نخستین کارخانه سیمان ایران در خارج از کشور

گروه صنعت و معدن - احمد بختیار - نخستین طرح سیمان خارج از کشور روز گذشته محصول اولیه خود را تولید کرد.

عصر روز گذشته اختری سفیر جمهوری اسلامی در سوریه، محرابیان سرپرست و شاطرزاده معاون بین‌الملل وزارت صنایع و معادن با حضور در اتاق کنترل سیمان حماء، شاهد فعالیت این طرح شدند. پروژه یک میلیون تنی سیمان حماء بزرگترین واحد تولید سیمان (در نوع خود) در خاورمیانه محسوب می‌شود که توسط شرکت احداث صنعت به عنوان یکی از شرکت‌های اصلی ایمیدرو، به تولید نشسته است. سیمان حماء در ۲۱۰ کیلومتری دمشق واقع شده است.

این طرح از روز یکشنبه هفته جاری تاکنون سه هزار تن کلینکر تولید کرده و در روزهای آتی تولید سیمان خاکستری را نیز آغاز خواهد کرد. کلینکر نخستین محصول تولیدی کارخانه‌های سیمان به شمار می‌آید.

عبدالستار حلاجیان مدیرعامل احداث صنعت که به همراه ابوالفضل هاشمی‌نیا مجری طرح و کیخسرو کریم‌آقایی مدیر سایت سیمان توضیحاتی را در اختیار سرپرست وزارت صنایع و معادن قرار می‌داد، گفت: وجود تجهیزات خاص در این طرح، موقعیت ویژه‌ای به کارخانه در منطقه خاورمیانه بخشیده است.

ظرفیت اسمی تا ۴ ماه دیگر

سیمان جدید حماء، در کنار دست کارخانه قدیمی حماء قرار دارد. کارخانه قدیمی نزدیک به ۴۰ سال پیش توسط آلمان‌شرقی ساخته شده با این حال تاکنون به ظرفیت اسمی (۲۴۰۰ تن در روز) نرسیده و تنها با ۸۳درصد ظرفیت مشغول به فعالیت است. مهندس محسن متقیان رییس کمیته راه‌اندازی طرح جدید حماء در این‌باره می‌گوید: ظرف ۴ ماه آینده این کارخانه به ظرفیت اسمی (۳۳۰۰ تن در روز) می‌رسد.

به گفته وی، تجهیزات این کارخانه، حدود ۷۰درصد بیش‌تر از کارخانه‌های مشابه است. سیمان حماء ۴ سیلوی ۱۰هزار تنی و ۲ آسیاب ۱۳۰ تنی در اختیار دارد این در شرایطی است که در کارخانه‌های مشابه تنها ۲ سیلو احداث می‌شود. هم اینک ظرفیت نصب شده سیمان در سوریه به ۶میلیون تن می‌رسد که ۵میلیون تن در سال محصول تولید می‌شود.

افتتاح رسمی با حضور روسای‌جمهور

قرار است مراسم افتتاح رسمی برای سیمان خاکستری پس از ماه مبارک رمضان، با حضور روسای جمهور ایران و سوریه برگزار شود.

روز گذشته در زمان بارگیری کوره، جمعی از مدیران وزارت صنایع سوریه و نیز مدیران عامل ایران‌خودرو سایپا نیز حضور داشتند.

حضور در سایت ایران‌خودرو و سایپا

پیش از ورود محرابیان به شهرحماء، بازدیدی از خط تولید سمند و نیز طرح تولید پراید در شهرک صنعتی عدرا در نزدیکی دمشق صورت گرفت.

مهم‌ترین محور مذاکرات بازدیدهای محرابیان از دو واحد خودروسازی به نحوه اعمال تعرفه‌های جدید از سوی سوریه اختصاص یافت.

سوریه به‌رغم آنکه ۲سال گذشته، با ارسال نامه‌ای به وزارت صنایع و معادن مسوولان ایرانی را نسبت به ثابت بودن نرخ تعرفه واردات خودرو، اطمینان بخشیده بود، اخیرا با کاهش شدید تعرفه واردات، سبب سرازیر شدن خودروهای خارجی به بازار سوریه شد.امروزه مدل‌های رنگارنگ خودروهای مرسدس، بی‌ام‌و، تویوتا، فورد، ولوو و ... چشم‌انداز جدیدی به شهرهای سوریه داده که این چشم‌انداز مدیران خودروسازی ایرانی را دچار نگرانی کرده است.

منطقی: استراتژی داریم

البته منوچهر منطقی روز گذشته در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما گفت: با اجرای استراتژی‌های ۴گانه در بازارهای خارجی، قیمت تمام‌شده محصولات خود را کاهش خواهیم داد.

به گفته وی، گسترش ساخت داخل در کشورهای هدف، تدوین قوانین حمایتی از صنعت، طراحی مدل‌های جدید و حضور قطعه‌سازان ایرانی می‌تواند مشکلات فعلی را مرتفع کند. مدیران ایرانی معتقدند قوانین سوریه همواره به نفع تجارت بوده است. با این حال دکتر شاطرزاده معاون اقتصادی و بین‌الملل وزارت صنایع و معادن نیز اظهار داشت: مشکل فعلی تنها به کاهش تعرفه مربوط نمی‌شود.

چرا که ما با افزایش «مالیات رفاهیات» از سوی سوریه مواجه هستیم. هرچند این مالیات به تازگی کاهش یافته است. پیش از این دولت سوریه ۶۰درصد به عنوان مالیات رفاهیات از خودروسازان دریافت می‌کرد که پس از رایزنی‌های اخیر این نرخ به ۴۰درصد کاهش پیدا کرده است.

در‌حال‌حاضر نرخ تعرفه واردات خودرو ۱۶۰۰سی‌سی به بالا در سوریه از ۲۵۰درصد به ۱۲۰درصد و برای خودروهای زیر ۱۶۰۰سی‌سی به ۶۰درصد رسیده است.

از سوی دیگر، منطقی خبر داد که به زودی ایران‌خودرو خط رنگ خودرو را نیز راه‌اندازی خواهد کرد.احمد قلعه‌بانی، مدیرعامل سایپا نیز پس از حضور محرابیان در طرح تولید خودروهای آن شرکت در سوریه، از راه‌اندازی خط تولید، در بعد از ماه مبارک رمضان خبر داد.

حسینی، مدیرعامل شرکت مشترک ایرانی و سوریه SIVECO نیز گفت: تاکنون فاز نخست طرح راه‌اندازی شده و ۳۵درصد فاز دوم نیز به انجام رسیده است.

قلعه‌بانی نیز در این جلسه از محرابیان خواست، مذاکرات جدید ایران و سوریه برای تعیین تکلیف واردات خودرو، هرچه زودتر عملیاتی شود.