خبرگزاری تسنیم- بیزینس مانیتور در گزارشی از مشکل کم‌آبی در ایران که ناشی از کاهش بارش‌ها،‌ بهره‌وری پایین و افزایش مصرف است، نوشت: تعرفه‌های پایین و مبالغ ناچیز درج شده در قبوض آب، جذابیت سرمایه‌گذاری در بخش آب ایران را کاهش داده است. بر اساس این گزارش در حالی که تقاضا و جمعیت ایران در حال رشد است، استخراج و مصرف آب در ایران همچنان افزایش خواهد یافت. دولت تلاش دارد تا با استفاده از ساخت سدها و بهبود وضعیت زیرساخت‌های موجود و افزایش استفاده مجدد از آب‌های به هدررفته، با مشکلات ناشی از کمبود آب در درازمدت کنار بیاید. کیفیت آب و سیستم تخلیه فاضلاب در حال ارتقا یافتن است و هدررفت آب کمتر شده است؛ اما همچنان کارهای زیادی هست که باید انجام شود.

این گزارش افزود: وضعیت خشکی در ایران طی سال گذشته کاهش یافته است و افزایش سطح نزولات جوی موجب شده است تا دولت اولویت‌های خود را در زمینه ساخت سد تغییر دهد و با کند کردن کار روی برخی سدها، در تکمیل برخی دیگر تسریع کند. کاهش۳۰ درصدی ذخایر آب در پشت ۷۰ سد کشور و وضعیت ناگوار دریاچه ارومیه از جمله نشانه‌های بحران کم آبی در ایران است. مصرف آب در کشور در تمامی بخش‌ها همچنان ادامه دارد و فشار بر منابع آب زیرزمینی در حال وارد آوردن زیان‌هایی غیرقابل جبران است. استفاده بیش از حد از منابع قانونی و حفر هزاران حلقه چاه غیرقانونی سفره‌های آب زیرزمینی را در معرض خطر آلودگی یا خشکی دائمی قرار داده است. صنعت سدسازی کشور تلاش دارد تا فشار بر منابع آب زیرزمینی را کاهش دهد، اما حتی این اقدامات نیز برای پاسخ گفتن به نیاز رو به افزایش بخش کشاورزی و جمعیت رو به رشد کشور کافی نخواهد بود.

در حالی که دولت بر بهبود کیفیت آب و حفاظت از منابع تازه متمرکز شده است، تعداد تاسیسات تصفیه فاضلاب همچنان در حال افزایش است؛ اما با توجه به مصرف ۹۲ درصد از آب کشور توسط بخش کشاورزی، کشت محصولات با مصرف آب بالا که به آبیاری نیاز دارند، به آن معنا است که بازنگری در شیوه‌های کشاورزی می‌تواند تاثیری بهتر از افزایش ساخت تاسیسات تصفیه فاضلاب بر کاهش مصرف آب داشته باشد. تعرفه‌های پایین و مبالغ ناچیز درج شده در قبوض آب، جذابیت سرمایه‌گذاری در بخش آب ایران را کاهش داده است. بخش ساخت‌وساز صنعت آب با قانونی که تنها به دولت اجازه اجرای پروژه‌های بزرگ ساخت و ساز را می‌دهد، محدود شده است؛ اما با بهبود زیرساخت‌ها و افزایش تعرفه‌ها، احتمالا فرصت‌‌ها برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی افزایش می‌یابد.

این گزارش در ادامه نوشت: پیش‌بینی می‌کنیم که مجموع استخراج آب کشور در سال ۲۰۱۴میلادی به رقم ۱۱.۳۱۷ میلیون متر مکعب برسد. مجموع مصرف آب کشور در سال ۲۰۱۴ میلادی به ۹.۲۷۶ میلیون مترمکعب خواهد رسید و در طول دوره پیش‌بینی شده افزایش خود را ادامه خواهد داد.