ماشین‌سازهای بزرگ برنامه‌های خود را محقق نکردند

گروه صنعت و معدن- کاهش رشد فعالیت‌های صنعتی در ۲سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ و نرسیدن به هدف‌های پیش‌بینی شده در قانون برنامه چهارم توسعه یکی از موضوع‌های بحث‌برانگیز در ماه‌های گذشته بوده و هست. چرا رشد صنعت به اندازه پیش‌بینی برنامه چهارم نشد. یکی از دلایل آن عدم تحقق برنامه‌های پیش‌بینی‌شده واحدهای بزرگ صنعتی مثل خودرو و گروه صنایع ماشین‌سازی و ساخت تجهیزات است. این واحدها که عموما هنوز سهام آنها در اختیار سازمان گسترش و نوسازی صنایع است آمار تولید خودرو در ۵ماه منتهی به مرداد ۱۳۸۶ را ارائه کرده‌اند. دقت در آمارها نشان می‌دهد که ماشین‌‌سازی‌ها روزگار خوبی ندارند. گزارش زیر که از سوی سازمان گسترش ارائه شده این موضوع را به خوبی نشان می‌دهد.

ماشین‌‌سازی اراک

براساس گزارش سازمان گسترش و نوسازی صنایع، ماشین‌سازی اراک برنامه تولید برای ۱۲ محصول و همچنین عملیات نصب را برای سال ۱۳۸۶ پیش‌بینی کرده بود که فقط در «عملیات ماشین‌‌کاری» و تولید «شمش فولادی» بالاتر از برنامه عمل کرده است و در تولید ۱۰کالا برنامه‌هایش محقق نشده است.

این گزارش نشان می‌دهد تولید انواع دیگ بخار در ماشین‌سازی اراک در ۵ماه اول امسال ۹۸۰تن بوده است که ۲۵درصد کمتر از برنامه پیش‌بینی شده است. دراین میان تولید انواع مخازن و تجهیزات تحت‌فشار ۵۶درصد، انواع مخازن ذخیره ۶درصد، انواع پل ۶۷درصد، اسکلت فلزی ۹۹درصد، تجهیزات کارخانه‌ای ۴۴درصد، شمش فولادی ۷۲درصد، تولیدات آهنگری ۴۰درصد، تولیدات ریخته‌گری ۸۳درصد کمتر بوده است. براساس این گزارش مجموع تولیدات ماشین‌سازی اراک ۴۴درصد کمتر از برنامه پیش‌بینی‌شده این واحد صنفی در ۵‌ماه اول امسال است. این واحد صنعتی از برنامه، پیش‌بینی‌شده خود برای عملیات نصب فقط ۶۰درصد را محقق کرده است.

ماشین‌سازی پارس

شرکت ماشین‌سازی پارس برای سال ۸۶ تولید سازه، اسکلت فلزی، مخازن وکلیات نصب و مونتاژ را پیش‌بینی کرده است که تنها در مورد عملیات نصب و مونتاژ توانسته است از برنامه‌هایش فراتر عمل کند. گزارش‌های سازمان گسترش ونوسازی صنایع نشان می‌دهد ماشین‌سازی پارس در ۵ماهه اول ابتدای سال ۸۶ توانسته است با تحقق ۱۳۷درصدی برنامه‌های نصب و تجهیزاتش فراتر از برنامه‌های ۵ماهه خود عمل کند. در مقابل در بخش تولید سازه و اسکلت فلزی طی این مدت تنها توانسته است ۶۰درصد از هدف‌گذاری‌هایش را پوشش دهد.

همچنین وضعیت تولید مخازن در ماشین پارس در ۵‌ماهه ابتدایی سال با ۶۹درصد پیش‌بینی‌های این شرکت منطبق بوده است.

ماشین‌سازی تبریز

این گزارش حاکی است، ماشین‌سازی تبریز برای سال پیش روی خود تولید ۷محصول را در دستور کار دارد که در این میان در تولید انواع ماشین‌های تراش و ملحقات ماشین‌های ابزار توانسته است به ترتیب با تحقق ۱۰۶ و ۱۰۷درصدی برنامه موفق عمل کند.

آمارها نشان می‌دهد:‌ ماشین‌‌سازی تبریز در بخش تولید انواع ماشین‌تراش CNC با وجود برنامه‌ریزی برای تولید ۱۱۰دستگاه، در عمل هیچ‌گونه تولیدی نداشته است.همچنین در ۵ماه منتهی به مرداد تولید انواع ماشین‌ فرز NC-CNC، د۸۱ درصد، ماشین سنگ‌ تخت ۵۰درصد، ابزارتیزکن ۳۸درصد و انواع ماشین دریل ۶۶درصد از برنامه‌های پیش‌بینی شده را پوشش داده است.

این گزارش می‌افزاید: ریخته‌گری ماشین‌سازی تبریز نیز که برای امسال تنها تولید قطعات ریختگی چدنی را در برنامه داشت، از ابتدای امسال تا آخر مردادماه ۷۱درصد برنامه‌های تولیدش را پیش برده است.

کشتی‌سازی اروندان و مجتمع اسفراین

براساس گزارش‌های سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، کشتی‌سازی اروندان برای سال ۱۳۸۶ دو نوع فعالیت در پروژه‌های فولادی و پروژه‌های آلومینیومی را در دستور کار دارد.

با این وجود این شرکت در ۵ ماه ابتدایی امسال تنها توانسته است ۵درصد هدف‌گذاری‌هارا در پروژه‌های فولادی و ۱۷درصد در پروژه‌های آلومینیومی را محقق سازد.مجتمع صنعتی اسفراین نیز تولید دو محصول را برای سال پیشرویش هدف‌گذاری کرده است که در مورد تولید انواع میلگرد و قطعات فولادی، ۵۰درصد برنامه‌های ۵ ماهه نخست امسالش اجرا شده و تولید شمش فولادی نیز در این مدت به میزان ۶۸درصد با برنامه‌ریزی‌ها هماهنگ بوده است.

نیر پارس

آمارهای موجود نشان می‌دهد، نیر پارس که برای سال ۱۳۸۶ تولید ۴ محصول را در دستور کار دارد. در تولید ساخت تجهیزات هیدرو مکانیک از ابتدای سال تا انتهای مرداد ۹۸درصد برنامه‌هایش محقق شده است. در تولید مخازن و تجهیزات نیروگاهی نیز به ترتیب ۸ و ۵درصد از پیش‌بینی‌هایش را اجرایی کرده است. اما در تولید سایر محصولات ۱۲۷درصد از هدف‌گذاری‌هایش را پوشش داده است.