کارخانه‌های سیم و کابل با 20 تا 50درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند

گروه صنعت و معدن- کارخانه‌های تولید سیم و کابل کشور با ۲۰ تا ۵۰درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند.

عبدالحسین بازرگان، رییس هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل ایران در نشست خبری با بیان این مطلب به مشکلات موجود در صنعت سیم و کابل کشور پرداخت و گفت:‌ نحوه قرارداد‌های مطرح‌ما با شرکت‌های برق از دیگر مشکلات تولیدکنندگان سیم و کابل است. این مساله مربوط به چند سال قبل است و متاسفانه این قرارداد‌ها به گونه‌ای است که چنانچه تولیدکنندگان سیم و کابل در تحویل محصولات خود به این شرکت‌ها چند روز تاخیر کنند مشمول جریمه می‌شوند و اگر بیشتر شود قراردادها فسخ می‌شود، اما در صورت تاخیر این شرکت‌ها در پرداخت بدهی خود هیچ خسارتی منظور نمی‌شود. این در حالی است که شرکت‌های برق ۶۰ الی ۷۰میلیارد تومان به تولیدکنندگان سیم و کابل بدهکارند. وی با بیان اینکه طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان آتش‌نشانی ۲۵درصد آمار آتش‌سوزی‌ها به خاطر استفاده از سیم و کابل غیراستاندارد است، گفت: افزایش قیمت مس و نبود مدیریت در کنترل بازار مصرف باعث شده تا عده‌ای سودجو با پایین‌آوردن میزان مس سیم و کابل مصرفی یا کوتاه‌کردن طول کلاف‌های این کالا جان میلیون‌ها هموطن را در معرض تهدید قرار دهند. در سال ۸۲ بازار رکس آبادان بر اثر استفاده از سیم و کابل غیراستاندارد آتش گرفت و خسارت بسیار زیادی به مردم وارد شد. بازرگان با تاکید بر نبود هماهنگی لازم در دستگاه‌‌های اجرایی و نظارتی بیان کرد: نزدیک به هفت سال است با این آفت مبارزه می‌کنیم ولی هر روز مافیای سیم و کابل غیراستاندارد قوی‌تر از گذشته بازار را زیر نفوذ خود می‌گیرد، چرا که نه تنها آرم و نام کارخانه‌های مربوط را جعل می‌کنند بلکه نشان استاندارد را نیز روی کالای غیراستاندارد خود می‌زنند.

رییس هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل ایران پیشنهاد داد: اگر قانونی تدوین کنند که ساختمان‌سازها مکلف به کسب گواهی تایید استاندارد سیم‌کشی ساختمان شوند قدم مثبتی برای جلوگیری از استفاده سیم و کابل تقلبی خواهد بود. انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل نیز در این زمینه آماده همکاری با موسسه استاندارد و دیگر سازمان‌ها است. وی با اشاره به تعداد اعضای انجمن گفت: در حال حاضر ۱۶۰ تولیدکننده سیم و کابل در کشور وجود دارند که ۹۴ واحد آن عضو انجمن هستند و ۹۵درصد سیم و کابل کشور را تولید می‌کنند.

بازرگان افزود: در میان اعضا تولیدکننده‌هایی بوده‌اند که کالای غیر استاندارد تولید می‌کردند که البته تعدادی از آنها اخراج شده‌اند.

وی افزود: در این چند سال میلیون‌ها تومان هزینه‌ کرده‌ایم تا کابل‌های تقلبی از بازار جمع‌آوری شود. وی همچنین گفت: پیش از انقلاب ۴ کارخانه سیم و کابل وجود داشت که به تولید و صادرات می‌پرداخت اما الان چندین واحد تولید فعالیت می‌کنند که متاسفانه قابلیت رقابت ندارند.

نبود حمایت‌های صادراتی

محمد افشارنژاد، عضو هیات‌مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان سیم و کابل، سخنران دیگر این نشست گفت: به رغم اینکه ایران می‌تواند جایگاه قابل توجهی در بازارهای صادراتی سیم و کابل داشته باشد اما به دلیل نبود حمایت‌های صادراتی تولیدکنندگان نتوانسته‌اند کیفیت تولید را افزایش دهند. در حالی که جوایز صادراتی ۱۵ الی ۱۸درصدی در ترکیه موجب شده در بازارهای منطقه رسوخ یابد.

وی افزود: گرچه مواد اولیه این محصول همچون مس و محصولات پتروشیمی در ایران وجود دارد اما قیمت آنها را بالاتر از بازار جهانی خریداری می‌کنیم و به طور دائم نیز با نوسان‌های قیمتی مواجه هستیم. وی افزود: این امر تحت تاثیر مس اسمی بورس لندن است با این وجود تولیدکنندگان خارجی از ابزارهای بورس استفاده می‌کنند و از قیمت‌های مناسبی بهره می‌برند. همچنین اینکه پیش از این هر دو هفته قیمت‌ها با بورس لندن بررسی می‌شد اما در حال حاضر هر هفته این امر صورت می‌گیرد. افشار نژاد با بیان اینکه طبق آمارها، تولید و عرضه سیم و کابل غیراستاندارد سالانه بیش از ۳۰۰میلیارد تومان خسارت به کشور وارد می‌کند، گفت: این در حالی است که ۴۰درصد بازار فروش زیر نفوذ سیم و کابل غیراستاندارد است.

واحدهای زیرپله‌ای

حق بیان، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان سیم و کابل ایران، نیز گفت: جدی نبودن دستگاه‌های‌ ذی‌ربط در خصوص جلوگیری از تولید و عرضه سیم و کابل غیراستاندارد و تقلبی موجب شده، برخی مکان‌های غیرتولیدی در حاشیه شهر یا به صورت تولید زیرپله‌ای محل عرضه این نوع کالاها شود و متاسفانه نبود اطلاع‌‌رسانی صحیح و در نتیجه آگاه نبودن مردم از این امر، کالاهای غیراستاندارد وارد منازل مردم، اداره‌ها، کارخانه‌ها و غیره می‌شود که تبعات زیان‌باری برای جامعه دارد.