جنبش ضدتحریم و صنایع غذایی

گروه صنعت و معدن- در حالی صنعت غذا و دارو مطابق بخشنامه‌های سازمان ملل از دایره تحریم‌های بین‌المللی مستثنی شده است، اما اثرات ثانویه تحریم‌های بانکی، حمل و نقل و بیمه بر سر این صنعت سایه افکنده است. به گفته برخی از کارشناسان حوزه صنایع غذایی، در صورت بهبود شرایط سیاسی، سال‌ها طول خواهد کشید تا اثرات تحریم‌ها بر این صنعت از بین برود. در واقع صنایع غذایی به عنوان موتور توسعه پایدار کشور در برنامه‌های توسعه ملی دیده شده اما مباحث مربوط به تحریم‌ها پویایی این صنعت را کاهش داده است. همچنین ایران دارای پتانسیل بالایی در حوزه صنایع غذایی است و برخی از کارشناسان، از ایران به عنوان امید غذای خاورمیانه یاد می‌کنند. در حال حاضر در این صنعت در زمینه‌های کاهش ضایعات تولید، فرآوری محصولات، انبار و نگهداری، ایجاد سیستم‌های توزیع متمرکز و... فرصت‌های مناسب و سودآوری به منظور سرمایه‌گذاری ایجاد شده است که کاهش تحریم‌ها روند فعالیت در این حوزه را آسان‌تر خواهد کرد.

با روی کارآمدن دولت یازدهم و پیش‌بینی اجرای دیپلماسی منطقی‌تر و تاثیرگذارتر، فعالان حوزه اقتصادی راه‌اندازی جنبش مدنی ضدتحریم را مدنظر قرار داده‌اند. جنبشی که به اعتقاد آنها می‌تواند در کنار برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری تیم مذاکره‌کننده ایران برای پرونده هسته‌ای، به کمک دولت جدید برای کاهش تحریم‌ها بیاید.

در مورد تاثیر تحریم‌ها بر صنایع غذایی و تاثیر جنبش مدنی ضد‌تحریم بر توقف یا کاهش تحریم‌ها در این حوزه گفت‌و‌گویی با «ابوالحسن خلیلی»، عضو کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اتاق تهران انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

مشکلات محدودیت‌های سیستم بانکی

خلیلی در مورد تحریم و روند تشدیدآمیز آن به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: نکته اول در این زمینه این است که به‌رغم تفاهم‌نامه‌ها و بخشنامه‌های سازمان ملل، بحث تحریم غذا و دارو را به دلیل مسائل انسانی، در فهرست تحریم‌ها قرار ندارد؛ اما با محدود شدن سیستم بانکی و نقل و انتقال پول از یک طرف و ضرورت اخذ مجوزهای متعدد برای فروش مواد غذایی به ایران از سوی دیگر، عملا صنعت غذایی نیز درگیر تحریم‌ها شده است.

عضو کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران با اشاره به قطع سوئیفت و عدم انتقال ارز با مقصد ایران اظهار کرد: صنایع غذایی کشور علاوه بر مشکلات مالی و ارزی ناشی از تحریم‌ها، نیازمند تامین قطعات یدکی از خارج از کشور نیز هست. اما به دلیل محدودیت فروش قطعات و احتمال کاربرد دوگانه‌ها آنها در سایر صنایع، در ماه‌های اخیر واردات آن با مشکلات متعددی روبه‌رو شده است.

خلیلی افزود: تاثیر دیگر تحریم‌ها بر صنایع غذایی بر حضور کارشناسان خارجی به منظور آموزش نحوه استفاده از قطعات یدکی و جانبی وارداتی در کارخانه‌های صنایع غذایی است. در واقع به دلیل محدودیت‌های بین‌المللی حضور آنها در ایران نیز با مشکلات روبه‌رو شده است.

تاثیر تحریم بر ۳۰ تشکل صنعتی

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در مورد تاثیر تحریم‌ها بر فعالیت فعالان بخش خصوصی صنعت غذا نیز گفت: در حال حاضر ۳۰ تشکل مرتبط در صنایع غذایی وجود دارد که تاثیرپذیری آنها از تحریم‌ها متفاوت است. صنایعی که برای تولید خود نیازمند واردات مواد اولیه از خارج از کشور بوده‌اند بیش از صنایع دیگر آسیب دیده‌اند. از سوی دیگر، برخی از صنایع نیز مواد اولیه مورد نیاز خود را از داخل تهیه می‌کنند، اما در بخش واردات قطعات یدکی با مشکل روبه‌رو هستند.

وی در ادامه گفت: بخشی از فعالان حوزه صنایع غذایی نیز نیازمند افزودنی‌ها و مکمل‌های غذایی هستند که آنها نیز با مشکلات خاص در واردات این مواد روبه‌رو هستند. وی در پاسخ به این سوال که آیا جنبش مدنی ضد تحریم می‌تواند بر توقف یا کاهش تحریم‌ها موثر باشد، توضیح داد: بسیاری از مشکلات صنایع غذایی کشور بعد از تشدید تحریم‌های بین‌المللی با روش‌های ضدتحریم و دور زدن تحریم‌ها از طریق کشورهای ثالث مدیریت شده است، اما هزینه‌های ناشی از تحریم‌ها را فعالان این حوزه متحمل شده‌اند.

بی‌اطلاعی افکار عمومی جهان

این فعال صنعتی با بیان اینکه افکار عمومی جهان نسبت به تبعات این تحریم‌ها بر مردم ایران اطلاعات کافی ندارد، در مورد اقدامات بخش خصوصی برای پیوستن به جنبش ضد تحریم، گفت: فعالان بخش خصوصی می‌توانند با کمک از پتانسیل مطبوعات و رسانه‌های خارج از کشور که وابستگی به جریان اطلاعاتی غرب ندارند، افکار عمومی جهان را نسبت به اثرات این تحریم‌ها بر مردم ایران آگاه کنند.

تشکل‌های مردم نهاد فعال شوند

وی با بیان اینکه تاکنون از پتانسیل‌های موجود به خوبی استفاده نشده است، اظهار کرد: در حال حاضر تشکل‌های مردم نهاد بسیار زیادی وجود دارد که موضوعات انسانی را مورد توجه قرار می‌دهند. از سوی فعالان بخش خصوصی صنعت و تجارت با تمرکز بر اتاق‌های بازرگانی می‌توانند محرک خوبی برای حرکت ضد تحریم باشند.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در مورد اقدامات کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران در مورد جنبش ضد تحریم گفت: دو ماه پیش کانون انجمن‌های صنایع غذایی در جلسه‌ای با اتاق بازرگانی موضوع حرکت ضد تحریم برای صنایع غذایی را مطرح کرد و توافقات اولیه در اتاق تهران برای این موضوع حاصل شد که امیدواریم که اثرات شروع این کار برای از بین رفتن تحریم‌ها موثر باشد.

اظهارات این فعال صنعتی در حالی است که پیش از این نیز اعضای کارگروه رفع تحریم‌های صنعت غذا و دارو پویاتر شدن اتاق‌های بازرگانی و استفاده از فائو و سازمان‌هایی از این دست را راهکاری برای عبور از سد تحریم‌ها و تسهیل مبادلات اعلام کرده بودند.