی دومین محصولی است که در مدت زمان مورد بررسی با افت تولید مواجه شد.

آمار اعلام شده بیانگر آن است که تولیدکنندگان این محصول صنعتی در مجموع موفق به تولید ۷۱ هزار و ۱۰۰ دستگاه انواع ماشین لباسشویی در کشور شده‌اند و به این طریق با افت تولید ۳/ ۵۲ درصدی مواجه شدند. نبود تقاضا برای خرید و رکود به وجود آمده در حوزه لوازم خانگی را شاید بتوان یکی از علل افت تولید این محصول صنعتی دانست. الیاف اکریلیک سومین محصول صنعتی است که در مدت زمان مورد بررسی افت تولید را تجربه کرد.

مجموع الیاف اکریلیک تولید شده در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه برابر با ۲۸۹۰ تن بوده، در حالی که در مدت مشابه سال قبل تولید این محصول صنعتی برابر با ۵ هزار و ۳۹۰ تن بوده است. کولر آبی چهارمین محصولی است که در سال گذشته با افت تولید مواجه بود. براساس آمار اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۱۳۲ هزار و ۱۰۰ دستگاه کولر آبی در کشور تولید شد که در مقایسه با تولید ۲۳۸ هزار و ۵۰۰ دستگاه کولر آبی در مدت مشابه سال قبل، افت تولید حدود ۶/ ۴۴ درصد را ثبت کرده است. تولید تراکتور نیز با افت تولید ۴۳ درصدی مواجه بوده است. براساس آمار اعلام شده در سال جاری تولیدکنندگان این محصول در مجموع موفق به تولید ۱۸۳۰ دستگاه تراکتور شدند.

پاییز تولید در بهار