استقرار غول‌های صنعتی در منطقه صنایع انرژی‌بر
گروه صنعت و معدن- احمد بختیار: کلید احداث منطقه صنایع انرژی بر در نقطه مرزی استان‌های فارس و هرمزگان به زودی زده می‌شود. این منطقه قرار است با استقرار غول‌های صنایع انرژی‌بر در پهنه لامرد- کوشکنار (نقطه اتصال استان‌های فارس و هرمزگان) قطبی از صنایع بزرگ نظیر آلومینیوم، سیمان، فولاد و پتروشیمی را در جنوب ایران شکل دهد.

نزدیکی این منطقه به بزرگ‌ترین حوزه گازی دنیا- پارس جنوبی- و آب‌های آزاد، چشم‌انداز توسعه چنین صنایعی را روشن ساخته است.
اهداف کمی
به گزارش مدیریت طرح ایجاد مناطق صنایع انرژی‌بر، برخی از اهداف کمی توسعه‌ای این منطقه شامل تولید ۱۰میلیون تن فولاد، ۲/۱ میلیون تن آلومینیوم و ۱۰ میلیون تن سیمان است. مطالعاتی که طی ۱۸ ماه اخیر صورت گرفته نشان می‌دهد برای پشتیبانی از فعالیت‌های تولیدی این ناحیه ۱۰هزار مگاوات برق مورد نیاز است که ۶هزار مگاوات این میزان برای دوره نخست بهره‌برداری پیش‌بینی شده است.
از سوی دیگر میزان آب صنعتی این ناحیه 120میلیون متر مکعب در سال خواهد بود که با احتساب مصارف شرب و... به 125میلیون متر مکعب می‌رسد. این میزان آب با استفاده از سیستم‌های آب شیرین کن از خلیج‌فارس تامین خواهد شد.
در همین حال گاز مورد نیاز پیش‌بینی شده برای مصرف در صنایع فوق به ۵/۳میلیارد متر مکعب در سال می‌رسد که از منابع گازی پارس جنوبی تامین می‌شود. اشتغال پیش‌بینی شده در منطقه صنایع انرژی‌بر ۷۵هزار نفر خواهد بود که ۲۵هزار نفر از این رقم به صورت مستقیم در حوزه‌های خدماتی فعال خواهند شد.در حال حاضر امکانات زیربنایی این منطقه شامل اسکله چندمنظوره، منطقه گمرکی و کریدور ارتباطی در دست طراحی و اجرا قرار دارند.
محل تامین اعتبار
منطقه صنایع انرژی‌بر برای مطالعات و اجرای طرح‌های سیمان، آلومینیوم، فولاد و.... به ۳۰۷۰میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد. محل تامین مالی این طرح‌ها که با مشارکت بخش‌خصوصی به اجرا درمی‌آیند شامل درآمد حاصل از فروش زمین به واحدهای صنعتی، مشارکت مستقیم بخش‌خصوصی، اخذ عوارض از فعالیت‌ها، پیشنهاد مشوق‌های مالی، استفاده از درآمد حاصل از فعالیت بندر و اسکله منطقه و واگذاری عملیات پشتیبانی بندری بخش‌خصوصی است.براساس مطالعات صورت گرفته شروع برخی از طرح‌های اجرایی از اواخر امسال خواهد بود اما استقرار صنایع و عملیات اجرایی از سال آینده (۱۳۸۷) صورت خواهد گرفت. دوره نخست بهره‌برداری منطقه صنایع انرژی بر لامرد- کوشکنار طی ۵سال از آغاز عملیاتی اجرایی در نظر گرفته شده است اما توسعه نهایی در سال ۱۴۰۰به ثمر خواهد نشست.
نخستین متقاضی آمد
در این طرح پیش‌بینی شده که دولت امور زیربنایی را آماده و سپس برای اجرای طرح، بخش‌خصوصی داخلی و خارجی را دعوت به همکاری کند. در حال حاضر شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان نخستین متقاضی، فضایی برای تولید ۱۰میلیون تن فرآورده‌های گازی درخواست کرده است. شرکت پتروشیمی اعلام کرده در کمترین زمان ممکن، سرمایه‌گذاری انجام خواهد شد.